Бързи въпроси и отговори деца - 3

• 37 230
  • 761
  •   1
Отговори
# 135
За дрехи си говорите гледам. Аз съм много недоволна от ХМ напоследък, само обувки и якета ще взимам от там май. Тънките им блузки и клинчета се изкривяват на 2рото пране буквално.
От Пепко и Синсей пазарувам, понякога от Уайкики. За градина дрехите са си топ - там се олива, въргаля по земята, изобщо.. За по - напред не купувам дрехи, моята не расте бързо, на 3 е, а има дрехи 86, които й стават. Сега предимно 92 - 98 носи. А и има огромен проблем с дрехите, всичко й убива и дразни, та..

# 136
  • софия
Здравейте. Имам възможност да гледаме малкия вкъщи и да не го даваме на детска от другия септември. Майка ми ,баба ми и мъжа ми могат да се редуват да го гледат. Скоро прави 2г. Всички сме на мнение, че е по-добре ние да го гледаме,но пък някои приятелки ми казват, че детето имало нужда от социализация . Така е,само че той там проблеми няма - поздравява всеки,заговаря и е дружка с всички комшии, деца по улицата и площадките . Събира се с хора и деца и няма проблеми в това отношение,така че на мен не ми е достатъчна причина да тръгне на детска . Казват ми "дай го,ще си почиваш по цял ден " ( работя на 4ч) ,признавам , че понякога ми идва в повече и имам нужда от почивка,но става въпрос за час -два. Другият вариант ми е да опитаме да ходи и ако не се чувства добре там,да си ги оставим вкъщи. Тоест детето да покаже, защото за нас не е проблем да не посещава детска. Може ли да споделите вашето мнение,интересно ми е да чуя плюсове и минуси (работя с деца и съм с особено мнение за детските ясли и градини -от първа ръка кажи речи)?
Моето дете беше прието едва сега, като навърши 3 години, досега е гледан от баба му и дядо му понеже аз се върнах на работа още като беше ва 1.7м, адаптацията е изключително трудна като разбира много повече вече, там има изцяло нов ред, дисциплина, не е център на внимание, което е голям стрес. Моето също е контактно и много отракано дори но там е коренно различен и хич не му се нрави да посещава, предстои да започнем адаптация на ново вече с баба му да влиза с него за кратък период от време. Така че като са по-големи мисля че е по-трудно за тях самите. Разбира се при вас може да е различно, но моя опит това ми показа. Моето дете не ми дава дори книгата за адаптация да отворя, изпада в истерия само като чуе думата "детска". Персонала също е важен как подкрепя детето, при нас това не се случва, сега като започнем наново ще видим как ще протече, но не съм обнадеждена.
Интересно ми е за разбера Вашето мнение за яслите и градините.

# 137
Моето дете ходи на ясла от 2,2г...тогава и бях в отпуска след майчинството докато свикне и започне да спи там,пратих я без памперс,научена на всичко,постоянно я хвалеха че е умна и знае цветовете,единствено ревеше за мен доста време след сън и помрънкваше прилично😀 без драми и влачене по земята че какво ли не съм виждала😀моето мнение е ако има кой да гледа детето да пропуснете ясла.
Пращат се болничен деца въртим се в омагьосан кръг....е дали на 2 или 3  все ще трябва да изгради имунитет.(Ако това е причината да се чудите)

С една дума аз я пратих  защото няма кой да ни помага,а парички трябват.(Бабите са по селата,работят,едната е тежко болна,никаква помощ евентуално като е болна от нещо леко)

Какво значи ако не се чувства добре,всички реват в началото,но свикват рано или късно.Или ходи или не!

# 138
  • Пловдив
Аз съм доволна от частната ни ясла. Малкара беше на половин ден първите три месеца, след това остана на цял ден. Тръгна на година и 9 месеца, бързо се адаптира.
За мен е важно да играе с деца, да има разнообразни игри, да свиква да комуникира. Тя не обича по площадки да ходи, та ако се гледаме двете, тотално нямаше да има контакти с деца.
В допълнение считам, че е по- добре да е с връстници , отколкото само с баба и дядо.
Все пак е добре да има различни източници на знания, информация, игри, идеи- а не само моите.
Това е мое Лично мнение, всеки си решава кое е най удачно за неговия случай.

# 139
Синът ми е на 2.5г и ходи на ясла от няколко месеца. Вярно, че доста боледува и не е много редовен, но при всяка възможност е с другите деца и госпожите.
Аз съм дете, отгледано почити до предучилищна възраст от баби, дядовци, родители и роднини и категорично съм НЕ за този модел.
Ние сме в държавна ясла, а двете госпожи в групаата са с дългогодишен стаж. Страхотни специалисти и хора са. Малкият плаче като го оставям, но види ли госпожата си, веднага отива да я гушка и се успокоява.
За мен, ако родителите нямат възможност да гледат детето и трябва да разчитат за дълги периоди на баби, лели, стринки и чинки е по-добре да го пуснат на ясла/градина.
Изрично подчертавам, че това си е лично мнение, базирано на личен опит. Simple Smile

# 140
Здравейте. Имам възможност да гледаме малкия вкъщи и да не го даваме на детска от другия септември. Майка ми ,баба ми и мъжа ми могат да се редуват да го гледат. Скоро прави 2г. Всички сме на мнение, че е по-добре ние да го гледаме,но пък някои приятелки ми казват, че детето имало нужда от социализация . Така е,само че той там проблеми няма - поздравява всеки,заговаря и е дружка с всички комшии, деца по улицата и площадките . Събира се с хора и деца и няма проблеми в това отношение,така че на мен не ми е достатъчна причина да тръгне на детска . Казват ми "дай го,ще си почиваш по цял ден " ( работя на 4ч) ,признавам , че понякога ми идва в повече и имам нужда от почивка,но става въпрос за час -два. Другият вариант ми е да опитаме да ходи и ако не се чувства добре там,да си ги оставим вкъщи. Тоест детето да покаже, защото за нас не е проблем да не посещава детска. Може ли да споделите вашето мнение,интересно ми е да чуя плюсове и минуси (работя с деца и съм с особено мнение за детските ясли и градини -от първа ръка кажи речи)?
За яслата съм. А и моето дете ходи с огромно желание, не е плакала нито веднъж. Аз пък имам нужда от време за себе си и за работа , спорт започнах пак. Боледува чат пат, но леко. До АБ не е стигала, много харесва сестрите и се чувства добре в яслата. Мисля, че децата имат нужда от себеподобни. Но и темпераментът на майката е важен, аз предпочитам всички да сме щастливи и да прекарам качествено време с нея вечер, отколкото да се изнервям,че не мога да си върша работата.

# 141
Детето е на 2, тоест говорите за ясла, не за градина. Спокойно можете да я пропуснете. Да си спестите една година висене пред лекарски кабинети и куп лекарства не е малко. Едно е болно двте на 2, друго на 3. Разбира повече, може да пие лекарства, говори повече, имунитета е по-добър. Колко да се социалира в ясла? Общо взето всяко играе със себе си, не се забелязват особено. Много зависи и от яслата, моето накрая не издържаше, защото по цял ден ревяли и я боляла главата. Градината харесваше много повече. И яслата започнахме ударно с няколко пневмонии, които наложиха огромно отсъствие.

# 142
Radeva, аз доколкото разбирам Yan искат да пропуснат детската градина до някоя група, от другия септември.

# 143
Ясла ще пропусне , първа група в детската градина ми е под въпрос. Също считам, че дете на 3г е много далеч от дете на 2г, и като разбиране ,и като боледуване,и като емоционалност. В чуденка съм дали от 3 или 4г да ходи. Аз работя с деца и мога да го водя почасово с мен,така че ще има комуникация с деца. Той и сега ги има,де. Голямата спирачка ми е боледуването в детската,ставането рано (защото и аз самата не ставам рано за работа),  и фактът, че в детските рядко учат нещо според програмата,която би трябвало. Имаше една майка ,която ми показваше апликации на детето си от детската ,докато не накарах детето пред нея да отреже права линия и тя в потрес установи, че то не може да държи ножицата дори . А ме убеждаваше,че в детската да го научили да реже и лепи самичко. Само пример ..

# 144
Не съм разбрала. Аз не бих пропуснала първа група. В първа група всички са нови, дори тези, които са били на ясла преди това. Свикват с учители и групата. Като отиде направо 2ра група, ще е нов и изпуснал този процес. Никой няма да го чака да свиква, децата няма да го приемат лесно. Ще е новото дете и ще му е по-трудно, сравнено ако е там от самото начало.

# 145
  • Пловдив
И аз не бих пропуснала първа група. Моят син от 15-ти септември започна градина, трудно се адаптира, още мрънка сутрин, но съм убедена, че ако го бях пуснала от втора група пак щеше да плаче, а другите вече да са свикнали. Отделно, че ги занимават с различни неща не само проформа. Интересно му е, че им свирят на акордеон, че рисуват с бои, че правят разни упражнения в часовете по футбол. Аз не мога да свиря, а другите неща и да му ги показвам вкъщи, не се впечатлява толкова, колкото в градината. Започнал е и да яде яденета, които преди отказваше даже да опита. Има си плюсове градината. На ясла не е ходил и не съжалявам.

# 146
Явно и аз не съм разбрала...и аз не бих оставила детето да пропусне първа група ясла ако е възможно да.
Дори и само това,че не е ходило на ясла и тепърва ще свиква с режима там и някой друг чужд човек да се грижи за него,трябва си време ...отделно и това което вече са изброили другите.

При моето дете май се оказа +яслата добър преход към първа група нарева се хубаво .....и ще е пушка първа група,да се надяваме ...😃

# 147
Yan, в крайна сметка постъпете така, както е най-удобно за вас, спрямо вашите убеждения. Щом се занимаваш с деца, дори да се появят някакви проблеми с адаптацията във 2ра група, предполагам ще имаш опита да ги отработите с детенцето и да минат лесно нещата. Simple Smile

Примерът, който даваш обаче, за рязането с ножица, за мен е по-показателен за майката, отколкото за градината. За да не знаеш колко зле или добре борави детето ти с ножица, значи  не си седнал една фигурка да изрежеш с него.
Яслите и градините в крайна сметка са с цел помощ на родителя, а не заместител.

# 148
  • Пловдив
В крайна сметка е важно какво за вас е правилно и какво е удобно. Ето, писали сте, че ставате по-късно - явно не ви е удобно да се съобразявате с яслен/ градински режим. Има кой да ви го гледа, докато сте на работа- удобно.
И ходещите на ясла, и тези , пропуснали я, ще порастнат и всеки родител ще е направил най- доброто за неговата преценка.
Щом не искате и считате за по- удобно, не пускайте детето нито на ясла, нито на градина. Това, че ваши приятелки ви съветват за Социализация и ходене на ясла, не значи , че това е най- подходящото пък за вас…

На мен яслата ми е от огромна помощ, защото иначе няма кой да ме отмени. А трябва да работя. Simple Smile

# 149
Ако ходи в парка и там има комуникация с деца и има кой да го гледа може да пропусне ясла.
Друг вариант е да го пуснете на ясла няколко месеца преди да тръгне на градина. В яслата са по малки деца, там нямат много очаквания детето да се справя само, да и зпълнява задачи. В градината вече имат очаквания детето да е по самостоятелно. Едно е да е с мама, тати, баба, дядо, друго е да е на ясла/градина. Например в къщи като не иска да се храни сам, бабата ще вземе лъжичката, ще го нахрани, в яслата може и гладен да постои, но ще се принуди да се храни сам. Знам за познато семейство, че имат точно такъв проблем сега в градината, детето не иска да се храни само понякога.
Аз не бих водила детето ми на работното място, някак не ми се вижда удачно, все пак съм на работа. Пък и там може да има контакт с вируси и пак да се разболява.

Ако бях на твое място бих го пуснала късната пролет или лятото и първоначално бих говорила да ходи за половин ден по дълъг период няколко месеца примерно.

Общи условия

Активация на акаунт