Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 438
  • 868
  •   1
Отговори
# 810
Здравейте. Преди години сменихме във входа вертикалните щрангове. Не знам защо тогава не подменихме и хоризонталните в мазето, но сега вече е наложително. Та се чудя, как да намеря читава фирма. Звънях в Софийска вода, но ми казаха, че не извършват такава услуга, а аз се притеснявам да не попадна на някой некадърен майстор. Бихте ли ми дали съвет какво да направя.
Моля, пишете ми едно лично съобщение, че да се подсетя утре вечер като се прибера. Сменяхме преди няколко години и документите са при мен, но трябва да погледана коя беше фирмата. ДАдоха ни и документи за съответствие за качеството на положените тръби и перфектно си свършиха работата, даже си почистиха след това.

# 811
teta, имам предвид, че ако сградата има пари в касата, не е излишно и 100% ще е по-евтино от това да изкарваш в някой момент сам. Освен това, ако ги одобрят май тези средства се възстановяваха.

Бяха примери как могат да вкарат изискването за сертификат ЕЕ. Ако вземат и да го обвържат с данъците някой ден, знае ли човек... Въобще нямам предвид и не мисля, че е редно да ни заставят нас, а за други да има изключния, но паспортизацията на държавните сгради пак ние ще я плащаме....

Питащият обаче в един бъдещ момент може да не съжалява, а да е на +.

# 812
Сам да прави паспорт..не виждам как. Паспорт се иска по ЗУТ ако ще пипа конструкцията, а в една панелна сграда панелите са носещи с някои изключения, да ги мести, пробива ..едва ли.

Но дали да се направи паспорт, е решение което всички трябва да гласуват по реда на ЗУЕС..с кворум, мнозинство и т.н.

Ако имат парите...нека си решат.

# 813
Точно това попитах профито, когато ми звънна да ме пита дали ще дам 320лв. за паспорт - има ли протокол от събрание, колко собственици са дали съгласието си...? Разбира се не получих отговор, "ама те/профито/ само искали да разберат кой ще даде и кой не".
Но дали да се направи паспорт, е решение което всички трябва да гласуват по реда на ЗУЕС..с кворум, мнозинство и т.н.

# 814
anitsa, то това е съвсем различно от началните писания "Сега обаче разбирам, че профито е платило за обследване и си иска парите обратно" и сегашнато "ама те/профито/ само искали да разберат кой ще даде и кой не".

Общи пари се харчат с общо решение с нужния кворум. Другото събиране по телефона е - рекет... А то сега се оказва, че те проучване само правят....

# 815
Аха, разбрах те, ясно...аз за паспорта само казах Simple Smile

Ами те профитата са си такива - мошеници, разпореждат се с чуждите пари както им скимне. Игнорирайки напълно ЗУЕС. Изживяват се като меринджеи в широкия смисъл, а са просто прости изпълнители на решенията на ОС.....подчинени са на собствениците, не че са им началници...ама те така го разбират явно, че са началници...

# 816
Драго, уви, точно така беше. Първоначално уж само  искаха да разберат нагласите, а после бум - плащайте .

# 817
Драго, уви, точно така беше. Първоначално уж само  искаха да разберат нагласите, а после бум - плащайте .
Нищо не правете тогава и си трайте. Правно основание за събиране на вземане от Вас без решение на ОС взето на събрание с нужния кворум - НЯМА.

П.П.
Друг е въпросът да си прецените, дали общите части на сградата имат нужда от ремонт, вкл. дограми и всичко, което се включва в програмата като подмяна. Тези разходи се събират според идеални части и често надхвърлят 300 лв. Вашата изолация колко е дебела и мазилката здрава ли е още?
И още нещо- една сграда е ЕЕ, когато цялата е санирана.

# 818
Изолацията ни е ОК, не помня колко см е сложена, но със сигурност не сме спестили - като за себе си е правена и все още е здрава.
Когато се организираха едната страна на апартаментите, тези от страната на асансьора, оправиха и вентилационните люкове в мазето. Имахме компрометирани прозорци между етажите, които се подмениха с времето, да - не са еднотипни, но са здрави. Покривът също е ремонтиран - след десетилетия проблеми и трудно обединяване, водата от дъждовете стигна от 6-ия до 2-ия етаж и тогава им "светна", че е сериозно.
Общо взето в целия блок всичко е "на парче".
Интересно ми е, при хипотетично одобрение, самото саниране как ще протече - ще санират до мен, ще направят нова мазилка върху моята? Съвсем искрено се чудя...

# 819
Май нова мазилка върху твоята, да е еднакъв цвета...

Щом сте ремонтирали покрив, значи сте единни все пак. Браво, поздравления, не се подценявайте Simple Smile

# 820
  • София
При нас свалиха всички стари изолации "на парче" от всевъзможни стиропори и навсякъде сложиха 10 см каменна вата.
Не разбирам това упорство, но.... всеки сам си преценя 🙂 стана актуален лаф последните години.

# 821
Те ако санират с 10 см каменна вата е супер. Не знам дали не ги задължиха заради пожарна безопасност. Тя е по-добре от всякакъв стиропор.

# 822
Цяла сграда само с каменна вата не съм виждала при саниране. При нас през няколко етажа слагаха вата, но повече е стиропор.

# 823
  • София
Цяла сграда само с каменна вата не съм виждала при саниране. При нас през няколко етажа слагаха вата, но повече е стиропор.
Първоначално трябваше да е така - прави се решетка от каменна вата за да спре огън, а клетките на решетката се запълват със стиропор. Но се промениха изискванията и ние вече влязохме в новите.
Какви са точно не помня, но сякаш беше свързано с етажност / височина.
Но е факт - ние сме 8 входа по 9 етажа и няма грам стиропор.

# 824
Роси, отговорила съм с лично съобщение, за да не правя реклама.

Пролетно цвете, наскоро завършиха една такава сграда, облицована с каменна вата. Това е старият, висок блок на бул. Шипченски проход (София), който е в близост до ИЧС и Скай сити.

Общи условия

Активация на акаунт