За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

• 61 527
  • 777
  •   1
Отговори
# 180
  • Русе
Скрит текст:
Да винтове бяха бурканите , но интересното е , че нито един от тези с прасковите не стана , а тези с краставичките нямаше проблем. Този 27 литра , колко буркана 0,8 л. събира ? имате ли някаква таблица за различните варива? на моя спец. за параскови пише : 90 градуса - 25 минути - да не би тези 90 градуса да не са достатъчни ? Благодаря !

Ще потърся инструкциите на тенджерата за консервиране. Събира 14 буркана от големите тип "омния".
Това е снимка на миналогодишните компоти от сини сливи варени в нея. Всички са наред и още си вадя от тях за разни сокове правени в блендера.

Последна редакция: нд, 06 авг 2023, 16:05 от peych

# 181
  • София
Много интересно! Не съм го виждала това от Лидл - бихте ли казали често ли го пускат и каква е цената?

# 182
  • София
199.90 е казана в Лидл. В тематични седмици беше преди 15 - 20 дни. Но по магазините все още се намират. В София вчера виедях няколко в магазина на Лъвов мост. Не се биеха за тях.
За компота от праскови - може проблемни да са самите плодове. Последния месец няколко пъти купувам праскови/за ядене сега/ - и от магазин, и от Женския пазар. Всички на втори - трети ден се покриват с нещо като мухъл, развалят се. Уж избирам хубави плодове, но се скапват в къщи. На същото място до тях има и други плодове - здрави са си.

# 183
  • София /Абсурдистан
Такъв казан видях и в новия Кауфланд на Околовръстното. Аз нямам къде да сложа такова нещо, обемен е доста.

# 184
Правил ли е някой сладко от зелени домати? Вчера бурята събори няколко домата, първоначалната ми идея беше да ги направя на трушия, но днес видях, че още едно от черитата не това което трябва да е. Та идеята ми е да направя всички мини доматчетата на сладко. Ще стане ли, какво ще ме посъветвате?

# 185
Ще стане. Изваряваш ги първо, да  се изчистят от горчивото  и после като всеки плод.
 Ама завари сиропа до готовност, те ще са "мокри" тоест ще пуснат вода и да не врат безкрайно, да е готов  и гъст, само тяхната вода да се изпари.
 В интерес на истината съм правила нарязани само, едри,, даде ми идея да опитам цели , имам десетина корена и ми писнаха.

# 186
  • Русе
Скрит текст:
Правил ли е някой сладко от зелени домати? Вчера бурята събори няколко домата, първоначалната ми идея беше да ги направя на трушия, но днес видях, че още едно от черитата не това което трябва да е. Та идеята ми е да направя всички мини доматчетата на сладко. Ще стане ли, какво ще ме посъветвате?

# 187
По тази рецепта са и  смокините, аз правя от зрели и никакви сини камъци не ползвам. Нито беля. Но всеки за себе си.

# 188
Аз съм правила миш маш от зелени домати, ще потърся рецептата ако те интересува, стана много хубаво.

# 189
Днес купих дренки за компот,но не съм правила досега, по колко захар се слага на буркан с винт и колко време се стерилизират?

# 190
  • Русе
Скрит текст:
Днес купих дренки за компот,но не съм правила досега, по колко захар се слага на буркан с винт и колко време се стерилизират?

Правя компот, но не по тази технология. На буркан тип омния 1,2 л пълня малко повече от 2/3 от обема с плодове и слагам 7-8 с.л. захар. Захарта зависи от сладостта на дренките. Стерилизация - 20 мин. За 1 година ги употребявам. Костилковите компоти не е хубаво да престояват повече от 1 година.

# 191
Изпитана рецепта за сурова туршия с оцет, да ви се намира?
Имам едни опадали домати, че да ги съхраня.

# 192
Вчера направих отново прасковите купих 2-3 кг. и направих 8 буркана , като този път ги варих по 2 броя , на различни градуси с различно количество вода
1: 90 градуса / 25 мин ,с вода 3/4 на буркана под капачката
2: 90 градуса / 25 мин , с вода 1 пръст над буркана(т.е. бяха покрити с вода)
3: 100 градуса / 25 мин ,с вода 3/4 на буркана под капачката
4: 100 градуса  / 25 мин , с вода 1 пръст над буркана(т.е. бяха покрити с вода)
и при четирите варианта , бурканите ми се получиха и все още не мога да си обясня защо предният път нито един от 35 буркана не стана а станаха "бомбаш" .
Сега ще купя нови праскови и ще играем упражнението наново , дано всичко е наред.
Отностно уреда , закупих го от Klrastein , бях малко писимично настроен , но уреда изглежда ок и май ще върши работа , има го във вариант 40/50/60 литра като 60 литровия както казах събира 3 реда по 12 буркана 0,8 литра .

# 193
Според мен капачките не са били ОК предишния път.

# 194
Ако някой все още търси казан за варене на буркани- днес имаше 3 броя в Лидл-Овча купел-София ( на бул. Линкълн)
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт