За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

• 61 528
  • 777
  •   1
Отговори
# 195
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Днес купих дренки за компот,но не съм правила досега, по колко захар се слага на буркан с винт и колко време се стерилизират?

правила съм без захар. най-малките бурканчета, дренки и вода до гърлото.
слагала съм и направо във фризера. Горинич ги гризкаше като сладоледени бонбонки, когато имаше нужда.

Simple Smile за това, за което ги купувах не ми беше задължително да са сладки.

# 196
Домати, ще се развалят ли?

# 197
Трябва да се варят 20минути и са ок цяла зима.

# 198
Те са преварени - разслоили са се. Домати варя само за вакуум.

На единия, на снимката се вижда "синджир" - явно не е херметизирал.

# 199
20 ги варих, притеснява ме водата, която се е отделила.

# 200
Не се притеснявай,просто сорта на доматите явно е салатен и съдържат повече вода. Ако бяха консервни щяха да са по- месести и нямаше да се отдели толкова много течност

# 201
Не им знам сорта, но са много вкусни, с тънка кожа и нямат бяло вътре.И много едри.Взехме повече, не можем да ги изядем и затова реших да сложа и в буркани, а то какво стана.

# 202
Нищо не е станало , ако те притеснява "водата", сок е  и при варене се отделя малко или повече, нормално  е.

# 203
Нищо им няма и според мен , отделената вода е нормален физичен процес.
В нас мелим домати, осоляваме и оставяме в тенджера на студено. На следващият ден отделената вода я изхвърляме и затваряме утаената гъста доматена част в буркани.

# 204
Нищо им няма. Първата година и на мен ми се случи, тогава ги рендосах на ренде, защото не бях подготвена и нямах друго под ръка. Изкараха 2 години.

# 205
Нищо им няма и според мен , отделената вода е нормален физичен процес.
В нас мелим домати, осоляваме и оставяме в тенджера на студено. На следващият ден отделената вода я изхвърляме и затваряме утаената гъста доматена част в буркани.

Без да сгъстявате допълнително доматите ли?

# 206
Без, нали  сок коментираме- просто избягваме да пълним излишно с вода бурканите.

# 207
# 208
Този сок го ползвам за добавка към ястия, сгъстения вариант  има други предназначения в моята кухня.

# 209
Или просто си правим зимна салата от така консервирани домати, когато се изварени няма този вкус за салата ,. Изварени използвам за пасти , за пица, за където ми трябва доматен сос.

Общи условия

Активация на акаунт