За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

• 61 589
  • 777
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте! Купих си млада и дребна бамя от Гърция, някаква хубава рецепта да имате под ръка? Благодаря Ви предварително!
Туршия, ето https://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_8602.html?m=0
От събота и неделя - Консерви домати, едни с чушки и магданоз, други без.

Доматен сос

Пукани сладко кисели люти чушки

Сладко от сини сливи

# 271
  • Варна/Благоевград
Здравейте ,за първи път правя кисели краставички ,сложила съм подправките и синап и залях с гореща вода и ги обърнах с капачките надолу .
След като изтинаха видях,че повечето капачки щракат ,когато ги натиска  ,тоест не са хлътнали .
Капачките са нови , не текат.
Една приятелка ми казва,че са вакумирани и не капе ,няма проблем, че щракат. Друга ми казала, че трябва да ги затварям на ново.
Какво е вашето мнение, има ли шанс с не хлътнали капачки да ми издържат няколко месеца

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 19:57 от sisonka_

# 272
Здравейте,
кога добавяте към печено или варено сладко ароматните есенции като - течна подправка ванилия, ром, шампанско, карамел, лавандула, мента ?
Ако се сложат в началото много бързо ще се изпарят, ако се сложат в края , т.к. са течни няма ли да развалят конфитюра / не старилизирам, само обръщам с капачката надолу докато изстине / ?
Благодаря !

# 273
Аз си замразявам почистени нарязани зелени чушки защото обичам миш маша със суровите чушки.
Скрит текст:
Когато ще го правя , първо си изваря доматите до готовност, после сложа чушките както са замразени и им трябват 6-7 минутки до готовност,  без да се отделя люспата им. + Яйца и сирене, разбира се.
А нещо правиш ли ги - бланширане или .... или просто се нарязват, както са сурови, слагат се в пликчета и във фризер.

# 274
Нищо , само измивам и нарязвам. Плътно завити или вакуумиращите торбички.

# 275
  • там където има винаги вятър
Здравейте ,за първи път правя кисели краставички ,сложила съм подправките и синап и залях с гореща вода и ги обърнах с капачките надолу .
След като изтинаха видях,че повечето капачки щракат ,когато ги натиска  ,тоест не са хлътнали .
Капачките са нови , не текат.
Една приятелка ми казва,че са вакумирани и не капе ,няма проблем, че щракат. Друга ми казала, че трябва да ги затварям на ново.
Какво е вашето мнение, има ли шанс с не хлътнали капачки да ми издържат няколко месеца

Нищо не мога да ви кажа Rolling Eyes

И ние имаме проблеми с капачките, къде хлътнали, къде - не. Rage
 Но нашите краставици са мариновани, т.е. варени са. Правим ги от толкова години, такова нещо не се е случвало, все ММ ги затваря...Докато си стояха в касетките, почти месец - нищо. Почнахме да ги редим миналата неделя на рафтовете и проблем. Отворихме тези  "мътите" , 5 буркана "жертва", дъщеря ми - също. Прибрахме ги в кутия в хладилника/без водата/ и ги ядем, нищо им няма. Но не сме ги правили за това време...

# 276
  • София
Слагам към края, разбърквам само да кипне и сипвам

# 277
Пепчо, доматения ти сос в буркани от нещо на Дерони ли е?
Имам и аз 3 такива бурканчета, но ми трябват нови капачки и не знам от къде да купя и какви да търся.
Малки капачки не стават на тия бурканчета 😠

# 278
  • Sofia
Ще правя буркани с домати и паприкаш. Колко време се варят бурканите?

# 279
Ани,аз варя доматите 20,а паприкаш със сурови чушки 50 минути.
Спорна консервация!

# 280
Пепчо, доматения ти сос в буркани от нещо на Дерони ли е?
Имам и аз 3 такива бурканчета, но ми трябват нови капачки и не знам от къде да купя и какви да търся.
Малки капачки не стават на тия бурканчета 😠
По магазинчетата по пазарите, където продават капачки има всякакви размери, обикновено продават и на бройка. Няма да ви казвам колко време разнасях едни капачки в чантата, в очакване да стигна до женския пазар, да си купя същиат размер 😄

# 281
  • София
Аз от тук си купих буркани и капачки преди две години, сега мисля само капачки, че тогава взех едни евтини и е време за нови.

# 282
Здравейте, купихме си чушки и патладжани, които искаме да изпечем и замразим, но се надценихме с количеството. Искам да направя нещо като лютеница, но без домати/че и без това ще съм на чушкопека цял ден🤦/, т. е. само чушки, патладжани и подправки, нещо лесно, като за апартамент. Предложете ми някаква рецепта?

# 283
Търси рецепти за айвар, той е с чушки и патладжани.

# 284
https://pep-4o.blogspot.com/2020/11/blog-post.html?m=0 тези дни ще го правя айвара, днес пак се награбих с чушки.
Има много спорове дали е само от чушки,  или с патладжани , или с моркови но и техните рецепти са както при нашата лютеница всеки етнос прави различна.
От този сайт и аз купувам капачки,  омръзна ми да разнасям по магазинчетата А някъде не продават по-малко от пакет. Меря ф и до 3 дни изпращат

Общи условия

Активация на акаунт