За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

• 61 583
  • 777
  •   1
Отговори
# 300
Смокините да са по дребни и по зелени. Обелват се от ципата и се слагат във варна вода /аз нямах и не ги сложих, затова се поразкъсаха/. Сладката ги правя на 1 кг плод, 1 кг захар. Засипах ги със захарта и оставих да пуснат сок. После ги възварих, но само да се стопи захарта и ги оставих да изстинат. И така повтарях упражнението - завират /5-10 минути/, ако има нужда препенвам, свалям от котлона докато изстинат. Те стават прозразчни и като е изстинало виждаш колко е гъсто. Щом преценя, че е готово слгам лимонтузу - 1 кафена лъжица /по скоро на око/, разбърквам и започвам да слагам в буркани сухи. Затварям и обръщам.
Така правя всички сладка, та някои имат доста сок и по малко плод. Grinning

# 301
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте. Може ли въпрос относно сладко от смокини? Миналата година правих и почти всичкото се захароса, някои целите станаха твърди и не можеш да бръкнеш с лъжица, други имат само кристалчета захар. По спомен слагах една чаена лъжичка лимонена киселина на 1 кг захар. Сега да сложа ли повече? Каква е причината да се захароса?
Рецептата ми е 1кг смокини, 1 кг захар, 200мл вода, 1чл лимонена киселина.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_3.html

Пукани люти чушлета

Последна редакция: сб, 16 сеп 2023, 19:29 от peych

# 302
Тези дни сме така, малко лютеница: 😎

Лют сос от жълто чери и хабанеро:

# 303
Как правиш лютия сос Simple Smile

# 304
Нямам точна рецепта 😁
Черито го пасирам с чопър или миксер и го изварявам, като започне да се сгъстява слагам леко препърлени на печката лук и люти чушки. Лука нарязан на колелца, а чушките цели. Хабанерото специално го пекох със защитни очила и маска, че е страшно, и през маската ми щипеха устните. Но го сложих в соса без семките, за да не стане отровно лют. Накрая сол, и по малко захар, черен пипер, оцет и олио, но количеството е на вкус.
Пасирам още веднъж заради лука и чушките и стерилизирам в бурканчета 5-10 минути.

# 305
Звучи страхотно, някой ден ще го пробвам и аз Simple Smile

# 306
Здравейте, момичета! Как се съхраняват печени чушки във фризер? Белени или не? Намирам много различни мнения и спорове по въпроса Grin Ако искам да сложа и цели за пълнене само почиствени и измити ли ги прибирам.
Иначе тази седмица мисля да се заема с любимата ми мързелива лютеница на фурна, любима е на цялото семейство.

# 307
Както искате ги замразявате. Аз ги беля - това всъщност е най-бързата част от целия процес.

Ако искате да замразявате сурови - това поне аз го правя на два пъти - вкарвам ги почистени, след като замръзнат ги изкарвам, след размразяването стават по-меки и гъвкави, т.е. заемат по-малко място в опаковките си - подреждам ги по 6 в опаковка и замразявам окончателно.
Явно имате място, може да замразите на порции и нарязани чушки - за директно влагане в процеса на готвенето.

# 308
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте, момичета! Как се съхраняват печени чушки във фризер? Белени или не? Намирам много различни мнения и спорове по въпроса Grin Ако искам да сложа и цели за пълнене само почиствени и измити ли ги прибирам.
Иначе тази седмица мисля да се заема с любимата ми мързелива лютеница на фурна, любима е на цялото семейство.

Аз лично ги съхранявам белени. Оставям де се оцедят. Слагам в найлонови торбички по 1 кг чушки без дръжките и семето.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 10:41 от peych

# 309
Избушвам , пека, беля, отцеждат се, строявам по 10-15 броя в пакет и вакуумирам в машинка.

# 310
  • София
Аз не ги беля. Само ги изтърбушвам, почиствам и пека. Предпочитам да ги беля преди ползване. Съхранявала съм белени и ми се струва, че стават някак по-лигави и губят от аромата си на печен пипер.

# 311
  • Бургас
Аз винаги белени и отцедени съм замразявала, тази година за пръв път пробвам небелени, просто повече място ми заеха, но се надявам вкусът при размразяване да е една идея по-добър

# 312
Аз ги замразявам небелени, защото когато са белени, след това ми дъхтят на фризер и на старо, а също и имам чувството че се изсушават някак си.

# 313
Печени, белени, отцедени  Simple Smile много добре опаковани , или вакуумирани направо , за да не поемат въздух  Simple Smile така ги харесвам , пробвах без да ги беля, но не е нашето.

# 314
Пробвах небелени, не е моето. Пека, беля и колкото за едно ядене знам колко ми трябват. Отделно имам в торбички с изпечен патладжан за кьопоолу.

Общи условия

Активация на акаунт