За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

• 61 556
  • 777
  •   1
Отговори
# 405
Аз миналата година упорито консервирах манголд, въпреки мнението на повечето жени в градинарската група, че този начин на консервиране не става за зеленолистни.
Убедих се, че не е добра идея, след като повечето буркани ги изхвърлих. Малка част бомбираха, а при другите имаше някаква амонячна миризма при отварянето, и ме беше страх да ги ползвам.

# 406
  • София
Зеленолистни е добре да се бланшират и във фризера.

# 407
Така е, но нямах място, а имах много манголд.
Слагах дръжки отделно, те се запазиха малко по-добре в бурканите.

# 408
Дори не е нужно да се бланшират.Единствено попарвам коприва,за да не пари.Всичко режа сурово и във фризера.

# 409
Аз също не бланширам нищо освен коприва.
Измивам добре и прибирам във фризер.
Майка ми преди затваряше лапад в буркани, но на мен не ми харесва - потъмнява, разкашква се съвсем при готвене.
С манголд нямам опит, но съм замразявала  листа от цвекло .

# 410
Лапад измих, подсуших и сложих във фризера.

# 411
Аз го нарязвам преди това, на мен ми е по-удобно така, при готвене директно във врящата гозба го пускам.

# 412
Попадна ми някакъв канал с рецепти за съхранение на храна, за оцеляване във война или икономическа криза, на една сръбкиня.
Какво мислите за тази рецепта с месо, дали ще излезе нещо, също и начин на варене ми е странен, без водата да покрива капачките?🤔
https://youtu.be/WY5wOXytSoU?si=g_MwJ7TyGcL-u9tv

Последна редакция: вт, 07 ное 2023, 08:48 от Lemy

# 413
Здравейте, трябва ми съвет от по знаещите.
Не съм голяма кулинарка та се чудя какво да правя.
Тази есен ми правиха лютеница аз трябваше само да я напълня и заваря, но се оказа че голямата ми тенджера която събира 10 бурканчета е занесена на село. И една съседка ме посъветва да пълня запечатвам и обръщам в по-дълбока тава с капачката надоли , пълня вода 2 пръста над капачката и да заври за 10-15 минутки и готово (никога не бях правила така).
До сега които отворихме всичко е ок, но снощи отварям тя мухлясала изхвърлих 5 бурканчета.
Чудя се дали да отворя всичките и ако са ок да заварям наново но потопени целите във вода или да рискувам ?
ЕЕЕ много ме доядя уж всичко бе наред даже изпука капачката при отваряна ама вкиснала. Снощи отворих 10 (от които 5 хвърлих , другите в хладилника ). Имам още 30 някъде и съм в чуденка какво да предприема.
Моля за съвет!

# 414
Попадна ми някакъв канал с рецепти за съхранение на храна, за оцеляване във война или икономическа криза, на една сръбкиня.
Какво мислите за тази рецепта с месо, дали ще излезе нещо, също и начин на варене ми е странен, без водата да покрива капачките?🤔
https://youtu.be/WY5wOXytSoU?si=g_MwJ7TyGcL-u9tv

Теоретично ще стане, в упътването на моя "казан" за варене на буркани от лидл пише, че бурканите на втория ред могат да бъдат 2-3 пръста без вода. Досега само компоти съм варила така, месо не съм.

# 415
  • Sofia
Колко минути се варят киселите краставички?

# 416
Аз - само за капачка, т.е. ок. 5 минути кипене, вадя веднага, за да хрупкат.

# 417
Аз правя като EmmaT.
Стават хрупкави, иначе са като компот.

# 418
И аз заварявах краставичките за капачка.Чудесни станаха.
Лютеницата е можело да я сгорещите и така да я затворите.Досега не съм имала проблеми,когато съм затваряла така.Сега    може да я преварите(това,което е добре)и евентуално във фризер.Разсъждавам просто.Не бих рискувала отново по този начин.

# 419
Когато я извадите от фризер е водниста, което на мен не ми харесва , но е начин за съхранение.
Аз бих  проверила бурканчетата  и заварила , но покрити с вода за 10-15 минути.

Общи условия

Активация на акаунт