Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 937
  • 747
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Има ли IT специалности с дистанционно обучение в немските университети (на английски език) ? Бакалавър съм от бг университет в друго направление, но искам да уча пак. Все още не съм решила дали да карам втори бакалавър първо или направо подходяща магистратура.
Ползвайте търсачката:
https://www.hochschulkompass.de/studium/studiengangsuche

На горния ред сложете областта, която Ви интересува - примерно Informatik & IT,  за Abschluss изберете Master, a за Studienform - Fernstudium.
Системата ще предложи варианти, ако някой Ви грабне окото, отивате на сайта на  учебното заведениe (предимно са приложни университетите) и виждате на какъв език се преподава. В годините съм чела какво ли не за висшето образование в  Германия, та някъде, вече не помня къде, бях мернала, че  обучението може и да е дистанционно, но изпитите в повечето случаи са присъствени, някои семинари/упражнения също. Формата е berufsbegleitend, тоест създадена е най-вече с идеята обучението да върви паралелно с работата, тоест нещо като нашето задочно.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 12:57 от пенсионирана русалка

# 256
  • столицата
Назад по темите имаше препоръчани куриери за пренос на багаж до Виена, но явно не се справям с търсенето. Някой може ли да помогне, моля? Може и на лично, за да не излезе реклама. Но да са проверени.

# 257
  • На планетата Земя
Арамекс, Спиди - Галимар, това е само по спомен, дано не те подведа.

Аз дали може да попитам нещо? Да кажем кандидатства се в унита в различни градове по системата NC без изпити и с регистрация в hochschulstart. Успоредно с това се кандидатства и на места с изпит (тест, интервю, папки), като май тези универси не изискват минаване през hochschulstart. Има ли вариант класирането и времето за записване в двата варианта да е толкова различно, че човек да трябва да вземе решение, преди да е разбрал резултата от всички места?

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 10:30 от Mileto

# 258
  • София
Милето, ако правилно съм разбрала въпроса ти - говорим за кандидатствания  в специалности без квоти, неминаващи през hochschulstart, а през портали на самите унита, и за такива без или с квоти,  с изпит, събеседване портфолио и т.н, но вече през hochschulstart. Няма такава опасност - класирания от първия тип обикновено идват по-рано, понеже се обработва просто пуснатата документация, няма класации, след което се праща положителен отговор на кандидата. Но понеже там няма ограничения за бройките, обикновено записването е възможно до много късен етап, някъде през септември. Разбира се, можеш да се запишеш и веднага, ама защо да бързаш, та после да трябва да се отписваш, ако с квоти/класирания бъдеш впоследствие приет на по-желано място. Затова чакаш и другите класирания, които вече почват да идват  някъде  август. Доколкото помня от две от трите ми девойки, имаше Priorisierung (изключвам медицината, че там нещата  са по-различни). Тоест получаваш оферта от Уни Х за специалност У, но тя ти е по-задно желание. Не я приемаш веднага (можеш, разбира се и това да направиш, но тогава всички други желания автоматично отпадат), изчакваш по-предно желание да се сбъдне. В момента, в който го приемеш, край. Но там сроковете не са вече чак толкова дълги, има си фиксирани фази/периоди за всеки етап, понеже в централата трябва да имат инфо кои места се освобождават, че да могат да бъдат пуснати на Nachrückverfahren като нашето второ класиране. С две думи -  оисгурени са от немска страна предпоставки да  не пропуснеш класиране в най-желаната специалност/университет заради застъпване на срокове.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 13:20 от пенсионирана русалка

# 259
  • На планетата Земя
Русалка, благодаря ти за отделеното внимание и отговора.

Имам предвид от една страна:

- университети с квоти, но без изпит, регистрираш се в hochschlustart. Т.е. разбирам, че тук класирането ще е на база оценка от дипломата до запълване на бройките

- университе без задължение за регистрация в hochschulstart. За тях се иска специфичен за специалността изпит (тест/събеседване/папки, домашна работа и т.н.), но пак си имат квоти, доколкото виждам в обясненията ми.

# 260
  • София
Чак сега смогнах да пиша, Милето.  Вчера явно не бях разбрала въпроса ти. Нека разгледаме първата половина от него. Имате регистрацията в DoSV на hochschulstart. При кандидатстване там можете да впишете макс 12 желания на  специалности в  различни унита със съответното приоритизиране от най-желано до най-малко желано място. Особено важно е да се знае, че тези 12 позиции  НЕ обхващат странични желания за специалности, които не са включени в  DoSV, без значение дали въпросните са с някаква форма на подбор или не.  Хич не е задължително  всичките 12  да са с местни квоти,  DoSV покрива и специалности, които въобще не са  örtlich zulassungsbeschränkt. Не е задължително и да се попълнят 12 позиции, естествено. Няма  да задълбавам в приоритизирането, понеже не е за него питането ти. Zulassungsbescheide се получават поетапно  в рамките на близо месец, от последните десетина дни на юли до последните  десет на август, точните дати ще излязат по-късно на сайта, сега разбираемо стоят етапите за кандидатстване/прием за летен семестър. Това е нещо като първото класиране у нас, но просто централизирано. Второто грубо тече през целия септември, но то няма да ви касае. Wink Тоест по първия параграф макс до края на  август (около 25-ти) сте класирани, където иска девойката, приели сте най-желаната оферта и оттам нататък следите вече изискванията и процедурите за записване.

Идва втората страна на въпроса ти - кандидатстване за специалност с някаква форма на подбор, който обаче не е организиран от и не минава през DoSV (тоест е  на база диплома, оценки от нея, практики, някакъв тест, портфолио, събеседване и др.). Кандидатства се тогава през портала на съответния университет. Koгато се получи известието за прием в съответния уни портал, там ще си е написан срокът за записване. Тук няма кой да каже  вече ориентировъчна дата, навсякъде  ще е различно. И все пак предполагам, че се съобразяват със сроковете на DoSV от първия етап. След като си изясни девойката кои унита /специалности в  тях са по тази схема, може да пусне едно въпросче по мейла, свързано с евентуалното застъпване на дати.

И последно - виждам, че навсякъде говориш за специалности с подбор. Това не е като у нас,  спокойно разглеждайте И специалности без квоти, те не са второ качество. Напротив. Обикновено са тежки специалности, в които много народ така или иначе окапва, затова приемат повече хора на старта. Подборът после става от само себе си. Стартирали са примерно 200 души, завършват някога  във времето 70, при това обикновено много малко от тях в рамките на  Regelstudienzeit.

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 23:29 от пенсионирана русалка

# 261
  • тук-там
Русалка, чакай сега, че пък аз се обърках Wink Още не съм прочела онези 28 страници (демек не съм си ги превела), ама останах с впечатления, че не е ограничен до 12 броя на различните унита при специалност медицина.

# 262
  • София
Русалка, чакай сега, че пък аз се обърках Wink Още не съм прочела онези 28 страници (демек не съм си ги превела), ама останах с впечатления, че не е ограничен до 12 броя на различните унита при специалност медицина.

Споко, това горе няма общо с медицината.   При нея се минава и през „AntOn" и правилата са други. Но предвид начина, по който Милето си зададе въпроса,  мисля, че не става дума за  медицина, фармация,  дентална, ветеринарна. Макар че теорeтично е възможно едното й питане да е за такава специалност  и тогава и тя трябва да чете онези 28 страници Simple Smile, а  другото да е за нещо съвсем различно, неминаващо през hochschulstart, тоест със сигурност нямащо никакви допирни точки с медицината. Понеже в годините около моите девойки съм срещала и такива деца, пробващи се в крайно различни направления - някаква информатика ( не чиста, а бизнес, медийна или някаква трета беше), чисто икономическа специалност и медицина. Добре че моите не ме  сюрпризираха с такива шарени  желания.

# 263
  • На планетата Земя
Мноооого ти благодаря, Русалхен! Значи може да има леко разминаване, ще четем, ще ги питаме и ще дебнем. Правилно си усетила, че не сме на тема медицина 😉
Оставам с впечатление, че системата с реденето и приоризирането в hochschulstart e идентична на така познатата ни система от 7 клас, така че сме подготвени. Вълнуващо си е това всичкото проучване, сигурно ще ме счетете за луда, но .. 😁

# 264
  • тук-там
Е как, всички се вълнуваме. Надявам се  заедно тук да го преживяваме и споделяме Simple Smile

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 10:33 от mtz

# 265
  • София
Мноооого ти благодаря, Русалхен! Значи може да има леко разминаване, ще четем, ще ги питаме и ще дебнем. Правилно си усетила, че не сме на тема медицина 😉
Оставам с впечатление, че системата с реденето и приоризирането в hochschulstart e идентична на така познатата ни система от 7 клас, така че сме подготвени. Вълнуващо си е това всичкото проучване, сигурно ще ме счетете за луда, но .. 😁
Щоооо....Всички (кой по-малко, кой повече) сме били така Simple Smile

Е, не е  баш като седмокласната, нашата е по-опростена, отрежда ти само едно място (не може да си приет примерно и в СМГ, и в НЕГ, и в НТБГ, и в ТУЕС, та  и да избираш) и нямаш на практика очаквания/надежди за друго, по-добро, до евентуалното ти участие на второ/трето класиране, ако решиш да продължиш. Докато немската централизирана система пуска повече оферти (при декларирани от кандидата желания, естествено) и можеш и да изчакаш, можеш и да цъкнеш  за съгласие още след първата и да приключиш успешно сагата. В определен период от време ти дава в добавка и опцията да разместваш  реда на желанията..

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 22:30 от пенсионирана русалка

# 266
  • На планетата Земя
Много полезна информация, Русалке. Ще трябва да прочета малко по-подробно. Хубаво е това с повечето оферти. Ние засега имаме само регистрация, рано е още за бевербунгите.

# 267
  • София
Много полезна информация, Русалке. Ще трябва да прочета малко по-подробно. Хубаво е това с повечето оферти. Ние засега имаме само регистрация, рано е още за бевербунгите.

Нещо се обърках по нощите, не ви ли е рано за регистрация в портала още в 11 клас? Simple Smile Или само да видите какво и как става? Пазете обаче данните от регистрацията, тоест BID и BAN, понеже aко изтриете акаунта, имаше нещо, че май  минимум 12 месеца не може да се прави повторна регистрация. Ама не помня вече дали беше за регистрация със същото име/данни или просто за такава с използвания сега email. Ако е  второто, няма проблем, моите преди регистрациите в hochschulstart си направиха така или иначе нови мейли в gmail само за кандидатстването, а не ползваха текущите си.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 00:03 от пенсионирана русалка

# 268
  • На планетата Земя
😄😄😄 много сме, как да ни помниш всички.
Ех, ето така минаха 5 години, Русалке! 12 клас, от понеделник 2ри срок, а в петък първи абитур от много ...
Пазим всичко - бидове, банове ... проучваме, пишем, готвим се.💚

# 269
  • София
😄😄😄 много сме, как да ни помниш всички.
Ех, ето така минаха 5 години, Русалке! 12 клас, от понеделник 2ри срок, а в петък първи абитур от много ...
Пазим всичко - бидове, банове ... проучваме, пишем, готвим се.💚

Разби ме, наистина си живеех в някаква тотална заблуда, че сте 11. Аз и затова преди време на лични те питах дали девойката ти е в един клас с познатия младеж-единайсетокласник от онзи концерт по проекта  "България и Норвегия пеят". Иначе принципно помня, ама..

Значи си е съвсем време за BID, BAN, немски абитури, български матури (опс, пожелавам да е само една), четене, проучване, писане на мейли, пускане на  заявления за общежития в първия възможен момент според града.. На някои места вече отдавна може да се пускат.

Общи условия

Активация на акаунт