Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 145
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Русалке,
а дъщеря ти имали избран личен лекар? Да отиде при него и той ще и пусне кръвни изследвания за щитовидната жлеза, след това според резултатите ще и даде направление за ендокринолог. В Германия са доста кът тези специалисти и първоначално личните лекари ги диагностицират. Ако личният лекар види, че са много извън норма показателите, той може да и издейства по-бърз термин.
Има, да, ама не разбрах дали е минавала през него..По-скоро не. Ще й кажа, благодаря! Heart

И като казах мерси, искам и тук, на лични вече отдавна съм го направила, да  благодаря за отзивчивостта на GD и Collibri, които на мен много ми помогнаха с идея за маршрута за пътуването ни, за винетки и сие. Казвам на мен, защото ентусиастката за шофиране си беше проучила за себе си нещата и беше доста информирана, чакаше само да си дойде, че винетките онлайн да ги платя аз, за горивото е ясно пак кой беше касичката. Joy На място си направи веднага в TÜV някакъв  зелен екостикер за предното стъкло, без който щели да я глобят. Впоследствие и Аахен се оказа град с необходимост от такъв. Май обаче не навсякъде из Германия е това. И май невинаги стикер от града Х е валиден и в града У. Трябва да  се види, понеже иначе има глоби, казвам го като инфо за хора, които решат да идат натам с кола.

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 14:09 от пенсионирана русалка

# 541
По спешност - с коремни болки, синът ми използа ЕЗОК и беше приет.
По време на ковида, с кашлица, му казаха, че не е спешен. Организирахме връщането му и всичко беше направено тук.

# 542
  • München, Deutschland
Здравейте. Отдавна искам да питам ,четох но не намерих нищо. Синът ми  студент започва работа във фирма за събития, т.е. почасова работа. 2,3 пъти в месеца . Дължат ли се здравни вноски? Ще работи няколко пъти, ще се прибере края на юли, ще работи 1 месец в България и на есен пак е в Германия. Преди време не се дължеше нищо, не сега нещата се промениха. И ако студент работи 20 ч сключва дговор с тяхната здравна каса. . Но ако после спре да работи какво се случва?
Ще напиша пак, нищо, че се повтарям с предни мнения. В Германия всичко се изравнява на годишна база. Т.е. зависи накрая на годината какви ще са средните отработени часове и заплати месечно. Може да видите и старите ми мнения по въпроса за здравните в тези теми, цитирала съм закони кое как е. Но да, много често може да се мине и между капките.

По последния въпрос, дори и да не работи, може да си остане здравно застрахован тук, внася си сам вноските. Около 120 евро на месец е сумата, но това е само като ориентир, трябва да се види колко е актуално, понеже се сменя.

# 543
И на моя син личния лекар му пусна изследвания.  Русалка, би трябвало личната да й пусне нужния набор от изследвания. При моя син след едно схващане на лицев нерв му направиха сумати изледвния. Не че не ги повторихме тук, ама все пак... погрижиха се хората, и нерва му пролекуваха, супер адекватно. Само дето ако трябваше да иде на невролог, чакането беше над два месеца. Той се оправи за две седмици и беше безсмислено ходенето при специалист.

# 544
Здравейте,
Много моля ако имате информация относно   какво представлява т.нар. дублет / двойна стая - "Doubletten" в германските общежития и конкретно в тези Манхайм. Трябва да се регистрираме за общежитие там, но няма достатъчно инфо или снимки. Предварително благодаря! Поздрави,

# 545
  • София
2er WG Simple Smile Двама живеят, всеки в отделна стая, но делят обща баня и кухня.

# 546
В Кьолн такава студентска стая представляваше две съвсем отделни стаи (малки) за двамата студенти, но с обща кухня. Нямам идея обаче как ще е при вас.

# 547
  • София
Мисля, че навсякъде означава същото - приятелско дете беше в такова ВГ в събореното вече общежитие "Авенариус" в Нюрнберг.

# 548
Много, много благодаря. Аз се опасявах да не би двама души да са в една стая /както нашите едно време в студентски град/.

# 549
  • София
Много, много благодаря. Аз се опасявах да не би двама души да са в една стая /както нашите едно време в студентски град/.

Аз лично за  такова студентско общежитие в Германия (към Шудентен/Щудиренденверк) не съм чувала, само работническите са така и вероятно някои от тези към разни църковни ордени. Най- неатрактивният вариант е самостоятелна стая, но с общи баня, тоалетна и кухня за цял етаж. Но и такива са малко по мои наблюдения..

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 09:19 от пенсионирана русалка

# 550
Ами ние се чудим дали да избираме такава или единична стая в общи апартаменти "Einzelzimmer in WG", която е малко по- евтина  и каква всъщност е разликата между двата типа настаняване.

# 551
  • На планетата Земя
Евентуално единичната стая да е с общи за цял етаж кухня и баня? А дублетът да е с кухня и баня само за двамата? Само предполагам.

# 552
  • София
Ами ние се чудим дали да избираме такава или единична стая в общи апартаменти "Einzelzimmer in WG", която е малко по- евтина  и каква всъщност е разликата между двата типа настаняване.

Дублетът си е  пак ВГ, но само с двама. Стаите обикновено са по-малки. В другите ВГ-та са по повече хора, гледайте също какво е общо в тези случаи. Дъщеря ми е точно в Манхайм,  във ВГ-то стаите са 6, доста  големи са, всяка има свой кухненски бокс, но банята и тоалетната са общи.  Нейна приятелка е  в същото общежитие, но при друга конфигурация -  и тоалетната, и кухнята са общи. Най-доброто, ако се предлага от даден Studenten-/ Studierendenwerk, разбира се, е Einzelapartment. Това  е големичка стaя с кухненски бокс и собствен санитарен възел. Най-добрият вариант е като битови условия, голямата ми дъщеря по време на бакалавъра беше в такова в Нюрнберг, но е по-лимитирана пък така опцията за социални контакти на етажа. Най-много такива контакти има при ползване на обща кухня.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 09:44 от пенсионирана русалка

# 553
  • столицата
И аз така мисля.
Само да ви кажа, че общата кухня е чудесно място за запознанства Simple Smile Е, понякога изчезва/се заема това онова, но ..
Иначе за санитарния възел, аз съм малко гнуслива и държах да е самостоятелен.

# 554
В общежитието на моя син този вид споделено между двама представлява един широк коридор ( слагат дори сушилници за пране, канапе, шкафове с обувки), две  стаи със самостоятелни санитарни възли, и една обща кухня за двамата .  Мисля,че се казва точно дублет.  Много е хубаво в общите кухни наистина , събират се , готвят заедно. Си нът ми месиха козунаци както всяка година - ако я нямаше голямата кухня с печката , едва ли той щеше да се навие да прави такива нещо в неговата стая, макар че тя е с кухненски бокс и малка фурничка . Но пък хигиената ....ох, тая хигиена... да са живи и здрави българските майки , като отидат там, първата работа е да изчистят кухнята .

Общи условия

Активация на акаунт