За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 105

• 33 619
  • 770
  •   1
Отговори
# 105
А смятате ли , че за сериозен проблем БГ -мамма е мястото? О, да бг -мамма майките знаят всичко , те са нещо средно между лекари и врачки. Извинете.

# 106
Права е Радева, че ако има пневмония, детето е редно да се хоспитализира и лекарите да знаят и предполагаемата му друга диагноза. Вземете направление за хоспитализация и опитайте да организирате прием в София или поне в някой областен град.

Вие влизате с детето като придружител, през това време мъжът ви или някой близък хваща всички налични документи и изследвания, идва в София и отива за второ и трето мнение при някой патоанатом - в ИСУЛ имат, в Хематологията в Дървеница имат, със сигурност и на други места. Да видят взетия материал и да дадат писмено становище има ли атипични клетки, или е нормален лимфен възел. Междувременно изследванията в Майчин дом си се чакат.

Личният ми опит показва, че трябва да се сверят мненията на патоанатомите. На моя близък с лимфом имаше три различни заключения - т клетъчен, б клетъчен и смесен. Пращахме материала в чужбина накрая.

Когато имате становище от няколко патоанатома и консенсус какъв е лимфният възел, ако се окаже злокачествен, консулт с онкохематолози и в ИСУЛ за насоки как да продължите и с какъв протокол. Скенер, ЯМР за преценка има ли метастази.

Или, което горещо ви желая, получавате заключение, че лимфният възел е нормален, изписват ви от болницата и си се радвате на здравото детенце. Но не оставяйте нещата по течението, никой няма да се загрижи за вас, длъжни сте да се организирате и да търсите най-доброто за бебето.

Спирам да пиша по темата, защото усещам, че започвам да се повтарям, надявам се авторката да вземе правилното решение и всичко да свърши добре.

# 107
В момета се лекува от плимонята. Казаха ни че ще ни испишат до 2 дни. Но мисля да то заведа в плевен има 5 скенер които е бил много добър.ако може да ми предложите някои добър доктор. Защто в София. Не оставя. Доволна от утношенето им. Може да има добри спецелиси но не см попаднала на тях.много ви блатодария за разбирането
Хич не бих разчитала на когото и да било в такава ситуация, да стоя пасивно и да чакам някой нещо да направи за детето ми. Имах ужасен период края на миналата година и началото на тази с аналогично притеснителни работни диагнози за дъщеря ми (всъщност доста по-притеснителни, както казах, лимфомите при децата имат относително добра прогноза, а при моето бебе имаха съмнение за терминално метаболитно заболяване), през ум не ми е минавало да се оставя в ръцете на системата. Да направи снимка с изтрити данни, има кой във форума да я насочи. Ако не иска, да иде платено при колкото лекари е нужно, докато получи нужната информация и диагноза и изследвания. А най-добре да направи и двете.

Да седим и да разсъждаваме чия е вината, къде е личният лекар и кой не си е свършил работата е абсолютно безполезно за бебето й, както и тя да изпада в дупка и депресия. Тя е тази, от която зависи детето й да получи най-добрата възможна грижа, и го казвам като човек, ходил няколко месеца в обувките й.

Не си представям лекар да постави диагноза на детето ми онкологично заболяване, а аз да оставя това заключение без второ мнение и да се надявам, че е просто отит и ще му мине, не мисля и, че тези съвети са в полза на детето. Дано е това, но ако не е?
[/quote]

# 108
А смятате ли , че за сериозен проблем БГ -мамма е мястото? О, да бг -мамма майките знаят всичко , те са нещо средно между лекари и врачки. Извинете.
Жената търси насоки от някой минал по този път. Едва ли си мисли, че тук ще й излекуват детето.

# 109
Жената търси насоки от някой минал по този път. Едва ли си мисли, че тук ще й излекуват детето.
Най-правилното място е при ЛЛ на детето. Това е педиатър, който следва да го познава от раждането. А ако педиатъра не става за нищо , тогава се сменя докато се намери. Закона позволява смяната не само юни и декември а целогодишно, стига пациента да подаде мотивирано молбата си за смяната. Няма как да се съдейства адекватно без да има видяна епикриза дори и от врачките в Бг-мамма.

# 110
Права си, Фелисити, но на практика нещата не са така. ЛЛ нито са запознати, нито се включват какво, как, къде. И това не ти го пиша ей така. Просто е факт. Да не говорим, че примерно както ние сме от Варна, мислиш ли, че нашата ЛЛ знаеше какво, как и къде в София? Не, нищо не знаеше. Всичко е оставено на родителите. А пък смяната на лекар е чудесно нещо, но реално приемащите нови пациенти са трудно откриваеми. Да не ти се налага, помагат само минали по този път родители, които ти дават насока къде да отидеш, какво да направиш.

# 111
  • София
Здравейте. Колко време е нужно да огранича дете от млечни, за да се изключат/ приемат за причина за редки изпражнения?

# 112
Здравейте, писала съм и преди. Сина ми на 7 месеца последно е диагностициран с функционален запек от детски гастроентеролог. За сега това е диагнозата, тъй като детето изглежда добре на този етап няма да се правят инвазивни изследвания. Запек има и се лекува с редовни клизми и лактулоза. Въпреки това детето няма апетит.  Кърми се единствено и само заспал, не пие кърма от шише, не съм давала АМ. Захранен е от 5 м възраст с почти всичко и му харесва- почти нищо.Яде само няколко пюрета на гербер с месо, и то с песни, играчки, забавления. Опитвам се храненето да е като игра, но вече се изчерпва това (или аз).Трябват поне двама души, за да се храни. Не яде домашни пюрета, не яде жълтък. От кашите яде само овесена и то по 20-30 мл. Пие около 100 мл вода на ден с голяма упоритост ( стоплена, в различни шишета, с лъжичка, с чашка....) Имам наблюдения, че като е изакан горе- долу яде, иначе невъобразим зор. Вариантите са два- или не отваря уста или не преглъща. Оставяла съм го по 9 часа без никаква храна, въобще не се трогва. И най- лошото-мрази да си пие лекарството, давала съм го чисто със спринцовка, смесено с вода, смесено с кърма и вода, само с кърма, не иска. Лек успех имах като го смесвам с плодово пюре,но и това му е неприятно вече. Мисля си, че подари тази причина пострада захранването, защото в момена отказва всичко с лъжица в началото, като го разсеям и опита една две понякога прояжа. Исках да питам дали някой има опит с такива деца? Чудя се дали има нещо като хранителен терапевт, към който да се обърна? (консултант по кърмене не ми върши работа)Предполагам, че проблемът вече е повече поведенчески, отколкото здравословен. Имате ли идеи как да направя хранането по атрактивно?

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 19:37 от Arati

# 113
Здравейте, писала съм и преди. Сина ми на 7 месеца последно е диагностциран с функционален запек от детски гастроенетеролог. За сега това е диагнозата, тъй като детето изглежда добре на този етап няма да се правят инвазивни изследвания. Запек има и се лекува с редовни клизми и лактулоза. Въпреки това детето няма апетит.  Кърми се единсветно и само заспал, не пие кърма от шише, не съм давала АМ. Захранен е от 5 м възраст с почти всичко и му харесва- почти нищо.Яде само няколко пюрета на гербер с месо, и то с песни, играчки, забавления. Опитвам се храненето да е като игра, но вече се изчера това.Трябват поне двама души, за да се храни. Не яде домашни пюрета, не яде жълтък. От кашите яде само овесена и то по 20-30 мл. Пие около 100 мл вода на ден с голяма упоритост ( стоплена, в различни шишета, с лъжичка, с чашка....) Имам наблюдения, че като е изакан горед- долу яде, иначе невъобразим зор. Вариантите са два- или не отваря уста или не преглъща. Оставала съм го по 9 часа без никаква храна, въобще не се трогва. И най- лошото-мрази да си пие лекарството, давала съм го чисто със спринцовка, смесено с вода, смесено с кърма и вода, само с кърма, не иска. Лек успех имах като го смесвам с плодово пюре,но и това му е неприято вече. Мисля си, че подари тази причина пострада захранването, защото в момена отказва всичко с лъжица в началото, като го разсесям и опита една две понякога прояжа. Исках да питам дали някои има опит с такива деца? Чудя се дали има нещо като хранителен терапевт, към който да се обърна? (консултант по кърменен не ми върши работа)Предполагам, че проблема вече е повече поведенчески, отколкото здравословен. Имате ли идеи как да направя хранането по атрактивно?
Все едно описвате нашия случай, включително и назначената ви терапия. Можем да обменим опит на ЛС.

# 114
Здравейте Simple Smile Знам, че темата за консултантите за сън е поляризираща, ама аз пък съм отчаяна, та да си питам 😀 Има ли някой, който е ползвал консултант по сън, от който е доволен и ако да, може ли конкретни имена? И още повече, има ли хора, които са ползвали и изобщо не са им помогнали?

Изчела съм каквито книги съм намерила за съня на български и английски, изпробвала съм какви ли не методи и интервали, но дъщеря ми продължава да не иска да се подчини на нито един от моите опити 😀

# 115
Само бих искала да вметна по темата с биопсията . Обяснения за епикризата трябва дадат от болницата , от която са я написали -не от ЛЛ - това им е работата -да я разчетат и да обяснят.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 23:11 от сложно@е!

# 116
Здравейте Simple Smile Знам, че темата за консултантите за сън е поляризираща, ама аз пък съм отчаяна, та да си питам 😀 Има ли някой, който е ползвал консултант по сън, от който е доволен и ако да, може ли конкретни имена? И още повече, има ли хора, които са ползвали и изобщо не са им помогнали?

Изчела съм каквито книги съм намерила за съня на български и английски, изпробвала съм какви ли не методи и интервали, но дъщеря ми продължава да не иска да се подчини на нито един от моите опити 😀
За успех трябва детето да е здраво,майката мотивирана и консултантът да даде правилни насоки.
Вижте коя да е страница или сайт на консултант и ще прочетете отзиви от родители.Без реклама мога да кажа,че съм имала доста успешни и 2 с частичен успех.Като едната майка не  беше готова просто и се разделихме с добри чувства ,като постигнатото я удоволетвори.
Плюят ни в тази тема,но реално едно.момиче каза,че е работила с консултант .Под работила разбирам си е платила,не някой разговор само ,защото разликата е от земята до небето .Както и таблиците в интернет,нито са универсални,нито общовалидни,нито се тълкуват буквално.Но тази услуга не е за всеки,наистина.Изисква работа един месец,а на много семейства не им се занимава.Но вълшебно хапче няма.Моят съвет е-избери си консултант,имате един безплатен разговор,в който са видите дали ще сте на една вълна.От там решавай дали е твоя човек и започвай
Който и метод да избереш.трябва да си последователна и да действаш неотклонно.Да няма детето натрупана умора,да имате рутина ,която е половин ключ за бараката и да премахнеш асоциациите ако.има такива.Успех!

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 20:56 от Bobchita

# 117
Нямам, имаме само 6283628538282 нощни будения 🙃 Мерси за подробния коментар

За успех трябва детето да е здраво,майката мотивирана и консултантът да даде правилни насоки.
Вижте коя да е страница или сайт на комсултант и ще прочетете отзиви от родители.Без реклама мога да кажа,че съм доста имала успешни и 2 с частичен успех.Като едната майка не  беше готова просто и се разделихме с добри чувства ,като постигнатото я удоволетвори.
Плюят ни в тази тема,но реално едно.момиче каза,че е работила с консултант .Под работила разбирам си е платила,не някой разговор само ,защото разликата е от земята до небето .Както и таблиците в интернет,нито са универсални,нито общовалидни,нито се тълкуват буквално.Но тази услуга не е за всеки,наистина.Изисква работа един месец,а на много семейства не им се занимава.Но вълшебно хапче няма.Моят съвет е-избери си консултант,имате един безплатен разговор,в който са видите дали ще сте на една вълна.От там решавай дали е твоя човек и започвай
Който и метод да избереш.трябва да си последователна и да действаш неотклонно.Да няма детето натрупана умора,да имате рутина ,която е половин ключ за бараката и да премахнеш асоциациите ако.има такива.Успех!

# 118
Консултантът по детски сън е сравнително нова за България професия и малко популярна. Какво прави консултантът, какво не и за вас ли са услугите му?

🤦‍♀️Като майка на бебе нямах никаква информация за съня, но забелязах, че понякога дъщеря ни заспива лесно, понякога се налага да я нося, люлея, да обикалям къщата с часове или ако сме навън да търся алея с камъни или счупен тротоар, за да заспи от друсането в количката. Не ,казах си, не може да е нормално това и не искам да продължава с месеци. Започнах да търся информация, която тогава беше по-оскъдна, прочетох някоя книга, увлякох се от детския сън и всичките му нюанси. Знаех, че съм на прав път, но тогава се започнаха искани и непоискани съвети-остави я ,ще заспи когато й се спи, това е само една прозявка не се втелясвай, ама защо да не си играе и да не бяга в 20.00 ,леле колко си усложняваш живота! Но тези хора нито бяха специалисти, нито бяха увлечени в режима на нашето дете и подминавах изказванията им. Смята се за едва ли не нормално бебетата да не спят, да будуват вечер с часове, майката да е недоспала клетница със сенки под очите. Ами не, не е.
❓ Какво правя като консултант по детски сън?
Владея огромно количество информация, знам за детският сън много, оценявам, че не всяко дете, семейство, начин на живот са еднакви.
Връщам ви съня и времето за половинката, за вас ,за нещата които обичате. Нищо друго. Не приспивам бебета, не предписвам и не отменям лечение, не давам вълшебния трик. Ако детето заспива само на гърда, ръце, фитнес топка, хванато за ръката ви, в раница, в количка, с адаптирано мляко, спи кратки дремки, будува нощем, искате да го преместите в креватче или самостоятелна стая, искате да го научите да заспива самостоятелно и много, много други, мога да помогна. Но първо трябва вие да сте наясно с желанията си, да искате промяна, да имате мотивация и да сте готови да следвате план стриктно поне месец. През това време аз ще съм до вас, ще давам насоки, ще ви мотивирам и ще действаме гъвкаво спрямо ситуацията.

❓Мога ли да помогна на всяко семейство, всяка майка? Не .Не мога. Ако вие не вярвате, че детето може да спи, че може да промените навиците за заспиване и не сте готови за последователна работа, аз не мога да помогна.

❤Аз вярвам в това , което правя, виждам резултатите и се вълнувам с всяка майка и това е любимата ми част от работата.

Това е моето разбиране за услугата, така съм се представила аз. Нито мога , нито искам да угодя на всеки.Надявам се за някой да е полезно,други ще ме освиркат. Но съм си готова и за меда и за жилото дето се вика .

# 119
Типично "по български" всяко ново нещо се отхвърля. Аз също чух доста мнения и търпях да ми се смеят, че посещавам консултант по кърмене. За някои хора тези нови професии са популярни, защото майките ги мързи да си гледат децата и видиш ли някой им взима парите, за да им говори глупости. Скоро ще потърся и консултант по детски сън.
 Bobchita, имате ли сайт или място, на което да се свържа с Вас? Може и на лични.

Общи условия

Активация на акаунт