За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 105

• 33 615
  • 770
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Ако имате някакви документи може да ги публикувате (със заличени лични данни), че от написаното нищо не се разбира.

# 91
Ако имате някакви документи може да ги публикувате (със заличени лични данни), че от написаното нищо не се разбира.
Вероятно, регионален лимфен възел от отит от същата страна+ и вероятно? и мастоидит?
Друга причина за това е? ... токсоплазмоза, или стрептокок (гърлен, носен).
Всичко това разбира се, ако не са видяли от кръвната "картина" находки, изискващи биопсия на лимфният възел.

# 92
Не Ви ли пратиха в ИСУЛ, там е детската онкохематология. Синът ми беше диагностициран с рак на бъбрека в Пирогов и изискаха консултация точно с тях. След операцията и изписването ни от  Пирогов буквално веднага започнахме лечението в ИСУЛ.
  Успех и дано бързо намерете отговорите си.

# 93
Не Ви ли пратиха в ИСУЛ, там е детската онкохематология. Синът ми беше диагностициран с рак на бъбрека в Пирогов и изискаха консултация точно с тях. След операцията и изписването ни от  Пирогов буквално веднага започнахме лечението в ИСУЛ.
  Успех и дано бързо намерете отговорите си.
Здравеите отново .в епрекризата пише че било са преливали кръв на малкият и че бил в итезивното това са пълни глупости  не нимало таква нещо

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 23:14 от AnMary

# 94
Birdie, жената пише, че детето е “оперирано” и четири дни по-късно са й съобщили, че образованието е злокачествено. Малко неясно е поднесено, но на мен ми говори, че е направена биопсия, патоанатом е разгледал взетите материали и е стигнал до това тревожно заключение.

Ако е оперирано, нормално е да е било в реанимация детето. Продължавам да не виждам причина в Пирогов да подвеждат родителите с такава диагноза. Не губете време, моля, дори да е нещо безобидно, трябва да имате яснота.

# 95
От пирогов ни пратиха в алексадроска болица .и там професора видия епикризата каза да вземем иследванятя от пирогов и тои да го иследва и ни прати при личната докторка защто е много насинал. Каза да чакаме. Иследванята 2.седмици те са испратени в маичим дом да се иследва .малкит е развил двоина брохова пливония. Като тои беше наплно здрав. От операцятя незам как така е насинал .много обесниние не ми даваха в пирогов. Само затвараха вратите дори нее ми дадоха шанс да разера подробно за малкият
Birdie, жената пише, че детето е “оперирано” и четири дни по-късно са й съобщили, че образованието е злокачествено. Малко неясно е поднесено, но на мен ми говори, че е направена биопсия, патоанатом е разгледал взетите материали и е стигнал до това тревожно заключение.

Ако е оперирано, нормално е да е било в реанимация детето. Продължавам да не виждам причина в Пирогов да подвеждат родителите с такава диагноза. Не губете време, моля, дори да е нещо безобидно, трябва да имате яснота.
[/quote]

# 96
В майчин дом в НГЛ правят фармакогенетични изследвания на туморен материал, явно се чака този резултат, за да се назначи адекватно лечение. Нямате ли познат лекар, който да ви обясни какво се случва, каква е работната диагноза и какъв е планът за действие? Лекувайте пневмонията и междувременно намерете онкохематолог който внимателно да ви обясни. С най-добри чувства ви пиша, но звучите много объркани, а това не е в полза на детето.

# 97
Да много сме объркани защото никои обесни не ни дадоха. Просо ухото то заболия и се васпали лифният възел..много лошо сеотнесоха с мен не ми обрнаха внимание че см толкова претиснена. Дори едната сестра ми каза спкоино (прескочил е прага)
В майчин дом в НГЛ правят фармакогенетични изследвания на туморен материал, явно се чака този резултат, за да се назначи адекватно лечение. Нямате ли познат лекар, който да ви обясни какво се случва, каква е работната диагноза и какъв е планът за действие? Лекувайте пневмонията и междувременно намерете онкохематолог който внимателно да ви обясни. С най-добри чувства ви пиша, но звучите много объркани, а това не е в полза на детето.
[/quote]

# 98
ОК, лекарите не ви обяснили, добре. Ами потърсете друг лекар, второ, трето, четвърто мнение. Каква диагноза са написали в епикризата? Какво точно изследване чакате в Майчин дом? Това е доста по-полезна информация от това кой как се е отнесал с вас. Лимфомите не са никак редки в детска възраст и повечето са с добра прогноза след лечение, няма нужда от вайкане, но е важно и да не се протака излишно започването на лечение.

Казали са ви за евентуални разсейки в Пирогов, искайте си направление за скенер и ЯМР. Ако няма направления или се чака много, идете платено, не е евтино, но за здравето на детето ви е, онкохематолог може би ще ви насочи какво точно да се гледа с ЯМР и скенер. Разбирам, че сте от малък град, елате в София, тук има часове за детски онкохематолози, идете на прегледа със списък въпроси. Идете наистина и в ИСУЛ в приемно време да ви насочат как да процедирате оттук нататък. Недоумявам как е възможно да седите и да чакате, без да имате елементарна яснота за диагнозата на детето ви, губите време.

# 99
Доколкото аз разбрах- правена е биопсия на "онзи" лимфен възел.
От написаното не става ясно- защо?
Още повече че не се прави открита биопсия така... има си протоколи.
Освен, че детето е имало отит от същата страна, обясняващ лимфният възел, и появата му.
 Коригиран е правописът, за да се разбере нещо.
Цитат
Имам Бебеце на 4 месеца. Преди 1 седмица имаше болка в ушенцето, сложих му капки и отмина болката. На следващият ден забелязах, че зад ухото му имаше топче, и много се уплаших. Заведох го при личният лекар, и той ми изписа капки за пиене, за 14 дни ... но не отмина-топчето стана на буца.
Отит се лекува с антибиотици. Особено при бебе. Няма "антибиотици на капки".
Ясно става, че ако отитът му не е бил лекуван коректно, може да има огромен регионален лимфен възел.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 15:11 от Birdie

# 100
Не знам какво значи "така" да не се прави биопсия, тя авторката не е обяснила какво конкретно е правено на детето, освен че от Исул са ги насочили за операция в Пирогов, която е извършена и след която са им съобщили, че образованието е злокачествено и са коментирали евентуални разсейки. Наистина е много неясно написано, но ти представяш ли си колегите ти от Пирогов да съобщят такава диагноза на родител, а да се касае просто за отит? Дано си прав, де...

При мой възрастен близък с лимфом нещата протекоха точно така - уголемен лимфен възел, насочен за оперативно отстраняване и последвала биопсия. След това лечение и вече 5 години ремисия.

# 101
Къде е Личният лекар? При такива случаи те разчитат и обясняват епикризата на родителите, а при неясно написана епикриза - обаждат се на колеги в Пирогов. По принцип в Пирогов епикризите са много добре оформени и подробни.

# 102
Ох, то, че не се разбира много - не се, ама не искам ш да си помислям, какво й е на душичката на тази майка .

Както попитаха вече, къде е личният лекар в тази ситуация?
Дайте изследванията, като скриете имена, егн и всички данни наистина, за да може да се ориентираме..

# 103
Хич не бих разчитала на когото и да било в такава ситуация, да стоя пасивно и да чакам някой нещо да направи за детето ми. Имах ужасен период края на миналата година и началото на тази с аналогично притеснителни работни диагнози за дъщеря ми (всъщност доста по-притеснителни, както казах, лимфомите при децата имат относително добра прогноза, а при моето бебе имаха съмнение за терминално метаболитно заболяване), през ум не ми е минавало да се оставя в ръцете на системата. Да направи снимка с изтрити данни, има кой във форума да я насочи. Ако не иска, да иде платено при колкото лекари е нужно, докато получи нужната информация и диагноза и изследвания. А най-добре да направи и двете.

Да седим и да разсъждаваме чия е вината, къде е личният лекар и кой не си е свършил работата е абсолютно безполезно за бебето й, както и тя да изпада в дупка и депресия. Тя е тази, от която зависи детето й да получи най-добрата възможна грижа, и го казвам като човек, ходил няколко месеца в обувките й.

Не си представям лекар да постави диагноза на детето ми онкологично заболяване, а аз да оставя това заключение без второ мнение и да се надявам, че е просто отит и ще му мине, не мисля и, че тези съвети са в полза на детето. Дано е това, но ако не е?

# 104
По принцип в България е така. Само се препращат родителите от лекар на лекар, рядко има специалисти, които да обяснят и изготвят цялостен план на лечение. Всичко е "на парче."
Според мен също в Пирогов са направили биопсия. Междувременно детето се е разболяло, все пак по болници, със занижен имунитет. Затова е насочено към личен лекар да се лекува. След като е с пневмония, редно е да се лекува в болница предвид крехката възраст. Когато се оправи от пневмонията, продължавате с диагностиката и план за лечение на по-сериозния проблем. Тоест, както ви е казал професор 2, след като мине пневмонията, трябва да се върнете, да направите и там изследвания на материала от лимфния възел, вероятно ще ви насочат и към ЯМР.

За личния лекар, не знам защо толкова питате. Масата лични лекари след като дадат направление, нито се месят, нито знаят реда и въобще какво следва за детето. Това е извън техния обхват. Общо взето всичко е оставено на плещите на родителите. Да търсиш кое, как, какво, защо. Затова имаше много протести за липсата на Детска болница в България.

Общи условия

Активация на акаунт