За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 105

• 32 907
  • 770
  •   1
Отговори
# 570

Това кремче е супер за дупе;) Потърсете го.

# 571
  • до най-прекрасния мъж
blue.angel, в такъв случай не бързай да се притесняваш. Аз взех проба директно от колектор и левкоцитите бяха много завишени. В нашия случай (защото имаше друг дискомфорт и се притеснихме да не е уринална инфекция) пуснахме стерилна урина и всичко излезе идеално.
А как се взима стерилна урина на толкова малко дете? Аз едва я накарах да се изпишка в гърнето. Дайте някоя хитринка, ако знаете.

# 572
На мен нефроложката ми е казвала като залепим колектора, да не слагаме памперс, а да я държа в мен с пелена, одеало, докато свърши работата. После като се отлепи колектора да не се излива през отвора, а да се дезинфекцира със спирт долния край, отрязвате го и оттам в контейнерче. Не съм го пробвала просто защото при нас не е осъществимо...

# 573
И на мен като на Алмнонд ми казаха и да има поне 10мл урина, за време на съхранение не помня, имаше разлика лятото и зимата и зимата беше по-дълго.

# 574
Веднага след сън залепям колектор и я слагам на гърнето с шише с вода да пие. Като се изпиша, събраното в колектора преливам в стерилна чашка с капак, която съм купила от аптека, пробата максимум до час се носи в лаборатория. След като урината е била в нестврилен съд, то въобще няма как да се приеме резултата. Винаги ако при обикновена урина излезе нещо, се пуска срерилна или така нареченета посявка. Ако има бактерии или гъбички, излизат. Много пъти ми се е слупвало на мен самата на обикновена урина да излезе нещо, самите лаборатории също понякога замърсяват пробата. Но на стерилна, всичко е било ок.

За мъничкото бебе със запушен нос, ако е само това на този етап, няма какво да направите. Просто чакате да мине, промивате и дърпате с аспиратор ако не може да диша. Знаете една хрема поне седмица държи. Дано не се влошава, ако вдигне температура, според килограмите лекар ще назначи какво да пие и колко. Ако кърмите, не спирайте, помага. Успех

# 575
  • до най-прекрасния мъж
При нас ситуацията е такава, че не мога да я сложа веднага щом стане на гърне или с колектор. Тя се събужда, изправя се и докато я взема, се е изпишала и изакала. Тоест, първа урина е мисия невъзможна. Вода пие адски трудно, аз й давам от чашка, тя е малка да пие сама. Шишета и неразливаща чаша не действат. Тя просто не пие от тях, не знам дали не може или не иска. По-скоро е второто, защото докато не застуди, пиеше вода от шише с биберон. Сега, за да пие въобще някаква вода, давам от мъничка чашка. Тя къде плюе, къде преглъща.
Педиатърката ми предложи да взема с памук, но за мен това е още по-несигурно като метод. Дезинфекцирах гърнето с белина тази сутрин, изплакнах, измих и нея и директно я сложих да седне. Сега чакам резултат от пробата. Ако пак е лош, ще видя как ще се оправяме. Вчера сложих колектор и я гушках в мен, но на нея й омръзна, рева, бута ме, дразни я, пипа се, иска да го сваля. Кошмарно е вземането при нея. Дано е била замърсена пробата.
Иначе, пробата я занесох веднага. Лабораторията ми е на 5 мин пеша. Макс до 20 мин след вземането е била там.
Дописвам: Излязоха резултатите:
Седимент:
Левкоцити - 6-8 при норма 0-3
Еритроцити - 3-5 при норма 0-2
Бактерии, епителни клетки и други - 0
Урина:
Всичко е негативно, единствено срещу Кръв пише Следи. Ново 20!
Чакам педиатърката да ми отговори.

Последна редакция: вт, 20 дек 2022, 11:22 от blue.angel

# 576
Тоест след като е готов резултата толкова бързо, това пак е обикновена, не стерилна урина? Моят съвет е да не даватв никакви медикаменти без резултати от стерилна урина, не са надеждни. Стерилната урина отнема 3 дни да излязат резултатите, това е все едно микробиология на урина.

# 577
  • до най-прекрасния мъж
Да, не е стерилна. Обикновена урина+седимент. Писах на педиатърката, чакам да ми върне отговор. Тя й беше пуснала само седимент като профилактика. Сега, като ги повторихме, са пуснали урина+седимент в лабораторията. За всеки случай запазих час за нефролог, ако се наложи, да я види и той.
Как да взема стерилна? Правя тоалет и само с колектор ли? Тя не го търпи, цялата се зачервява от него, дърпа го, дразни я. Другият вариант, да наредя стерилни контейнери в гърнето, но те няма да са стерилни, като са стояли отворени, докато се изпиша. Отнема ни между 30 мин и 2 часа да взема проба.

# 578
Изследването се казва стерилна урина не заради начина на взимаме на пробата, а заради самото й изследване в лабораторията. Ще направят посявка и ако се изолират бактерии или гъбички ще знаете какви са и може и антибиограма да се направи, за да се знае с какво да се лекува. Най-добре е ако успееш да събереш в колектора, може да пие мляко, дадох предложение с вода, защото моето пък не пие мляко от шише. Но и от дезинфекциран съд, също е ок, ако примерно извариш с гореща вода по-голям съд, който да е в гърнето. Не използвай белина, защото може да убие ако има нещо и на резултата да не изшезе нищо.

# 579
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря ти, имам метални купички, ще изваря една на котлона, че нямам вече стерилизатор и ще я сложа в гърнето.
Ако има бактерии, няма ли да се видят и в седимента?
Ето това е резултатът:
Скрит текст:

# 580
Ние имахме голяма драма с урината. Казаха ми, че докато детето не се научи да пишка директно в контейнера и струята урина да пада направо там, трябва с колектор. Ако пишка в гърне, се стича по ануса и замърсява пробата. При дъщеря ми така излезе фалшиво е. коли, та повтаряхме и потретвахме. За пет проби урина през къщи минаха 20 колектора…

# 581
При нас ситуацията е такава, че не мога да я сложа веднага щом стане на гърне или с колектор. Тя се събужда, изправя се и докато я взема, се е изпишала и изакала. Тоест, първа урина е мисия невъзможна. Вода пие адски трудно, аз й давам от чашка, тя е малка да пие сама. Шишета и неразливаща чаша не действат. Тя просто не пие от тях, не знам дали не може или не иска. По-скоро е второто, защото докато не застуди, пиеше вода от шише с биберон. Сега, за да пие въобще някаква вода, давам от мъничка чашка. Тя къде плюе, къде преглъща.
Педиатърката ми предложи да взема с памук, но за мен това е още по-несигурно като метод. Дезинфекцирах гърнето с белина тази сутрин, изплакнах, измих и нея и директно я сложих да седне. Сега чакам резултат от пробата. Ако пак е лош, ще видя как ще се оправяме. Вчера сложих колектор и я гушках в мен, но на нея й омръзна, рева, бута ме, дразни я, пипа се, иска да го сваля. Кошмарно е вземането при нея. Дано е била замърсена пробата.
Иначе, пробата я занесох веднага. Лабораторията ми е на 5 мин пеша. Макс до 20 мин след вземането е била там.
Дописвам: Излязоха резултатите:
Седимент:
Левкоцити - 6-8 при норма 0-3
Еритроцити - 3-5 при норма 0-2
Бактерии, епителни клетки и други - 0
Урина:
Всичко е негативно, единствено срещу Кръв пише Следи. Ново 20!
Чакам педиатърката да ми отговори.
Оставете детето на спокойствие... за Бога!
Няма температура? няма. Няма оплаквания? няма.
Бактерии в урината?  ....Нула
Тогава?

Цитат
За всеки случай запазих час за нефролог, ако се наложи, да я види и той.
О Боже! и какво очакваме от него? да каже какво? щом изследванията са наред... . Ще чуем "мисли на глас"- мерси, няма да вземем от това ястие.

# 582
  • до най-прекрасния мъж
Birdie, вчера излезе резултат от изследване САМО на седимент и левкоцитите бяха "паваж", всичко друго 0. Затова се притесних и повторих днес. Днес пък следи от кръв и вече по-нормални левкоцити. Няма Т, да, спи, играе, сърдита е не повече от обикновено. Но се тревожа, то какво ли не ми мина като мисли през главата.
Отмених часа за нефролог, според педиатъра на детето няма нищо тревожно и вероятно се касае за леко замърсяване на пробата, предвид че малката е подсечена и пробата е от гърне, а не от колектор, защото именно от него се зачерви сериозно и не мога да лепя повече, докато не отмине.
Засега мируваме и си празнуваме празниците, ще повторим след месец контролно, освен ако не прояви някакви други симптоми.

# 583
Здравейте на всички,може ли малко помощ бебето ми е на 1 годинка и почти яде всичко вече от една седмица насам има зачервеняване като го отваря памперса мия с сапун слагам суда крем,крем здраве,пудра но няма ефект.Благодаря ви

Възможно е Судокрем и пудрата да изсушават и влошават положението. Дръжте го повече без памперс и опитайте с по-мазен крем за зоната. Не измивайте всеки път със сапун или препарат, може само с вода. Ако зачервяването не се повлиява може да е гъбична инфекция, за която ще ви трябва крем предписан от лекар.
С дерматолог ли трябва да се консултираме според вас?

# 584
Здравейте на всички,може ли малко помощ бебето ми е на 1 годинка и почти яде всичко вече от една седмица насам има зачервеняване като го отваря памперса мия с сапун слагам суда крем,крем здраве,пудра но няма ефект.Благодаря ви

Възможно е Судокрем и пудрата да изсушават и влошават положението. Дръжте го повече без памперс и опитайте с по-мазен крем за зоната. Не измивайте всеки път със сапун или препарат, може само с вода. Ако зачервяването не се повлиява може да е гъбична инфекция, за която ще ви трябва крем предписан от лекар.
С дерматолог ли трябва да се консултираме според вас?

При нас го изписва личния лекар, предполагам и в България е така. Не е сериозно заболяване за дерматолог. При моето дете два пъти се получиха, докато беше болен, не знам дали има връзка.

Общи условия

Активация на акаунт