Интроверт или екстроверт сте?

• 11 014
  • 175
  •   1
Отговори
Срамежливи, в лошо настроение и враждебни - често интровертният тип хора са възприемани така от околните, при това съвсем несправедливо.

Макар думата интроверт да е в речника на повечето от нас, много хора продължават да не разбират същността на този психологически тип.

Под интроверт масово се разбира човек, който има някакви затруднения в общуването или направо е асоциален. Защо това не е вярно? Терминът интроверт е въведен за пръв път от Карл Юнг. Произходът на думата е от латински и се превежда буквално като “обърнат навътре”, тоест към себе си.

Интровертите са хора, които имат много богат вътрешен свят и предпочитат да се намират в среда на минимална външна стимулация. Те са наблюдателни, аналитични, любознателни и фокусирани и когато са сами, никога не скучаят. Изобщо не е задължително един интроверт да има ниско самочувствие, нито да бъде срамежлив или тревожен, дори нещастен човек. Истина е обаче, че интровертите се изморяват неимоверно от това да бъдат сред тълпи от хора, да им се налага да водят повърхностни разговори, да понасят глупаво бърборене или силен шум.

Може да приемем за вярно и следното обяснение – интровертите харесват своя собствен свят прекалено много, за да толерират за дълго време нещата, които ги изтръгват от него.

С какви типични проблеми се сблъскват интровертите?

• Да ги смятат за необщителни и нелюбезни. Ако сте интроверт, това ви е много добре познато. И със сигурност понякога се насилвате да водите досадни за вас разговори или да посещавате места с много хора, само и само за да не ви заклеймят като "особняк".
• Да ги пренебрегват на работа. Често интровертите остават на заден план в един екип и не получават заслуженото. Хората, които обичат да са център на внимание и са приказливи, обикновено обират лаврите и са фаворити за по-високите позиции.

Защо интровертите всъщност са по-добрите лидери? Tази статия разкрива много интересни факти по темата!

• Да бъдат разбрани погрешно от близките си. Когато отказват да излязат, да участват в партита или екскурзии или пък когато не си вдигат телефона, интровертите не го правят от пренебрежение. Нито пък целят да засегнат някого. Близките им обаче могат да приемат лично това поведение.
• Да се чувстват като изцедени. Когато са принудени да участват в продължителни срещи в офиса, да ходят на шумни рождени дни, да водят дълги и безцелни телефонни разговори, интровертите изпитват напълно реално изтощение. Също толкова реална е нуждата им след това да останат максимално дълго сами, за да презаредят батериите.

Към коя от двете групи принадлежите вие - интроверти или екстроверти?

Какво ви зарежда - да бъдете в голяма и весела компания или да си останете сами вкъщи с хубава книжка?

Срещате ли трудности в общуването с хората от противоположния тип?

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 14:13 от Пeтя

# 1
  • София
Естроверт в социалния живот и интроверт в личния ми свят.
Няма или/или при мен.

# 2
Аз съм интроверт и винаги (имам предвид от дете) ми е било неприятно, че това се възприема погрешно. Не съм срамежлива и не чакам някой да ми обърне внимание, просто ми харесва да се занимавам с по-спокойни неща (като рисуване, четене, крафтинг и т.н.) - това ми доставя удоволствие и ми е изключително противно някой да се опитва да ми се натрапи (примерно наскоро ми се случи една жена да започне настойчиво да ме кани да ходя с нея на екскурзия - ходя на екскурзии, даже често, но не и с хора, които не са ми близки; госпожата изтълкува моята любезност като срамежливост - всъщност още не съм се отървала от вниманието й и очаквам да ми досажда още).

# 3
Аз съм екстроверт. Обичам шумните компании и излизанията. Мога да не се прибера цяла нощ и да затворя бара. Мога да скитам по улиците на града с часове и просто да се разминавам с непознати. Мога да си направя 3-4 срещи с различни приятели за 1 ден и да се чувствам най-заредения и усмихнат човек на света.

Не обичам да си седя вкъщи.

Като някой звънне за среща/вижданка/излизане винаги съм ин.

Интроверите не ги разбирам много, имам приятели, виждам, че понякога в голяма компания им е по-трудно да се изявят.

# 4
Интроверт съм и се чувствам много добре така. Цял живот съм се опитвала да се променя, докато не осъзнах, че няма смисъл. Чувала съм коментари и от колеги, и от шефове, роднини, но в един момент спря да ми пука. Така и не разбрах защо да си екстроверт да е правилно, а интроверт - грешно. Expressionless
Имам съпруг, имам приятели, макар и малко, но отсяти и се чувствам много по-спокойна така. Имах период, в който се опитвах всяка събота и неделя да балансирам време за почивка, чистене и готвене, време за мъжа до мен, кафета с приятели, ами в един момент получих burn out и осъзнах, че просто няма да стане.

# 5
Аз съм екстроверт. Обичам шумните компании и излизанията. Мога да не се прибера цяла нощ и да затворя бара. Мога да скитам по улиците на града с часове и просто да се разминавам с непознати. Мога да си направя 3-4 срещи с различни приятели за 1 ден и да се чувствам най-заредения и усмихнат човек на света.

Не обичам да си седя вкъщи.

Като някой звънне за среща/вижданка/излизане винаги съм ин.

Интроверите не ги разбирам много, имам приятели, виждам, че понякога в голяма компания им е по-трудно да се изявят.
Вероятно и интровертите не разбират екстровертите...

# 6
  • София
И едното, и другото. Понякога обичам да си седя сама вкъщи, да се разхождам сама.
Понякога да пиша твърде много тук.
Работата ми е свързана с комуникация с групи хора. Така че по време на урок съм пълно шоу. После обичам да си помълча.

# 7
Определено съм интроверт. За околните предполагам, че често изглеждам скучна или твърде сериозна. Просто съм вглъбена в себе си и в много случаи нямам нужда от компания, за да се чувствам добре. Напротив, интензивното общуване е изморително за мен. Умея да общувам, но не го намирам жизнено необходимо. Някои хора ми изглеждат така, сякаш не могат да виреят, ако не са заобиколени от други хора, но аз нямам такава потребност. Почивка за мен означава да си остана вкъщи, когато няма никой друг вкъщи. Тишина и спокойствие, време, което да прекарам насаме със себе си.

# 8
Това не е въпрос на избор.
Все едно да не разбирате някой защо обича шоколад, а Вие го мразите. Хората са различни. Когато приемете това, няма да се чудите на поведението им.

# 9
Това не е въпрос на избор.
Все едно да не разбирате някой защо обича шоколад, а Вие го мразите. Хората са различни. Когато приемете това, няма да се чудите на поведението им.

Ами щом сме в една компания и са ми приятели, явно съм ги приела. За мен пак остава странно, но не означава, че ги обичам по-малко от останалите си приятели.

# 10

Не знам как е при другите, но аз лично предпочитам общуване на 4 очи, защото иначе оставам с усещането, че се разкъсвам между няколко души и на никого не мога да обърна внимание както трябва.

# 11
Ами щом сме в една компания и са ми приятели, явно съм ги приела. За мен пак остава странно, но не означава, че ги обичам по-малко от останалите си приятели.
Не мисля, че ме разбрахте. Аз говорех защо някои хора са различни, в случая интровертите, не Вашите приятели конкретно. Естествено, че сме заобиколени от различни хора. Не може всички да са душата на компанията.

# 12
  • София
Имам двама приятели интроверти, на ръба на асоциалността.
Доста им пречи - житейски, кариерно, емоционално, социално.
Разбирам ги с цялото си същество, мъчно ми е за тревогите им, но не съумявам да им помогна.

# 13
Интересно, то не е болест. На повечето хора не им пречи. Пречи натрапването, както написах в предишния си пост.

# 14
Интроверт.
Приятно ми е да си се занимавам с нещо сама, или малка група от близки приятели, обичам и да работя сама, да не завися от никой, нито като заплащане, нито като работно време.
До ранните 20 ми се е случвало да обикалям заведения и барове с компании, но след това бързо загубих интерес, чувствам го като изтощителна загуба на време и скука. Предпочитам да правим нещо друго, или просто да се отдам на някое от хобитата си.

Общи условия

Активация на акаунт