🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 60]

• 68 001
  • 837
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна

много са различни на вкус
евкалипт е с боров вкус , ментата си е мента и я има и в пакетчета изсушена самата трева .Тези на прах са различни , разтворими , подсладени , няма ги навсякъде , в Къркларели и Одрин въобще не намерих.

# 346
Как стои въпроса с паркинето в Истанбул, ако се отиде с личен автомобил?
Търсих информация за хотел с паркинг ама не намерих нищо.

# 347
Само не наричайте кипърците гърци, особено пред тях самите, защото много ще ви се разсърдят! 😊

# 348
Ако сте в Лалели, има наблизо паркинг над метростанцията Yenikapi, открит паркинг, последно 50 лири за 24 часа. Ако обаче се влиза през деня се чака малко за места, много навалица има. Вечер или през нощта е по-добре.

# 349
Само не наричайте кипърците гърци, особено пред тях самите, защото много ще ви се разсърдят! 😊
Скрит текст:
Ами да се сърдят. Факт е, че на този остров има два основни етноса: кипърски гърци и кипърски турци. Като кажеш само "кипърец" не става ясно дали имаш предвид Кенан или Костас. Така че... гръцкоезичните кипърци са в южната част, турскоезичните кипърци в северната.
Иначе все пак темата е за Истанбул. Новите тарифи на ИстанбулКарт от 1 януари ли влизат в сила или вече са влезли?

# 350
diziler още не са влязли,  на сайта са все още старите цени. На 1 януари общественият транспорт ще бъде безплатен. Пишеше, че само за персонализирани Истанбулкарт ще бъде безплатно , за чужденци нищо не е упоменато , старите карти дали ще важат също няма яснота.

# 351
diziler, не е точно така, но темата наистина не е за Кипър. И езиците им нямат нищо общо с гръцки и турски, макар в училище да учат книжовните съвременни такива.

# 352
Здравейте, предстои ми пътуване до Истанбул след две седмици и търся информация за турски мобилен оператор предлагащ Есим карти с мобилни данни за туристи. Ще съм благодарна ако някой имат информация за такъв!

# 353
Поздрав от Истанбул. Прекрасно време е тези дни Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 яну 2023, 08:34 от Ellinor*

# 354
Новите цени на обществения транспорт в Истанбул
Тарифи с Истанбулкарт
Автобуси: 9,90 TRY
Трамвай: 9,90 TRY
Метро: 9,90 TRY
Метробус: 11:38 TRY
Кабинков лифт: 9,90 TRY
Фуникуляр: 9,90 TRY
Лодки: 9.90-31.85 TRY
Влак Marmaray: 16,97 TRY

Неперсонализираните Istanbulkart ще продължат да се използват за транспорт и пазаруване, но няма да могат да се възползват от специални оферти за Istanbulkart.
Червените анонимни Istanbulkarts могат да бъдат закупени и използвани незабавно от всеки, който ги иска чрез билетни машини и оторизирани точки.
От сайта на община Истанбул

Последна редакция: пн, 02 яну 2023, 19:29 от FBID1119177734809501

# 355
Здравейте!
Решихме да направим едно спонтанно пътуване до Истанбул тези дни. Ще ходим там за първи път, с кола от Варна. Ако може да помогнете с идеи за бюджетен хотел с паркинг в добър район, тоест да има какви забележителности да се видят. Смятаме да зарежем колата на паркинга и да се разхождаме предимно пеша и като се наложи с градски транспорт. Притеснява ме трафика, да не се озовем в някое задръстване, докато стигнем до хотела.
Благодаря предварително.

# 356
Трафика е доста сериозен. Шофира се интензивно, колите са доста близко в малките улици. Когато шофирах за първи път, доста се напрегнах, после вече ми дойде смелостта. За хотела е относително. Сега бяхме в Лалели (Фатих). Трябва да имате разпечатена резервация, за да влезете в квартала и да си оставите багажа. До хотелите няма къде да спрете, излизате пак извън квартала и плащате на човека ден за ден или напред. Хубаво е, че повечето забележителности са наблизо. Обаче повече си харесах предишния хотела в азиатската част и май-следващия път ще запазя там. Сега се съобразих с предпочитания на приятели.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 07:45 от Ellinor*

# 357
  • Paradise
Здравейте ! Ние вече сме си в къщи , изкарахме си много приятно в Истанбул Wink Избягахме от нашите празници тук по лични причини, и се върнахме заредени. Благодаря ви за съветите, извадих си Истанбулкарт ( помогна ми момче, знаещо английски) - толкова много четох тук и бях подготвена, но съвета ми е - просто помолете местните хора, те няма да откажат да ви помогнат или упътят, с една две думи само и ще се разберете. Ползвахме метрото, бяхме на Таксим и Истиклял (страшна лудница при около 15 градуса ), ползвахме и трамвая (имаше инцидент с един  местен ,който си държеше тавата с гевреци и така се плюсна по очи, че дано няма последствия), та не знам дали е нормално там за трамвая да се държиш яко, че спирачките са много рязки. Много се впечатлих от музея на мадам Тюсо (може би защото не бях влизала преди в такъв музей на друго място по света). Разочарована съм от Йерибатан, не мога да обясня точно защо, но едно мрачно , задушно, почти нямаше никаква светлина, дали защото не бяхме с екскурзовод, не знам. Бяхме и до джамията Чамлъджа, наистина е нещо грандиозно, чак ескалатори за да не се качваш по външните стълби пеша, не очаквах Wink Но Ердоган е мислел сигурно и за трудно подвижните хора, както и за жените, има отделение до тоалетните където да си мият краката , както мъжете вън на двора. Тук бяхме с екскурзовода на групата ( до тук 3 пъти съм ходила с агенции), всички местни гидове говорят с насмешка за президента и определено го недолюбват.
За догодина имам планове за азиатската част, вече имам малко самочувствие, че бих се оправила с обществения транспорт. Продължавам да ви следя и чета, и ще набелязвам обекти за посещение. Забравих да спомена, че нещо съм и разочарована и от местата за хапване, вече е станало доста комерсиално всичко, за двама човека не ни стигаха 400 лири за едно основно и по една вода ( на Истиклял).
Дано не съм ви досадила, просто нахвърлих малко мои впечатления.
Може ли да споделиш с коя агенция сте били в Истанбул?

# 358
  • София
И аз бях в района на Таксим и Истиклял цяла седмица. Не знаех че може да се влиза в джамията. Гледах я отвън.
Ние бяхме с приятели, които знаят всичко. Водиха ни на различни места.

# 359
  • София
Здравейте!
Решихме да направим едно спонтанно пътуване до Истанбул тези дни. Ще ходим там за първи път, с кола от Варна. Ако може да помогнете с идеи за бюджетен хотел с паркинг в добър район, тоест да има какви забележителности да се видят. Смятаме да зарежем колата на паркинга и да се разхождаме предимно пеша и като се наложи с градски транспорт. Притеснява ме трафика, да не се озовем в някое задръстване, докато стигнем до хотела.
Благодаря предварително.
Разгледай за хотел в Султанахмет (част от огромния Фатих). Повечето хотели намират начини за паркиране и това е описано в условията в Букинг. Някои осигуряват място на улицата (в Букинг е "безплатен обществен паркинг"), други - в близките частни паркинги. Там са най-известните забележителности. Но имай предвид, че повечето хотелчета са реставрирани стари къщи и са с тесни стаи, стръмни стълби, нешумоизолирани стени. Без навигация трудно се достигат. Wink Колкото до бюджетността, това зависи от конкретното търсене (брой хора, брой нощувки, празници или фестивали в периода, наличност в дадения момент на повече или по-малко празни стаи). Безброй пъти сме намирали бюджетно настаняване, а когато потърся същото втори път, цените нямат нищо общо с предишните. Харесай си нещо в Букинг и питай в темата. Може да имаш късмет някой да е бил в хотела. И със сигурност ще ти кажем как е като местоположение.

Последна редакция: пн, 02 яну 2023, 23:15 от Тaня67

Общи условия

Активация на акаунт