Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 57

  • 31 247
  • 750
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 17 268
sharpy,
Невена много писа през лятото заради мене с мойто пх 5.
Аз го следя и се вдигна, но този показател е доста динамичен, забелязвам го с тест лентичките . Снощи заради брюкселско зеле задушено и кюфтаци телешки се натамъни на около 7, 5. Но аз съм доволна и на 6 сутрин, при мен беше много зле работата и бях паникьосана. В петък имам час при уролог, най-после джипито ми даде направление, та ще видим какво ще каже докторката.
Иначе  съм събрала от темите някои постове на Невена за ПХ, тя е писала на доста потребители в предни теми и ще ти ги копирам / подбраното / в скрит текст.
Това за кръвното и пулса е много интересно, аз сутрин си меря всичкото, ей тъй, та ще сравня тези дни дали е вярно.
Копирам всичката ми мъдрост от папка ПХ Joy Мненията на Невена са след статиите
Скрит текст:
Изследване на pH на урината: високи и ниски нива + как да се подобри
Написано от д-р Биляна Новкович | Прегледано от SelfDecode Science Team | Последна актуализация: 2 март 2021 г
Медицински преглед от
Пуя Язди, д-р
 
pH на урината може да помогне на Вашия лекар да диагностицира определени заболявания и разстройства и също може да Ви каже много за вашата диета. pH на урината е важно, когато става въпрос за проследяване на риска от камъни в бъбреците, тъй като екстремните нива на pH могат да причинят образуването на камъни. Прочетете, за да видите какво pH на урината може да разкрие за вашето здраве и какво можете да направите, за да подобрите нивата
си.
Какво е pH на урината?
pH е мярка за това колко кисела или алкална (основна) е течността. pH от 7 се счита за неутрално. Течностите под 7 са киселинни, докато над 7 са алкални.
Всяка течност в тялото има уникален pH диапазон, който е оптимален за здравето. Например рН на кръвта обикновено се поддържа в тесен диапазон между 7,35 и 7,45. Дори леко повишаване или намаляване на рН на кръвта може да бъде опасно. Слюнката обикновено има диапазон на pH от 6,2-7,6, което неутрализира киселините в храните и предотвратява развитието на лоши бактерии [ 1 , 2 , 3 ].
Бъбреците помагат за поддържане на pH на кръвта от твърде ниско или твърде високо чрез филтриране на киселини или алкални съединения (бикарбонат) от кръвта и освобождаването им в урината. Ето защо урината има по-широк диапазон на рН в сравнение с кръвта и слюнката. Нормалният диапазон на pH на урината е между 4,5 и 8 [ 4 , 5 ].
Диетата, някои лекарства, инфекциите и лошата бъбречна функция могат да повлияят на pH на урината. Например, диети с високо съдържание на протеини от месо, риба, млечни продукти и зърнени храни могат да намалят pH на урината (по-киселинна), докато диети с високо съдържание на плодове и зеленчуци могат да повишат pH на урината (по-алкална) [ 6 , 7 , 8 ].
Изследване на pH на урината
pH на урината се тества като част от рутинен анализ на урината. Често се използва за оценка на риска от камъни в бъбреците, помощ при диагностициране на инфекции на пикочните пътища (UTI) или определяне на ефективността на някои антибиотици и други лекарства, които могат да бъдат повлияни от pH на урината [ 9 , 10 , 11 ].
Пръчка за измерване срещу електрод
pH на урината може да се измери с помощта на пръчица, която е тест лента, която се поставя в проба от урина и разкрива pH в зависимост от това как се променя цветът на лентата.
Предимствата на измерванията с тест пръчки включват удобство, цена и възможност за тестване на pH у дома. Те обаче не са толкова точни, колкото измерването с електрод и проучванията показват, че не трябва да се използват за вземане на клинични решения [ 12 , 13 ].
Златният стандарт за измерване на pH на урината е pH метър, който използва електрод. Той е много по-точен, но е и по-скъп [ 12 ].
На гладно срещу на място срещу 24-часов тест
За рутинен анализ на урината се предоставя проба от урина след нощно гладуване. Това се нарича проба от урина на гладно. Сутрешната проба обикновено е по-алкална [ 14 ].
Точкова проба от урина е произволна проба, взета през деня.
Известно е, че рН на урината се променя през целия ден, като достига пик в средата на деня и намалява след всяко хранене. За да се получи точно измерване на средното pH на урината през деня, се използват 24-часови тестове на урината [ 15 ].
Пробите на гладно и от едно място не са достатъчно точни за оценка и лечение на хора с камъни в бъбреците [ 16 , 14 ].
Нормални нива на pH на урината
Лабораторните резултати обикновено се показват като набор от стойности, известни като „референтен диапазон“, който понякога се нарича „нормален диапазон“. Референтният диапазон включва горната и долната граница на лабораторен тест, базиран на група иначе здрави хора.
Вашият доставчик на здравни услуги ще сравни резултатите от вашите лабораторни тестове с референтни стойности, за да види дали някой от резултатите ви попада извън обхвата на очакваните стойности. По този начин вие и вашият доставчик на здравни услуги можете да получите улики, които да ви помогнат да идентифицирате възможни състояния или заболявания.
Нормалният диапазон за pH на урината е между 4,5 и 8 [ 4 , 5 ]. рН на урината е малко по-алкално сутрин, отколкото през нощта. Жените също са склонни да имат малко по-високи нива на pH на урината от мъжете [ 14 , 17 , 18 ].
Неправилните условия на съхранение (високи температури) преди анализ може да доведат до нива на pH на урината над 9, така че ако видите нива, които са необичайно високи, може да искате да тествате отново, за да сте сигурни [ 19 ].
Фактори, които могат да намалят pH на урината
Причините, показани по-долу, обикновено се свързват с това ниско pH на урината. Работете с Вашия лекар или друг медицински специалист за точна диагноза.
1) Диета
Храната е един от най-важните фактори за определяне на pH на урината. Месото, рибата, млечните продукти и зърнените храни увеличават броя на киселините, които бъбреците трябва да филтрират в урината. Повечето зеленчуци и плодове (особено цитрусови плодове) генерират алкални съединения, намалявайки броя на киселините, които бъбреците трябва да филтрират [ 20 ].
Проучване при над 22 хиляди души показва, че високият прием на плодове и зеленчуци и по-ниската консумация на месо са свързани с по-алкална урина [ 8 ].
Протеинът увеличава количеството киселина, произведена в тялото. Бъбреците трябва да филтрират тези киселини в урината, намалявайки нейното pH. Три проучвания с общо 89 души разкриха, че диетите с високо съдържание на протеини правят урината по-кисела [ 21 , 22 , 23 ].
Две проучвания съответно с 18 и 26 души съобщават, че хората, които са яли диета с високо съдържание на месо и протеини в продължение на три дни, са забелязали спад на рН на урината си, докато тези, които са яли диета с високо съдържание на зеленчуци и плодове и ниско съдържание на месо, са забелязали рН на урината си увеличение [ 24 , 25 ].
2) Диария
Диарията причинява загуба на електролити, като по този начин намалява pH на кръвта (т.е. прави я по-кисела). След това бъбреците компенсират това, като отделят повече киселини в урината [ 26 ].
Проучване при 24 души съобщава, че диарията намалява рН на урината средно от 6,7 до 5,5 [ 26 ].
3) Висока кръвна захар и диабет
Високата кръвна захар причинява инсулинова резистентност . Това кара бъбреците да произвеждат по-малко амоняк, съединение, което повишава pH на урината [ 27 ].
В проучване на 5 хиляди души по-високите нива на кръвната захар са свързани с по-ниско рН на урината. По подобен начин, друго проучване на 1k души установи, че тези с рН на урината под 5,5 също са склонни да имат най-висока степен на инсулинова резистентност [ 28 , 29 ].
Обратно, в петгодишно обсервационно проучване на 3,1 000 души, тези с рН на урината под 5,5 са имали 2,5 пъти по-висок риск от развитие на диабет, отколкото тези, чието рН на урината е над 6,5 [ 30 ].
3) Лоша бъбречна функция
Проучванията показват, че хората с увредена бъбречна функция или бъбречно заболяване може да имат по-ниско pH на урината [ 31 , 32 ].
Живакът, например, е токсин, който уврежда бъбреците [ 33 ]. В проучване на 200 работници, които са били постоянно изложени на живак, pH на урината намалява с бъбречна дисфункция и повишаване на нивата на живак в урината [ 34 ].
4) Киселинно/базови нарушения
Когато има киселинно/базови нарушения в тялото, които подкисляват кръвта (напр. диабетна кетоацидоза, респираторна ацидоза, рабдомиолиза), бъбреците се опитват да компенсират чрез увеличаване на отделянето на киселини в урината, като по този начин превръщат урината в по-киселинна [ 35 , 36 ] .
5) Някои лекарства
Някои лекарства, като хапчета за отводняване (диуретици), могат да направят урината по-кисела [ 37 , 38 , 39 ].
6) Гени
Докато pH на урината до голяма степен зависи от външни фактори като диета и здравословни условия, проучванията показват, че гените също играят своята роля [ 40 , 41 ]. Можете да намерите повече информация за определени гени и SNP, които са свързани с pH на урината в долната част на тази статия.
Състояния, свързани с ниски нива на pH на урината
1) Камъни в бъбреците
Ниското pH на урината улеснява образуването на камъни в бъбреците. Киселата урина причинява слепване на пикочната киселина и калциевия оксалат и образуването на камъни. Този ефект се наблюдава при нива на pH под 5,5 [ 25 , 42 , 24 , 43 , 44 , 45 ].
2) Затлъстяване и наднормено телесно тегло
Затлъстяването и високият ИТМ са свързани с повишен риск от камъни в бъбреците. Това може да се дължи на намалено pH на урината при хора със затлъстяване и наднормено тегло [ 46 ].
Проучване при 460 мъже с камъни в бъбреците съобщава, че по-високият ИТМ е свързан с по-ниски нива на pH на урината [ 47 ].
По същия начин, в проучване на 342 души, pH на урината е по-ниско при хора със затлъстяване и наднормено тегло в сравнение с индивиди с нормално телесно тегло [ 48 ].
Въпреки това, по-голямо проучване с 13 895 мъже установи връзка между pH на урината под 5,5 и затлъстяването при мъжете, но не и при жените [ 49 ].
3) Метаболитен синдром
Метаболитният синдром е състояние, характеризиращо се с поне три от следните пет признака: високо кръвно налягане, висока кръвна захар, излишни мазнини в стомаха, високи триглицериди и нисък HDL холестерол (HDL-C).
В проучване на 5,4 хиляди души, тези с метаболитен синдром имат по-ниско рН на урината от тези без него. Хората с pH на урината под 5,5 са с 50% по-голяма вероятност да имат метаболитен синдром, отколкото тези с pH над 6 [ 50 ].
Освен това, в тригодишно проучване с 14,5 хиляди здрави хора, рН на урината под 5,5 е свързано с 48% повишен риск от развитие на метаболитен синдром в сравнение с рН над 6 [ 51 ].
Има няколко други проучвания, които също откриват връзка между метаболитния синдром и неговите компоненти и по-ниските нива на pH на урината [ 52 , 53 , 49 ].
4) Неалкохолна мастна чернодробна болест
Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) е натрупване на мазнини в черния дроб поради причини, различни от прекомерен алкохол (диета, инфекции, лекарства).
В проучване на 1k души, рН на урината под 5,5 се свързва с по-голяма вероятност да имате NAFLD в сравнение с рН над 5,5 [ 54 ].
Друго проучване на 98 души установи, че pH на урината под 6 е свързано с натрупване на мазнини в черния дроб [ 53 ].
5) Напреднало хронично бъбречно заболяване
В проучване на 1,8 хиляди души, тези с pH на урината между 5 и 5,5 са имали 32% по-висок риск от развитие на напреднало хронично бъбречно заболяване през следващите 8 години [ 55 ].
6) Рак на пикочния мехур
Проучване при над 700 пациенти с рак на пикочния мехур и 611 контроли установи връзка между рака на пикочния мехур и по-ниското pH (<5) [ 6 ].
Начини за повишаване на нивата на pH на урината
Най-важното нещо е да работите с Вашия лекар, за да разберете какво причинява ниското рН на урината и да лекувате всички основни заболявания. Допълнителните промени в начина на живот, изброени по-долу, са други неща, които може да искате да обсъдите с Вашия лекар. Нито една от тези стратегии никога не трябва да се прави вместо това, което Вашият лекар препоръчва или предписва!
Ако сте изложени на риск от камъни в бъбреците, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства или добавки, които могат да повишат pH на урината Ви [ 56 ].
1) Диета
Урината, която е по-кисела от нормалното, може да означава нисък прием на плодове и зеленчуци. Лесен начин да поправите това е да намалите консумацията на месо, риба и млечни продукти, като същевременно увеличите зеленчуците и плодовете. Проучванията показват, че диета, богата на плодове и зеленчуци, е свързана с по-алкално рН на урината [ 7 , 8 , 21 , 22 , 23 ].
В допълнение, според изследванията, диетичните промени могат да доведат до ефекти сравнително бързо. Две проучвания, при които хора (съответно на 18 и 26) са били подложени на алкална диета, показват повишаване на нивата им през следващите три дни [ 24 , 25 ].
Тъй като диетите с високо съдържание на протеини намаляват нивата на pH на урината, избягването на протеинови добавки също може да бъде от полза [ 21 , 22 , 23 ].
2) Храни, богати на лимонена и ябълчена киселина
Проучванията показват, че храни, които могат да бъдат особено полезни за повишаване на pH на урината, са тези, богати на лимонена и ябълчена киселина [ 57 , 58 , 59 , 60 ].
Храните, богати на лимонена киселина, включват плодове като цитрусови плодове, касис и пъпеш. Храните, богати на ябълчена киселина, включват ябълки, круши и ябълков оцет.
Фактори, които могат да повишат pH на урината
Причините, показани по-долу, обикновено се свързват с това високо pH на урината. Работете с Вашия лекар или друг медицински специалист за точна диагноза.
1) Инфекция на пикочните пътища
Най-честата причина за повишени нива на pH на урината е инфекция в пикочните пътища. Много от тези инфекциозни организми произвеждат ензим, наречен уреаза, който разгражда уреята до въглероден диоксид и амоняк, повишавайки pH на урината [ 61 , 62 ].
2) Повръщане
Повръщането води до повишаване на pH на кръвта, което бъбреците трябва да противодействат чрез освобождаване на алкални съединения в урината. Това повишава pH на урината и я прави по-алкална [ 63 ].
3) Упражнение за издръжливост
Проучванията показват, че pH на урината се повишава малко след усилено упражнение [ 64 ].
4) Киселинно/базови нарушения
Когато има киселинно/алкални нарушения в тялото, които превръщат кръвта в по-алкална (напр. респираторна алкалоза), бъбреците се опитват да компенсират чрез увеличаване на отделянето на основи в урината, като по този начин превръщат урината в по-алкална.
Респираторната алкалоза е състояние, причинено от ниски нива на въглероден диоксид в кръвта поради дишане с много бърза скорост (хипервентилация). Обикновено се причинява от критично заболяване, но може да бъде причинено и от много сърдечни и белодробни заболявания [ 65 ].
5) Бъбречно заболяване
Хората с определени видове бъбречни заболявания може да имат повишено pH на урината.
Бъбречната тубулна ацидоза (RTA) е група от нарушения, които променят начина, по който бъбреците се справят с баланса между киселини и основи. Те могат да бъдат причинени от мутации, автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит, токсини и хронично бъбречно заболяване. Хората с RTA обикновено имат повишено pH на урината поради невъзможност за освобождаване на киселини в урината [ 66 , 67 ].
6) Някои лекарства
Някои лекарства, включително лекарства против гърчове, ацетазоламид могат да повишат нивата на pH на урината [ 68 , 69 , 70 , 69 ].
7) Гени
Докато pH на урината до голяма степен зависи от външни фактори като диета и здравословни условия, проучванията показват, че гените също играят своята роля [ 40 , 41 ]. Можете да намерите повече информация за определени гени и SNP, които са свързани с pH на урината в долната част на тази статия.
Състояния, свързани с високи нива на pH на урината
1) Камъни в бъбрец
Рискът от калциево-фосфатни камъни в бъбреците се увеличава, когато pH на урината се повиши от 6,5 на 7,5. Високото pH на урината кара калциевия фосфат да се концентрира и да се слепва [ 7В проучване на 1,2 000 души с камъни, тези с най-високи нива на pH на урината са склонни да имат най-много калциево-фосфатни камъни [ 74 ].
В друго проучване на 4,7 хиляди души, които първоначално са имали калциево-оксалатни камъни, тези, които са имали по-високо pH на урината, са по-склонни по-късно да развият калциево-фосфатни камъни [ 75 ].
Начини за намаляване на нивата на pH на урината
Най-важното нещо е да работите с Вашия лекар, за да разберете какво причинява високото pH на урината Ви и да лекувате всички основни заболявания. Допълнителните промени в начина на живот, изброени по-долу, са други неща, които може да искате да обсъдите с Вашия лекар. Нито една от тези стратегии никога не трябва да се прави вместо това, което Вашият лекар препоръчва или предписва!
Ако сте изложени на риск от камъни в бъбреците, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства или добавки, които могат да подкиселят урината Ви.
1) Предотвратете инфекции на пикочните пътища
Проучванията показват, че боровинките и продуктите от червени боровинки могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища (UTIs) и да намалят pH на урината [ 76 , 77 , 78 , 79 ].
1 , 14 , 72 , 73 , 45 ].
Генетика на pH на урината
SNP, които са свързани с по-високо рН на урината [ 40 ]:
•   rs6955765 (T>C)
•   rs145048940 (C>A)
•   rs34447434 (A>C)
•   rs17761305 (T>C)
•   rs28623722 (G>A)
•   rs28370990 (T>C)
•   rs17183073 (C>G)
•   rs768831 (A>G)
•   rs1713968 (A>G)
•   rs116189043 (A>G)
•   rs1611781 (G>A)
•   rs6554409 (C>T)
•   rs1713961 (C>T)
•   rs1718883 (T>A)
•   rs7670536 (T>C)
•   rs1713962 (G>A)
•   rs1718874 (C>T)
•   rs1713967 (T>A)
•   rs1718873 (C>T)
•   rs13107451 (A>G)
•   rs11726321 (C>T)
•   rs77053948 (G>A)
•   rs1718834 (T>C)
•   rs1718872 (C>G)
•   rs6817232 (G>C)
Поликистозното бъбречно заболяване е генетично заболяване, което причинява ниско pH на урината и се причинява от гена PKHD1 и мутации в гените PKD1 или PKD2 [ 80 ].
Гени, които са били свързани с бъбречна тубулна ацидоза
Бъбречната тубулна ацидоза, която води до алкална урина, се свързва с мутации в следните гени [ 41+ ]:
•   SLC4A4
•   SLC4A1
•   CA2
•   MLR
•   SNCC1B
•   SCNN1G
•   SNCC1A
•   WNK1
•   WNK4
•   ATP6N1B
•   ATP6B1
Кето диетата срещу алкалните диети: можете ли да промените pH?
 
Медицински прегледан от д-р Антъни Густин, окръг Колумбия, MS на 10 юни 2019 г.
Написано от Кори Нелсън
Опровержение
•   Какво представлява кето диетата?
•   Какво е алкална диета?
•   Какво казва науката за алкалните диети?
•   Изводът за вкъщи: По-алкалната диета не може да навреди
Алкалната диета се основава на идеята, че киселинните храни могат да променят киселинно-алкалния баланс на тялото ви.
Привържениците на алкалната диета казват, че нивата на pH на метаболитните отпадъци, страничен продукт от консумацията на храна, могат да повлияят на киселинността на тялото ви. Според привържениците на алкалната диета, яденето на кисела диета увеличава риска от здравословни проблеми като остеопороза, рак, сърдечни заболявания и диабет.
Тъй като кето диетата е с високо съдържание на животински протеини и други "киселинно образуващи" храни, някои хора твърдят, че води до здравословни проблеми, които могат да бъдат предотвратени чрез по-алкална диета.
В тази статия ще научите разликите между кето и алкалните диети, как тялото ви поддържа здравословен pH баланс и какво наистина казва науката за алкалността и здравето.
Какво представлява кето диетата?
Кетогенната диета е диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати с достатъчен прием на протеини. Кето диетата е популярна, защото много хора откриват, че им помага да изгарят мазнини, да поддържат здравословно тегло , да подобряват настроението и когнитивните способности, да повишават енергийните нива и да предотвратяват заболявания.
Най-забележителната характеристика на кето диетата е нейният фокус върху консумацията на здравословни мазнини вместо въглехидрати.
За разлика от положителните констатации, много проучвания не откриват никаква връзка между киселинното натоварване в диетата и заболяването. Отново, това е така, защото дори ако ядете „киселинна“ или „алкална“ диета, тялото ви може да регулира ефективно рН, за да предотврати проблеми – независимо от вашата диета.
Тъй като съвременните изследвания многократно развенчават твърдението, че „ мазнините ви правят дебели “, диетите с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на мазнини си възвърнаха доверието като жизнеспособен начин за подобряване на здравето и благосъстоянието [ * ].
Кето диетата кара тялото ви да влезе в кетоза, което е състояние, при което тялото и мозъкът ви разчитат на изгаряне на мазнини и производство на кетони, за да задоволят вашите енергийни нужди[ * ].
Тъй като не консумирате сложни въглехидрати или глюкоза, повечето от ползите от яденето на кето идват от подобрения метаболизъм на мазнините, по-ниската кръвна захар и подобрената инсулинова чувствителност[ * ][ * ].
Какво е алкална диета?
Алкалната диета, наричана още диета с алкална пепел, се основава на предпоставката, че яденето на кисели храни може да промени pH баланса (киселинно-алкалния баланс) на вашето тяло.
Когато ядете храна, вашият метаболизъм разгражда храната до метаболитни отпадъци чрез поредица от химични реакции. Тези метаболитни отпадъци, понякога наричани „пепел“, могат да бъдат киселинни (рН под 7,0), неутрални (рН 7,0) или алкални (рН над 7,0).
Според привържениците на алкалната диета pH на метаболитните отпадъци на тялото ви може да повлияе на киселинността на тялото ви и да увеличи риска от здравословни проблеми, включително остеопороза, диабет, рак, сърдечни заболявания и хипертония.
В резултат на това те вярват, че яденето на алкални храни подобрява вашето здраве, като създава алкално състояние в тялото ви.
Храните, които създават кисела пепел, включват месо, риба, яйца, млечни продукти, зърнени храни и алкохол. Някои примери за храни, които създават алкална пепел, са плодове, ядки, зеленчуци и бобови растения.
Въпреки че храната, която ядете, може да повлияе на алкалността на урината ви, тя не променя рН на кръвта или други области на тялото ви.
Така че докато основната идея за киселинни или алкално образуващи храни съдържа зрънце истина, повечето учени не са убедени, че това може да повлияе драматично на вашето здраве.
Как тялото ви регулира pH?
pH на тялото ви варира значително, независимо дали говорите за кожата, стомаха или други части на тялото.
Обикновено е строго регулирано, а не се влияе от вашата диета. Ето няколко примера за рН в различни области на вашето тяло [ * ]:
•   Естественото pH на кожата ви е 4-6,5, което предпазва от микроби
•   pH на стомаха ви е 1,35-3,5, което му позволява да разгражда протеина
•   Вашето рН на жлъчката е 7,6-8,8, което неутрализира стомашната киселина и подпомага храносмилането
•   pH на вагиналната течност е 4,7 или по-малко, което предотвратява микробния свръхрастеж
•   Венозната кръв има pH 7,35
•   Артериалната кръв има рН 7,4
Заедно с дишането тялото ви регулира рН на кръвта и органите ви чрез отделяне на киселини по време на уриниране. pH на урината ви може да варира от 4,6 (киселинно) до 8,0 (алкално) [ * ].
Някои привърженици на алкалната диета препоръчват да наблюдавате pH на урината си с тестови ленти и да ядете по начин, който гарантира, че е алкално, а не киселинно.
Според привържениците на алкалната диета киселинно образуващите диети с високо съдържание на протеини могат да принудят тялото ви да „открадне“ калций, алкален минерал, от костите ви. Смята се, че този калций буферира киселината, произведена от храните, които ядете.
Но в действителност вашите бъбреци са отговорни за премахването на киселината от кръвния поток и регулирането на pH на тялото ви [ * ].

ВЗЕМЕТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА 30 ДНИ
Присъединете се към 90 000+ души, които отслабват с Keto Kickstart, нашата разработена от лекар програма, предназначена да ви даде реални резултати за загуба на тегло.
РЕГИСТРИРАЙТЕ МЕ
Бъбреците ви произвеждат бикарбонатни йони, за да неутрализират киселинните отпадъчни продукти в кръвта ви, което позволява на тялото ви да регулира pH на кръвта ви [ * ]. Друг начин, по който тялото ви регулира pH на кръвта ви, е по време на образуването на въглероден диоксид, който издишвате, докато дишате.
Какво казва науката за алкалните диети?
Въпреки че някои от здравните твърдения, направени от привържениците на алкалната диета, са неверни, алкалните диети са с високо съдържание на здравословни цели храни като плодове и зелени зеленчуци .
Вероятно това е причината някои проучвания да показват ползи за здравето от консумацията на повече алкални храни, образуващи пепел.
Обратно, диети като западната диета с високо съдържание на въглехидрати, която се свързва със затлъстяване и повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и рак, обикновено водят до образуване на повече киселинни метаболитни отпадъци [ * ][ * ][ * ][ * ]. Това обаче не доказва, че киселинността е причината западните диети да причиняват здравословни проблеми.
Положителни находки
Японско проучване на 2028 служители на възраст между 17 и 70 години установи връзка между високото киселинно натоварване и високото кръвно налягане [ * ].
В отделно проучване на 1732 работници на възраст 19-69 години, изследователите откриха, че киселинното натоварване от храната е положително свързано с инсулиновата резистентност, но не и с глюкозата на гладно или гликирания хемоглобин [ * ].
Петгодишно обсервационно проучване на над 3000 мъже установи, че мъжете с най-ниско pH на урината са по-склонни да имат диабет [ * ].
Има някои доказателства, че спазването на алкално-формираща диета може да намали симптомите ви, ако страдате от хронично бъбречно заболяване[ * ]. И ако имате камъни в бъбреците, храненето с ниско киселинна диета може да намали производството на камъни в тялото ви [ * ].
Отрицателни находки
За разлика от положителните констатации, много проучвания не откриват никаква връзка между киселинното натоварване в диетата и заболяването. Проучване на над 6000 възрастни поляци установи, че няма връзка между консумацията на храни, образуващи киселинна пепел, и сърдечно-съдовите заболявания [ * ].
Няма доказателства, че алкалните диети или алкалната вода могат да помогнат за предотвратяване на рак.
Голям систематичен преглед, който изследва над 8 000 цитата и 252 резюмета, откри едно-единствено проучване, изследващо връзката между киселинността и рака, което показва, че няма връзка между киселинното натоварване в диетата и рака на пикочния мехур [ * ].
Противно на твърдението, че ракът изисква кисела среда, за да расте, някои видове рак на хранопровода, стомаха, бронхите, шийката на матката и червата процъфтяват в алкална среда[ * ].
Мета-анализ на ефектите от приема на протеини и диетичното киселинно натоварване върху здравето на костите установи, че диетите с високо съдържание на протеини не са свързани с нарушен калциев баланс[ * ]. Това означава, че „киселинните“ диети най-вероятно не увреждат костите ви. Всъщност е точно обратното: повече протеин означава по-здрави кости
Всъщност диетите с високо съдържание на протеини могат да подпомогнат чревната абсорбция на калций [ * ]. При здрави хора диетите с високо съдържание на протеини не увеличават риска от камъни в бъбреците или други проблеми с бъбреците[ * ].
Авторите на друго проучване стигнаха до заключението, че вместо да увеличава риска от костни заболявания и фрактури на бедрената кост, диета с високо съдържание на месен протеин увеличава костната минерална плътност[ * ]. Те заключиха, че възрастните хора трябва да ядат високопротеинови диети, богати на плодове и зеленчуци, за да предотвратят остеопорозата [ * ].
Други големи рецензии, изследващи десетки отделни проучвания, не са открили връзка между хранителния киселинен товар и остеопорозата[ * ][ * ]
След като направиха анализ на публикуваната литература през 2017 г., изследователите не откриха доказателства за ползи за спортните постижения от намаляване на киселинното натоварване в храната [ * ].
Изводът за вкъщи: По-алкалната диета не може да навреди
Ако вече сте на кето диета, добрата новина е, че не е нужно да се тревожите за здравословни проблеми от яденето на протеини или други „киселиннообразуващи“ храни.
Тъй като тялото ви регулира pH на кръвта и органите ви ефективно чрез бъбреците и дишането, вие няма да създадете киселинни условия, като ядете кето.
Храненето на високопротеинова диета също не е свързано с повишен риск от остеопороза или други здравословни проблеми. При по-възрастните хора спазването на диета с високо съдържание на протеини подобрява здравето и благосъстоянието, за разлика от алкална диета с ниско съдържание на протеини[ * ].
Въпреки че няколко проучвания показват положителни резултати от приемането на по-алкална диета, шансовете са високи, че тези ефекти не се дължат на промени в pH на урината, а по-скоро защото алкалните диети са богати на здравословни цели храни, като зелени зеленчуци.
Яденето на много зеленчуци подобрява вашето здраве – това е мъдър ход, точка. И това е лесно да се направи на здравословна кето диета.
Докато ядете истински, цели храни и свеждате преработените храни и рафинираните въглехидрати до минимум, можете да очаквате по-добро здраве и намален риск от заболяване. Няма нужда да измервате pH на урината си.


Монтесума, радвам се, че дойде и продължавам с коментарите на изследванията, които си показала на в твой пост на 40та страница на 7ма тема. Сега ще коментирам киселинността на урината, която е показана като pH на урина тест-лента или лента-тест в изследванията на урина. Резултатът е 5.5 и на пръв поглед в норма. Нормата е дадена между 4.8 и 7.4. 7 е неутралната урина. Това е киселинността на водата - нито кисела, нито алкална. Кръвта е леко алкална при здрави хора и тялото я поддържа в много тесни граници. Киселата урина, каквато е твоята и тази на повечето дебелаци, диабетици, алкохолици и пушачи (моят случай) пречи на тялото да слабее. Запасите от мазнини са начин да се поддържаме алкални. С времето киселината започва да се наслагва в стави, бъбреци и да ги уврежда. В условия на повишена захар организмът е кисел и ензимите, които се произвеждат от панкреаса не работят ефективно за да разградят поетата храна. Панкреасът произвежда, освен ензими, инсулин, амилин и бикарбонат. Произвежда бикарбонат от цитрат. Ако изпием бикарбонат, бикарбонатният йон се неутрализира още в стомаха от стомашната киселина. Пак се алкализираме леко от алкалните йони на калций, натрий, калий, магнезий. Мисля, че магнезиев цитрат би ти помогнал доста. Можеш да си го купиш готов, ако намериш, а може и да си купиш магнезиев бикарбонат, който да смесваш с лимонтузу. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2893060/ "Диабетиците имат по-кисела урина от хора без диабет и това ги предразполага към камъни в бъбреците и други......." https://source.wustl.edu/2015/06/a-persons-diet-acidity-of-urine … tibility-to-utis/ "Кисела урина предразполага към инфекции на пикочните система повече отколкото алкалната". Понеже захарта също предразполага към инфекции алкализираме на урината е стъпка в правилната посока. https://www.google.fr/amp/s/www.womenshealthmag.com/weight-loss/ … 32/alkaline-diet/ Алкализираща диета (кофите със зелени зеленчуци) помага да се губят мазнини. https://www.google.fr/amp/s/drsircus.com/diabetes/the-pancreas-b … d-diabetes-2/amp/ Накратко -месото, зърното, кафето, цигарите, алкохолът ни ацидифицират. Затова е важно да си ядем зеленчуците. В условия на диабет или ИР зеленчуци понякога не са достатъчни. Допълнителен прием на цитрат ни помага да намалим ИР, глюкозата, да спим по-добре, да не се инфектираме. Помощници в борбата срещу киселината са ябълковият оцет и лимоните, защото дават алкализира, нищо че са с кисел вкус. В по-тежки случаи се налага цитрат. За диабетици, хора с кисели камъни в бъбреците, отлагания в ставите цитрат е направо задължителен. Може да се консултирате с ЛЛ, занасяйки отпечатаните статии към които съм дала линк. Това е началото преди да се раздвижим Монтесума. Пам, идеи за закуска са чушки със сирене, английска закуска или шотландска, може и без яйца, авокадо с маруля, маслини и малко сирене от тип кашкавал. Шкембе чорба с оцет и мноооооого чесън ако няма да излизаш, овесени трици с кисело мляко, Ако можеш да подходим или бягаш, към работа или даже към спирката може да си позволиш сандвич с нисковъглехидратен хляб, от тези с разните ядки и кашкавал, сирене, шунка. Контесо, мръсницо и подстрекателко, такава! Тук е 2 часа през нощта. ММ има РД. Чакам тортата да изстине, та да я хакам в хладилника. И трябваше да чета за орехи и сметана. Да се похваля - получихме колет с авокадо от свекърите и от утре почвам. Сега, заради тебе и твоите писания ме налегна глад. Ако беше писала, че си хрупнала целина и чушки щях да заспивам ама заради орехите се връщам в кухнята

Качър, на разни видове сканове и ехограф, да. Има скан, който изчислява колко мазнини има в черния дроб. Галактическа, никакъв смисъл няма да пускаш изследвания в момента. Ще са отвратни всичките. Триглицеридите в началото на кето са в небесата, което е нормално. А какъв е холестерола по време на 2-3 седмици VLCD не искаш да знаеш. Имам позната в една лаборатория и си пуснах от чисто технически интерес. Бяха ме предупредили, че не са валидни стойностите. Триглицеридите са в двуцифрено число, което е нормално за такъв момент. С тях се храним докато сме в кетоза. Началото на тези диети е стрес за разбрицаните ни отвсякъде органи. Изчакай да свалиш мазнините. След края на диетата резултатите пак не са съвсем валидни. На година след нея се пускат холестерол, чернодробни, хормони на ЩЖ и полови и това на 3-5 ден от цикъла. И всеки път ги правиш на този ден. Само прогестерон се мери по-късно, на 25 ден, май беше, но не помня съвсем точно. Аз мерех в началото: 1) кръвна захар сутрин 2) кръвни кетони сутрин Глюкомера, който мери захар и кетони е на Abott. За друг подобен не знам. Лентите трябва да са за него. Купуват се от аптека или интернет. Глюкозата е важна, но и инсулинът е важен. Глюкомер с тестове за инсулин не знам да има. Май няма. 3) киселинност на урина сутрин и вечер. Тестовете се купуват от аптеката. Важно е да не се допуска кисела урина, защото трови, вади калций и магнезий от кости и скапва бъбреците. А това малко хора го следят. За тези, които пият аспирин по предписание е нужна консултация, защото цитратите вадят аспирина от организма. От натравяне с аспирин спасяват с венозно вливане на бикарбонат и така аспирина го изпикаваме.


Да, щом пише калиев бикарбонат е точно това. Е501 е номера на калиевите карбонати. И аз имам буркан с аскорбинова киселина (витамин Ц) и добавям и от нея към бикарбоната, освен лимонена, та става цитрат + аскорбат. В организма кръвта е винаги леко алкална с pH 7.32-7.42. Различните органи имат нужда от различна киселинност за да работят добре. Черният дроб поне работи добре в киселинна среда. В постоянно кисела среда отслабването е трудно. Алкохол, цигари, захар, протеини, кафе, Метформин дават киселина. Мазнините са неутрални, като от тях могат да се произведат мастни киселини. Зелени треви и зеленчуци са алкални. При ИР и особено диабет има недостиг на бикарбонат. Той се произвежда от цитрат в панкреаса. Ако изпием направо бикарбонат, той се неутрализира от киселината в стомаха и алкализира само с положителния йон на натрий, калий, магнезий или калций. Вредно е за стомаха, защото, особено на кисела диета от протеини трябва силен стомашен сок. Бъбреците спомагат за алкализация, като изхвърлят кисела урина. Пиенето на повече вода разрежда урината и я прави по-малко кисела. Киселата урина дразни пикочния мехур и затова непрекъснато ни се пикае. Леко алкалната го успокоява. Кетоните са кисели. Когато се храним кетогенно има голяма опасност от кисели камъни в бъбреците, които в нашия случай са претоварени. Когато КЗ се вдигне над 10, както Рися писа, се включват бъбреци да я изхвърлят. Затова не бива да се допуска толкова висока захар в никакъв момент. При кетогенни и нисковъглехидратна диети цитрат е задължителен. Ползува се калиев, тъй като се губи калий, а и той е най-алкализиращ. Същото след активен спорт. Доза не мога да дам, защото не знам колко ви е кисела урината. Продават се лентички в аптеките и може да си я измерите. Ако е 6.8-7.2 е идеална. Ако е по-ниска - цитрат. За пикаещите често - преди да купите огромни буркани с лимонена киселина и калиев бикарбонат, сипете малко сода за хляб, натриев бикарбонат и сложете сока на един лимон. Допълвате с вода, около 400мл и пиете. Бикарбонат на върха на чаена лъжичка, 1/8 от лъжичката, примерно и лимонов сок, колкото поеме за да не шупти. Това сутрин и на обед. Ако забележите, че не ви се пикае много често, пикаете по-рядко, но по-големи количества - бинго. Това е. Може да сложите сутрешна урина в две чаши. В едната слагате 4-5 зрънца бикарбонат. Ако почне да шупти и прави мехури урината е кисела. Ако не шупти, в другата чаша слагате 2-3 капки оцет и ако шупти е алкална. Лесно. Имам калиев бикарбонат и 1кг аскорбинова киселина от български сайт. Имах и 1кг буркан с лимонена киселина, но свърши и сега купувам от турски магазин 500гр в плик. Става и с тази от супера, но е малко и излиза скъпо. Магнезият ми е във форма на хлорид. Мажа го под мишниците вместо дезодорант, краката си мажа понякога. Поема се и през кожата. Линкове към проучвания няма да давам. Като напишете bicarbonate citrate insulin resistance diabetes 2 urine pH излиза доста информация. Мързи ме да я търся пак. В 7-8 тема съм ги дала. Nuclear, пиенето на малко вода е голяма грешка в твоето положение. Пий повече вода. Ако тестваш цитрат, ела, моля те и сподели как се е отразило. Би трябвало да усетиш разлика веднага, но три дни е времето за успокояване. Редакция - купувам аскорбинова киселина и лимонена киселина от български сайт, в пластмасови буркани от 1кг. Доставят ги със Спиди до български адрес. Като си легне домочадието, което няма да е скоро ще ида да погледна адреса. В стар пост съм го писала. Фирмата е в Пловдив.


Раковите клетки не могат да оцелеят в алкална среда, богата на кислород. При рН 7,4 раковите клетки са в летаргия и при рН от 8,5 нагоре, раковите клетки умират. Когато тялото е киселинно може също да има тенденция към гастрит, язва, склонност към диария и / или запек, кожни проблеми, артрит и други. Прекалено алкална среда за по дълъг период от време също може да създаде проблеми, като слабост и много тежко обезводняване на организма. През повечето от времето, нашето тяло трябва да има слабо алкална или близо до алкална среда. Много е важно организма да може да превключи към слабо киселинна среда за да може имунната система да функционира добре. Така се извършва почистване, ликвидиране на вредни бактерии и ракови клетки, рязко насищане на тялото с вода, което способства за изхвърляне на токсините, за да се справи с различни заплахи и др. и след това организма отново се връща в алкална среда. Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Koгато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 сутрин рано и 6.5-7.0 вечер преди вечеря нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото. Aкo киселинността ни е много висока за продължително време, трябва да се храним само с зеленчуци, плодове, да пием минерална вода и да се откажем от бял хляб, червено месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар. Медикаментите създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни.

Някои други начини за подобряване на pH на тялото:
Tracelabs Alcabase - Mineral Salt Supplement (Минерални соли) 250 гр.
За балансиране на pH на тялото, добавката е съставена от основни натурални (alkali) соли, които прочистват тялото и изхвърлят токсините.
Една ч.л. (2.5 гр) съдържа:
Калий (Potassium - citrate) 216mg
Калций (Calcium - citrate) 90mg Магнезий (Magnesium - citrate) 24.2mg
Желязо (Iron - citrate) 3.42mg Манган (Manganese - citrate) 0.4mg
http://www.nationalnutrition.ca/detail.aspx?ID=2761

Алкализиращи формули - Ted's Alkalizing Formulas
Формули за повишаване на pH-то, които можете да използвате. Всека една от тях има предимствата и недостатъци.

1 Формула
 - При киселинни храносмилателни проблеми и екстремна киселинност:
1 / 4 чаена лъжичка сода бикарбонат (сода за хляб) и 1 / 2 чаша вода взети след всяко хранене. Може да се взема два пъти на ден. Това ще помогне на храносмилането и ще спре запека (констипация).

2 Формула
 - Алкализираща кръвта 1 / 4 чаена лъжичка сода бикарбонат се добавя в 1 / 2 чаша вода. Това се приема веднъж сутрин и веднъж вечер преди лягане.

3 Формула - Ябълков оцет и сода бикарбонат. Две супени лъжици ябълков оцет плюс 1 / 4 чаена лъжичка сода бикарбонат. Взема се 2-3 пъти дневно на празен стомах. Повишава енергията на организма. рН на тази формула е около 7.0.

4 Формула
 - Лимон и сода бикарбонат. Тази проста формула ще нормализира много биологични параметри, рН, ORP (Oxidation reduction potential, ниво на оксидация), фосфати, бикарбонати и антиоксиданти от витамин С. Това е една чудотворна течност. Един цял прясно изцеден лимон. Добавя се содата бавно, малко по малко, докато съскането спре. След това се добавя половин чаша вода. Взема се обикновено два пъти на ден, веднъж сутрин и веднъж вечер преди лягане на празен стомах.
Забележка: Лимон/лайм формулата е също добре и за хора, които се страхуват от задържане на натрий. Лимонът е с високо съдържание на калий, и прибавянето на натрий неутрализира киселината, както и създава натриево калиев баланс.

5 Формула - При проблеми с натрия
а)  1 / 8 чаена лъжичка сода за хляб (сода бикарбонат), 1 / 16 чаена лъжичка калиев бикарбонат 1 / 4 чаена лъжичка лимонена киселина. Добавя се половин чаша вода. Взема се два пъти на ден веднъж сутрин и вечер на празен стомах. Това се прави, за да се избегне диария, ако се приема заедно с храна.
б) Същата формула, но се използва един цял прясно изцеден лимон или лайм (lime, вид лимон, зелен на цвят) и се добавя бикарбонат докато съскането спре. Прибавя се натриев бикарбонат и калиев бикарбонат в съотношение 1:1. За съжаление, натрий трябва винаги да има, за да се постигне нещо като натриев / калиев баланс. Взема се два пъти на ден веднъж сутрин и вечер на празен стомах. Това се прави да се избегнат проблеми с диария, ако се приема заедно с храна. Внимание: Трябва да се пие достатъчно вода. Водата ще позволи на храната да бъде правилно рН неутрализирана. Водата е естествен неутрализатор. Често най-доброто време да започнете може да бъде сутрин, в ранния следобед, или късно вечер. Следобедните часове или вечер рН на организма има най голям проблем. По мое мнение най-добрата формула е лимон и сода.

Предупреждения: Содата бикарбонат (сода за хляб) трябва напълно да се разтвори във вода (зависи от рецептата) и тогава да се приема, за да няма проблеми със стомаха. Не трябва да се взима на пълен стомах. Трябва да се взима 1 час преди хранене или между храненията. Сода бикарбонат не трябва да се приема продължително време(1-2 седмици макс.) Имайте предвид, че при някои може да има положителен ефект, а при други отрицателен. На сайта има също коментари на хора, които я използват продължително време при някои симптоми без проблеми. Всеки от нас има различна биохимия на тялото!
Превод от сайт:  http://www.earthclinic.com/Remedies/alkalizing_formulas.html

Зеленчуков сок с ленено семе и елда:
 2-3 моркова, половинка червено цвекло, 1-2 см корен от джинджифил (ginger) и една ябълка. Може да добавите 2-3 скилидки чесън. Използвате сокоизтисквачка (juicer). Може да изстискате и малко лимон. Прибавете към сока 1-1 1/2 с.л. смляно ленено семе и 1-1 1/2 с.л. смляна елда (гречка, припечена елда - kasha). Използвайте кафемелачка. Объркайте сока и смлените семена и го изпийте веднага. Ако сместа е много гъста добавете половин чаша вода. Действа алкализиращо и е много добре за червата, както и здравословно и очистващо на целия организъм.

Не е добре да алкализираме организма за дълго време, защото може да произведе отрицателни резултати. При силно киселинна среда е необходимо да спазваме съотношение киселинни храни 20% и алкални 80%. Когато се нормализира средата съотношението трябва да бъде киселинни храни 40% и алкални 60%.

Зеленчуков сок с ленено семе и елда:
 2-3 моркова, половинка червено цвекло, 1-2 см корен от джинджифил (ginger) и една ябълка. Може да добавите 2-3 скилидки чесън. Използвате сокоизтисквачка (juicer). Може да изстискате и малко лимон. Прибавете към сока 1-1 1/2 с.л. смляно ленено семе и 1-1 1/2 с.л. смляна елда (гречка, припечена елда - kasha). Използвайте кафемелачка. Объркайте сока и смлените семена и го изпийте веднага. Ако сместа е много гъста добавете половин чаша вода. Действа алкализиращо и е много добре за червата, както и здравословно и очистващо на целия организъм.

Не е добре да алкализираме организма за дълго време, защото може да произведе отрицателни резултати. При силно киселинна среда е необходимо да спазваме съотношение киселинни храни 20% и алкални 80%. Когато се нормализира средата съотношението трябва да бъде киселинни храни 40% и алкални 60%.

Всичко е взето от тук http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/ph.html можете да прочетете пълната статия.

Може да има и на други места, ще погледна тези дни, защото ми е много напечено в работата.
Миневра, пиши по-често, липсваш в темата

# 76
  • Мнения: 537
Защото правя за трима-четирима. Децата това не го ядат. ММ когато харесва моето, го яде и той. Но за децата отделно. Те ядат меса, картофи, оризи, то и затова преди такова ядяхме, каквото обичат те, това ядяхме и ние.
Ям салати, спанакът докато го измия и нарежа, 15 минути. Отделно магданоза и другата зеления, подправките. Отделно месо към него. Яйцата са лесни, но аз не ги ям, преди ядях насила, сега по 1-2 яйца седмично макс.
Снощи правихме гъби, ми тримата ги въртяхме тия гъби 1 час. 1 кг. - малката ги изми, ние с ММ режем, отне 10-15 минути, но после един човек нон-стоп ходи до печката да ги гледа дали са готови - през 10, 15 минути, вадене, опитване. После насипване в буркан и подправяне, ми повече от час ми отне, стана буркан и половина, с ММ ще ги изядем на два пъти. След ден пак. Гъби от буркан не купуваме, това ми е по амбулаторния лист от ендото- никакви промишлени храни, така се хранехме и преди това. И това ми е само гарнитурата, отделно трябва да измисля месо да речем към тия гъби, салата друга и т.н.
ММ се храни с мен по същия начин, и той е на същия хал, макар че не е правил обременяване, та дозата ни е двойна.
Миналата година на глюкомера КЗ му беше около 5 сутрин, сега е 6. Защото освен, че яде с мен това, което ям аз, той си яде и хляб допълнително и си купува тайно /скрито, за да не ме дразни, макар че вече не се дразня/ сладки неща. За една година му се влоши положението, та се хващаме вече сериозно и двамата.
Вчера например взех сьомгови обрезки за салатата, те поне са лесни, метнах във фрайъра и се направиха сами, но после докато обезкостим - пак 15 минути отиде, само за рибата към салатата. Понякога слагаме риба тон от консерва, но започва да идва много скъпо по две и търся по-бюджетен вариант, а пък и тон не харесвам, ММ го яде. Ами хамалогия ни е, големият си прави някакви неща отделно, само миалните са ни по 2 на ден, че понякога и 3.

Тайс, какво да пиша, като зарязах режима, то не беше за писане работата ... И аз трябва да увеличавам алкалните храни... Абе масово сме така и не е генетична предразположеност, ами от начин на хранене и на живот и тотална дезинформация! Но с това увеличаващо се население на земята глюкозо-фруктозният сироп, царевицата и хлябът са от изключително значение, иначе не можем да се изхраним, та и ми е ясна причината за информационното затъмнение.

Тайс, поклон за файла, копнах си го, вече го имам и аз, разбира се 20 страници не успях да изчета накуп, тепърва ще го гледам. Зелениите са от алкалните храни, гледам максимално такива салати да ядем, но лятото карахме на домати, сега ще минем пак на зелено. Елора, ще пробвам твоя бъркоч, белким се хареса поне от двама вкъщи, малките ясно, че няма да го кусат.

Ето сега съм взела 3 връзки магданоз от женския, отивам да ги мия и нарежа, да са готови само за сипване по салати и манджи за седмицата, 10-15 мин. ще отиде за това.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 20:08 от Минерва

# 77
  • Мнения: 5 137
Тайс, сърдечно ти благодаря за информацията Sparkling Heart
Отивам да чета.

# 78
  • Gotham City
  • Мнения: 235
Здравейте!
След месеци на режим и за известно време на Глюкофаж мисля да си направя трикратен профил на глюкоза и инсулин, понеже проблемът с инсулина най-вече при мен е след хранене, на гладно нещата са ок. Да ви попитам, не ми е много ясно, как е добре да се направи изследването? Сутрин на гладно отивам и изследвам КЗ и ИРИ, после закусвам, както обикновено  и после какво? Час след първа хапка пак ли изследвам и съответно трети път два часа след ядене ли? През това време може ли да се пие вода?  
Благодаря предварително!

# 79
  • Мнения: 537
Аз профил не съм правила, не мога да ти помогна.

Моята ендо ми даде изследвания след 6 м., по-рано няма смисъл. Така или иначе при доказан проблем ще трябва да си следиш режима доста дълго време. Дори и да ти е спаднал инсулина, пак няма да е разумно да се връщаш на стария начин на хранене още сега. Мое мнение, никого не ангажирам с него.

# 80
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Здравейте!
След месеци на режим и за известно време на Глюкофаж мисля да си направя трикратен профил на глюкоза и инсулин, понеже проблемът с инсулина най-вече при мен е след хранене, на гладно нещата са ок. Да ви попитам, не ми е много ясно, как е добре да се направи изследването? Сутрин на гладно отивам и изследвам КЗ и ИРИ, после закусвам, както обикновено  и после какво? Час след първа хапка пак ли изследвам и съответно трети път два часа след ядене ли? През това време може ли да се пие вода?  
Благодаря предварително!
Ами то се прави трикратен профил само на глюкоза, защото само сутринта се взима от вената, а другите два пъти от пръста, ако искаш и инсулин, там трябва да се взема само от вена.
В едно изследване, което правих за себе си за да установя коя храна как ми действа (демек ей това https://www.bg-mamma.com/?topic=1354260.msg43180902#msg43180902), аз го правех като обядвах с определено количество храна и отивах след два часа, за да направя изследването (водейки се от стандартните препоръки за трикратен профил). Надявам се да съм ти помогнал. Simple Smile

# 81
  • Gotham City
  • Мнения: 235
Благодаря!
Джерами, много ми е от полза информацията, която даваш. Имаш много  добри стойности на КЗ и инсулин на втори час, и то след въглехидрат.
Някакво такова изследване ще пусна и аз, но с боцване на първи и втори час, за да видя кривата на инсулина.
Минерва, няма да променям режима, за мен лично смятам, че той ще е до живот. Но искам да проверя как сегашният начин на хранене влияе на инсулина.

# 82
  • Мнения: 24 613
Добре де, като ще правиш такова нещо, защо не направо с глюкоза че поне да имаш референтни стойности по които да съдиш за резултата? Щото аз друга разлика не виждам - при точно отмерена глюкоза се знае какво се очаква да се случи, при нормална храна никой не може да каже как да се четат резултатите...
Имай предвид и че преди изследването е хубаво някакво време да си на по-"стандартно" хранене а не на ниски въглехидрати.
Този профил на глюкозата не е ли по-скоро при съмнения (или без съмнения) за диабет, да се види какви нива на КЗ се поддържат в течение на деня?

# 83
  • Gotham City
  • Мнения: 235
Април правих обременяване с глюкоза. Мисля, че не е добре толкова скоро да правя пак. Освен това си имам ИР, съдя по това колко рязко скача КЗ, ако хапна нещо по-въглехидратно, и то не кой знае колко въглехидратно - например купа бял боб със салата. Обременяването няма да ми даде кой знае колко по-различна информация от преди 6 месеца. А искам да изследвам инсулин след хранене, за да видя дали при този начин на хранене стойностите му са в нормални граници. Един вид лабораторно да проверя правилна ли е посоката Grinning

# 84
  • Мнения: 24 613
Ами според мен и да изследваш инсулин при на практика неизвестни условия пак няма да ти даде кой знае колко информация... Аз бих си купила пържоли с тия пари, от тях поне ползата е доказана.
Каквото и да изядеш, ти нямаш информация какво трябва да очакваш като стойност след него, нали? Нямаш с какво да сравниш, както е при изследването с глюкозата дето кой знае колко време и хора е отнело да установят референтните стойности. Та отново - на кое казваш нормални граници? И ти не знаеш. То ясно че се вдига след хранене, всяка храна вдига и него. Та не е да сравняваш със стойността на гладно, за нея да кажем че знаем някакви норми. Ама след храна... дявол знае, всяка е различна като състав, като скорост на усвояване и прочие, отделно от това и количеството разбира се. Чистата глюкоза я ползват не щото е много хубаво нещо, а за да елиминират максимално неизвестните величини в изследването.
Времето и парите са си твои, разбира се, но поне аз моите не бих ги пиляла по това. Или поне не бих ползвала резултата да си правя изводи за здравето си, ако все пак решиш да изследваш инсулина така.

# 85
  • Gotham City
  • Мнения: 235
Е, как да не знам колко са референтните стойности? До пет пъти на първи час от нивото на нулева минута, на втори час се надявам на под 10. И как да няма смисъл такова изследване? Нека видя как влияе новият начин на хранене, добре ли е, зле ли е. Ето Джерами е изследвал няколко пъти инсулин по този начин и вижда кой тип храна колко го вдига при него. За мен това също е важно.
По твоята логика то няма смисъл и КЗ да мерим след хранене, доколкото разбирам, щото нали не сме се обременили с глюкоза.
И кога съм казала, че ще сравнявам със стойността на гладно. Извинявай, но и ние четем по темата. Много ясно, че скача инсулинът след хранене, обаче има разлика дали е 80 или 30 или 20 на първи час все пак.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 22:11 от Belle Époque

# 86
  • Мнения: 24 613
До пет пъти и подобни са референтни за след глюкозата, това се опитвах да кажа ама явно не мога да го обясня... За след хранене не знам да има референтни за инсулина. И няма как да има.
Ако може да не ми се слагат думи в устата, за КЗ не съм казвала нищо такова че няма смисъл. Нея си я мерят, даже споменатият профил е точно такова нещо - да се види при обичайните за човека хранения как е в течение на деня. За инсулин не го правят това, нали?

# 87
  • Gotham City
  • Мнения: 235
Не знам как по-просто да го кажа. Няма да участвам в научно изследване, искам да видя кривата на инсулина и колко се вдига при този тип хранене при мен специално. За мен има значение дали е 20, 40 или 60. И смятам, че до пет пъти ръст от нулево ниво е добър стандарт и при обременяване, и при хранене.

# 88
  • Мнения: 1 588
Момичета, а някоя от вас посещава ли офтамолог, свързано с диабета за препоръка да ми даде. Трябва да се направят изследвания и се чудя къде да отида, не съм ви чела някой да е с такива проблеми, но като чета по нета дават го като задължителен профилактичен преглед ако има диагноза.
Иначе посетих еднокринолог и ми изписа куп изследвания на разни показатели и витамини, ще ви ги снимам като излязат, но не останах очарована въобще от прегледа...

# 89
  • Мнения: 33 691
Доколкото знам нивото на инсулина и от стрес и недоспиване може да лавира.
Не бих си правила такива експерименти в лаборатория. Все може да излязат криви резултатите.
Аз просто си го меря през определени месеци на гладно. Ендото ми забрани да правя повторно обременяване. Каза, че докато има мазнини около органите, все може да си седи леко завишен. Последно ми беше 9 и нещо.
Аз с глюкомера сутрин почти винаги ми е над 5 захарта. Максимум 5.5 ми е отчитало.
Позволих си тук там да прегреша вече с храна. Да ви кажа сладкото никакво удоволствие не ми носи. Солени неща са ок, но сладкото просто е пълно разочарование. Досега само сладолед ми е допаднал на вкус.
Разбира се след прегрешение вървя много време, да мога да намаля щетите. И разбира се не е всекидневно.
Ще видя как се движи инсулина другия месец. Дано не цъфна с влошаване, въпреки че си поддържам кг- 67-68 съм.

Общи условия

Активация на акаунт