Хормонални изследвания - 11

• 56 544
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Денис, благодаря за бързия отговор!

Приемам по 1/2 таблетка (по 25) Л-Тироксин през ден на гладно, около 40 минути преди храна/кафе..
Вигантол пия в ден, в който не приемам Л-Тироксин. Някъде бях чела, че Вит.Д се приема след консумация на храна с високо съдържание на мазнини, може ли начинът на прием да е причината да не мога да вдигна количеството вече 1 година ?
Миналата година бях пускала тест за ИР и всичко беше в норма, но ще повторя изследването.
За вит. Д - приема се след по-мазно хранене. Друга причина - да имаш и други дефицити и това пречи на усвояването и поддържане на оптимални нива, при прием на вит.Д.

# 181
Благодаря, Denis, предстоят изследвания на щитовидни хормони  (10.2022 бяха в норма) и нормален Прогестерон на 21-ви ден, ще пусна и селен, цинк, мед. Не е задържан фоликул със сигурност, ЯР и преди 3 години не беше цветущ, трудно забременях. По-сериозният проблем явно е от Надбъбречните жлези и съм си за ендокринолог, така че ще посетя и ще пиша пак. Мерси отново Simple Smile

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 19:04 от TheSearcher

# 182
  • Берковица
Денис, моля за вашето мнение и за моите изследвания. Благодаря.

# 183
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
Скрит текст:
това са последните ми изследвания на хормони. След преглед при ендокринолог изписа Еутирокс 25мг. Моля за вашето мнение, защото личния е на мнение, че на този етап не е нужна терапия, просто диета. Започнах приема на лекарството от седмица, но получих ужасни пъпки по лицето. Не съм наясно и ще съм благодарна за съдействие.
Имаш Хипофункция на ЩЖ...ТАТ и МАТ са високи, но дали е Хашимото?! - лекар трябва да прецени.
Моето мнение е, че терапията е добро решение ... защото, освен че ще подпомага функцията на ЩЖ ( сега си в Хипо, т.е, твоята ЩЖ е с намалена функция и тя се "мъчи", функционира трудно), да функционира нормално, ще и помага с допълване на дефицита от хормон, но това ще повлияе добре и антителата (ТАТ и МАТ), да не се повишават повече , поне.
Пъпките са някакво съвпадение, според мен, малко вероятно да има връзка с Еутирокса...... провери за ИР и по-високи нива на андрогените, както и за дефицити на витамини и минерали ... напр. при хипофункция на ЩЖ, често има както отклонения в нивата на Инсулин, Пролактин,  Е2, Андрогени, така и на вит.Д, А, цинк, мед, селен ... В12, Биотин ... а те имат отношение към кожата и различните дерматологични проблеми.

# 184
Здравейте.
Ще си прехвърля темата тук и МОЛЯ ВИ ЗА ПОМОЩ.
Долу горе ще бъда кратка.
Декември месец забременях а януари пометнах. Докторите казаха Божа работа и нещата останаха до там.... С ММ не спираме с опитите да имаме още едно детенце. На 33г съм. Февруари ми дойде цикълът нормално -е не става. Почнах да пия фолиева киселина. На 12март ми дойде Ц на 8 ден след това почнах да следя А ОВУ, тя беше на 16-ти ден доказана (28ми март) Обаче на 1ви април получих кафеникаво зацапване и на 2ри и днес също. То не спира. Сутринта си направих кръвни изследвания на прогестерон за жалост резултата е 0,35. От доктор се връщам сега. След обяснение и преглед се оказа, че нямам лигавица на матката и дори да има оплождане то няма къде да се закрепи..... Този резултат отговаря за първа фаза на цикъл, не на третата. Таааа ДОК каза когато ми дойде Ц дали ще е на 7-8 да броя 12,13 дни и да почна да пия Дуфастон 2х1. За първи път ми е, това ли е лечението. Може ли повече информация от човек който е с моите проблеми.
Благодаря ви много.

# 185
Здравейте!
Искам да помоля тези от вас който са се сблъскали с моят проблем да ми дадат съвети.
Значи да почна,че съм на 33г и имам прекрасна дъщеря на 8г. С ММ решихме миналата година да почнем бебеправене номер 2. Всичко си върви нормално и декември месец разбирам че съм бременна. Щастливи сме от факта, но началото на януари месец 6,7 пометнах. Получих зацапване и така..... Казаха да си слагам утрогестан и да бие Дуфастон, но точно ден с тях и пометнах. Тогава АГ каза Божа работа и нещата приключиха до там..... Никакви направления за изследвания и т.н. както и да е. Трябваше да изчакаме нормален цикъл който дойде на 12март за да подновим опитите. Почнах с тестовете да се следя, доказана ОВУ на 28март като правим опити всекидневно. И идват вече проблемите. На 1 април получих зацапване два дни. Баш събота и неделя и аз бях все в нета да чета да разбера... 🤣🤗 И реших в понеделник да си пусна кръвни изследвания на прогестерон. Крайна дата ми беше, нали се прави от 21-23 ден е на мен ми бе 23. С изненада след няколко часа разбирам, че съм кръгла 0...е хайде 0,3 а трябва над 1,7. Веднага направление и на АГ. Който ме погледна и ми каза "Ами ти нищо нямаш" дори и лигавица нямаш за това кървиш. 😳😳😳 А ние правим опити за бебе, е как да стане като съм така. Док АГ ми назначи Дуфастон 2х1на 14ден при мен, а иначе е от 16ти. Питах го дали има вероятност за бебе, а той отговори има време 😳🧐 Аз от януари месец прогестерона ми е дефицит и разбирам чак сега, като имам следните оплаквания,
-кървенето
-нервност
-не добър сън(будя се поне един път на вечер)
-боли ме главата (почти всеки ден)
-концентрация (кажи речи на косъм е)🤭
-и качих кг (2,5-3)за тези месеци все около корема и бедрата.
А това били и симптоми на висок естроген.Казах на АГ за тях, а той отговори, че Дуфастона ще помогне. А да питам как 🤔🤗?
Прочетох, че е много хубаво в моето състояние да се приемат Витамин Е, Витамин С, Витамин Б6,б12,б9 магнезий, цинк, омега 3, селен.
Ще има ли ефект Дуфастона?
Ще си върна ли старите килограми?
Ще кача ли още?
Ще чакам хелп от вас 💞🤞🫶

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 19:07 от bubanka

# 186
Здравейте, това са моите изследвания за щитовидната ако може разчитане. Иска ми се след месец-два да почваме опити за забременяване. Нормално ли е така да пише резултатите за  ТАТ и МАТ или да се обадя в лабораторията?
Скрит текст:

# 187
  • София
Здравейте, това са моите изследвания за щитовидната ако може разчитане. Иска ми се след месец-два да почваме опити за забременяване. Нормално ли е така да пише резултатите за  ТАТ и МАТ или да се обадя в лабораторията?
Скрит текст:
Здравей!
Супер са.
Нямаш Хашимото (ТАТ и МАТ, са Ок.)

# 188
Здрасти, Denis!
Извинявам се ако въпросът ми не е за тази тема, но досега винаги съм получавала изчерпателни и компетентни отговори от теб.
Бременна съм в 24 г.с и ми назначиха ОГТТ поради предходна инсулинова резистентност и риск от гестационен диабет. На своя глава си пуснах и трикратно измерване на инсулина, но лекаря ми каза че не е показателен при бременност. Какво е твоето мнение?

При предходен тест през 2021 г. показателите ми са сходни с изключение тези на втория час - глюкозата тогава е 3,3, а инсулина 14,3.
Имам и още един казус. Наскоро имах много ниско желязо (6 единици), което горе долу компенсирах. Но сега се появи проблем с вит.В12, който досега винаги е бил над 500, а преди месец спадна до 374 pg/ml. Пия добавки с фолиева и желязо, в които има В12, но започнах и прием на витамина под формата на спрей, но последната стойност все още ми се струва ниска. Да продължа ли да използвам спрея?
Изследванията от февруари
Изследванията от март
Благодаря предварително за отговора!

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 21:04 от K_asi

# 189
  • София
Здрасти, Denis!
Извинявам се ако въпросът ми не е за тази тема, но досега винаги съм получавала изчерпателни и компетентни
Скрит текст:
отговори от теб.
Бременна съм в 24 г.с и ми назначиха ОГТТ поради предходна инсулинова резистентност и риск от гестационен диабет. На своя глава си пуснах и трикратно измерване на инсулина, но лекаря ми каза че не е показателен при бременност. Какво е твоето мнение?

При предходен тест през 2021 г. показателите ми са сходни с изключение тези на втория час - глюкозата тогава е 3,3, а инсулина 14,3.
Имам и още един казус. Наскоро имах много ниско желязо (6 единици), което горе долу компенсирах. Но сега се появи проблем с вит.В12, който досега винаги е бил над 500, а преди месец спадна до 374 pg/ml. Пия добавки с фолиева и желязо, в които има В12, но започнах и прием на витамина под формата на спрей, но последната стойност все още ми се струва ниска. Да продължа ли да използвам спрея?
Изследванията от март
Здравей!
Моето мнение е, че си с ИР и трябва да си на правилното хранене, съобразено с това... защото дори бебчо да е предпазен от високите нива на инсулина, не е предпазен от по-високите нива на КЗ... засега КЗ е горе-долу добре, но внимавай много с храната и въглехидратите.
Нормално, към трети триместър, ИР трябва да се подобри ( да намалее) ... ако си на правилния режим на хранене и с ИР.
За дефицитите - донякъде е нормално да се появят дефицити на някои витамини и минерали, така че ако има такива, включваш нужните добавки и следиш серумните нива. Нищо притеснително Simple Smile Има ли дефицит - попълваш го... дори и за теб той да е проблем, бебчо си получава всичко от което има нужда... дефицита се отразява първо на теб Simple Smile
Трябва да държиш В12 на горна граница... избирай МВ за бременни, които съдържат елементи, които да попълват дефицитите при теб - напр. В12 да e над 500мкг ( като доза в тях) ... да съдържат и повече желязо( над 20-25мг, напр. като доза ) - има голям избор с най-различни комбинации. Ако дефицита е по-голям, включваш допълнителни кол-ва, от съответния елемент.
Пусни контрола и на вит.Д ... защото, ако нивата му са ниски, трудно се попълва желязото, В12... малко нисък е бил и е възможно да е паднал още... той е важен са костната с-ма на бебчо.
Увеличи приема на вит. С ... може да приемаш органичен напр. ... дози над 300мг/дн, на 2-3 приема за да се усвои максимално.
Лека и спокойна бременност

# 190
Здравейте , яйчников резерв кога мога да пусна и с инхибитур б ли трябва , и имали значение през през кой ден от месеца се пуска . Трябва ли да е 3 до 5 ден от цикъла или без значение ? Благодаря , хубав ден !

# 191
Скрит текст:
Здрасти, Denis!
Извинявам се ако въпросът ми не е за тази тема, но досега винаги съм получавала изчерпателни и компетентни
Скрит текст:
отговори от теб.

Изследванията от март
Здравей!
Моето мнение е, че си с ИР и трябва да си на правилното хранене, съобразено с това... защото дори бебчо да е предпазен от високите нива на инсулина, не е предпазен от по-високите нива на КЗ... засега КЗ е горе-долу добре, но внимавай много с храната и въглехидратите.
Нормално, към трети триместър, ИР трябва да се подобри ( да намалее) ... ако си на правилния режим на хранене и с ИР.
За дефицитите - донякъде е нормално да се появят дефицити на някои витамини и минерали, така че ако има такива, включваш нужните добавки и следиш серумните нива. Нищо притеснително Simple Smile Има ли дефицит - попълваш го... дори и за теб той да е проблем, бебчо си получава всичко от което има нужда... дефицита се отразява първо на теб Simple Smile
Трябва да държиш В12 на горна граница... избирай МВ за бременни, които съдържат елементи, които да попълват дефицитите при теб - напр. В12 да e над 500мкг ( като доза в тях) ... да съдържат и повече желязо( над 20-25мг, напр. като доза ) - има голям избор с най-различни комбинации. Ако дефицита е по-голям, включваш допълнителни кол-ва, от съответния елемент.
Пусни контрола и на вит.Д ... защото, ако нивата му са ниски, трудно се попълва желязото, В12... малко нисък е бил и е възможно да е паднал още... той е важен са костната с-ма на бебчо.
Увеличи приема на вит. С ... може да приемаш органичен напр. ... дози над 300мг/дн, на 2-3 приема за да се усвои максимално.
Благодаря много за изчерпателния отговор.
За жалост не използвам витамини за бременни, тъй като пия Л-тироксин и трябва да избягвам йода. Купила съм си отделни витамини и минерали. Витамин Д-то не съм го спирала още от опитите да забременея и все ми е в дефицит. Дори сега лекаря ми е дал Вигантол (понеже пиех други марки с много повече вит. Д и вит. К) и то в доза 2-3 капки, но аз си го пия по скоро по 7-8 и един флакон вече изпих.
Наистина се надявам бебо да си взима всичко, което си му трябва, пък аз моите дефицити когато ги наваксам. Въглихидратите доскоро не ме изкушаваха, но от 2-3 седмици съм се отпуснала - ще си взема бележка!

# 192
  • София
Здравейте , яйчников резерв
Скрит текст:
кога мога да пусна и с инхибитур б ли трябва , и имали значение през през кой ден от месеца се пуска . Трябва ли да е 3 до 5 ден от цикъла или без значение ? Благодаря , хубав ден !
Здравей!
АМХ и Инхибин В - точно на 3-ти ден от МЦ

Скрит текст:
Скрит текст:
Здрасти, Denis!
Скрит текст:
отговори от теб.

Изследванията от март
Здравей!
Благодаря много за изчерпателния отговор.
За жалост не използвам витамини за бременни, тъй като пия Л-тироксин и трябва да избягвам йода.
Скрит текст:
Купила съм си отделни витамини и минерали. Витамин Д-то не съм го спирала още от опитите да забременея и все ми е в дефицит. Дори сега лекаря ми е дал Вигантол (понеже пиех други марки с много повече вит. Д и вит. К) и то в доза 2-3 капки, но аз си го пия по скоро по 7-8 и един флакон вече изпих.
Наистина се надявам бебо да си взима всичко, което си му трябва, пък аз моите дефицити когато ги наваксам. Въглихидратите доскоро не ме изкушаваха, но от 2-3 седмици съм се отпуснала - ще си взема бележка!
Йодът се избягва само ако си с Хашимото ( и Хиперфункция на ЩЖ) ... при бременност (и кърмене) е задължителен, защото е важен и за интелекта на бебето. Консултирай се с Ендокринолог, от клиника по репр. медицина ( там са по наясно, кое как влияе).

Цитат
Здравословният растеж и развитие на фетусите и кърмените бебета зависят от достатъчен прием на йод от майката. Когато физиологичните изисквания за йод не са изпълнени по време на бременността и през първите 2 до 3 години от живота на бебето, могат да възникнат различни функционални аномалии и аномалии в неговото развитие.
Състоянията, които са резултат от недостатъчен прием на йод, се групират заедно като разстройства с йоден дефицит (IDD) и включват хипотиреоидизъм и гуша.
IDD, които са резултат от тежък дефицит по време на бременност, включват кретинизъм и повишена неонатална и детска смъртност.
Лекият дефицит по време на бременност е свързан с ниска функция на щитовидната жлеза, нарушения в ученето и други леки неврокогнитивни дефекти, които са описани в литературата.

Фигура . Нарушения при йоден дефицит.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 14:30 от denis©

# 193
Denis, точно ендокринолог от репродуктивна клиника ми каза да спра комбинираните витамини, който приемах с цел забременяване именно, защото съдържат йод. Според препоръки и на проф. д-р Боян Лозанов, цитирам:

"При намалена функция на щитовидната жлеза(хипотиреоидизъм) наред с общо намаление на калориите за сметка на мазнините трябва да бъде ограничена до минимум консумацията на зеле, карфиол, броколи, бобови храни, цвекло, фъстъци и соя, както и богатите на йод продукти(орехи и морска риба). Йодът, както и някои органични съставки потискат още повече хормоналната секреция на жлезата. Йодираната трапезна сол също трябва да бъде намалена. Ограничения трябва да се спазват и при тиреоидита на Хашимото независимо от функционалния статус на жлезата. Това важи особено за йода, за който е доказано, че може да активира автоимунните тиреоидни реакции."

# 194
  • София
Denis, точно ендокринолог от репродуктивна клиника ми каза да спра комбинираните витамини,
Скрит текст:
който приемах с цел забременяване именно, защото съдържат йод. Според препоръки и на проф. д-р Боян Лозанов, цитирам:

"При намалена функция на щитовидната жлеза(хипотиреоидизъм) наред с общо намаление на калориите за сметка на мазнините трябва да бъде ограничена до минимум консумацията на зеле, карфиол, броколи, бобови храни, цвекло, фъстъци и соя, както и богатите на йод продукти(орехи и морска риба). Йодът, както и някои органични съставки потискат още повече хормоналната секреция на жлезата. Йодираната трапезна сол също трябва да бъде намалена. Ограничения трябва да се спазват и при тиреоидита на Хашимото независимо от функционалния статус на жлезата. Това важи особено за йода, за който е доказано, че може да активира автоимунните тиреоидни реакции."
Ок. тогава Simple Smile
Наясно съм и с препоръките на проф. д-р Боян Лозанов (светла му памет)... преди повече от 10-на год. периодично се коментираше и в Зачатие ( където пишех и аз преди).
Ето дори цитат 1:1 с твоя Simple Smile
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=30104.100
- освен ако не си го взела от тук, не че има значение... то мнението си е едно и също, въпреки годините и по-новите изследвания  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт