Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 324 558
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 5 070
Давала съм на детето. Не видях полза от него.

# 5 071
Здравейте, аз изкарах октомври ковид и още не мога да се оправя. В момента карам следващ вирус, паралелно с това взимам бронховаксом. Някой има ли опит с бронховаксома. Хич не се чувствам добре от него и мисля да го спра на моя глава.
Не е от Бронховаксома!
Аз и децата го взимаме вече няколко години, курс по 3- 4 мес. Той е за превенция от насложени бактериални имф., за вируси не помага.

# 5 072
Не го спирай. Той няма странично действие. Съвпада с нещо друго.

# 5 073
Да, това щях да добавя. Той не е превенция срещу вируси. Срещу определени бактерии е.

# 5 074
Очаква се завръщане на туберкулозата, защото чувствителността на бактерията към пеницилиновите АБ е намаляла. Затова са и тук острите спорове за безразборното вземане на АБ. Рискът да станат резистентни патогени е голям.

Не се очаква завръщане, а точно обратното. Затова премахнаха Мантуто и евентуално БЦЖ за 17 и 11- годишните деца.

ТБ идва при хора със слаба имунна с-ма. И невинаги......Може да се случи и от диети, алкохол, наркотици......Много работа, малко сън.......

Ако контактуваме с туберкулозно болен е много по-вероятно да не се заразим. Всички имаме БЦЖ и ако имунната с-ма е в добро състояние, тогава няма причина за притеснение.

Туберкулозата я лекуваха с огромен брой лекарства при свекъра ми - мисля че имаше препарати които са подобни на тези които се приемат при химиотерапия , цяла година ги пи, накрая направи излив - за една година лечение в ТУБ’а не бяха му правили нито една допълнителна рентгенова снимка. Цял живот не е боледувал от вируси този човек, грип не го ловеше , внуците и децата той ги гледаше като се натръшкат, почти не си го спомням болен с температура. Последните 20 години работеше със много хора от малцинствата, не си спомня някога да са му слагали БЦЖ, май следващото поколение е ваксинараното.

# 5 075
БЦЖ отдавна се слага.
Той да не е на 80 години, че да няма?

# 5 076
Очаква се завръщане на туберкулозата, защото чувствителността на бактерията към пеницилиновите АБ е намаляла. Затова са и тук острите спорове за безразборното вземане на АБ. Рискът да станат резистентни патогени е голям.

Не се очаква завръщане, а точно обратното. Затова премахнаха Мантуто и евентуално БЦЖ за 17 и 11- годишните деца.

ТБ идва при хора със слаба имунна с-ма. И невинаги......Може да се случи и от диети, алкохол, наркотици......Много работа, малко сън.......

Ако контактуваме с туберкулозно болен е много по-вероятно да не се заразим. Всички имаме БЦЖ и ако имунната с-ма е в добро състояние, тогава няма причина за притеснение.

Туберкулозата я лекуваха с огромен брой лекарства при свекъра ми - мисля че имаше препарати които са подобни на тези които се приемат при химиотерапия , цяла година ги пи, накрая направи излив - за една година лечение в ТУБ’а не бяха му правили нито една допълнителна рентгенова снимка. Цял живот не е боледувал от вируси този човек, грип не го ловеше , внуците и децата той ги гледаше като се натръшкат, почти не си го спомням болен с температура. Последните 20 години работеше със много хора от малцинствата, не си спомня някога да са му слагали БЦЖ, май следващото поколение е ваксинараното.

Ако е роден преди 1951г. е почти сигурно, че няма. Всъщност няма от бебешките години, но после може и да са му правили. Правеха я последно на 18г. при отрицателно Манту. А след тази възраст на работещи в хранителни заведения, детски градини и др. пак при отрицателно Манту.  С напредване на възрастта имунитета към всичко спада. Освен това циганите са пълни с туберкулоза и сега. Пишем тук, че тя намалява и се очаква все повече да намалява, но това не се отнася до циганите. Те са с лоши житейски условия, често гладуват, а за хигиената им да не говорим.....Вашият свекър вероятно не е знаел тези факти.

За имунитета от БЦЖ данните са различни. Загубата му е свързана с начина на живот, наследствеността. Предишните години някъде прочетох, че достигал до 60години, но в други публикации пишат 20г., дори в някои 10години.....Най-сигурното доказателство за БЦЖ е постваксиналният белег, някои хора имат повече от един. Ако е давана само през устата, разбира се, че няма да има нито един белег.  

Това, че не са му правили втора и трета снимка е сериозен пропуск. Дори при пневмония правят поне две.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 15:41 от vl

# 5 077
  • Бургас
БЦЖ ваксината май не работи при всички.
Не случайно на определен период се прави тест на ръката и ако няма реакция се поставя ваксина. Ако има реакция не се поставя. Не си спомням на каква възраст се правеше. Май на 12г.

Здравейте, аз изкарах октомври ковид и още не мога да се оправя. В момента карам следващ вирус, паралелно с това взимам бронховаксом. Някой има ли опит с бронховаксома. Хич не се чувствам добре от него и мисля да го спра на моя глава.

Бронховаксом помага за профилактика срещу определени бактерии: Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ssp. pneumoniae и ssp. ozaenae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes и sanguinis, Moraxella (Branhametta) catarrhalis.

Ако имате вирус няма да ви помогне.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 21:14 от Irene Adler

# 5 078
Няма ваксина, която да е 100% ефикасна.

Манту се правеше в първи, седми и единадесети клас. После го преместиха от седми в шести, а след това в пети клас. От единадесети го преместиха в десети клас.

Не е вярно, че само ако няма реакция при Мантуто се прави БЦЖ. Реакцията може да бъде никаква, слаба, умерена или силна. Никаква означава Манту 0мм, слабата е от 0 до 5мм и се нарича отрицателна, както и никаквата. Умерената при децата е от 5 до 15мм, а силната над 15мм. БЦЖ се прави при отрицателно Манту, тоест от 0 до 5мм. Ако е между 5 и 15мм се смята, че всичко е наред и нищо не се прави. Над 15мм изпращат детето за допълнителни изследвания. Същото се отнася за възрастните, ако Мантуто е над 21мм.

# 5 079
  • Бургас
Това с милиметрите не го знаех. Знам само, че на сина ми се зачерви линията и ЛЛ не го реваксинира. Каза също, че някои деца не правели реакция.

# 5 080
Аз си спомням, че като деца разтривахме мястото и "получавахме" реакция.

# 5 081
Да, белегът се мери, виждала отбелязано в мм във ваксинационни картони. Сега в по-новите май не, но в тези от преди години освен положително/отрицателно, съм виждала и милиметри.

# 5 082
Да, белегът се мери, виждала отбелязано в мм във ваксинационни картони. Сега в по-новите май не, но в тези от преди години освен положително/отрицателно, съм виждала и милиметри.

Ох, Мантуто не оставя белег, за разлика от БЦЖ. Мери се уплътнения участък. Вярно е, че дори в картоните ни пишеха колко мм е било. Ако се разтрива, може да се зачерви, но не и да се уплътни повече. Тоест не е било възможно да ги излъжете. Най-компетентни са в белодробните диспансери в правенето на Манту и отчитането му, както и в правенето на БЦЖ. Личните и педиатрите са доста по-назад.....
При нас в първи клас идваха оттам, а училищната сестра само ни викаше по имена. Мантуто се отчита само веднъж, докато БЦЖ може да се отчита повече пъти през следващите седмици и месеци. Мери се пак с линийка, както Мантуто. Точно това правеха при нас и пишеха по някакви листи. Сега май са изоставили тази практика.....И хората се чудят какво да правят, когато БЦЖ е усложнено......Болшинството не знае, че трябва да потърси мнението на пулмолог, а не на педиатър.

# 5 083
Не знам вирус ли е ковид ли е,Започна с режещо гърло което се оправи след два дни.След това запушен нос главоболие,направих тест на 5-я ден беше отрицателен.И тъкмо мислех че съм се оправил и събуждам с болки в гърлото при преглъщане,загубих обоняние и влача темп 37.2 от 5 дни.Днес е 8я ден почна да се възвръща обонянието,но гърлото все още е сухо и главоболието си го имам.Последните две сутринни се събуждам леко изпотен по главата и рамене и със залепени клепачи

# 5 084
И ковид е вирус. Simple Smile
Ако няма хрема, тази загуба на обоняние може и за ковид да сочи, но не е сигурно.
Тази Т защо я мериш? Ще мине.

Общи условия

Активация на акаунт