Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 322 288
  • 5 089
  •   2
Отговори
# 5 055
Потърсих кой тест е по-чувствителен  квантиферонов или T-SPOT.TB тест за диагностика на туберкулоза.
Отговорът е, че T-SPOT.TB е по-чувствителен - с по-висока си чувствителност ((>95\%)) и специфичност.

# 5 056
На мен ми казаха, че квантифероновия бил по-добър, защото хващал и предишни срещи с туберкулозата, ама аз не съм медицинско лице и не мога да преценя. Другия може да се поема и от касата, квантифероновия си го плащаш.

# 5 057
Очаква се завръщане на туберкулозата, защото чувствителността на бактерията към пеницилиновите АБ е намаляла. Затова са и тук острите спорове за безразборното вземане на АБ. Рискът да станат резистентни патогени е голям.

Благодаря за насоките. Разбира се, че не е единствена причина - поведението на укриване на проблем е смущаващо при едни много  взаимно доверени отношения.

# 5 058
На мен ми казаха, че квантифероновия бил по-добър, защото хващал и предишни срещи с туберкулозата, ама аз не съм медицинско лице и не мога да преценя. Другия може да се поема и от касата, квантифероновия си го плащаш.

Това в коя лаболаратория? Те правят ли и Т-спот тест?  И в сравнение с кой тест са казали, че е по-добър? Може да са сравнявали с обикновеното манту.
Не зная. Аз като ходих да го правя в лабораторията на НЦЗПБ казаха, че T spot  е най-чувствителния. А виждам, че те правят и двата вида и са на една цена. Т.е. цената не  този отговор. влияе на този отговор.
И двата не се поемат от касата.  
Който желае, може да ги пита.
Цитат
506   Квантиферонов тест за диагностика на туберкулозна инфекция       120,00
507   T-SPOT.TB тест за диагностика на туберкулозна инфекция       120,00

При търсене в гугъл кой е по-чувствителен, AI показа това в отговорите.
Скрит текст:
Цитат
кой тест е по-чувствителен Квантиферонов или T-SPOT.TB тест за диагностика на туберкулозна инфекция
T-SPOT.TB тестът е по-чувствителен, особено при пациенти с компрометирана имунна система, поради по-високата си чувствителност ((>95\%)) и специфичност. Той има предимство пред Квантифероновия тест, когато става дума за хора, които приемат имуносупресивна терапия, имат HIV, левкемия, диабет или са претърпели трансплантация, тъй като е по-малко вероятно да даде фалшиво отрицателен резултат в тези случаи.

Причини за по-високата чувствителност на T-SPOT.TB теста
Методология: Използва ензимносвързана имуноспот (ELISPOT) методология, която брои конкретните Т-клетки, реагиращи на туберкулозните антигени.
Специфичност: Поради тази методология, тестът има много висока специфичност ((>95\%)) и не показва кръстосана реактивност при ваксинирани с БЦЖ или изложени на други микобактерии.
Имунокомпрометирани пациенти: Открива активирани Т-ефекторни лимфоцити, специфични за Mycobacterium tuberculosis, дори при пациенти, чийто имунитет е отслабен поради различни състояния като диабет, HIV, трансплантации, химиотерапия или автоимунни заболявания.

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 16:35 от Diorela

# 5 059
Очаква се завръщане на туберкулозата, защото чувствителността на бактерията към пеницилиновите АБ е намаляла. Затова са и тук острите спорове за безразборното вземане на АБ. Рискът да станат резистентни патогени е голям.

Не се очаква завръщане, а точно обратното. Затова премахнаха Мантуто и евентуално БЦЖ за 17 и 11- годишните деца.

ТБ идва при хора със слаба имунна с-ма. И невинаги......Може да се случи и от диети, алкохол, наркотици......Много работа, малко сън.......

Ако контактуваме с туберкулозно болен е много по-вероятно да не се заразим. Всички имаме БЦЖ и ако имунната с-ма е в добро състояние, тогава няма причина за притеснение.

# 5 060
Пулмолога ми каза, че квантифероновия бил по-добър.

# 5 061
По-добър от кой? От мантуто или от T-SPOT.TB?

# 5 062
От Т-SPOTa, мантуто много, много не му вярват, той май е за отбиване на номера.

# 5 063

Не се очаква завръщане, а точно обратното. Затова премахнаха Мантуто и евентуално БЦЖ за 17 и 11- годишните деца.
[/quote]
Осъзнавам, че е спам, но заради генерален спор в тази тема за лечението на ковид с АБ, без вирусната инфекция да е в бактериална фаза предлагам на вниманието на господин VL:
https://medreport.bg/rezistentna-tuberkuloza-evropa/

# 5 064

Осъзнавам, че е спам, но заради генерален спор в тази тема за лечението на ковид с АБ, без вирусната инфекция да е в бактериална фаза предлагам на вниманието на господин VL:
https://medreport.bg/rezistentna-tuberkuloza-evropa/
[/quote]

Уф....Поредния излишен спор.......Колко са болните от ТБ сега и колко са били преди 80 и повече години??? И защо тогава са били много, а сега не са???

И отново писане на глупости за ковид......

# 5 065
От Т-SPOTa, мантуто много, много не му вярват, той май е за отбиване на номера.

Кой тест е за отбиване на номера?

Ако пак трябва да правя, бих отишла в НЦЗПБ и бих се доверила на тях.
На мен алерголожката ми искаше да направя T-SPOT.TB тест заради много висок IgE. Трябваше да се изключат разни заболявания. Питах ги в лабораторията за този тест, че не го бях чувала и те казаха, че е най-чувствителен.

# 5 066
Мантуто е за отбиване на номера.

# 5 067
Мили хора, аз се оправих за около 10 дни. От събота се чувствах нормално без умора, но вчера вдигнах пак над 38 гр. с кашлица с храчки. Мислех, че е усложнение и днес сутринта бях на пулмолог, според когото това е нов вирус. Тест от аптеката - отрицателен за ковид и грип. Явно много ми е паднал имунитета, защото в трета половина на октомври пак бях болна от нещо за 5-6 дни.

Абсолютно по същия сценарий при сина ми. От началото септември се прелива от едно в друго. Вече е нещо четвърто, ново. Точно се оправи от предното заболяване , мина седмица и  четвъртък се ваксинирахме с последна доза за хепатит А+В , а петък след училище се върна  с хрема. На въпроса ми има ли болни в класа - отговорът е - има и отсъстващи , и  такива дето са в клас с хрема и кашлица. Ами  по този начин въобще няма да се ваксинираме тази година очевидно. Опитвам да повдигна имунитета но то няма как да му се размине разболяването, като все имат болни в класа.

# 5 068

Благодаря за насоките. Разбира се, че не е единствена причина - поведението на укриване на проблем е смущаващо при едни много  взаимно доверени отношения.
Малка корекция - има специфични антибиотици за лечение на туберкулоза и чувствителността към тях е намаляла.
Хроничната кашлица може да е по много причини. По-горе ти изброиха някои. Тоест, може би се притесняваш излишно. Тествай се, но не се филмирай излишно. Има хора с алергична кашлица, кашлица при прием на лекарства за кръвно, хронични белодробни заболявания ( незаразни). Има и такава диагноза - хронична кашлица. Не се филмирай отсега.

# 5 069
Здравейте, аз изкарах октомври ковид и още не мога да се оправя. В момента карам следващ вирус, паралелно с това взимам бронховаксом. Някой има ли опит с бронховаксома. Хич не се чувствам добре от него и мисля да го спра на моя глава.

Общи условия

Активация на акаунт