Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 80

• 45 611
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
Аз мисля, че SPC-to също се слага с подложка.
Сигурно ли е, че може без подложка?

# 241
Съвсем сигурно. То си има подложка на него най-отдолу. Най-добре ще обяснят в Берг, но съм убедена. Трябва да е много равен подът, за да се положи, няма възможност да "обира" кривини, може да се счупи.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 16:16 от Alia1

# 242
Винаги си е добре с подложка, най-малкото за изолация.

# 243
Различни видове са,някои са с "вградена" подложка, други са без и отделно се слага подложка (до 2-3мм максимум дебелина) или се лепи. За всички важи това, че подът трябва да е идеално равен.

# 244
Отскоро следя темата и предстои да се включа с молба за идеи за един апартамент, който ще си е цяло предизвикателство за интериор, с промените, които планираме да правим.

Търся мнение за винилови и саморазливна епоксидна настилка.
След наводнение трябва да сменим ламината, а съседите от долу се оплакват от кънтенето от стъпките на кучето,  по хигиенни причини и по-лесна поддръжка обмислям полагането на една от двете в пространството на кухня+хол.
Ако имате опит с някоя от тези 2 опции може ли да споделите, моля Simple Smile
Преди 6 години сложихме винил в кухня+хол в апартамента, в който живеем в момента, по препоръка на дизайнерката, която ползвахме тогава. Цените няма да са актуални, но като ориентир какво поръчахме. Важно условие беше да осигурим супер гладка повърхност, майсторите ни правиха саморазливна замазка. Не съм съжалила за миг.
оферта

Много добър материал, водоустойчив, устойчив на драскане и износване, и изключително приятен на допир. Eкологичен материал е, представява естествени каменни минерали + полимери, като в него няма вредни лепила или формалдехид и други вредни вещества, каквито има дори в трислойния (естествен) паркет. Усеща се като истинско дърво на допир, само дето е по-издържливо. Може да се ползва с подово отопление. Друго предимство е, че има доста цветове, макар и да не са толкова много колкото винилите и ламинатите. Може да се реди като паркет (ламинат)/дюшеме - направо или на рибена кост.
Подкрепям с две ръце всичко написано. Харесва ми на вид, на допир, на издръжливост. Вкъщи с три деца, куче и котка, тази настилка изглежда все едно току що е сложена.

Забравих да спомена, че това е настилка, която подлежи на пренасяне от едно помещение в друго 20-25 пъти. Сега като се замислих, бих си я взела с мен. Thinking

# 245
  • София
Berg имат и винил, и SPC. За виниловите настили не знам как е, но SPC-то е тънко (6мм) и за него трябва много равен под. Не се ползва с подложка, за ралика от ламинатите. Много добър материал, водоустойчив, устойчив на драскане и износване, и изключително приятен на допир....
А при евентуално наводнение в кухня няма ли да се надуе като ламината?
Иска ми се целият апартамент да е с една подова настилка, включително коридор и мястото под кухненските шкафове.

# 246
Гарантирано няма да се надуе. Това лято ни беше спряла водата един ден и мъж ми точно тогава беше решил нещо да прави по кухненската мивка. Нещо се разсеял и оставил чешмата отворена, водата като е дошла, беше текла силно с часове, а ние заварихме пода с една педя вода. Никакви поражения по винила.
Нашата дизайнерка ни води в една оптика в най-оборотния мол в София да видим там винила и да сравним със съседни обекти. Аз нямам за цел да правя реклама, просто с годините имаме и доста грешки в покупките, аз все за нещо се ядосвам и си казвам "трябваше", но това е нещо, което със сигурност мога да препоръчам. Hug

# 247
  • София
Благодаря, Tickles, спести ми избиране на гранитогрес и няколко преходни лайсни.
Вашият на Berg ли е?
Виждам доста голяма разлика в цени на SPC, дали се различават по качество на различните фирми?

# 248
Честно да си призная, не разбирам особено. Както писах по-горе, ние сложихме винил преди шест години (затова имам и поглед над експлоатацията). Тогава ползвахме услугите на дизайнер и дамата беше взела мостри от различни серии винил, естествен паркет, плочки, редихме разни пъзели, стъпвахме боси, сядахме, избрахме. Магазини не сме обикаляли. Grinning

Едит: това мисля, че е точно нашият винил

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 22:52 от Tickles

# 249
Аз съм със SPC от Берг, от година и половина. Ами не е мръднал. И аз като Tickles не съм съжалила нито за миг, напротив. Красиво, приятно на допир и удобно. И ние сме с куче - няма драскане. Е, ако го режете с нож...Laughing Не се надува, даже се слага в мокри помещения и бани, само не директно под душа. Преди бях с естествен паркет и през няколко години трябваше да го циклим - където се стържат столовете най-вече не приличаше на нищо след 3-4 години. В апартамент където се живее активно, това си е голяма разправия - мебели, прахоляк, скъпотия (цените на пренареждане и циклене вече са "уау"), не може да се стъпва 24 часа, че и повече. Бях се побъркала. И откакто сложихме това - се родих. Сега, някои ще ме "подкарат" - "ама как така, естесвеният паркет е най-добре, най-красиво, не може да се сравнява с нищо...". Ами може и да е, ама който си има къде да живее докато му го циклят и поправят, както и хамали да пренасят наред-назад мебели, да разглобяват (понякога се налага) и слгобяват. А, и честно казано, SPC-то дори повече ми харесва от обикновения паркет. Моят беше от малките размери и правеше фуги като кратери, а и цветът - един такъв жълт стоеше винаги. Сега, някои паркети, тип дшеме с високо качество може и да са много красиви и по-устойчиви, но пак си е разправия. Например, трислойният паркет може да се цикли от един до три пъти макс, в зависимост от дебелината му и качеството на дървесината. А се надира доста бързо в повечето случаи, пада му лака (или маслото, ако е с такова). Поне мен ме дразни като е надран и горният му слой стане един такъв износен.
За пръв път съм с такава настилка (по принцип, това е сравнително нов продукт, поне за България), но ако имам и друго жилище, пак така ще го направя.

# 250
Alia1, може ли да споделиш на кой производител  SPC е вашия?

# 251
Alia1, може ли да споделиш на кой производител  SPC е вашия?

Тя го е написала в първото изречение:

Аз съм със SPC от Берг, от година и половина.

това намирам:
https://www.bergbg.com/bg/3840/vinil-i-spc-nastilki.htm?gclid=Cj … 8n7RoCXjcQAvD_BwE

# 252
T.e. да разбирам, че Берг предлагат SPC само на един производител?

# 253
Мисля, че е само един - немски прозиводител. Но вижте сайта и ги разпитайте на място в магазина, ако имате възможност.

Както писах, този материал е нов за България и хората и не го знаят или пък подхождат с недоверие. Милслят, че е като ламината. И аз така подходих, невярващо, но като го видях ми хареса веднага и си направих проучване, разбрах, че на запад много се използва за домове, не само за обществени пространства, проучих му характеристиките и повече не се двоумих. Тук и не го рекламират достатъчно, не знам защо - мислят си сигурно, че клиентите са по-консервативни и държат на познати неща - паркет, ламинат, плочки... Ама то като не го познаваш материала, как да го избереш наистина...

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 10:34 от Alia1

# 254
Аз намерих ето това, сториха ми се доста добри - високо устойчиви на надраскване, 10 и 20 години гаранция, дрън дрън...:

https://leros.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B … /arbiton-715.html

Фирмата е тази: https://arbiton.com/en/vinyl-flooring/glued-vinyl-panels

https://leros.bg/resources/arbiton-floor-en-2022-2023-8.pdf

Общи условия

Активация на акаунт