Нашите орхидеи – тема 40

• 33 301
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Сезонът е открит:

# 106
И моят дендробиум започна да си отваря цветовете, освен това изкарва още един цветонос (не съм го торила, от две години е тук, не знам защо сега е станал толкова активен):

# 107
Raya, прекрасна е! Колкото е малко толкава и плодовито! Heart Eyes

Ох, чакайте, че се досетих, ама е дълго и ще го скрия.
Скрит текст:
От снощи съм в еуфория, след като преди да си легна, видях цветоноса на Марка. Освен, че му изтанцувах танца на радостта, нощес го сънувах.Joy
Сънувам се у нашите. Показвам на майка ми цтоноса, като няколко пъти я назидавам да внимава с щорите и да не пипа тая орхидея. Вечерта се прибирам и веднага на прозореца. Орхидеята я няма! Flushed
Поглеждам през прозореца, и виждам, че я е насадила в градина. Scream
Така се развиках, че се събудих от собствените си крясъци -"Казаааах да не я пипааааааааш!"! И скочих.
ММ седи в леглото ужасен, ококорил очи като чинии. People Eyes Изкарала съм му акъла.
Още ме боли гърлото от крясъка, който нададох.

Последна редакция: ср, 23 ное 2022, 15:02 от Sysly

# 108
Sysly,
Честито да ти е така чаканото цветоносче!
Ся ше зема да се възгордея до небето Joy
Ще чакам с нетърпение да го покажеш цъфнало. Всичко ще е наред, давай го по-дзен Hug

# 109
  • Мадрид / София
Малко офф:
Импала, погледни се в огледалото за никнещи крилца 🤣🤣 шегувам се. А това с нощни крясъци ми е познато. Мойта майка ми беше на гости пролетта и така викаше през нощта в съня си. Първия път наистина се ужасих като не знаех какво става, после привикнах.
И моя единия дендробиум ще отваря цвят, като станат повечко ще снимам. Това му е втори цъфтец за тази година. Първия беше пролетта. Също и едно мини фалче Доритис пълни пъпки, ще го видим после стига да не ги хвърли.

# 110
Привет момичета Simple Smile

Аз нямам никакъв опит с орхитеите. Веднъж обаче в Практикер "спасих" една орхидея от щанда с преоценени цветя. Имаше един хубав жълт цвят - Phalaenopsis. След като прецъфтя прочетох, нейде из интернет, че трябвало да се резне цветоноса. Дали е правилно - не знам - ама го резнах. Оттогава не е цъфтяла, но пък е свежа. Синът ми на няколко пъти я мята на пода. Тя нали е в лека саксийка и като и се закачи пръчицата дето държеше цветоноса не е много трудно да я събориш.

После от Била си купих още една пак същия вид. И тя прецъфтя, но нея не смея сега да и режа цветоноса.

Какво е правилно да се направи след като прецъфтят? Тази с резнатия цветонос, дали има шанс да и порасне друг?

Иначе преди около месец и на двете тръгнаха нови листенца. На едната беше плоско, като езиче и после някак се разтрои.

Скрит текст:

А на другата новото листенце е като другите.

Скрит текст:

И аз съм неопитна в отглеждането. Купих си преди 3 години две от Практикер и Кауфланд. Едната след няколко бутания я изхвърлих след цъфтежа. Другата пресадих и отрязах изсъхналите цветоноси. И така започна чакането- три години нито умира, нито цъфти. Обаче и аз съм инат и реших, че ще я изчакам и преди две седмици О!чудо-избил е цветонос.  Ако тази цъфне ще си купя още Wink.Радвам се за темата и се включвам да ви следя.

# 111
И за така започнах със спасяването на една орхидея от Практикер преди много години... Ще продължите струва ми се, няма да останете само с тези орхидеи, момичета Wink Ще им "простите" нецъфтенето, ще си ги чакате, те учат на търпение! Моят опит за цветоносите - никога не режа и почти винаги ме радват с разклонения. Ако изсъхне цветоноса, само тогава го режа. Успех!

# 112
  • София
Аз, в момента, в който видя, че цветоносът започва да съхне, го отрязвам малко над най-високата зелена пъпка, за да успея да запазя част от него.

# 113
Прекрасни са ви цветовете!
И аз ще се похваля-една синя,от миналата Коледа я чакам и сега видях,че най-отгоре от последната пъпка има развижване. 😍 Нямам търпение да видя бяла ли ще е или с някакъв нюанс. И пак се потвърди теорията,че щом е зелено цветоносчето,няма сухи спящи пъпки. Много се зарадвах.
И лилавата си удължава стар цветонос. Бялата пусна нов,но кой знае кога ще цъфнат. Чакам си ги. 🥰

# 114
Момичета, ако не сте видели още:blush: Орхидеи Враца са качили екзотични видове.
Мноооого изкушаващо:eyes:Аз обаче ще съм твърда, че и мястото ми е кът:confused:

# 115
     Не бях писала в тази тема досега. Но исках да ви споделя радостта си за моята красавица орхидея. Изглежда, че орхидеите цъфтят и през зимата. Мислих, че цъфтят само през пролетта. Моята орхидея изглежда ще цъфне през тази зима пак. От старото цветоносче, е израснало ново цветоносче. Два пъти през тази година ще се радвам на нейните прекрасни цветове. Бих купила повече орхидеи с различни цветове, но просто няма къде да ги сложа, за да ги отглеждам.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 18:01 от Jennifer_w

# 116
  • Мадрид / София
Jennifer, каква ти е орхидеята?

# 117
И при мен има вълнения Hug

Скрит текст:

На това фалче му счупих цветоноса и това е разклонение. Скромно, но цветовете са големи.

За пръв ми се случва цветонос да се мъчи така, не знам дали аз нещо направих или самата орхидея реши, че така ще бъде, но се надявам да се освободи от това заклещване Confused 
Скрит текст:

# 118
Аз бих сцепила листото, за да освободя цветоноса.

# 119
Здравейте! Да си покажа онцидиума, който цъфти за трети път тази  година.

И един опит - сложих отрязан цветонос в бутилка от минерална вода 0,500 л) лятото, пробих на капачката дупка и го зарязах на перваза. Днес забелязах това... Няма корени, но прилича на цветонос.

Общи условия

Активация на акаунт