Нашите орхидеи – тема 40

• 33 860
  • 748
  •   1
Отговори
# 240
  • Бургас
Sysly много съжалявам 😔, дали все пак от някое възелче няма да излезе нов цветонос 🙏.

Миналогодишния Цимбидиум, който купих без цвят от Практикер е жълт. В петък ще навестя таванската джунгла на село и ще фотна.

И възможно ли е цветоноса на Пафче да не излиза от най вътрешното листо, а отстрани му листата?

# 241
Impala, усмихна ме. От къде ги вадиш тези емотиконки, много са сладки!? Simple Smile

Мая, предишният път като счупих цветоноса, след седмица от пъпка изби нов. Има четири спящи пъпки, надявам се да избие пак, но от безсилие и яд се разревах. Pensive

# 242
Старите емотикони бяха жестоки наистина!

# 243
Мда, новите са ужасно постни. Но имам запазени много на домашния компютър и така успявам да се изразя по-точно, макар и само от вкъщи.

Sysly,
Скоро ще пусне разклонение. Слушай кака си

# 244
Сисли, гуш и от мен и не се ядосвай. Пребитите орхидеи после много се раздават Grinning

Майче, някои пафчета са като фалчетата, отвсякъде може да изскочи цветонос. Ти ли се оплакваше, че не цъфтят при теб - ето, само им трябва малко (или много) време да се адаптират.

# 245
  • Бургас
Флокс ако това на Пафа се окаже цветонос ще съм предоволна и Катлея ме зарадва след почти четири години, и единственият му вече Паф (Пинокио се спомина)от как съм го купила преди четири години неще и неще да ме зарадва.

# 246
  • Los Angeles CA
Момичета, знам че някъде сте писали и обсаждали, но колко време да държа в карантина купени орхидеи? След като ги извадих от целофана ми се видяха малко клюмнали, а в магазина сияеха.
Утре ще ги снимам и покажа.

# 247
  • Варна
Здравейте, влизам в темата с проблем с фаленопсис. Новите му цветоноси са белезникави, пъпките съхнат, откривам лепкави капки. Виждали ли ств подобни симптоми?

# 248
lindor,
Публикувай наистина снимка, за да се ориентираме какво е това внезапно клюмване.
Иначе за карантинирането, при мен не е някакво определено време, а докато минат пресаждането и две третирания с препарати. Т.е. може да минат един и половина - два месеца. Целта ми е да съм сигурна, че заради едно ново цвете няма да застраша цялата колекция.

SVU_D,
Нападение от трипси. Трябват 2-3 различни инсектицида, с които да полееш. Ако има и други растения наоколо, и те трябва да се третират.
Аз бих отрязала цветоноса до дъно.

# 249
Мисля,че бях показала тази орхидея с тъкмо излезли странични Цветоноса-вече в разцвета си Blush

# 250
  • Варна
SVU_D,
Нападение от трипси. Трябват 2-3 различни инсектицида, с които да полееш. Ако има и други растения наоколо, и те трябва да се третират.
Аз бих отрязала цветоноса до дъно.
Благодаря за бързата реакция! Освен поливки трябва ли и да пръскам?

# 251
  • Мадрид / София
Малко радост за окото. С изключение на винения дендробиум другите са нови. Фалче за 5€ не е за изпускане, нищо че място няма вече. Толкова високо пораснал цветонос за първи път виждам. Все за по-ниски, за фалчетата става въпрос.

# 252
SVU_D,
Не е необходимо. Ако полееш със системен инсектицид, активното му вещество ще влезе през корените в соковете на цялото растение и ще го направи отровно за бубите.
С второто поливане с друг инсектицид ще умрат евентуално оцелелите след първото третиране.

# 253
  • Los Angeles CA

Ето тази красавица ми е клюмнала. Не знам дали не е простудена.

# 254
  • Бургас
Нищо клюмнало не виждам. Може би е каскада и има толкова много пъпки. Дано се отворят и ви радват дълго 🤗

И фотка на жълтушко Цимб

Още не се е отворил напълно.

Общи условия

Активация на акаунт