Нашите орхидеи – тема 40

• 33 281
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
  • Мадрид / София
More Orchids, ще ти предложа да ги сложиш на различни нива. Тези, които са на заден план ги повдигни отдолу със съндъче или друга саксия обърната обратно. Тоест стъпаловидно подреждане. Така хем повече светлина идва до задните растения, хем циркулацията на въздуха между орхидеите е по-голяма, което е важно условие за да са здрави.

# 346
Angela, права си, не съм се сещала. Все си казвам, че това е временно и ще ги изместя на по-прилично място, но вече годинa са там наблъскани, ще видя какво мога да направя.

Онцидиумите ми имат много лоши листа и изобщо не са ми приятни да ги гледам, чак понякога се замислям да ги подаря или уморя. Направо ми развалят гледката

Скрит текст:

# 347
  • Бургас
More Orchids нещо болничко ли е онцито? Тия петна по листата не са ок. Ако бяха изсъхнали по върха евентуално липса на влага. Как ги поливате? Аз имам две онци тинкъл и още един купен от немски онлайн магазин и трите ги поливам сега на две седмици лятото на десет дни.

# 348
Не знам Confused Беше най-здравата и отрупана орхидея 2 години и от тази пролет нещо даде назад. Има страхотни корени, бях качвала снимки преди около месец как я пресаждах, но листата са много зле (това е тази с точките по връхчетата). Поливам като изсъхне и олекне саксията, понякога на 2 седмици, понякога на 10 дни, наистина зависи. Сега са в по-големи саксии и по-рядко. Не знам дали слънцето не ги опърли и с липсата на влага направо ги довърших. Но това с точките наистина ме замисли, ще взема да я отделя и сложа под карантина някъде. Имам само 2 онцидиума които вървят добре. И не знам защо вместо да изкарат цветонос новите булби, те изкарват още булби, нещо не е както трябва...

Веднага се редактирам с тази полезна информация, която намерих. Тази с петната е точно sharry baby както пише в описанието!
https://www.cloudsorchids.com/doctor/dspots.htm

# 349
  • Варна
Малко цъфки от мен. Най-голямата изненада е енциклията, която е пуснала цветонос, но още е далеч от цъфтеж. Нея по-късно. Засега стандартните фалчета. дендита и епидендрума:
Скрит текст:

# 350
  • Велико Търново
Пак опирам до вас! Тази полудява да расте, но единия цветонос съхне и прави пъпки едновременно... Какво да я правя?

# 351
  • София
Виждам фаленопсис с три цветоноса - един с гроздче пъпки, един засушаващ две от пъпките и един изсъхнал. Изсъхналия го отрежете - няма да се възстанови. Пъпките съхнат обикновено по две причини - липса на достатъчно светлина или проблеми с усвояването на вода. Проблемът с водата може да произтича от прекомерно засушаване на растението или от изгнили/изсъхнали корени. Липсата на светлина обикновено е водещата причина, като се има предвид, че светлината активизира процесите на абсорбиране на водата от корените.
Ако корените са добре /погледнете отстрани през саксията/, то най- вероятно не ѝ стига светлината.

# 352
Започна цъфтеж и при мен. 🥰

Не знам защо са обърнати снимките. Има някакъв проблем с форума и не мога да ги оправя,съжалявам.

# 353
  • София
Ето кой ще цъфти

За пресаждане е. Купих я от мисията "Спаси орхидея" преди около 4г. Малко порасна и това е първия цветонос. Мисля, че е ароматна. Не знам какъв цвят е. Два от въздушните корени са мноооого големи.

# 354
  • София
О! Ще чакам с интерес да отвори! Много ги обичах тези от мисиите. Какви ли не са ми се отваряли. В момента по този случай имам няколко phal. Modesto и няколко phal. Alice. И няколко Лиодорота 🤪

# 355
  • София

Както се вижда скоро ще цъфнат още много и пак ще снимам.🙂

# 356
Здравейте, момичета! Попадала съм на красивата ви темичка и съм се възхищавала на орхидеите ви, най- съвършените цветя за мен! Никога обаче не съм имала орхидея, но скоро имах рожден ден и колегите ми подариха Phalaenopsis. Прочетох, че докато цъфти не бива да се присажда, но в основата виждам някакъв пластмасов пръстен и искам да ви попитам дали не пречи на цветето. Освен това се  е наклонила в обратна на пръстена посока и моля за съвет дали да я оставя така или трябва да направя нещо. Много искам да си я отгледам. Прилагам снимка

# 357
  • Бургас
Аз бих я пресадила веднага, ако виждам добре това е онзи субстрат, който задържа много влага и ако решите да поливате както пише на етикете на 7дни много бързо ще започне за умира растението. Махате пласмасовата кошничка и прорестия субстрат като внимавате да не пречупи корените. Почистете и изсъхналите корени до здраво, и оставете ден два по корени орхата или я засадете веднага, но не поливайте поне 3-4дни! Вземете си хубави кори - в Лидъл не са лоши.
Имам цъфки, но нямам време да снимам -скоро Grinning

# 358
В тази чашка садят младите растения. Ако я пресаждаш, можеш да я срежеш и махнеш, заедно със сбития материал в нея, но внимавай да не повредиш корените.
За накланянето, те така си растат, не нагоре а надолу се опитват да висят. Гледай да е в по-тежка кашпа, за да не се катурва често. Моите ги връзвам понякога. Като направи достатъчно корени да се държи сама в саксията, я оставям да си виси както и харесва.

# 359
Много ви благодаря! А ако поливам по- рядко и изчакам да прецъфти преди да пресея по-добре ли е или да пресея веднага? Ако оставя по корени къде да я държа, предполагам легнала. Извинявам се за тъпите въпроси, но не бих искала да я убия.

Общи условия

Активация на акаунт