Нашите орхидеи – тема 40

• 33 266
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
Пресажда се, когато започнат активно да и нарастват корените и да пуска нови листа.
За сега я остави така, но поливай около чашката без да я киснеш, по ръбчето на саксията. Можеш също да срежеш чашката и внимателно с пинцети да я измъкнеш заедно с гъбата в нея, а на нейно място да напъхаш нови кори.

# 361
  • Мадрид / София
Купих си едно фалче Odorion миризливо и намалено. Снимката е от един сайт за да видите цвета му. На мойто са му останали няколко пъпки и я отворят я ги хвърли. Листата са като на големите фалчета и са на петънца като лунички.

# 362
У нас миризливките от тази серия се адаптират много бавно, чакам ги по 2 години за домашен цвят.

# 363
  • Мадрид / София
Ми ще я видим тази как ще се държи и дали ще ѝ хареса при мен.

# 364
Честита да ти е, Анджи! Според мен изглежда много добре.

# 365
  • Мадрид / София
Благодаря. Корените са добре, махнах "гъбата" и резнах някое и друго изсъхнало крайче, но голямата част са добре. Иначе кога и как ще се адаптира вече си е нейно решение. 😉😃

# 366
  • София
Честита ти парфюмерка!
Внимавай с Одориона. Всички фабрики са големи капризи... Тази година взех няколко и почти всички решиха да хвърлят листа. Не знам защо! Няма гниене или поне видимо, но листата се отделят в основата и падат зелени. За сега само една е критична, но и другите не са прескочили. Когато видя, че правят корени над последното живо листо, тогава ще си отдъхна.
И да кажа,  че Оптифлор пускат нови парфюмни фабрики, дето са почти като старите, но с нови имена и може би малки разлики в цветовете. Освен това са повече - старите бяха 5 /Odorion, Scention, Diffusion, Dusty belle  и Valkion/. Ето ги новите:
https://www.optiflor.nl/en/product/aromio

Последна редакция: сб, 14 яну 2023, 21:54 от Raya

# 367
Ехааа! Дано скоро се появят в нашето село.
От старите имам един оцелял Odorion и едно, което така и не успях да го разпозная със сигурност.

# 368
  • Бургас
Анджи честито миризливче Hug. И аз имам едно с петнисти листа, но дали е Одорин не зная, още е ново и няма домашен цъфтеж, не  съм я разбунтували, но и ползвам на 3-4седмици че е с гъба и гаден субстрат дето задържа влага.
И малко беушки исках да покажа, но сайта не ми позволява в момента някаква грешка ми дава Confused

# 369
  • Мадрид / София
Maya_76, благодаря. Намали формата на снимките и ще ти ги качи. И аз вчера имах този проблем и с намаляването на формата я качи.

# 370
  • Бургас
Много странно със снимките уж не надвишават 5мб пък не иска да ги публикува. Е намалих ги дано този път стане.
Белушки две минита едното спасено за 2лв.

Това е с по малък цвят по бяло
Бял стандартен фал
И едно мини уж, но като гледам какъв голям цвят прави май е малък стандартен фал 
до цвят мини е огромен.

# 371
Ох, последните са разкошни Heart Eyes
В Билла в мола на Стамболийски миналата седмица имаше фаленопсиси за спасяване (изсъхнали). Чудех се, но май утре ще мина да взема един. Да се пробвам.

# 372
Здравейте! Моля за помощ! Бах си взела лятото няколко красавици, но не им обърнах внимание тогава и резултата в момента е:
1.

2.

3.

Има ли начин да ги спася някак си? По листата имаше памучна мана. С какво мога да напръскам останалите профилактично, за да не ги изпусна и тях? Скоро бях гледала клип как поставят корените в пластмасова чаша и  я покриват с фолио, но не мога да си спомня къде го гледах… Въобще има ли начин да ги върна от мъртвите? И как?

# 373
2 направо в коша.
1 има някакъв шанс но докато получите здраво растение което да цъфти ще минат минимум тригодишно.
От снимка три - горното в коша. Долното подобно на 1

Затова просто  си купете нови

# 374
За мен всичко е за коша.
Не бих се мъчила, особено ако нямам достатъчно опит с това.

От мен три “братовчедки”:-)

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 08:21 от second

Общи условия

Активация на акаунт