Нашите орхидеи – тема 40

• 33 262
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
Да покажа моите орхидеи. Радвам се на вашите, прекрасни са.
Това е мини, купено преди Коледа от Лидл

Първата ми орхидея, която дава повече листа, но сега от изсъхващ цветонос, изкарва разклонение с пъпки. Това проблем ли е?

Тази е с гадния субстрат, малко листа, но се разклонява от където си иска и цъфти повече от първата. Бяхте ме посъветвали като прецъфти, да пресадя, но тя все изкарва по някоя пъпка и не смея да пипам.

И австрийката 😃 Донесе я щерката без проблем. Остави ми я, аз да се грижа. Изкара едно листо при мен, пращам снимки, за да види, че добре се грижа за внучето. 😀

Последната сигурно я помните. Само тези листа са като пригорени, не се увеличава участъка, добре изглеждат новите листа. Още няма пъпки.
Приемам съвети, ако сте забелязали, че нещо не правя както трябва. Благодаря! Хубав ден! ❤️

# 376
  • Варна
Нищо не пипам аз, щом се чувства добре. Чудни са ти.

# 377
И аз имам една такава, която от 2 изсъхнали цветоноса изкара разклонения, които си имат и пъпки вече. Само една ми остана без цветонос и пъпки, ще видим ще я бъде ли, че претърпя инцидент. Дано не е повредена. Довечера мога да ви я снимам да си кажете мнението.

# 378
Виолетката ми се раздаде и този път. Revolving Hearts
По-скромно от преди, но при тази светлина в момента е направо за медал. Relieved

Скрит текст:
Останалите ги чакам да се отворят напълно и те. Relieved

# 379
Sysly,
Благодаря ти за прекрасното начало на седмицата Hug
Здраво растение, цъфнало красиво, в чудесно подбрана по цвят кашпа - удоволствие!

# 380
  • Мадрид / София
Разклонение от цветонос не е проблем. Гледайте си го като нормален цветонос. Обаче, когато прецъфти е добре да се отреже цветоноса до долу за да се засили растението.

# 381
Имам една орхидея, която седи в такова състояние:

Така е откакто прецъфтя, но цветоносите така и не изсъхнаха и не съм ги рязала. Сега от никъде нищо.
Иначе скоро ще цъфти още една

А ето я и тази с разклоненията от цветоноса

# 382
Моля за помощ. Тази орхидея ми е подарена от много близък мой роднина и искам да я запазя. В стаята е на хладно, но май няма много светлина полусянка е. Моля за вашите съвети? Не мога да я пресаждам, защото после всички ми умират.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 20:56 от Sunny.girl90

# 383
Обичам сезонът на фалчетата Heart Eyes

Малко повтарящи се, малко новоразцъфнали, и много други в очакване, които ще кача след няколко седмици (ако оцелеят!)

Скрит текст:
Най-твърдият цвят, който съм виждала

Тази обикновено мирише, но тази година не я усещам...

Тази бялата ми е много на сърце, може би защото има жълто, обожавам жълто  Grinning

# 384
Съни, на хладно до към 17-18°С е ок, но почти спирам да поливам, докато не се затопли. На студено почти не им трябва вода, много по-опасно е да стоят във влажни кори.
Но без светлина няма да е щастлива, това е проблем за всички фаленопсиси. Ще оцелява, но няма да цъфти. Виждам, че е до перде, ако може го дръпни, да се осветява директно през стъклото. Или допълнително осветяване.

# 385
Съни, на хладно до към 17-18°С е ок, но почти спирам да поливам, докато не се затопли. На студено почти не им трябва вода, много по-опасно е да стоят във влажни кори.
Но без светлина няма да е щастлива, това е проблем за всички фаленопсиси. Ще оцелява, но няма да цъфти. Виждам, че е до перде, ако може го дръпни, да се осветява директно през стъклото. Или допълнително осветяване.
Като се затопли ще я извадя отвън под навеса. Сега не смея още да не я разваля.

# 386
Моите фалчета не бих ги изнесла навън Grinning Гледай нощните температури трайно да са над 18°С. И не на директно слънце, ще изгорят листата.

# 387
  • Мадрид / София
Martina, цветоносите дето си стоят зелени ги остави така, само резни горната част където са били цветовете. От там няма да излезе нищо. Резни го на 2 см над спящите пъпки. А тях внимателно открий за да получат повече светлина и евентуално да се развият. Опткриват се като се премахне внимателно ципата, която ги покрива.

# 388
Задължително ли е да се маха гъбата от розетката, понеже аз лично наблюдавам гниене на корените около нея.

# 389
  • Мадрид / София
Добре е да се махне и да се смени субстрата.

Общи условия

Активация на акаунт