Нашите орхидеи – тема 40

• 33 258
  • 748
  •   1
Отговори
# 390
# 391
Дами, моля припомнете ми за трипси каква комбинация да направя от в момента налични и разрешени за продажба препарати, защото отварям в сортови семена - аха да видя познато име и срещу него пише 'забранен'
Имам едно малко пакетче моспилан, което ако ги кисна, до никъде няма да ми стигне. Вчера видях една гад, и ми се изясни защо имам паднали пъпки. странното е че лепкаво липсва, което ме навежда на мисълта че може отскоро да са. Още по-странното е че нямам нови охри и не знам как от нищото са се пръкнали.

# 392
Second, виж това https://amiti.org/product/naturalis-insekticid-pochven-i-listen
Не съм го ползвала, запазила съм си линка, заради гадини по малките розички...

# 393
  • Карлово
Моите фалчета не бих ги изнесла навън Grinning Гледай нощните температури трайно да са над 18°С. И не на директно слънце, ще изгорят листата.
Да кажа за температурата, не че съм специалист по орхидеите, гледам от година и благодарение на вас са още живи.
Моите нощем са на 14 градуса. През деня някъде 19-20, а може и по-ниски. Сега цъфтят всички. На най-светлия прозорец са, но има козирка от поликарбонат и не е пряко слънце, според мене.  Поливам на 10-на дни когато изсъхнат корите.
Бах забравила отворен прозорец на 19.12. за 7-8 часа въздушното течение не е към цветята. Сугурно Т е паднала под 10 градуса, мислех, че ще хвърлят пъпките, но разцъфнаха. След това повторих номера с отворение прозорец и те пак се държат.
И в цветарските магазини май нощните Т не са 18 градуса.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 09:40 от ДамаТрефа

# 394
  • Варна
Second, освен моспилан търси и Валмек. Аз за трети инсектицид ползвам lecan, но той е био и не му вярвам особено. Simple Smile

Едно пакетче моспилан (1.5 гр.) разтварям на 10 л. вода и накисвам орхидеите. Докато ги кисна отгоре ги опръсквам с Моспилан. След 7 дни ги пръскам с Валмек ( без киснене), след още 7 пръскам с Лекан. След още 7 завършвам отново с моспилан. Да не забравя, че и минавам всички первази, стойки за цветя с белина. Simple Smile

Успех в справянето с проблема, Simple Smile

# 395
Martina, цветоносите дето си стоят зелени ги остави така, само резни горната част където са били цветовете. От там няма да излезе нищо. Резни го на 2 см над спящите пъпки. А тях внимателно открий за да получат повече светлина и евентуално да се развият. Опткриват се като се премахне внимателно ципата, която ги покрива.
МНого благодаря, още довечера ще го направя. Но май не разбрах - коя ципа? Може ли по - подробно обяснение Thinking

# 396
Аз за начинаещи не препоръчвам пипане на ципата, ревала съм, че с нея изчоплям и спящата пъпка... Просто се резва над последна "спяща пъпка" малко под най-ниско отворения цвят.
"белег" от отворен цвят, вече паднал

Спяща пъка и махане на ципа

Тази мултифлора (разклонен цветонос) бих срязала така:

Снимка от интернет, маркирам само срезовете....

Ако са завехнали/засъхнали цветоносите режа ламко под жълтеенето. Ако е бързо случващо се - направо ниско долу над първа пупка или до дъно... На среза мажа с кашичка топсин с предварително дезинфекцирана ножица.

# 397
Само аз ли не понасям стърчащите голи цветоноси? Ill Режа до долу и хич не ми е жал. После си избива нов цветонос и цялостният вид на растението е здрав и красив. Relieved

# 398
  • Варна
Нищо не режа аз, ако има шанс да цъфти, но то си зависи от растението. Имам една бяла, която е с два стари цветоноса, единият от които с две разклонения, и два нови. Всички цъфтят еднакво пищно. Амииии много по-красива ми се струва с 5 цветоноса, отколкото с 2 Laughing Имам и една друга, която постоянно удължава и цъфти почти целогодишно от стария цветонос, с по 2-3 цветчета наведнъж максимум, така цъфти и от новия. И нея предпочитам да я гледам с повече цветове. Не ме дразнят цветоносите и не ми пречат, дори не им обръщам внимание през останалото време от годината. Имам и такива, които засушават или пък никога не цъфтят от стар цветонос, дори и свеж, тях ги режа.

# 399
На първата ми орхидея, първите два цветоноса, след като прецъфтяха цветовете постепенно изсъхнаха до долу и тогава ги отрязах. Реших, че винаги ще е така. 😀
Втората орхидея, като с второто дете я давах по-лежерно и лятото май пропуснах малък период, в който нямаше цвят или пъпки, да я пресадя, но се занимавах със зенчукова градина и не остана време. Тя пък сега отвсякъде е изкарала разклонения на стари цветонос.
Благодаря за съветите за подрязване, както и за снимковия материал. ❤️

# 400
  • Варна
Heart Eyes Ехааааа - дойде сезонът на красотите и се напълни темата Heart Eyes
Разкошни са ви снимките, момичета!
За много години и от мен, за много цъфтежи и за много.... орхидеи Hug
След едномесечно отсъствие, моите спартанКи в къщи мисля, че много ми се зарадваха Grinning Успях да видя цъфнал червения морков, черния тази година може и да прескочи цъфтеж, заради разделянето. Засега оцеляването на двете деленки ми е по-важно - уж се развиват добре, дано продължи така Hands Pray
Цвят имам и на единия зигопеталум, който мирише много силно и много му се радвам. Другият вади нещо, но какво е още не знам - не съм много още наясно с този вид.
Очаквам Бери Ода отново да цъфти. floren, благодаря ти от сърце за тази красота - радвам се, че и при теб вече се е решил да цъфне Hug
Цимбидиумът на терасата бавно нараства, там поне след месец може да цъфне. Също и Нобилетата. Ринхостилисът има редовните 2 цветоноса, дано са по-големички тази година.
Лиодорото е с две кейки - едната базална. Явно пресаждането му дойде много стресиращо. Но пък пусна и нов цветонос, корените също са активни, може и да прескочи трапа.
За съжаление Колманара май затрих, заради неправилно подбран субстрат - реших да взема много ситен, като почва почти, уж баш за камбрии, но явно има по-специфична грежа, с която не се справих. Мъчи се още, ще я мъча и аз.
Отчетох се до момента. Пускам снимка на Зигопеталума, да не е празен поста.
ПП Да, ама не мога да кача снимка Sad Грешка 1827 - знаете ли какво значи?

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 12:19 от BЕЩИЦА

# 401
  • Бургас
Намали р-ра на снимките и на мен ми даваше същата грешка макар да бяха под 5мб или направи скрийншот на снимките някъде из други темите някой даваше като идея!

# 402
  • Варна
Пробвах - оказа се, че скрийншота е по-голям от оригиналната снимка Grinning
Явно проблемът не е в големината на файла.
Ще пробвам по-късно.

# 403
Аз съм с мобилната версия, правя снимки с телефона, после пак през телефона ги качвам и нямам проблеми.

# 404
През мобилната става, но понякога иска да се намали размера.
Ето моите красотички:

Общи условия

Активация на акаунт