Нашите орхидеи – тема 40

• 33 194
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, любител съм на орхидеи те от скоро (изобщо на цветята) мога да уморя почти всичко🙂 полагам усилия обаче да се справя.

Имам 3бр орхидеи, едната сега ми цъфти за втори път(купила съм я цъфнала) обаче нещо се случва. Стеблото започва да съхне от върха, нямам идея защо. Само едно стебло е в саксията, излезе клонче от него(разклони се) има 6 пъпки. Едната цъфна вчера, но видях че е започнало избледнява е на върха на стеблото. Притеснявам се, че ще изсъхне цялото и ще отиде и цвета.

# 526
pppqqq явно бях купила болна орхидея,виждах я че умира,но беше хубаво нацъфтяла и много си харесвах цвета.Отрязах цветоноса и го сложих в това шишенце, в което е и до сега.Надявах се да се задържи малко по-дълго цъфтелив.Естествено,цветчетата окапаха бързо.
Беше на перваза на прозореца,скрит между останалите саксии и зад перде.Не ми пречеше,не заемаше място и го оставих там,да видя дали нещо ще се случи.Не му и обръщах внимание,даже и водата не бях му сменяла.
Един ден  случайно го загледах и забелязах че отгоре надолу е започнал да жълтее обаче,от едното око се подаваше нещо.Сложих кьорките и що да видя,бебе се показва.Преместих го в кухнята на влажно и по-светло и бебето си расте,двете коренчета са по 1см вече.
Вижда се,че цветоноса е изсъхнал до бебето,вероятно за да не хаби енергия.
Вече нищо съществено не правя.Пръскам с вода коренчетата от време на време,сменям водата на 2-3 седмици и чакам да се развие.Нещата се случват бавно,това бебе е на 8-9 месеца,но аз не бързам.

# 527
.
Дендробиум нобиле - да е на хладно, светло без да е на пряка слънчева светлина и да е леко влажен субстрата.
За бг това не важи Анджи. Хладно значи да е на сухо... В бг... Твоето хладно в Испания е нашето топло.  Нашето хладно е под 18 градуса и трябва да е сухо. В бг няма толкова слънчеви дни зимата и е по-хладно, затова и се гледа по-сухо. Някои модели дори искат пълно засушаване и понижаване на температурите, за да заложат пъпки.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 08:52 от _re_ge

# 528
  • Мадрид / София
Re_ge сигурно си права. Аз малко съм в страни от климата в Бг. Благодаря ти за уточнението. 😊😘

# 529
  • Варна
Стеблото започва да съхне от върха, нямам идея защо. Само едно стебло е в саксията, излезе клонче от него(разклони се) има 6 пъпки. Едната цъфна вчера, но видях че е започнало избледнява е на върха на стеблото. Притеснявам се, че ще изсъхне цялото и ще отиде и цвета.
Съхне, защото е прецъфтяло, нормално. Клончето засега е добре, хвърля последните пъпки от стреса. Общо взето нищо не можеш да направиш, ако реши да засуши цветоноса, гледаш си го и ще пусне нов.

# 530
Re_ge сигурно си права. Аз малко съм в страни от климата в Бг. Благодаря ти за уточнението. 😊😘

Аз просто те филтрирам за нашите си ширини. Иначе за вашите си си напълно права!

# 531
  • Бургас
Малко разцъфнали красавици

Утре заминаваме на зимна почивка, оставам галеничките да се гледат сами. И като се върна да ме зарадват с много повече цвят Heart Eyes

# 532
  • София
Едното ми Soft Cloud-че. Надявах се да го покажа изцяло разцъфнало, но има още пъпки да отваря, а тези дни хвърли три цвята.

# 533
Raya, прекрасно е Soft Cloud-чето! Много ми харесват така пуснати на свобода. Ще заимствам идеята. Relieved

# 534
  • София
Точно на това му разделих двата цветоноса с подпорка, защото се наслагваха и не се виждаха добре. Иначе - свободни са повечето, защото така задните се източват напред към светлината, а предните не им пречат толкова. А и височината на рафтовете е малко ниска.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 23:57 от Raya

# 535
  • Los Angeles CA
Разкошни орхидеи показвате, момичета! Благодаря, че споделяте тези създания и така повече хора им се радват.

На моите ново-купени красавици пъпките им вече втори месец не се отварят, мисля че са замръзнали и затова, но пък отворените цветове си стоят.

# 536
Момичета, някъде в предишните теми ми е попадало, че понякога оставяте орхидеите в банята. Бихте ли ми припомнили защо се прави? Предполагам, за да получат повече влага, но при какви случаи се налага т.е.как разбирате, че е необходимо?

# 537
Момичета, някъде в предишните теми ми е попадало, че понякога оставяте орхидеите в банята. Бихте ли ми припомнили защо се прави? Предполагам, за да получат повече влага, но при какви случаи се налага т.е.как разбирате, че е необходимо?

За варна въобще не важи. При средногодишна влажност 70-77% , режимът на поливане е много по-свободен.
( 90% е зимата и около 60% е лятото ) дори поливането не е наложително да е толкова често колкото в западна българия.

# 538
Благодаря,  _re_ge Simple Smile

# 539
Част от моите орхидеи си живеят в банята. Имам прозорец и на перваза му се чувстват прекрасно. Не че заради влагата са там.Поливам ги, когато поливам и другите.

Общи условия

Активация на акаунт