Нашите орхидеи – тема 40

• 33 183
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
  • Мадрид / София
Мойта баня изобщо не е подходяща за орхидеи, че е тъмна и прозореца се мокри при къпане и няма от вътре перваз. Перваза е външен и също не може да се ползва, защото прозореца е с щори, които се отварят навън. Само бели ми прави тази баня на растенията ама няма друго място.

Този метод за реанимация на орхидеи без корени работи. Имам две по този метод и вече се вижда раздвижване, въпреки, че е доста хладно сега.

# 541
Мойта баня изобщо не е подходяща за орхидеи, че е тъмна и прозореца се мокри при къпане и няма от вътре перваз. Перваза е външен и също не може да се ползва, защото прозореца е с щори, които се отварят навън. Само бели ми прави тази баня на растенията ама няма друго място.

Този метод за реанимация на орхидеи без корени работи. Имам две по този метод и вече се вижда раздвижване, въпреки, че е доста хладно сега.

Мен не ме бива в реанимацията😒😔 Интересен метод, може и да го пробвам.
Щом си го правила успешно, може ли да споделиш за колко дни избиха корени?

# 542
  • Мадрид / София
Vi_To, днес видях наченка на корен на едната от орхидеите, а другата пуска листенце. И двете са наопаки, с листата леко потопени във вода и пънчетата са във въздуха с памучени дискове около пънчетата.
Във видеото казват, че ако се държи на 24-26 градуса и се опръскват с вода на 2 дни памучетата за да се поддържа влажно пънчето, но не мокро, за два месеца израстват новите корени, а след 4 месеца са готови за пресаждане. При мен обаче температурата е 15-19 градуса. Има парно, но само няколко часа следобяд и необходимите градуси не се достигат изобщо. Въпреки това растенията се борят успешно. Само да спомена, че са огрявани с лампи, не само те, а и другите фалчета, че са на едно и също място. Та това е. Едната е фалеанопсис Стюартина, много младо растение и с лоши корени. Така дойде. Сега ѝ расте листенце, нещо което не очаквах с много надежди, но ето че става.

# 543
  • София
Това от видеото е някаква странна работа. Корените никога не избиват от изсъхнал стар пън. При такова черно кочанче, най-много да си докараш гниене и на здравата част. Поставени с листата в малко вода и с дупето във въздуха, 90% от орхидеите пускат корени. Малка част развиват плесен или изсъхват, правейки листа, вместо корени. Правила съм нормално растение и от последно вътрешно листо, но трябва да има поне 1 мм. от мястото, където листата се захващат за стеблото.

# 544
  • Мадрид / София
Самото чуканче служи за овлажняване на здравата част, а корените започват да растът от зелената част над чуканчето. Само чуканчето се увива с влажен памук.

# 545
  • София
Мисля, че единствената функция в случая  на чуканчето ще е да зарази с гъбички и здравата горна част. Всъщност, зависи от причината фалчето да е стигнало до това съсътояние.
Щом действа при теб - прилагай го.

# 546
  • Мадрид / София
Чуканчето предварително се поставя в разтвор за дезинфекция и после се обвива. Иначе не споря. Само споделих начин за възстановяване като приложих видеото вместо да обяснявам. Който иска да пробва. ❤🌺

# 547
  • Варна
До момента нито един опит за реанимация при мен, за съжаление не мога да се похваля, че е бил успешен. Една стюартиана мъча сега, от известно време, засега се държи, но не съм още убедена, че е прескочила трапа.....
Явно не успявам да създам нужната среда

# 548
Досега с всичките ми реанимационни опити успях с едно фалче (с такова черно чуканче и никакви корени) да го докатам до 3 коренчета по 3см и изведнъж коренчетата се спаружиха на "солети" и листата опадаха, според мен просто я тръшна същата гъбична инфекция, която й съсипа наличните при купуването корени... Досега всичко що е стигнало до черно чуканче си е заминало.

Здраво бебе с неразвиващи се първи коренчета (3 х 3-5см си се сгърчиха и не се развиха) успях да докарам до растеж, като просто го сложих закрепено над кори и сфагнум и пусна нови корени, които си влязоха надолу в корите. Сгърчи първите листа, но вече има 3 нови лъскави и расте.

# 549
Head BandИмам няколко опита за реанимация на фалчета, но всички се тръшнаха. Слагам ги над вода и ги затривам или от изгниване, защото влагата идва в повече, или от засушаване от страх да не изгният. Не съм намерила досега баланса във влажността, която трябва да поддържам за реанимация. Извинявайте, мили фалчета Flowers Hibiscus

# 550
Благодаря за отговора Angela 🙂
Моята е фаленопсис, който дойде с лоши корени. Беше от Обелската борса, но ми го изпратиха, че с това малко дете и без кола не мога да стигна до другия край на София 😔До тук много го мъчих, но не би..Ще го пробвам и така, може пък и да стане!
То и това ще е близо до лампите, че ще го сложа в спалнята при катлеите. В хола мъжа ми не дава да ги доосветявам, но там са само фаленопсиси😆

# 551
  • София
Здравейте, днес ми подариха две орхидеи, едната с два изсъкнали клона, другата и е изсъхнал само част от него на върха около 10см.Какво трябва да направя? Да отрежа двете изсъхнали на едната, а другата високата?Нещо не дава да кача снимки в момента.

# 552
Клоните се наричат цветоноси. Което е изсъхнало режи. Което е зелено можеш да го оставиш, ще цъфне пак оттам. Някои режат прецъфтелите цветоноси, дори да са зелени. Всъщност няма никакво значение дали ще ги отрежеш или не, като реши да цъфти ще изкара нов цветонос, не можеш да и попречиш Grinning

# 553
  • Мадрид / София
Запазила съм си тази мини красавица:

# 554
Здравейте! Чета темата редовно и се радвам на феерията от цветове на вашите орхидеи.
Аз имам 18 бр, но в момента само една ми е цъфнала от стария цветонос, новия е все още с малки пъпки. Имам 3-4 броя с по-големи пъпки, а всички останали са с още много малки. Моите орхидеи цъфтят през м. март.
Всички ги гледам на едно място, не си пречат на светлината и през зимата ги доосветявам допълнително.
Та защо толкова късно отварят цветовете при мен?
Вторият ми въпрос -  през есента купих 2 бр по 50 ст едната. Жената ги забутала някъде в магазина и не ги поливала 2-3 месеца. Най-новите им листа бяха изсъхнали. Прехвърлих ги в нови кори и започнах да ги поливам. Едната изкара ново листо и цветонос от стария, другата изкара бебе. Това бебе няма корени и нямам представа какво да го правя, за сега не го пипам.
Благодаря предварително за съветите ви!

Прилагам снимки:
Скрит текст:
Тази е с бебето

Тази е с новото листо и цветоноса

Тази ми е единствената цъфнала в момента

Тази ми е новодомка

Общи условия

Активация на акаунт