Нашите орхидеи – тема 40

• 32 817
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
  • Мадрид / София
Здравей и добре дошла! Според мен са добре и не ги пипай. Гледай ги както останалите. Бебето го остави да си се развива така. Близо до основата е и когато изкара корени би трябвало да се насочат сами към субстрата. Защо ти цъфтят през пролетта - зависи много от микроклимата където са. Температура, светлина и топлина. Мойте също не бързат да цъфтят. Една цъфна рано от разклонение на цветонос. Две имам с растящи цветоноси и много малки пъпки и повечето са марулки. Имат бавен метаболизъм и ни учат на търпение.

# 556
Имам въпрос свързан с  поливането : нали като са прясно поляти корените стават наситено зелени.При вас колко време са с този цвят т.е кога е нормално да започват да избледняват? Имам чувството, че моята орхидея не е получила достатъчно влага от поливането, полях по периферията на саксията и корените не се задържаха и 1 ден наситено зелени. Живее на западен прозорец, температурата е постоянно около 22 градуса, влажност 57-61 процента. Има ли според вас нужда от по-често поливане или може би да я потопя следващия път?

# 557
Лично аз ти писах съвсем скоро за киснене, а не за поливане по периферия.

# 558
Лично аз ти писах съвсем скоро за киснене, а не за поливане по периферия.

Да, но смених саксията с тип транспортна, 12 см, с отделна паничка и направих допълнително дупки от страни, затова попитах. Благодаря все пак.

# 559
Аз моите ги кисна по няколко часа. При мен коренът посивява за минимум седмица, по-скоро 10 дни.
Гледам ги на Източен прозорец, отпред има тераса, отопление с климатик, поддържа температура около 20градуса.

# 560
  • София
Аз ги кисна за 24часа някъде през 10тина дни.

# 561
Аз кисна моите по 15-20 мин... На 7-10 дни (зависи дали има парно, колко е слънчево времето... ).
Условията при всеки са различни. Но с поливане по стената на надупчена саксия не знам как може да се осигури дори леко навлажняване на корите от които да се тегли после влага.

# 562
Благодаря на всички за вниманието. Не съм се изразила правилно- имах предвид, че полях в кръг около розетката, проточно и омокрих корите. Предпочетох този начин, защото се притеснявам да не загният корените. Но забелязах, че корените много бързо започнаха да стават по- светло зелени и не знам дали са получили необходимата влага. Нямам опит, няма и месец откакто имам орхидея и съм много благодарна на всички за споделената информация и опит тук в темата и на лични съобщения HeartА въпросът ми беше по- скоро дали сте забелязали при вас колко време след поливане корените запазват тъмно зеления си цвят   преди да започнат да избледняват.  Разбирам, че зависи от температура, влажност, субстрат и други условия, но все пак би ми било полезно, ако споделите как е при вас.

# 563
  • Мадрид / София
При мен големите просъхват на 2 седмици, като при мен е сух въздуха. А минитата на седмица - 10 дни зависи от субстрата.

# 564
Аз поливам между веднъж седмично и веднъж месечно, даже и по-рядко, в зависимост от сезона. Но това е у нас. Много е трудно наистина в началото, когато не знаеш, и отвсякъде получаваш противоречива информация. Наблюдавай растението, то съвсем ясно си показва, кога е доволно и кога не.
Сега осмислям, че на мен това най-много ми помогна да намеря правилния начин за отглеждане у нас.

Този сладур много ме зарадва, купих го бебе с три листа и ура, вече стигна до цвят.

# 565
Живанк@, аз нямам много опит, първата ми орхидея през април ще стане на 2 години.
Момичетата в темата ❤️ ми дадоха насоки как да я гледам.
Основното, което запомних за поливането е да накисвам орхидеята, когато корените станат сивкави. На колко време става това, е според зависи😊 (от сезон, местоположение, микроклимат) . Та, наблюдавай я/ги, тя/те си показват.
Успех!

# 566
Благодаря много на всички Heart

# 567
  • Карлово

Показвам моите орхидеи. На първата, която започна да цъфти, вече започнаха да увяхват цветчета.

# 568
Да, но смених саксията с тип транспортна, 12 см, с отделна паничка и направих допълнително дупки от страни, затова попитах. Благодаря все пак.

Транспортната саксия не променя режима на отглеждане. Всичко което сме те съветвали до сега е било с ориентация на това че цветето е транспортна саксия с отвори по стените и подложна чинийка. Защото ако е като онези пластмасовите големите саксии, там има съвсем друг протокол на отглеждане - разлчен субстрат, различно поливане според това до къде стигат корените.
С проливане се полива само и единствено ако орхидеята е посадена в магазински субстрат, който е с много торф има и мъх и е  много влагоемък - там едно проливане много го омокря а той трудно просъхва.

# 569
  • София
Бялата красавица отвори два цвята само на единия цветонос

Общи условия

Активация на акаунт