Нашите орхидеи – тема 40

• 32 811
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
Сухи са корените. За поливане е. На саксията има набито името. Качете цвета и името, моля.

# 586
  • София
Благодаря. Намерих я, на Sion е. Имам такава, но не знаех как се казва.

# 587
  • Мадрид / София
Прикачвам снимки и на корените да се видят по-добре. Благодаря ви за съвета, ще махна пръчиците.

Тези корени освен сухи са и тръгнали да се спаружват някои. Аз бих я пресадила, но първо да отвори всички пъпки и чак тогава.  С пресаждането бих почистила корените, които вече са недействени (умрели или на път да умрат). И бих сменила субстрата, но май на девойката ще ѝ се види сложно. 😉😅❤

# 588
Прикачвам снимки и на корените да се видят по-добре. Благодаря ви за съвета, ще махна пръчиците.

Тези корени освен сухи са и тръгнали да се спаружват някои. Аз бих я пресадила, но първо да отвори всички пъпки и чак тогава.  С пресаждането бих почистила корените, които вече са недействени (умрели или на път да умрат). И бих сменила субстрата, но май на девойката ще ѝ се види сложно. 😉😅❤

Спаружили са се защото? Как да различа умиращи от живи? Как по точно да ги почистя корените? Какъв е подходящия субстрат, необходим при присаждането? Сменя ли се на 100% или трябва да запазя част от него? Четох за власинки по корените с помощта на които се захващат за корите и саксията. Ще помоля за повече подробности.

# 589
Тези белите смачканите. Но нищо няма да стане и да не се махнат, само дето заемат място.
Вътре има една гъба (като гъба за миене - отдолу в центъра, под цветето), която също е хубаво да се махне, защото може да предизвика гниене (сложили са я, за да поддържа растението свежо, докато е в магазина), но ако се маха трудно и има опасност за здравите корени, също може да се остави.

# 590
  • Мадрид / София
Най-лесно да познаеш кои корени са живи е когато ги потопиш във вода за няколко минути. Живите корени от сивкави стават зелени.
Субстрата обикновено е  60% кори от по 2 - 3 см големина, камъчета тип мозайка - 30% и 10% сфагнум (мъх).  Но има и други субстрати в зависимост от типа отглеждане. Сменя се изцяло, а при заболявания може и саксията да се смени с нова ако се налага.

# 591
  • София
Белите корени в никакъв случай не са умрели, умиращи или каквото и да е от сорта. Бели са /светли/, защото до тях не е достигала светлина. Фаленопсисите фотосинтезират и чрез корените, така че и там има хлорофил. Ако стоят достатъчно време на тъмно, изсветляват.
Лошите корени са меки на пипане, неприятни, като пликче с желе. Понякога стават съвсем сухи, сбръчкани и твърди като солета. Те също не са добри. Когато се пресажда, се премахват до здраво.
Здравите корени са еластични, сочни, без черни петна.
Гъбата в основата на растението е промишленият субстрат, в който то е отгледано от семеначе. Обикновено е торфена чашка, но действително прилича на кухненска гъба. Растението си е свикнало с нея, но при домашни условия е по-трудно с нея. Проблемът идва от това, че корите просъхват по-бързо, особено по периферията, а гъбата в средата остава влажна, но не се вижда и човек полива пак. Често се случва заради тази влажност да загние растението. Можете да изчоплите гъбата без да вадите растението внимателно с пинсета или да поливате като гледате да не я мокрите. Ако пресаждате, внимателно я разчупвайте, защото често в нея има корени, които са здрави, ако се махне по-рано. Ако стои достатъчно дълго, корените вътре или изгниват от преовлажняване или изсъхват от пресушаване. Разбира се, винаги е възможно вашите условия да са подходящи и растението да се чувства прекрасно с гъбата.
За субстрат при фаленопсиси се ползват борови кори. Можете да си ги закупите от всеки магазин Лидл. Цената им е ниска, а чистотата на корите много добра. Има различни системи и смеси, които циркулират в нета. Добавят кокосов чипс, въглен, сфагнум, перлит, лава, серамис/керамзит, корени от папрат и какво ли още не. Намирала съм найлонови парченца и станиол в някои саксии. Някои субстрати са по-въздухопроводими, други по-влагозадържащи, но в крайна сметка всеки търси най-добрата комбинация за своите условия. Съветвам ви, като пресаждате /може да не е сега/ да започнете с чисти кори.
Най-лесно за растенията е пресаждане при активен ръст на корените. Познава се по това, че връхчетата на корените стават зеленички и острички. Ако фалчето е тъмно, е възможно връхчетата да станат червеникави. Не е проблем.
Ако пресаждате здрави растения, без видими заболявания, то е желателно да оставите част от стария субстрат, за да може да се прехвърли привичната микрофлора. Ако растението е с кореново гниене или се развиват гъби и плесени в субстрата, то по-добре е да се смени изцяло.
Власинките приличат на равномерно плесенясване в младата част на корена. Веднъж пречупени, не се възстановяват или поне аз не стм виждала подобно нещо. Като се удължи корена, може да излязат нови в новата част. Когато към корена има залепено парче кора, не го изчопляйте - късате ризоидите /косъмчетата/.
Не виждам нужда да се пресажда тази орхидея конкретно. Само гъбата бих изчоплила, за да не ми се налага да внимавам при поливане.
Ако имате някакви притеснения или въпроси, снимайте и питайте, преди да режете, моля.

# 592
Белите корени в никакъв случай не са умрели, умиращи или каквото и да е от сорта. Бели са /светли/, защото до тях не е достигала светлина. Фаленопсисите фотосинтезират и чрез корените, така че и там има хлорофил. Ако стоят достатъчно време на тъмно, изсветляват.
Лошите корени са меки на пипане, неприятни, като пликче с желе. Понякога стават съвсем сухи, сбръчкани и твърди като солета. Те също не са добри. Когато се пресажда, се премахват до здраво.
Здравите корени са еластични, сочни, без черни петна.
Гъбата в основата на растението е промишленият субстрат, в който то е отгледано от семеначе. Обикновено е торфена чашка, но действително прилича на кухненска гъба. Растението си е свикнало с нея, но при домашни условия е по-трудно с нея. Проблемът идва от това, че корите просъхват по-бързо, особено по периферията, а гъбата в средата остава влажна, но не се вижда и човек полива пак. Често се случва заради тази влажност да загние растението. Можете да изчоплите гъбата без да вадите растението внимателно с пинсета или да поливате като гледате да не я мокрите. Ако пресаждате, внимателно я разчупвайте, защото често в нея има корени, които са здрави, ако се махне по-рано. Ако стои достатъчно дълго, корените вътре или изгниват от преовлажняване или изсъхват от пресушаване. Разбира се, винаги е възможно вашите условия да са подходящи и растението да се чувства прекрасно с гъбата.
За субстрат при фаленопсиси се ползват борови кори. Можете да си ги закупите от всеки магазин Лидл. Цената им е ниска, а чистотата на корите много добра. Има различни системи и смеси, които циркулират в нета. Добавят кокосов чипс, въглен, сфагнум, перлит, лава, серамис/керамзит, корени от папрат и какво ли още не. Намирала съм найлонови парченца и станиол в някои саксии. Някои субстрати са по-въздухопроводими, други по-влагозадържащи, но в крайна сметка всеки търси най-добрата комбинация за своите условия. Съветвам ви, като пресаждате /може да не е сега/ да започнете с чисти кори.
Най-лесно за растенията е пресаждане при активен ръст на корените. Познава се по това, че връхчетата на корените стават зеленички и острички. Ако фалчето е тъмно, е възможно връхчетата да станат червеникави. Не е проблем.
Ако пресаждате здрави растения, без видими заболявания, то е желателно да оставите част от стария субстрат, за да може да се прехвърли привичната микрофлора. Ако растението е с кореново гниене или се развиват гъби и плесени в субстрата, то по-добре е да се смени изцяло.
Власинките приличат на равномерно плесенясване в младата част на корена. Веднъж пречупени, не се възстановяват или поне аз не стм виждала подобно нещо. Като се удължи корена, може да излязат нови в новата част. Когато към корена има залепено парче кора, не го изчопляйте - късате ризоидите /косъмчетата/.
Не виждам нужда да се пресажда тази орхидея конкретно. Само гъбата бих изчоплила, за да не ми се налага да внимавам при поливане.
Ако имате някакви притеснения или въпроси, снимайте и питайте, преди да режете, моля.

Много ви благодаря за изчерпателния отговор.❤На вас тази орхидея добре ли ви изглежда, като изключим това, че имаше нужда от поливане?

# 593
Raya, благодаря ти за търпението и труда да синтезираш тази информация за нас, начинаещите Heart

# 594
  • София
Jaklinan, да, вижда ми се съвсем добро растение. Разбира се - 1 месец карантина си е почти задължителна, през което време орхидеята се наблюдава за вредители и болести и се адаптира към новите условия.

Живанк@, ще се радвам, да ви е полезна информацията.

# 595
  • Варна
Само с едно допълнение - корените по повърхността често стават с кафяви петна, като шарка на дървесна кора, това обаче не е болен корен. Някой да не се подведе и да почне да реже наред.

# 596
  • Варна
Phloxxxкаква е идеята на керамзита в кашпата Thinking Забелязах го на една от снимките....

При мен цъфти в момента ринхостилис, разкошни две бели ароматни къделки Heart Eyes Ще го снимам и ще го покажа.
Засега пускам едно вино, което прецъфтя, но не успях да го кача навреме.

# 597
  • Мадрид / София
Керамзит се слага под саксията и се слага вода, която не стига до самата саксия на орхидеята. Керамзита попива от водата и поддържа влагата по-дълго време при по-сух въздух.

# 598
Вещи, това за мен се оказа най-успешният начин за отглеждане. Искам постепенно да прехвърля всички така, но вече не намирам тези изключително подходящи вази по магазините.
Предимствата за мен:
Саксиите не се катурват (затова започнах да ги слагам във вази, някой тук ме посъветва),
Пускат си корените в керамзита, вместо да се лепят по съседките и по стените,
Никаква грижа с поливането, мога да ги "забравя" и за два-три месеца,
Не разнасям саксии до чешмата както преди,
Сложа ли някоя във ваза, скоро вади цветонос. Независимо от сезона.

Недостатък - не мога да ги пусна под душа и да се изтече водата. Затова са прашасали, горките. Като се затопли задължително трябва да намеря решение.

И се похвалвам с единствената ми на въздушно отглеждане Heart Беше си залепила корена на гредата отдясно, няма изчистване това бяло нещо. Боята пада, коренът остава.

# 599
  • Варна
Заинтригува ме.... Я цъкни някоя и друга по-отблизо да поразгледам
От мен бяла къделка в унисон със снега навън

Общи условия

Активация на акаунт