Нашите орхидеи – тема 40

• 33 235
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
Много е натежало листото,тя върви на една страна и затова се счупи листа и се показаха влакната . Където  я държа в момента според мен й е най-добре защото тръгнаха всички тези корени и листа. Преди това не вървеше стоеше си с 3 листа. Не съм я присаждала и ме е страх да не я уморя.
За температурна разлика трудно, освен ако не я изкарам на терасата за няколко часа?

# 481
Една моя мини тази година за първи път ще цъфти, след купуването (т.е. след цъфтежа от магазина). Мисля, че беше преди 3 години. При нея има и други, които междувременно цъфтяха.

# 482
Някой ако е поръчвал кори и тор за орхидеи моля за съвет от кой сайт понеже нямам време да ходя до магазин.

# 483
CoCoMilk,
Някак странно се развива стъблото на орхидеята ти. По принцип листата се редуват вляво и вдясно, тук липсва едно вляво. Нещо се е случило. "Конците" ми изглеждат като остатъци от въпросното листо? А не от сцепване на предпоследното?
След "липсващото" листо са се развили двете последни, но и те не са съвсем нормални. Аз бих сцепила предпоследното листо, за да освободя най-новото - вижда се, че го притиска, деформира и му пречи да се развива.
Случвало ми се е такова деформиране на листа да правят орхидеи, склонни към централен цветонос.
Иначе орхидеята има чудесен вегетативен растеж за сезона.

# 484
Няма липсващо листо , влакната са си от това което се счупи и то самото листо виси надолу. Закрепих го на снимката да се види как е било.
Явно ще си чакам за цветонос.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 20:35 от CoCoMilk

# 485
И аз ще потвърдя, най-важно за цъфтеж на фалчетата е светлината. И на студ търпят, и на суша забравени, и пак си цъфтят ако е достатъчно светло. Ако ти се занимава си направи експеримент, сложи една лампа за доосветяване и виж дали ще се промени нещо. За начало няма нужда да е някаква специална лампа, моите са директно под осветлението на тавана, обикновени лед-крушки, и има разлика в цъфтежа. Дори едно съвсем тънко перде на прозореца ти отнема много светлина, ние не го усещаме, но орхидеите - да.

# 486
CoCoMilk,
Благодаря за снимката. Вече виждам, че листото е наполовина отчупено, но е зелено и живо.

# 487
Листото ми е жълто от какво може да е

# 488
  • Варна
Доколкото виждам е най-долното малко листенце. Съвсем нормално е да изсъхне в някакъв момент.

Поразцъфтяха още малко:

Скрит текст:

# 489
Ех, тази Philadelphia Heart Eyes

# 490
Месечинкеееее CupidBroken HeartHeartpulse

# 491
  • Мадрид / София
Мойта Клеопатра се спомина без да я видя цъфнала с домашен цвят. 🫣

# 492
Някой ако е поръчвал кори и тор за орхидеи моля за съвет от кой сайт понеже нямам време да ходя до магазин.

Орхидеи.бг
Орхидеи Враца
Борсата на Обелско шосе - София
Реда на изписване е случаен. От едно от тези места ще може да си поръчате необходимото. Разгледайте сайтовете им, за да прецените кое точно от там ви трябва.

# 493
  • Стара Загора
Здравейте момичета ! Малко, така ,директно  нахлувам в темичката ви , но имам нужда от помощ. Имам 4 орхидеи. Получих ги за рожденният си ден т.е. купувани са от различни миста. Най - вероятно едната е била нещо болна и зарази останалите. По листата се появиха лепкави капки . Имаха и цветонос ,който не се разви , пъпките исъхнаха. Можете ли да ме посъветвате с какво да ги лекувам , ако въобще има начин . Благодаря ви , предварително. На снимката се виждат капчиците.

# 494
Огледай за малки черни буби “чертички” - казват се трипси. Можеш да видиш в нета как изглеждат, но наистина са много малки в реалността. Може би с лупа.
Преди няколко страници има схема как се третират, аз самата питах за тях

Общи условия

Активация на акаунт