Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 30 852
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Нали точно тези изказвания коментираме?
Уж взето на зелено с кеш, пък с ипотечни кредити, и накрая изплатени почти за 5 години.
Несъответствията правят впечатление.

Общо взето ние изчакваме в момента, защото ставащото в Америка и спада на цените на жилищата в Канада в последните месеци, са тенденция, която върви стремглаво надолу.
Чакаме да паднат още цените на имотите и евентуално на материалите и сме си дали година.

# 91
Много се оживи форумът, и много нови хора пишат, харесва ми, явно се случва нещо? Какво ли се случва 😀

# 92
Няма шанс за увеличаване на населението, освен ако не заселим 1 млн. украинци, например.
Семейства около мен, с големи деца емигрират. Семейства, които имат пари, имоти и пътуват достатъчно. Споделят, че след всяко прибиране в България, тук им се вижда все по затъващо и тъжно място.
Заминавайки обаче, не си продават жилищата. Така че, при намаляващо население, няма свободни жилища, защото е евтино да имаш празно жилище в България.
Това сме го нищили много пъти. Няма и да стане по-скъпо.
Спадането на цените, също сме го нищили.
Става баавнооо. Ако си знаел, че можеш да продадеш преди 2 месеца нещо за 200 хил. евро, много трудно ще го пуснеш на 150 хил. евро.
Единствено големият брой разрешителни за строителство, могат да обърнат нещата, ако обаче жилищата почнат да се строят.
Ако строителите на почнат и чакат по-добри времена, нещата ще се случат по-бавно.

Съгласен съм, но това пак е за близките години. Но като 28-годишен мъж, не бих си заложил спестяванията в имоти в София, камо ли да тегля кредити, за да ги купувам и да разчитам, че като стана на 48г. и кеширам ще съм на голяма печалба. Да не говорим, че може да са трудно ликвидни в даден момент, неделими на части, непреносими.. Минусите на такава инвестиция за мен са много повече от плюсовете.

# 93
Поколението на 28, не е преживяло (в съзнателна възраст), никаква сериозна криза.
Много трудно ще вкарам логика, да обясня, че на 38 с жена и дете, ще ти се иска да бе мислил различно.
Кризите, са невероятен урок и карат хората да се подсигуряват и да мислят за бъдещето.

# 94
Поколението на 28, не е преживяло (в съзнателна възраст), никаква сериозна криза.
Много трудно ще вкарам логика, да обясня, че на 38 с жена и дете, ще ти се иска да бе мислил различно.
Кризите, са невероятен урок и карат хората да се подсигуряват и да мислят за бъдещето.

Може би е така, не съм видял криза, но виждам задаващата се. Очаквам и дете съвсем скоро и съм се подсигурил (доколкото мога) в други активи, не в имоти. Не ми се спори, всеки вижда нещата през неговата си призма, просто е странно темата да се обръща в това каква чудесна инвестиция са имотите и каква далавера е направил някой, че купил 2017-та на 700 евро/кв., а пък сега съседните нему сгради вървяли по 1500 евро/кв. Нито е знаел, че така ще стане, нито е най-голямата възвращаемост за 5 години, нито изгледите за следващите години са подобно благоприятни.

# 95
Добре, че е Томева да разказва от практиката, че иначе, трябваше да съм милионер от ДКЦ, и другите активи, които се обсъждат тук.
Майтапа настрана но след няколко години, клиентите ще плащат по 3000 евро за ново строителство в хубави проекти и сгради, за панелките няма да има голям интерес.
2019 говорех, че до 2-3 години ще се качат с много имотите, още тогава приятели ме оборваха с балон:

Парцели няма
Работна ръка няма, безработицата е исторически нисък процент.
Пари в банките има
Минималната заплата ще я вдигат, която и партия да е на власт, а тя помпа инфлация.

Каквато и да е зимата, ще мине и хората пак ще търсят имоти.
П.с. Дизелът му свикнаха на 3.50 и задръстванията в Сф са отново зверски.

# 96
Добре, че е Томева да разказва от практиката, че иначе, трябваше да съм милионер от ДКЦ, и другите активи, които се обсъждат тук.
Майтапа настрана но след няколко години, клиентите ще плащат по 3000 евро за ново строителство в хубави проекти и сгради, за панелките няма да има голям интерес.
2019 говорех, че до 2-3 години ще се качат с много имотите, още тогава приятели ме оборваха с балон:

Парцели няма
Работна ръка няма, безработицата е исторически нисък процент.
Пари в банките има
Минималната заплата ще я вдигат, която и партия да е на власт, а тя помпа инфлация.

Каквато и да е зимата, ще мине и хората пак ще търсят имоти.
П.с. Дизелът му свикнаха на 3.50 и задръстванията в Сф са отново зверски.

Наистина ли смятате, че ще станат по 3000 евро/кв? На база на какво цената ще е такава, кой ще ги купува, лихвите по ипотеките с какъв процент ще са и колко ще струва един хляб? Колко ще е квадрата в Париж тогава? Ако има нещо смислено в отговора Ви, може да се замисля и аз за инвестиция в имоти в София. Аз залагам, че до 2 години ще са отново много по-достъпни жилищата, с оглед намаляващото население, задаваща се световна криза и вдигащи се лихви по кредити и куп други фактори. Логиката за продължаващо поскъпване на имотите е хиперинфлация, която не е добре за никого.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 23:46 от ManKind

# 97
Танграта ако така водиш преговори и се отнасяш към опонентите си е ясно защо нещата са такива каквито са.

Довършване за 35000 Евро са интересни цени, както и куоуването през 2014-2016 за 40 000 евро двустайният. Това означава ли че нищо
ново не сте купували след 2016, защото цените са коренно различни ор описаните?

# 98
Тангра, какви инфлация, безработица и лихви очакваш следващите 3 години? Защити мнение, което е логическо обосновано и в унисон с цените на имотите и бъдещият им ръст или поне плато, интересно ми е как ще се обосновеш.

# 99
Освободете се от тази заблуда. Та значи не високите цени на енергоносителите, храни, транспорт и услуги вдигат инфлацията, а минималната работна заплата.
Колко от тези които са на минимална работна заплата инвестираха в жилище? За сведение - депутатите пак си вдигат заплатите, вместо да си "орежат разходите", както проповядват от трибуната на Народното събрание.

# 100
Много се оживи форумът, и много нови хора пишат, харесва ми, явно се случва нещо? Какво ли се случва 😀
Най-вероятно типичната зимна скука, където човек поседява повече вкъщи. А и в Клюкарника има само война и корона. Време е да станем експерти и по недвижими имоти Grinning

# 101
Освободете се от тази заблуда. Та значи не високите цени на енергоносителите, храни, транспорт и услуги вдигат инфлацията, а минималната работна заплата.

Разбира се, че инфлацията се дължи на високите цени на енергоносителите, но не само. Инфлацията се помпа (и това е универсално прието правило) и от вкарването на нови пари в обръщение. Това започна с печатането на пари, но сами по себе си напечатаните пари все още не помпат инфлацията, те са като банка с кръв, но тя трябва да се сложи на система и да се влее в кръвообращението на пациента. И това вливане става по много начини, като се стига и до вдигането на заплатите, които вече са директен фактор за вкарване в обращение на нови пари при същия обем стоки.   А иначе високите цени на енергоносителите, храни, транспорт и услуги не вдигат инфлацията, те СА проявление на инфлацията.

Защити мнение, което е логическо обосновано и в унисон с цените на имотите и бъдещият им ръст или поне плато, интересно ми е как ще се обосновеш.

Аз не съм Танграта, но от доста време пиша, че няма начин хлябът да стане от лев два лева, а апартаментите да поевтиняват. Все пак ако квадратен метър жилище е струвал 2000 хляба, нещата трябва горе долу да си останат такива и ако хлябът скочи не може жилищата да вървят на обратно. Разбира се това е доста общо, има и леки разминавания, особено в краткосрочен план. Все пак заплатите изостават от инфлацията и трябва време докато се уравновесят нещата, но в последствие и съотношението "брой хлябове за квадрат" ще се запазва горе долу постоянно. Избрала съм "хляб" съвсем условно, по-точно би било "потребителска кошница" Simple Smile

# 102
Ако е вярно, че огромна част от хората, които са на минимална работна заплата, получават допълнително кеш под масата, то вдигането и няма да им увеличи разполагаемия доход, само ще го изсветли. И съответно няма да “помпа” инфлацията. Според мен това е една от причините защо така агресивно се вдига МРЗ, всички са наясно, че бизнесът може да си ги позволи, но и бизнес, и работници предпочитат под масата. Мисля, че по официална статистика над 50% от заплатите са МРЗ, а сивата икономика е с доста впечатляващи размери.

Инфлацията при хранителните стоки е около 20% на годишна база в България. Определено е от най-високите в Европа, заради лошата конкуренция тук. Разбира се при някои стоки е много повече, например олио, но при други е много по-малко. Работата ми е свързана със следенето на пазара на храни.

Според мен цените на имотите ще се задържат на тези нива още доста време, освен заради инфлацията, и заради мръсния кеш от престъпна дейност. Все по-явно става, че ще влизаме в Еврозоната и този кеш в лева ще трябва да се изпере някакси и да се обърне в евро. Е, винаги могат да ги изперат в бетонни безумия на морето, но май напоследък постихна интереса за там.

# 103
Тоест, нашият стандарт ще расте, а на развитите икономики ще пада. Ами тогава няма ли капиталът да се пренасочи там, където е изгодно? От бг инвестиции, навън - да се купуват евтинки неща, както и от чужди инвестиции - не към България, ами към Филипини, примерно.

# 104
Тоест, нашият стандарт ще расте, а на развитите икономики ще пада. Ами тогава няма ли капиталът да се пренасочи там, където е изгодно? От бг инвестиции, навън - да се купуват евтинки неща, както и от чужди инвестиции - не към България, ами към Филипини, примерно.

Кой е казал такова нещо??? Иначе е нормално нашият стандарт да расте с по-висок темп от този на развитите държави поради ефекта на "скачените съдове", но за падане никой не е говорил.

Общи условия

Активация на акаунт