Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 731
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
П.П. Не е вярно, че ВСИЧКО  в природата расте по логистична крива. Например верижната реакция при атомните бомби не го прави. Разширяването на Вселената също няма да спре.  И инфлацията, тоест кривата на ръста на цените, ще е все нагоре.
Ти, мисля, беше инженер, така че си по-сведуща от мен в математиката и физиката. Но енергията, отделена от ядрена експлозия, расте експоненциално и в един момент забавя и спира (като свърши горивото) така че ако я начертаеш общо отделената енергия спрямо времето, мисля ще изглежда точно като логистична крива.
За вселената не знам - някои хора казват, че сега се разширява, пък после ще вземела да се свива и пак да стане една точка, от която ще последва нов голям взрив. Но това е оф-топик.
Не е оф-топик обаче растежа на цените - ако го измериш не в напечатани хартийки, а в нещо реално като например злато, или брой заплати, нужни за закупуването на една къща, то той расте до един момент, после растежът инфлектва и намалява.

# 76
Защо спорим? Посочете ми един бум след който няма гърмеж?

# 77
Не забавя, а спира поради изразходване. Посочените от теб преходи са между две устойчиви състояния. Верижната реакция е експоненциално нагоре и после рязък, почти моментен спад до нула, не на ново ниво.

Иначе преходните процеси могат да имат и такъв вид:

# 78
На мен наистина ми е интересно какви мотиви има човек инвестирал в имоти в София. Целият пазар се крепи на вярата на населението ни, което се топи с всяка изминала година с големи темпове. Освен, че сме се стопили с 800-900 000 за последните 10 години като население, то етническите българи със сигурност сме се стопили и с повече, за сметка на малцинствата, които в масовия случай не купуват имоти, а се настаняват в тях.През  89-та сме били почти 10 милиона, от които 9+ милиона българи. В момента сме 6,5 милиона по официални данни и малцинствата са около 1,5 милиона. Само за 33 години сме почти наполовина. Обезлюдяването на селата и малките градове вече е факт, няма почти останал млад и здрав българин в доста от тях. Сега казвате "говорим за София, не за цяла България", след това ще е "Е, не за всички квартали на София" и т.н., докато не остане само центъра. Защо си мислите, че София и още 2-3 града ще са с вечен прираст и растеж, който растеж няма откъде да бъде захранен и не ги очаква същата тъжна съдба (за нас като българи) каквато вече е в цяла България? Дългосрочни инвестиции в имоти в София, не мерси.

# 79
Много ми харесва как се караме тук в темата.

А съгласно теорията на професора и кривата, която е дадена за справка - тя какво ти говори, Chris78?
Че кривата расте, расте, и после може за малко да спре да расте..но да се срива, не е показано.
ManKind от 89-та до сега са минали 33 години, като голямата част от спада е заради отваряне на границите и бягане навън на който е искал да избяга. Няма вечно да бягат, почват да се връщат.
А 33 години не са малко време. Толкова години да печеля по много от имоти, после ще съм на края на живота си, а ще си харча парите и няма да вечеряме само с хляб и кисело мляко.
Активната възраст на човек, докато му се занимава и е деен, е до 50 и няколко години. После бих казала, че се занимава само ако бизнесът му е такъв(примерно е строителен предприемач). Но в общия случай, спира да ти се занимава и търсиш спокойствието. А спокойствие без пари, с които да го обезпечиш, не знам дали ще е възможно.

# 80
Много ми харесва как се караме тук в темата.

А съгласно теорията на професора и кривата, която е дадена за справка - тя какво ти говори, Chris78?
Че кривата расте, расте, и после може за малко да спре да расте..но да се срива, не е показано.
ManKind от 89-та до сега са минали 33 години, като голямата част от спада е заради отваряне на границите и бягане навън на който е искал да избяга. Няма вечно да бягат, почват да се връщат.
А 33 години не са малко време. Толкова години да печеля по много от имоти, после ще съм на края на живота си, а ще си харча парите и няма да вечеряме само с хляб и кисело мляко.
Активната възраст на човек, докато му се занимава и е деен, е до 50 и няколко години. После бих казала, че се занимава само ако бизнесът му е такъв(примерно е строителен предприемач). Но в общия случай, спира да ти се занимава и търсиш спокойствието. А спокойствие без пари, с които да го обезпечиш, не знам дали ще е възможно.

За съжаление почти никой не се връща, колкото и да ни се иска. Аз съм 94 набор и половината ми випуск живее в чужбина, най-вече Германия. Права си, че човек като мине 50-те иска почивка и тогава може и да се върнат, но не бих залагал на това. И не мисля, че преселването е приключило. Всеки младеж от село има два варианта в момента - София или чужбина. Засега може би София надделява, но докога не бих дал прогноза. Освен да стане чудо и жените да почнат да раждат по 4-5 деца и всички да се върнат от чужбина, или пък чужденци от цял свят да проявят интерес към апартамент в София, не виждам как инвестиция в имот направена в момента би се възвърнала в бъдеще.

# 81
От гледна точка на парите (с оглед на цените и ниските данъци) за много младежи да си стоят в София е по-изгодно, отколкото да емигрират. Да не говорим за купоните, средата и прочее. Това е само вметка, не знам кое явление ще надделее, но емиграцията според мен не е толкова масова колкото беше някога.

# 82
  • София
Аз пък продължавам да се чудя на хората, които мислят другите хора, че дори пишат по форуми за работите и делата на другите.

И на мен са ми чудни хора, които теглят кредити и с последните пари ходят по мали, бали, хали, купуват димящи немски таралясници, слагат плънки, зобят химия, ама не ходя да ги пиша по съответните форуми и да ги питам как така.

# 83
Аз пък продължавам да се чудя на хората, които мислят другите хора, че дори пишат по форуми за работите и делата на другите.

И на мен са ми чудни хора, които теглят кредити и с последните пари ходят по мали, бали, хали, купуват димящи немски таралясници, слагат плънки, зобят химия, ама не ходя да ги пиша по съответните форуми и да ги питам как така.

Ако говориш за мен, в голяма заблуда си. Нито тегля кредити, нито карам немска кола, нито зобя. Тя темата е за имотите в България, какво се случва реално. Влезнах по друга причина, ама гледам сте го обърнали на форум за инвестиции последните месеци и затова ви се чудя.. Каква инвестиция може да е апартамент в София при тежката демографска криза, която наблюдаваме, при задаваща се рецесия, при очаквано вдигане на лихвите от банките? Не го виждам просто.

# 84
За съжаление обратната емиграция не е на такива нива, които да поддържат икономическия и демографски бум.

Масовото Бг семейство има по едно дете, а изключенията с 3 са под 1%.

Почти всяко второ българче се отглежда в чужбина и определено не мисли някога за връщане в България, а родителите се връщат ЗС пенсия, не за бизнес или работа.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 20:03 от Анонимен

# 85
Няма шанс за увеличаване на населението, освен ако не заселим 1 млн. украинци, например.
Семейства около мен, с големи деца емигрират. Семейства, които имат пари, имоти и пътуват достатъчно. Споделят, че след всяко прибиране в България, тук им се вижда все по затъващо и тъжно място.
Заминавайки обаче, не си продават жилищата. Така че, при намаляващо население, няма свободни жилища, защото е евтино да имаш празно жилище в България.
Това сме го нищили много пъти. Няма и да стане по-скъпо.
Спадането на цените, също сме го нищили.
Става баавнооо. Ако си знаел, че можеш да продадеш преди 2 месеца нещо за 200 хил. евро, много трудно ще го пуснеш на 150 хил. евро.
Единствено големият брой разрешителни за строителство, могат да обърнат нещата, ако обаче жилищата почнат да се строят.
Ако строителите на почнат и чакат по-добри времена, нещата ще се случат по-бавно.

# 86
Каква инвестиция може да е апартамент в София при тежката демографска криза, която наблюдаваме, при задаваща се рецесия, при очаквано вдигане на лихвите от банките? Не го виждам просто.

Я да помисля, ако си купил преди няколко години и вече се е изплатил изцяло или почти и продължава да носи доход, тогава какво е?

# 87
Каква инвестиция може да е апартамент в София при тежката демографска криза, която наблюдаваме, при задаваща се рецесия, при очаквано вдигане на лихвите от банките? Не го виждам просто.

Я да помисля, ако си купил преди няколко години и вече се е изплатил изцяло или почти и продължава да носи доход, тогава какво е?
Апаетамент за 100К Евро се е изплатил от наеми по 800лв за няколко години?! Добре.

# 88
Аз не съм инвеститор в имоти, ама Танграта например казва, че са му се изплатили.
А и ако към момента купеният за 100 000 струва 200 000 не може ли да се счита, че счетоводно сделката отдавна е на плюс?

# 89

Тогава просто си бил късметлия, време е да се възползваш от късмета си, докато можеш. Защото за идващите години не се знае нищо, но със сигурност няма да е ръст на икономиките и отрицателни лихви и кредити за всички живи. Това е малко като "заложих на черно и спечелих, защо да не заложа и спечеля пак?" 'Щото може и да не спечелиш. 😄 Съмнявам се някой от тукашните инвеститори да е правил дълбоки анализи и да е прогнозирал ръста, COVID, миграцията и тем подобни.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 19:53 от ManKind

Общи условия

Активация на акаунт