Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 702
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
Аз мога да кажа от личен опит, че пазар на продавача, много лесно се превръща в пазар на купувача.
HappyHeart, не знам пък къде съм казвала, че сега не е пазар на продавача или нещо такова. Явно от много скоро четеш тук. Много обичам да ми слагат думи в устата. Искам да ти кажа, че лично аз всекидневно преговарям цени в хиляди долари, пък ти ми обяснявай как се преговаря. Също съм видяла какво ли не в цикличността на пазарите, на които работя. Ти пак ми обяснявай какво било днес на пазара.
Мога да ти дам урок по преговаряне при определен етап от цикъла на пазарите, ма на лично.

# 61
MaryPop, за имотния пазар иде реч, не за други. На други със сигурност си топ.

# 62
  • София, Bulgaria
Можеш да купиш имот на зелено на по-ниска цена, но не всеки може. И не е до преговори, а до ситуация и ако ти имаш достъп до нея. Давам пример. Звъни ми познат строител: Знаеш, че преди акт 14 не продавам, но ми трябват пари за една друга сделка, да подготвя следващия парцел и т.н.. Мога да продам 2-3-5 апартамента на 1250 евро/ 1500 е масовата цена в района/, ама на клиенти без банка и ако платят сега 70%, 30 % след акт 16, не ги бързам тях. Цифрите са произволни, разликата е цента реална., че и по-голяма.
И на кого ще се обади, на познат брокер, на стари клиенти, на такива като Тангра, няма да пусне обява в imot.bg.
Ей така стават нещата, но трябва да си в "играта". А зависи от РЗП на сградата може и повече ап. да развърже на тънка ласйсна. И не, не губи пари, подготвя си следващия проект. Щото и парцелите са кът, изпадне ли нещо трябва да действа. Гледат да няма луфт между обектите, за да си прехвърлят работната сила, а и да хваната вълната докато може. 
На мен познати строители са ми правили 10% остъпка, като съм се интересувала за имот лично за мен, обаче с изричното условие, че не е за клиенти. А дори не бях питала за отстъпка, защото още не знаех искам или не.
И пред очите ми изгониха един лекар, дето влезе направо с бутонките, почна да се пазари,  да им прави сметка, колко им излизал строежа, колко печелят и колко отстъпка можели да направят без проблем.

# 63
Такива варианти има, но са кешови плащания и не са масовка.

# 64
  • София, Bulgaria
Ами схемата
Цитат
Ние няма какво да ги правим парите по-рано, отстъпка няма, плановете са 30-20-30-10-10
, да не би да не е за кешови. Банката финансира най-рано след акт 14 и то не всеки строител.
И никой не говори, че са масови.

# 65
Давам пример. Звъни ми познат строител: Знаеш, че преди акт 14 не продавам, но ми трябват пари за една друга сделка, да подготвя следващия парцел и т.н.. Мога да продам 2-3-5 апартамента на 1250 евро/ 1500 е масовата цена в района/, ама на клиенти без банка и ако платят сега 70%, 30 % след акт 16, не ги бързам тях. Цифрите са произволни, разликата е цента реална., че и по-голяма.
И на кого ще се обади, на познат брокер, на стари клиенти, на такива като Тангра, няма да пусне обява в imot.bg.
Ей така стават нещата, но трябва да си в "играта". А зависи от РЗП на сградата може и повече ап. да развърже на тънка ласйсна. И не, не губи пари, подготвя си следващия проект. Щото и парцелите са кът, изпадне ли нещо трябва да действа.
Браво - добър пример. Нали затова казвах, че част от парите си държа в бързоликвидни безрискови инструменти, например американски ДЦК. Хем носят 4.5% доход, хем са налични веднага ако ми изпадне нещо. Може да не е имот, аз си набелязвам други инвестиции, а и мен не ме канят по такива обекти, защото не съм редовен клиент.
Ама и да си редовен клиент, ако си набил всичко в имоти, и да ти се обадят няма да можеш да се възползваш. Ще чакаш 20-30 години да си възвърнеш инвестицията от наеми.
По-добре е, според мен, ако наистина имаш такива възможности, после да си ги осребриш в опортюнистичен момент, когато цената се е покачила и не очакваш да се качва още много, за да имаш ликвидност да действаш в нещо ново.

# 66
Ами схемата
Цитат
Ние няма какво да ги правим парите по-рано, отстъпка няма, плановете са 30-20-30-10-10
, да не би да не е за кешови. Банката финансира най-рано след акт 14 и то не всеки строител.
И никой не говори, че са масови.
Визираният пост е от потребител все с имоти купени така, но уж със заеми и ипотеки.

Схемата е стандартна.

# 67
Черна Станция, кое по-точно е по-евтиното на зелено? Аз виждам същите цени като за вече построено, като презумцията на инвеститорите е, че след 2 години (като бъде построена сградата), цените щели още да дръпнат. Та честно казано не виждам какъв смисъл прави това зелено, освен че примерно може да се правят някакви устройствени размествания донякъде още от началото, за да е повече по вкуса на купувача.

Нямам актуален опит, някога беше обичайно да е по-евтино. Предполагам, че и сега може някой да продава по-евтино, ако му трябва финансиране. То ако всеки строител правеше така за всеки купувач нямаше да има нужда да се търси. Както писа и Томева, това е някакъв затворен кръг. Неслучайно като се пусне обява за НС и още първия ден се вижда, че най-хубавите апартаменти са изкупени.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 16:43 от Черна станция

# 68
В Кръстова вада в момента, познати строители, казаха, че докато не продадат всичко на зелено, не почват да строят. Останали са още два-три АП., И ми звъняха дали не ги искам. Даже няма сложена ограда.
Иначе, които са заминали най-хубавите, може да пише, че са продадени, а реално да са обещетение. Обезщетенията вървят различно, в Обеля, Враждебна и прочие 23-25. В МанЛи 35-40, в Центъра може и 50 процента да са. Така че, ако такъв процент от имотите е зает, и ако са на хубави етажи, значи са обещетение, не се чудете.

# 69
Както писа и Томева, това е някакъв затворен кръг. Неслучайно като се пусне обява за НС и още първия ден се вижда, че най-хубавите апартаменти са изкупени.
Да, така правеха, защото едно 7-8 години подред това беше печелившо. Но като се обърне тренда и като се окаже, че след 2 години чакане накрая струва по-малко, отколкото си дал - ще правят ли пак така?
Казвам "като", а не "ако" - макар и да не знам с точност кога ще е, нито едно нещо не се качва само нагоре в експоненциална крива, а расте на цикли (и понякога спада).
Проф. Вацлав Смил има една много хубава книга за растежа - всички неща, които растат в природата, физиката, химията, икономиката, епидемиологията, демографията, абе всички области - не растат безкрайно, а често следват т.нар. логистична крива - в първата си половина тя расте експоненциално, после има инфлексна точка, после растежът се забавя и спира. И който гледа само една част от кривата и мисли, че растежът ще продължава винаги така, допуска грешка

# 70
Не разбирам защо продължаваш с тези теории, които никой не оспорва. Тук се говори за практически неща, случвали се в близкото минало и даже все още. Утре си е за утре, като дойде ще му мислим.

П.П. Не е вярно, че ВСИЧКО  в природата расте по логистична крива. Например верижната реакция при атомните бомби не го прави. Разширяването на Вселената също няма да спре.  И инфлацията, тоест кривата на ръста на цените, ще е все нагоре. Логистичната крива важи за преходни процеси (преминаване от едно нива на друго под въздействието на някаква сила) и на всичко отгоре съвсем не винаги има такава форма (това с преходните процеси ми е по специалността и тук няма да ме наддумаш).

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 17:25 от Черна станция

# 71
Има и друга теория, пазаря може да остсне нелогичен, по-дълго отколкото ти можеш да останеш в състоятелност Grinning

# 72
Не е по-евтино на зелено в момента, просто имаш избор от имоти -етаж, изложение, гараж.

# 73
# 74
Има и друга теория, пазаря може да остсне нелогичен, по-дълго отколкото ти можеш да останеш в състоятелност Grinning

Пазарът винаги е логичен, но понякога логиката се вижда чак като станат нещата Wink

Общи условия

Активация на акаунт