Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 660
  • 748
  •   1
Отговори
# 45
Не знам кой не разбира от имоти, но някои хора не разбирате от бизнес. Както казах и преди, в бизнеса не се гледа с един апртамент да станеш мелеонер. Цената е според ситуацията и нуждата. Печелят тези, които се адаптират. А обикновения продавач с наслесдтво от баба си, цял живот ще държи като удавен и ще мизерства, само и само да не се мине.

# 46
  • София
Броят на обявите на имоти в продажба се увеличава устойчиво през тази година.

В началото на следващата година ще видим и статистиката за сделките от последното тримесечие,
ама мога да се обзаложа, че ще е по-зле от предходните години!
Тогава ще започнат и да се вдигат лихвите по ипотечните кредити.

Отделно, много хора започнаха да се оглеждат за други инвестиции, което е добре.
В такива времена на страх се правят пари от различни неща, не точно от имоти.

Но нека видим какво ще се случи, че от друга страна ЕС се готви да ни даде още едни милиарди,
които ще се трансформират в жилища от едни хора с големи комисионни и съмнително спечелени проекти. Rage

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 01:10 от mitkomitashki

# 47
Има и друго - човек ако веднъж проучи пазара и строителите, после вече с много по-малко усилия си поддържа познанията и контактите. Самите строители се обаждат на постоянните клиенти преди изобщо да пуснат сградите в продажба. Та има си хора, които добре се оправят с това.
Имаше предната рецесия една фирма КРИТ, не знам от какво е било съкращение. Но се водеше за най-стабилната, строеше лъскави сгради в Борово, Ман. Ливади и т.н. Още пише Крит на някои от тях. Та тази фирма като почнеше сграда всичко се продаваше, защото нали хората си проучили строителя и няма да стане фал.
Е, вече я няма тази фирма, а някои от започнатите й сгради не знам как ги довършиха, но ги продаваха съдебни изпълнители.

Дори не само по време на криза става така - ами Васко Черепа като го закъса? Какво да му проучваш - най-богатия българин, инвестирай и не бой се!
Големия проект в Красно Село мисля 2018-2019 го пуснаха за продажба, много хора дадоха първи вноски, а те бяха толкова по-големи, колкото за по-голяма отстъпка от пазарните цени ламтиш.
Е, който имал бол пари - дал, а докъде е сега строежа? Уж бутат нещо, но гледам прозорци дори още няма. А кога ще го завършат - кой знае. Та ако си взел 20-30% отстъпка от цената, ама парите ти са стояли затворени 7-8 години, докъде си стигнал? И кой знае каква ще е пазарната цена, когато получиш Акт 16 (ако го получиш).

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 09:25 от chris78

# 48
Специално за Нове, там историята със спирането на строежа беше много скалъпена. Иначе досега да са завършени сградите. Те между другото не се строят едновременно, някои са без тухли и прозорци, но други са почти готови. Лошото само е, че всички сгради вземат акт 16 едновременно, т.е. готовите сгради няма да вземат, токато не завършат и най-изоставащите.

# 49
Много такива обекти има. Но това е начин да се намести пазара. Като изгори една маса хора с пари и стават по-предпазливи.

От моето ходене по огледи в момента, да споделя малко от реалността, основното което прави впечатление, освен бомбастичните цени е желанието на собственика да остане 2 години под наем в същото жилище.
Даже си ги пише в обявите.
Много хора си правят сметка да продадът на високи цени, за държат кеша в банка и след 2 години да се появят на пазара отново.

# 50
  • София, Bulgaria
Аз не съм привърженик на покупка на зелено, имено заради примери като Крит и не само. Дори ги използвам, като "страшни" примери пред купувачи, които са фенове на зеленото. Някои се отказват от идеята, други не се плашат.
Но дори и аз трябва да призная, последните 10 г. тези примери са пренебрежимо малко, на фона на стотиците успешно построени сгради. Рискът е по-голям  в момента и е кристално ясно защо.
Някъде от 2019 почна да се говори, че пазарът стига пика си, че цикличността му подсказва нова криза. За лихвите също... от 2 години се очакваше да почнат плавно да се дигат. Не е  било тайна. Много се говори и интервюта имаше с кредитни посредници. А те паднаха още повече.
Може би пандемията даде 2 г. отсрочка на лихвите и активира още повече покупката на имоти. Нооо още миналата година лятото, есента на 2021 започна отлив на купувачи. И не защото, нямаха нужда, а защото стана наистина много скъпо, остави, че скъпо, а нямаше и читави имоти. Според мен 50К ги делеше купувач-продавач. Купувачите считаха, че могат да платят 200К-220К за имот 250К-270К. И така тръгнаха на долу броя нови сделки.  Естествено статистиката в Агенция по вписване отразява изповядани сделки, но това са и сделки започнати преди 1-2-3 години. 
Аз заблуден кредитополучател не съм срещала/ това не значи, че няма разбира се/, напротив всички са искали да разиграем вариант и при по-висока лихва, да видят каква ще е вноската им. Срещала съм рискови, които надвишават неписаното правило 30% от чистия месечен доход да е вноската по кредит, но не е било да не знаят, какъв им е риска.

# 51
Това сме го говорили. Разиграха ли си сценария 50% инфлация нахрани, енергия и гориво? Разиграха ли си сценария с безработица. Или все още е нереалистичен?

# 52

Имаше предната рецесия една фирма КРИТ, не знам от какво е било съкращение. Но се водеше за най-стабилната, строеше лъскави сгради в Борово, Ман. Ливади и т.н. Още пише Крит на някои от тях. Та тази фирма като почнеше сграда всичко се продаваше, защото нали хората си проучили строителя и няма да стане фал.
Е, вече я няма тази фирма, а някои от започнатите й сгради не знам как ги довършиха, но ги продаваха съдебни изпълнители.

Дори не само по време на криза става така - ами Васко Черепа като го закъса? Какво да му проучваш - най-богатия българин, инвестирай и не бой се!
Големия проект в Красно Село мисля 2018-2019 го пуснаха за продажба, много хора дадоха първи вноски, а те бяха толкова по-големи, колкото за по-голяма отстъпка от пазарните цени ламтиш.
Е, който имал бол пари - дал, а докъде е сега строежа? Уж бутат нещо, но гледам прозорци дори още няма. А кога ще го завършат - кой знае. Та ако си взел 20-30% отстъпка от цената, ама парите ти са стояли затворени 7-8 години, докъде си стигнал? И кой знае каква ще е пазарната цена, когато получиш Акт 16 (ако го получиш).

Ми да, така е. да купуваш на зелено си е риск и точно затова цените са по-ниски, както попита някой. Но то и с акциите е същото - рискът и печалбата вървят ръка за ръка. Не виждам за какво да спорим тук.

Иначе рискове от такъв тип се борят с обем - ако купиш десет жилища и едно да е къса клечка пак ще си на печалба. Всичко или нищо рискуват тези с малкото пари, които залагат на едно.

# 53
Бяха по-евтини на зелено, сега купуваш и като дойде време за акт 16 и ти удрят една индексация 30% и пак излиза на цена като за готово. Ама както пеят чалгарите - за милиони няма закони...

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 15:06 от bboiko

# 54
Черна Станция, кое по-точно е по-евтиното на зелено? Аз виждам същите цени като за вече построено, като презумцията на инвеститорите е, че след 2 години (като бъде построена сградата), цените щели още да дръпнат. Та честно казано не виждам какъв смисъл прави това зелено, освен че примерно може да се правят някакви устройствени размествания донякъде още от началото, за да е повече по вкуса на купувача.

# 55
Строежът на зелено реално подпомага само строителя инвеститор да ползва клиентските средства за да си завърши проекта.
 Спомага и на клиента да получи ново жилище, но след година- две.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 15:12 от Анонимен

# 56
Ми да, така е. да купуваш на зелено си е риск и точно затова цените са по-ниски, както попита някой. Но то и с акциите е същото - рискът и печалбата вървят ръка за ръка. Не виждам за какво да спорим тук.
Ми знам ли, някой като ми каже "аз умея да намирам имоти на цена под пазарната" виках може пък да е печен и да умее да преговаря добре? Или да намира някакви заблудени собственици, които не знаят колко струва имота им? Или купува от фалирали хора, които ги ликвидират?
По ХГТВ нали има такива шоута за флипъри - купиш за 200, удариш една боя, продадеш за 300, няколко пъти така и ето те милионер.

Но ако финансираш някой предприемач безлихвено, за да завърши обектите си, и поемаш риск да изгори, то това си е нормална компенсация за риска и за цената на парите - не бих го нарекъл под-пазарна цена.
Да речем в момента в квартал Х цената е 2000/кв.м. за готово и 1500 на зелено - това е пазарната цена за две съвсем различни неща. Не бих казал, че ако вземеш това на зелено си намерил нещо под пазарна цена. Така ще е, ако вземеш примерно готовото за 1800.

# 57
Бяха по-евтини на зелено, сега купуваш и като дойде време за акт 16 и ти удрят една индексация 30% и пак излиза на жена като за готово. Ама както пеят чалгарите - за милиони няма закони...
Индексирането трябва да се опише в договора предварително, при какви условия става, с колко се увеличава цената и какво става ако не сте съгласни да платите екстра.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 22:30 от Sapien

# 58
Като чета Chris78 и MaryPop какви неща "по теория" пишете и имам чувството, че в последните години /а може би никога?/ не сте преговаряли с предприемач.
Последните години са на продавача и общо взето до акт 14 не остава нищо читаво.
Разговорите с инвеститора са били:
Въпрос: Защо продавате като цена на готово?
Отговор: Ако намерите същото готово, отидете и го купете.
Въпрос: Може ли да се договори отстъпка при плащане по-рано?
Отговор: Ние няма какво да ги правим парите по-рано, отстъпка няма, плановете са 30-20-30-10-10. Имаме история и банки, които финансират нашите обекти, та ако не сте Вие друг ще ги купи.
Въпрос: Има ли възможност да се смени някой контакт, някакви минимални промени?
Отговор: Ние можем да Ви дадем оферта след акт 14, но няма да Ви хареса цената. По-добре си ги правете сами по-късно нещата.
- Въпрос: Още сте на етап разрешение за строеж и няма първа копка, а са останали само северни апартаменти, как може човек да се добере до нещо по-читаво?
Отговор: Ние строим от 15/20/30 години със собствени средства/баща ми строи още и всички го познават и имаме редовни клиенти, които купуват по няколко апартамента още след проектирането.
Въпрос: Добре, а няма ли някой, който е депозирал и в последствие се откаже, за да излезе оферта във вече започнат Ваш строеж?
Отговор: Не ни се е случвало.

Не знам как си ги представяте тия флипове, ама със сигурност не са за обикновен човек, още по-малко за такъв с кредит, както постоянно Крис смята някакви ритърни...Съжалявам, ама коментарите Ви са толкова далеч от реалността, която виждам, че не се сдържах.
И това не са цитати от 1-2 места, а поне 10 фирми с история.
Да, сега търсенето е спряло, но силно се съмнявам тия, охранените, изведнъж да почнат да предлагат 500 евро отстъпка на Крис (който е и с кредит на всичкото отгоре).

# 59
Поставете се на местото на строителния предприемач – защо му е да продава по-евтино жилища,тези "на зелено"?! И дали останалите предприемачи няма да го пребият от бой в тъмна уличка,ако реши да продава по-евтино.
Именно.
Точно това питам и все няма отговор, но пък напоително се дават все примери за закупуване само на такива имоти уж.
Няма нито логика, нито материално обезпечение такова продаване.

Общи условия

Активация на акаунт