Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 621
  • 748
  •   1
Отговори
# 30
Черна станция, точно поради вързването на лева към еврото не можем да увеличим количеството левове в обръщение без одобрение от ЕС *, което се подразбира като се каже "печатане на пари". И затова популистите разправят как трябва да излезнем от борда, защото само така се дават обещаваните 1000 лева минимална пенсия и 2000 минимална заплата**.

Значи според теб очакваме огромна "дезинфлация", че чак дефлация, ама най-добра идея ти се вижда да накупиш сега на скъпите цени стока, че да я продаваш после евтино като паднат цените...***

* това въобще не е вярно. Ако бяхме привързани към $, САЩ ли щяхме да питаме дали да печатаме. Печатането на пари е невъзможно щом сме в борд, без значение дали питаме ЕС или Ердоган.
** кой и кога го е обещавал това. Мит е, че вдигането на пенсии и МРЗ повишават инфлацията. А с МРЗ са вързани редица осигурителни прагове, които наливат пари в бюджета. Пликчето със заплата е едно, а осигуровките са на тънката лайсна към минималната заплата (осигурителния праг за дадена професия).
*** пак се врачува как щели да падат цените. Кога да очакваме билетче за градския транспорт от 6 стотинки?

# 31
То това с падането на цените е по-кофти. Дефлацията е по-коварна от инфлацията. Знаете ли кое е причинило Великата депресия? Инфлация или дефлация?

Дано да не се стига до там, ами просто плавно да изпукат балоните, ма и в думата “плавно” не вярвам.

# 32
  • София, Bulgaria
Подкрепям Гого и на мен ми писна от компетенции.
При криза, рецесия... много малко хора излизат "сухи ", а още по-малко на печалби.
А пък тези без кредити да не зларадстват, може и без кредит да претърпиш срив, да "баталясаш", както казваше баща ми.
А за имотите...замръзне ли пазарът, замръзват още десетки други бизнеси свързани с имоти пряко или косвено.
Понякога печелиш,  понякога губиш,  важно е да си в играта. Няма само щастие.

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 20:26 от tomeva

# 33
То това с падането на цените е по-кофти. Дефлацията е по-коварна от инфлацията. Знаете ли кое е причинило Великата депресия? Инфлация или дефлация?

Дано да не се стига до там, ами просто плавно да изпукат балоните, ма и в думата “плавно” не вярвам.

Така е, дефлацията е по-опасна от инфлацията, ама от нормалната инфлация. И ако след инфлационен пик цените се върнат назад това не е онази лошата дефлация. Както и ако цената на тока се нормализира, а оттам и всички други цени - на пръв поглед дефлация, но не точно.

# 34
Подкрепям Гого и на мен ми писна от компетенции.
При криза, рецесия... много малко хора излизат "сухи ", а още по-малко на печалби.
А пък тези без кредити да не зларадстват, може и без кредит да претърпиш срив, да "баталясаш", както казваше баща ми.
А за имотите...замръзне ли пазара, замръзват още десетки други бизнеси свързани с имоти пряко или косвено.
Понякога печелиш,  понякога губиш,  важно е да си в играта. Няма само щастие.

Не злорадствам, просто Танграта е много надменен  и категоричен 😀 Напълно съм наясно с всички рискове и при кеш и при кредит и че накрая всички страдаме и плащаме. То и сега няма да е различно, но някои не мислят трезво.

Черна станция, да, така е, но те няма да намалят цени от хубо и щото бизнесът им върви, тр да има нова причина, или някой нов играч да подбие пазарът и да измести старите.

# 35
  • София, Bulgaria
Мари, не визирах конкретно теб, а по принцип.
И трезво мислещите не са защитени от катаклизми в този живот. Хората са казали: " Къде го чукаш, къде се пука" и е много вярно.

# 36
Ами закривайте темата, щом на всички ви е писнало.

# 37
Само това ще попитам.
Кой строител и защо се навива на сделка на 50% от ПЦ когато може да продаде в пъти по- добре с вечно нарастващите ( според вас) цени?

# 38
Само това ще попитам.
Кой строител и защо се навива на сделка на 50% от ПЦ когато може да продаде в пъти по- добре с вечно нарастващите ( според вас) цени?
Строител или инвеститор? Защото обикновено, строителят получава като обезщетение от инвеститора част от апартаментите, които после след като е излязъл акт16, нито строител, нито инвеститор бързат да продадат. А тази сделка на 50%, ако е на зелено, няма какво да коментираме.

# 39
Само това ще попитам.

Причини много - пари на момента например, ако е закъсал. А и 50% от пазарната цена съвсем не значи на загуба, а само на по-ниска печалба, та ако с няколко продадени с по-ниска печалба жилища си финансира останалото, за да може спокойно да чака и спекулира след това не е лоша стратегия.
А може и точно в момента да се продава апетитен парцел. Или изгодна партида намалени тухли...

# 40
Попитала съм кой ще е този строител продаващ на зелено на цени 50% от ПЦ? И защо би го направил въобще?

Нали цените все растат и може да продаде на 2000евро квадрата? Къде е Киро на кирия в такива сделки, които Танграта все описва?

Черна Станция, заобиколена съм все от строители и инвеститори в имоти, и досега никой не се е навивал да продава на такава цена, а се гони макс печалба.

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 12:28 от Анонимен

# 41
Черна Станция, заобиколена съм все от строители и инвеститори в имоти, и досега никой не се е навивал да продава на такава цена, а се гони макс печалба.

Максимална възможна Simple Smile Ако е закъсал за кеш ще продава, разбира се. Един познат, който уж строеше и за мен, отказваше да продава на зелено, понеже после щял да има по-голяма печалба. Това хубаво, ама свърши парите и не можа да завърши строежа и когато вече беше склонен да продава никой не купуваше, че беше дошла кризата от 2008 година. А ако беше продал половината жилища щеше да завърши сградата и да може да изчака възстановяването на пазара.

# 42
Попитала съм кой ще е този строител продаващ на зелено на цени 50% от ПЦ? И защо би го направил въобще?
Нали цените все растат и може да продаде на 2000евро квадрата? Къде е Киро на кирия в такива сделки, които Танграта все описва?
Въобще не вярвам в писаниците му ( милиони, Канев, купуване със заеми, осигуряване на внуци, 50% по- ниски цени при купуване, майсторене на апартаменти докато работи  и прочие ) и искрено ме забавлява как си вярва в написаното.

А как реши каква е реалната цена на зелено? Явно отскоро си в темата и си пропуснала обсъжданията как сделки на зелено после гърмят като тапи от шампанско.

# 43
Чета темата от много години, но рядко пиша.
Просто абсурдите превръщани на стандарт са нереални и подвеждащи.

Черна Станция, такъв, който едвам ще завърши сградата и ще поевтинява всичко накрая за са я завърши, не е за хвалене и купуване от него.

Такива цени от 50К за гарсониера са нереални. Отделно в тях могат да живеят 1-2 човека само и наем от 800ле месечно е 😔

# 44
Черна Станция, такъв, който едвам ще завърши сградата и ще поевтинява всичко накрая за са я завърши, не е за хвалене и купуване от него.

Не всичко и не накрая, а в началото само няколко апартамента. Малка, но голяма разлика Wink

Общи условия

Активация на акаунт