Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 919
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
Страната ни е с един от най-високите проценти собствени жилища. Това тези, дето имат 5-10 жилища да се преразпределят към тия, които нямат е хубава утопия.
А тия, дето ходят всяка вечер по ресторанти, що не им таксуваме яденето, че да спрат и да иде за тия, дето нямат храна?
Да вземат и данък дивидент да направят 50% , че много хора нямат дялове от фирми, пък то си е изконно право да имаш акции някъде Grinning

# 226
Част съм от IT маркета, както и имам поглед върху рекрутмънта у нас и мога твърдо да заявя, че хора които търсят до 1500, 1700 си остават по градовете и не идват в София, заплатите за повечето позиции почти настигат София , справка търг представители, фармацевти, складови работници и мн мн други. Така че и вече повече се усеща че в София няма персонал, а не знам при толкова много апартаменти дали има толкова хора, само вижте какво става като брой обяви в имот.бг

# 227
Страната ни е с един от най-високите проценти собствени жилища. Това тези, дето имат 5-10 жилища да се преразпределят към тия, които нямат е хубава утопия.
А тия, дето ходят всяка вечер по ресторанти, що не им таксуваме яденето, че да спрат и да иде за тия, дето нямат храна?
Да вземат и данък дивидент да направят 50% , че много хора нямат дялове от фирми, пък то си е изконно право да имаш акции някъде Grinning

Акциите наистина са първа необходимост, нали? В чужбина наемите са високи и поради това, че 30-40% отива в джоба на държавата, за тези с втори жилища. Ресторантите също не са първа необходимост. А пък тез с по 5-10 да си плащат данък, с който малко да се поуправи циганията. Ама, в Бг-то е така нито данъци, нито уреденост, ама всеки с по 5-10 апартамента😀.

# 228
Добре би било държавата да се намеси като сложи едни 40-50% данък върху доход от недвижима собственост. Това ще откаже редица спекуланти от купуването на 10+ жилища, от които те реално нямат нужда, но ще помогне на други 7-8 семейства, които не могат да си позволят, защото ми се чини, че стая демография, нулев чуждестранен интерес, основните играчи са  уанаби рентиеритe.

Това яко намирисва на социализъм. какво от това, че нямали нужда от 10 жилища? Да не би фермерът да има нужда от 100 крави? Или собственикът на транспортна фирма от сто камиона? Нали знаеш, че пътят към ада е застлан с добри намерения? То на пръв поглед и комунизмът е съставен само от добри намерения, ама...

# 229
Много малка част от хората плащат данъци върху доходите от имоти. Прехвърля се по данъчна оценка, наемите повечето ги взимат на ръка, не декларират нищо. Това го знае всяко хлапе. В съседната тема се опитваха да чийтват от 9%-ния flat  данък върху наема, приспадайки разходите за брокер и климатик. Та успех пожелавам на този,който вярва, че такава мярка би пожънала успех. Единствено данъкът за притежание на имот ако се вдигне, би имало ефект, понеже там няма как да избягаш. Но той се определя на местно ниво и зависи от данъчната оценка. А ако оценките се актуализират, тежко и горко на пенсионерите с големи жилища, рентиерите ще намерят начин да ги платят.

# 230
  • Бургас
Е да, ама тук хем искат да пушат, пият и ходят на ресторанти на поразия, хем "партията да се намеси", та да им осигури и жилище. Като искаш жилище, отказваш цигарите. Ей ти половин вноска. А ако намериш и сгодна женица, дето и тя да ги откаже - ето ти цяла.

# 231
Гореописаното е пример от евро юрисдикция(42% данък доход ако отдаваш второ жилище), не е комунистическа фантазия. Още нещо, алкохолът и цигарите са безумно скъпи на същото място, не им дреме на държавниците за алкохолно и цигарозависимите. Събира си данъците и си ги оползотворява за “общото благо”.

Те в повечето държави данъкът си е толкова и без това, а ако за първо жилище е по-малък то е отстъпка (както и у нас има 50% отстъпка), а не увеличение за второто жилище.  Цигарите и алкохолът пък са вредни и е нормално да се възпрепятства употребата им, докато да се възпрепятства бизнесът не е правилно.

# 232
Гореописаното е пример от евро юрисдикция(42% данък доход ако отдаваш второ жилище), не е комунистическа фантазия. Още нещо, алкохолът и цигарите са безумно скъпи на същото място, не им дреме на държавниците за алкохолно и цигарозависимите. Събира си данъците и си ги оползотворява за “общото благо”.

Тези 42% ще се калкулират в наема и пак ще ги плати някой друг. Ако идеята ти е да се намали цената на жилищата, могат да пробват:
- доказване 100% на произхода на парите от купувачи
- публичен каталог на всяка една продажба подобно на Щатите и ревизия за компанията която е продала и купувача
- нормален закон за обща собсвеност , която ще накара собсвениците да плащат за подръжка на входа и ще се замислят преди да държат апртаменти празни с години.

Като цяло трудно ще стане защото в Бг е национален спорт да се крият данъци и супер много пари се изпират с недвижими имоти.
А призиви от типа “Другари , дайте да дадем ..” докараха цяло едно поколение да емигрира. Ако нямаш и чакаш на държавата да вземе от някой и да ти даде или някой да те оправи за 800 дни не става.

# 233
Идеята, за пореден път казвам, не е моя, а е реален пример. Тези пари, които са платени в данък отиват за подобряване на нещата, които имат нужда от подобряване - настилки, тротоари, зелени площи, площадки и т.н. Никъде не твърдя да се раздават апартаменти на социално слаби, напротив, твърдя, че вместо да се облагодетелстват шепа спекуланти - имаше някакъв пример за един такъв със 130 апартамента, може по добре да се ръководи този процес, за да е изгоден за всички. Дори съм писала, че тези с 5-10 апартамента, като си платят данъка, вероятно ще си разполагат със същите пари като сега, защото разликата ще е че наемите ще са доста по-високи, абсорбирайки държимотж към държавата. Такива имотни регистри, каквито си описал, съществуват в Европа и цените наистина са транспаранти. Никой не се налага да открива топлата вода - тя не е коми изобретение.

# 234
  • София
Може ли да ми кажете, или в коя тема да питам - правене на баня в София от ШиЗ, до готова, плочки среден клас, около 3-4 кв.м. колко излиза всичко ремонт и материали.
между 4-5к само за труд. Сега правим 2 бани и имам разбивка от преди няколко дни. Пиши ми на лично, ако искаш да ти я пратя.

# 235
  • София
Сега погледнах какво съм си записал, за статистиката.
На 16.01.2022 е имало 30207 обяви за имоти в продажба за София град в imot.bg
В момента има 37008 обяви за имоти в продажба.
6801 обяви продава в повече.

Регулярно си записвам. Ясно, че има всякакви обяви, но е важна тенденцията е тя е очевидна.
22% повече обяви и стабилно си растат.

Точно обратното е с наемите. На 16.01.2022 е имало 17828 обяви за наеми в София град в imot.bg
В момента са 11537. Точно 6291 обяви отдава под наем по-малко!

Изводите оставям за вас!

# 236
Няма нужда да се вдигат данъците, а само да почнат да се събират сега дължимите, заедно с давността от 5 години. И да се проверява стриктно произхода на парите. А не като сега социално слаб, получава помощи, ама с 5 апартамента...

# 237
Есенцията от речта “Приземяване”на Тодор Живков, по въпроса кой трябва да взима решения.
https://m.youtube.com/watch?v=4Tgr0IAboVQ

Иначе по идеята за 42% процента данък , лошо няма , но кои са тези страни и какво е нивото на корупция в тях?
В Бг ще се усвоят парите и ще се направи минимално, примери програмата за саниране  , къщи за Тъщи( гости ) и която и да е европрограма. Не 42% процента да има ами 42000% пак няма да стигнат.
Най- елементарното нещо е всяка община да си избере някакъв архитектурен дизайн за стълбове и тротоари и да част от изпълнението на всяка нова сграда. За старите сгради се облагородяват поетапно. Само че трябва да се слагат и глоби на блокове , които не си подържат междублоковото пространства. Дали ще се събирате всеки месец или ще си плащате на фирма всеки вход си решава.
В старата ми компания един ден в седмицата всеки чистеше около колата си и паркинга ни винаги беше чист, отнемаше около 2 минути за гараж с 200 места.

# 238
В едно сте прави - нещо трябва да се промени в данъчната политика, за да се постигне някакъв баланс в обществото между неразумно богати, средна класа и бедни. Има хора работещи по 12-16 часа и нямат дори 1 апартамент - това също не е справедливо.

"Данъкът върху нетното богатство е най-благоприятният за капитализма

Той би поставил по-голямата част от капитала на икономиката в ръцете на тези, които го разпределят добре.

Изглежда сигурно, че данъчната тежест върху собствениците на капитал ще се увеличи. Решимостта да се харчи повече за обществени услуги и инвестиции е най-силната от десетилетия. Такова е и усещането, че когато капиталовото богатство е нараснало много по-бързо от доходите (съотношението на богатството към брутния вътрешен продукт се е удвоило от 80-те години на миналия век), трябва да нарасне и относителният му принос към хазната."

https://www.investor.bg/a/91-analizi/327486-danakat-varhu-netnot … at-za-kapitalizma

Последна редакция: чт, 17 ное 2022, 08:04 от Нърд

# 239
Аз не съм икономист, но честно казано не мога да се сетя начин да се принуди частният бизнес да дава по-високи заплати, така че хората, които работят много, но трудът им не е добре платен, да не мизерстват. Иначе определено не ми се живее в общество, в което голям процент хора едва свързват двата края, това не е добре за никой. Отделно смятам, че трябва да се вземат законови мерки, така че сивият бизнес да се сведе до минимум. Има ли възможност и вратички, и работодателите, и работниците ще се изкушават да са в сивата зона, не може да се разчита на съвест. И все пак не смятам, че е задължително пък всеки да има апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт