Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 22 586
  • 719
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 120
Вкъщи не обичаме шаран, за това на Никулден приготвят сьомга с билково масло и картофено пюре със сметана Fork And Knife
Рецептата е много лесна и бърза :
Няколко парчета сьомга
Сол, черен пипер, лимонов сок, магданоз
За билковото масло :
Масло Президент
1-2 скилидки чесън

Овкусявам рибата със сол и черен пипер. В купичка смесвам маслото заедно с нарязания магданоз и стрития чесън. Слагам рибата върху фолио за печене, на което предварително съм капнала няколко капки зехтин.
Намазвам я с билковото масло, изстисквам 1 лимон и завивам във фолиото. Запичам в загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.

За картофеното пюре използвам стандартната рецепта, но вместо прясно мляко, прибавям готварска сметана. Става много вкусно и пухкаво пюре. Fork And Knife

# 76
  • Мнения: 176
Пълнен Шаран
 Продукти:
Шаран
Около 4-5 средни глави лук
Магданоз
Около две шепи натрошени орехи
Краве масло
Сол
черен пипер
Приготвяне:
Изчистваме шарана от вътрешностите, подрязваме опашката и махаме хрилете.Посоляваме със сол и го оставяме така за около един час.Нарязваме лука на по едро и го слагаме да се задуши с малко краве масло и вода.След като омекне, прибавяме орехите, магданоза, сол и черен пипер. Оставяме сместа за още две-три минути.Пълним подсушения шаран с плънката и го овиваме с омесено тесто(вода,сол,брашно)

# 77
  • Мнения: 619
Пълнен шаран със стафиди и орехи в тесто
Около 1кг шаран
Сол, 1 лимон

Тесто:
300гр брашно
150 г вода
10 г мая
1 яйце
щипка сол

За плънката:
4 глами кромид лук
1/4ч.ч. олио + 1/4ч.ч разтопено масло
2-3 лимона
6с.л. стафиди
1ч.ч. орехи
1/2ч.ч. бяло вино
2 филии бял хляб
1бр. дафинов лист
1/2 връзка магданоз
черен пипер
сол


Изчистваме рибата от люспите, перките, опашката и вътрешностите. Измиваме добре и я поръсваме със сол и лимонов сок. Оставяме подготвената риба шаран на хладно за около 1-2 часа, докато приготвим плънката и тестото.

Приготвяме плънката за шаран, като в мазнината задушаваме нарязания на тънки филийки кромид лук. Към него прибавяме нарязания на малки кубчета бял хляб.

Запържваме леко и отстраняваме от огъня. Добавяме предварително накиснатите във вода (около 1 час) стафиди, едро счуканите орехови ядки, нарязания на дребно магданоз, дафиновия лист, лимоновия сок, солта и черния пипер. Разбъркваме сместа с виното и 1/3 чаена чаша вода и оставяме да престои около половин час.

Вече можем да напълним рибата с готовата смес, като я зашиваме, намазваме с растителното масло, посоляваме и увиваме в тестото. Тестото замесваме от брашното, водата, маята и жълтъка на яйцето.

Накрая намазваме нашата пълнена риба с орехи и стафиди в тесто с помощта на белтъка от яйцето и я слагаме да се пече бавно в умерена фурна.

# 78
  • Мнения: 675
Пълнен шаран с гъби и ориз
2 глави лук
1 средно голям шаран
2 моркови
1/2 ч.ч. ориз
300гр.моркови
1.ч.ч. сол
100гр. доматено пюре
300 гр.топла вода
Магданоз,девисил и копър по желание
Изчистения предварително шаран  пълним със запържените лук ,гъби и моркови и ориз и печем на 180 С  отгоре отдолу във фурната.

# 79
  • Мнения: 76
Пълен шаран

Необходими съставки:
- един шаран

- орехи - 200 гр

- домати - 3 бр.

- гъби - 150 гр

- лук - 4 глави

- свеж девесил и копър - по половин връзка

- магданоз - 1 връзка

- черен пипер - 1 ч.л.
Първата стъпка от изпълнението на тази рецепта включва подготовката на плънката от единия домат, лука и гъбите и орехите. Продуктите се задушават за 5 минути в сгорещена мазнина.
С тази плънка се пълни предварително почистения шаран, след което коремът му се зашива или се затваря с клечки за зъби.
Останалите домати се задушават заедно с лука. Тази смес се изсипва до шарана. Добавят се 2 чаши и половина вода и дафинов лист. Пече се 70-80 минути във фурна, предварително загрята на 180 градуса.

# 80
  • Мнения: 124
Лаврак и картофена салата с масло

Поставям Лаврака върху фолио,
Правя няколко разреза на рибата.
Намазвам много добре с маслиново олио.
Посолявам и изстисквам пресен лимонов сок.
Завивам фолиото като лодка.
Не опаковаме лаврака във фолио, ползвам фолиото за основа при печенето.
Печем в топла фурна на 180 градуса на горен и долен реотан за 20 минути.
Сварявам картофи, добавям към тях масло Президент, червен лук и кисели краставички, магданоз.

# 81
  • Мнения: 605
Никулден е мой много любим празник, защото синът ми има имен ден, а също така и вкъщи обичаме риба.
Традиционно шаранът приготвям така:
Мариновам го от предишната вечер с различни подправки, обикновено соев сос, горчица, девесил, кориандър.
Преди да го изпека го намазвам със смес от масло и чесън. Пълня го със задушен лук с орехи, като от плънката остава и голяма част извън рибата.

# 82
  • Сф
  • Мнения: 10 804
За Никулден предлагам - пържен паниран шаран ,около 2 кг
царевично брашно - 1 ч.чаша
черен пипер
сол, лимон
Нарязвям шарана, подсушавам го.
Поръсвам резените с черен пипер и лимонов сок и оставям да престоят така поне половин час.
Поръсвам с царевично брашно с черен пипер и сол. Овалва се .

Загрявам олио в тигана. Пържа.

Отцежда се върху кухненска хартия и сервирам с резени лимони и гарнитура варени картофи.
Лесно , бързо , вкусно!

# 83
  • Мнения: 18
Предлагам рецепта за пълнени шаран.
1 глава лук
1 голям морков
1/2 глава целина
5-6 скилидки чесън
Доматен сок
Сол
черен пипер
Дафинов лист
Плънката се приготвя като се запържи лукът. Добавя се морковът, нарязан на полумесеци, целината на кубчета и разполовените скилидки чесън.
Когато се запържат се добавя доматеният сок / аз слагам около 500 мл/. Слагат се подправките.
Когато водата от доматите изври плънката е готова.

# 84
  • Мнения: 1 010
За Никулден пълним шаран по рецептата на моята баба.
Средноголям шаран го почистваме и осоляваме. Нарязваме кашкавал на кубчета с размери на картофи за мусака. Режем на кубчета лимони. Натрушаваме орехи на едри парчета. Пълним шафрана с плънката от кашкавал, лимон и орехи. Слагаме много малко черен пипер. Зашиваме го и го слагаме в намазнена тава. Печем го, първоначално завит с фолио, а после го оставяме и да се запече.

# 85
  • София
  • Мнения: 815
Тъй като у дома не обичаме шаран,а се старая да зачитаме българските празници,нрави и обичай за Никулден ще приготвя скумрия на фурна и картофена салата.


Скумрия на фурна
Купувам 3-4 охладени скумрии.Измивам и ги разделям на две части.Посолявам ги,слагам подправка за риба(готов микс) и изтисквам лимонов сок,който смесвам със зехтин няколко капки.Намазвам рибката,намазвам с малко олио тавичката и пека на загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.След това ги слагам в горната част и запичам за още 10 минути,защото обичаме да е по-суха и със загар скумрията.
Картофената салата овкусяваме с олио,оцет,сол,копър или магданоз на ситно и червен лук.Сварявам картофите,които са  предварително нарязани за 20 минути,като се охладят овкусявам.
Весели празници на всички.

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 15:13 от emli

# 86
  • Г. О.
  • Мнения: 1 745
Любимият пържен шаран за Никулден:

1 бр. шаран (около 2 кг)
3 ч.ч. брашно (смес – царевично и пшенично)
сол (на вкус)
олио за пържене
1 бр. лимон
Шаранът се почиства, измива и нарязва на порции. Осолява се и се оставя да престои известно време.
След това се овалва в сместа от брашната и се изпържва в силно сгорещено олио.Отцежда се върху кухненско руло. Поднасям с нарязан лимон.

# 87
  • Мнения: 120
Вкъщи не обичаме шаран, за това на Никулден приготвят сьомга с билково масло и картофено пюре със сметана Fork And Knife

Рецептата е много лесна и бърза :
Няколко парчета сьомга
Сол, черен пипер, лимонов сок, магданоз
За билковото масло : масло Президент, 1-2 скилидки чесън

Овкусявам рибата със сол и черен пипер. В купичка смесвам маслото заедно с нарязания магданоз и стрития чесън. Слагам рибата в/у фолио за печене, на което предварително съм капнала няколко капки зехтин.
Намазвам я с билковото масло, изстисквам 1 лайм и завивам във фолиото. Пека във фурна на 180 градуса за около 20 минути.
 Картофеното пюре го правя по стандартната рецепта, но заменям прясното мляко с готварска сметана. Fork And Knife

# 88
  • Мнения: 557
Традицията си е традиция, ето защо и аз ще предложа моята рецепта от "старите тефтери" за пълнен шаран с малко продукти.
Пълнен шаран
Продукти: 1 шаран около 2-2,5 кг почистен от люспите и вътрешностите, 0,5 кг орехи смлени на едро, 2 големи глави лук, сол, олио
В 4-5 с.л. олио запържваме дребно нарязания лук, докато омекне, добавяме орехите и бъркаме, докато се запържат и замирише на печени орехи Grinning Слагаме сол на вкус и махаме от котлона. Покриваме дъното на голяма тава с фолио, намазваме с олио, слагаме шарана, посоляваме отвътре и отвън, пълним го и по желание го зашиваме. Поливаме и отгоре с малко олио. Слагаме фолио и печем около 30 минути, след което махаме фолиото и запичаме за още 10-на минути.

# 89
  • Мнения: 2 206
Ние редовно приготвяме скумрия на фурна:
скумрия - броя зависи от хората, които сме събрани
 лимон
 2-3 скилидки чесън
200 мл доматено пюре
сол
Във всяка от скумриите слагам по няколко филийки лимон
Нарязвам и чесъна в тавичката
Прибавям  доматено пюре.
Оставям скумриите в предварително намазнена тавичка с малко вода и останалото доматено пюре.
Пека до готовност.
С хрупкава коричка най-много я харесваме.

Общи условия

Активация на акаунт