Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 466
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Защо синтетичен Т3 да товари черен дроб? Прочетено ли е някъде, лекар ли го е казал?

# 316
То по тая логика всички хормони товарят черния дроб. Някаква измишльотина, че щом е хапче, значи товари черния дроб. Виж за влияние върху сърцето при предозиране съм съгласна. Но при предозиране! В крайна сметка това са хормони, които в идеалната ситуация, тялото ни само произвежда. Но хората отказват да правят разлика между хормон и лекарство, защото изглеждат по един и същи начин.

# 317
Бонго, съгласна съм. За сърцето е логично. Натоварва се при хипер, което се постига и с предозиране.

А за конверсията... ох, болната ми тема. Черен дроб, черва, стомах... какво да ви кажа. Мисля, че съм писала и друг път в темата, но пак да дам пример с баща ми. Има увреден черен дроб от хепатит, омазнен, с високи АСАТ и АЛАТ. Има проблемни стомах и черва. Онкоболен с един бъбрек. Куп други диагнози. Яде крайно нездравословно, почти само въглехидрати и то от най-кофтите - тестени, сладки неща и т.н. Възраст 70+.
Е, да, ама само си мечтая за неговото т3, което е идеално Grinning

Пък аз с целият си здравословен начин на живот не мога да го вдигна т3-то от долните нива.

Даже една гастроентеороложка, доцентка, при преглед ми беше казала, че ако трябвало да извика някой с напълно здрави вътрешни органи, за да ги показва на студентите си, мен щяла да извика Grinning

# 318
Т3 вреди на черния дроб, ако се приема в по-големи дози на един прием, т.е. над 10 мкгр. на един прием. Такива дози се водят за нефизиологични, затова най-добре е на често и по малко да се взема. Това е в случаите когато се приема и Т4, защото и от него се преобразува някакво количество. Но си има хора и на монотерапия само с Т3. Рядкост са, но ги има. А по принцип лекарите не изписват Т3, защото не знаят как да го дозират. Даже не го и изследват, не представлява интерес за тях. Но това, че в по-големи количества т3 натоварва черния дроб съм го срещала на няколко места. Т.е. ако е излишно количеството се повишават чернодробните ензими, за да се изхвърли. Не знам вярно ли е, не е ли...

# 319
  • София
Как може да се запише час при доктор Катя Димитрова? Къде преглежда в София?

# 320
Здравейте, как вид се виждат стойностите на половите хормони - правени във фоликоларна фаза? Благодаря

# 321
По телефона. Преди преглеждаше в един център на бул. "Пенчо Славейков" - сега не знам дали е там.

Здравейте, как вид се виждат стойностите на половите хормони - правени във фоликоларна фаза? Благодаря
Скрит текст:
Като цяло, FSH е височък - показва ограничен (не изчерпан!) яйчников резерв. Изследвай и Антимюлеров хормон + Inhibin B (пак на трети ден), в случай че не си до момента.
Но за най-точни мнения, питай в тази тема.
Успех!

# 322
По телефона. Преди преглеждаше в един център на бул. "Пенчо Славейков" - сега не знам дали е там.

Скрит текст:
Като цяло, FSH е височък - показва ограничен (не изчерпан!) яйчников резерв. Изследвай и Антимюлеров хормон + Inhibin B (пак на трети ден), в случай че не си до момента.
Но за най-точни мнения, питай в тази тема.
Успех!
Благодаря. Изследвала съм Антимюлеров  миналата година, пак поради същата причина - оскъден цикъл.

# 323
Здравейте.
Това са изследванията ми от днес, на ендокринолог съм на 06.02. По ваш съвет съм на 50 мкг Еутирокс, спазвам нисковъглехидратно хранене. Странното е, че такава кръвна захар не измервам и 30 минути след хранене Disappointed Relieved Възможно ли е да е повлиял силният пристъп на мигрена, с който бях? А нивото на TSH?

Прилагам и предходните:

# 324
По принцип е възможно мигрената да ти е повлияла. Но така реагират диабетиците. Дозата фт4 ти е достатъчна, но конверсията във фт3 я няма. Трябва да започнеш да пиеш и фт3 отделно. Ядеш ли покрай това нвх повече мазнини? Спри ги. Мисля, че си за метформинов препарат и трябва да направиш кръвно-захарен профил за изключване или потвърждаване на диабет. Изискай си го от ендокринолога и го направи коректно, ако трябва постъпи в болница, за да ти пуснат всичко необходимо. Въпреки кр захар, си оптимизирай въглехидратите за деня. И друг път съм го казвала, че хипото крие висока кр захар заради забавения метаболизъм. Ти започваш да нормализираш тсх и другият проблем лъсва. За момента повече еутирокса не го вдигай.

# 325
Много ти благодаря, bongobongo! Не, не приемам много мазнини-5-6 маслини, лъжица зехтин на зелена салата. По-скоро се храня растително, много зелена салата с магданоз, малко извара, яйца, чия, цвекло, моркови. Много обичам млечни, но съм ги ограничила до изварата 4,2 % на Лидл.

# 326
Стрес, безсъние, феноменът на зазоряване също оказват влияние...
Какви са стойностите на инсулина и на КЗ в хронологичен ред (излиза едва ли не, че инсулинът от 8 и нещо се е увеличил на над 12🤔)?
Мисля, че може би трябва да се увеличат белтъчините, освен да се оптимизират въглехидратите. На някои хора червеното цвекло не им влияе добре на КЗ (но зависи и все пак какви количества и колко често се приемат). За мазнините съм на мнение, че при нвх хранене е добре да не са съвсем орязани, но и не е нужно да се отива и към крайности (особено при излишни кг мисля, че не трябва да се прекалява, защото в този случай вече има достатъчно "складирани" мазнини). Растителното хранене не е винаги и нвх.

# 327
dolce miele, разбирам, че, казвайки растително, се подразбират и много плодове, но не. Мнооого рядко добавям шепичка боровинки, зелена ябълка. Просто не обичам месо, а след втория Ковид трудно похапвам риба, която преди обожавах. Да, и аз не разбирам тези стийности на КЗ и инсулин, така се старая, имам 2 хранения-14 и 19 часа, без междинки.
Инсулинът и глюкозата изследвам от 2020 година, а еутирокс приемам от 4-5 месеца. Постоянно слушах как нищо ми няма, всичко е в норма, само TSH било важно.....
Ето стойностите в хронологичен ред:

И днешните:

# 328
Не, не приемам много мазнини-5-6 маслини, лъжица зехтин на зелена салата. По-скоро се храня растително, много зелена салата с магданоз, малко извара, яйца, чия, цвекло, моркови. Много обичам млечни, но съм ги ограничила до изварата 4,2 % на Лидл.

Това хранене въобще не е добро за Хашимото-то, че и за ИР.
На нас ни трябват много протеини...

# 329
Това хранене си е чисто гладуване.

Общи условия

Активация на акаунт