Електронни четци - 27

• 53 955
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Конвертирането през калибре  -  https://calibre-ebook.com/ , има и видео. Конвертираш ги на компютър и после ги прехвърляш на киндъла.Но нека който има опит да сподели как става.
Вчера ми се наложи да конвертирам и прехвърлям книги на една приятелка с Kindle. Няма нищо сложно. Инсталира се Calibre, включва се четецът към компютъра с USB кабел и съдържанието му се вижда като на флашка. Конвертират се желаните книги в AZW3 формат и се копират в папка "Documents" на четеца. След това четецът се изключва като флашка, от иконата за безопасно премахване в system tray (долу в дясно до часовника) и книгите могат да се четат.

И по темата - сдобих се с ей тази поставка за електронни книги (третата) и направо се родих! Достатъчно тежка и масивна, за да стои 7.8" ми четец стабилно както подпрян на повърхността, където е сложен, така и във въздуха, ако батерията е паднала и чета с включен отдолу заряден кабел.  И двете оси са доста стегнати и частите се движат една спрямо друга с достатъчно усилие, така че няма никакъв шанс да се размести от тежестта на поставеното устройство. Едни 40 лева, чийто разход беше напълно оправдан!

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 19:06 от GSRH

# 451
И по темата - сдобих се с ей тази поставка за електронни книги (третата) и направо се родих!
За мен са неудобни, първо защото не чета на маса и второ защото и да чета на маса на такова нещо висящо във въздуха трябва да си висиш ръката във въздуха за да прелистваш, по същата причина е непрактично ако трябва да правиш каквото и да било на екрана, да хайлайтваш, да цъкаш думи за речника и т.н.  ¯\_(ツ)_/¯

# 452
Еднакво удобни са, независимо дали четеш на маса, в леглото (като мен) или върху каквато и да е друга равна повърхност. Четецът виси само ако ти искаш. Нищо не пречи да свалиш държащата част надолу, така че основата и да опре това, върху което е поставена стойката. Аз също ползвам непрекъснато речник (при мен думата се превежда с "long tap"), поставям bookmarks и правя преходи към тях и те уверявам, че е по-удобно, отколкото на самостоятелно лежаща книга.

# 453
Еднакво удобни са, независимо дали четеш на маса, в леглото (като мен) или върху каквато и да е друга равна повърхност.
Е да де, иска равна повърхност. Не става като се изтегнеш на фотьойла, нито като се обтегнеш на дивана, нито като си седиш на плажа, в трамвая, нито ако четеш преди сън, въобще навсякъде където е комфортно е изключен. Ако работя на бюро не ми трябва киндъл, има компютри, лаптопи с много по-голям екран. При мен просто не се вписва.

# 454
  • Варна
И аз така, не мога да си представя да чета книга от поставка 😂. Аз обичам да се опъна на фотьойла, да подпра крака на дивана, да се облегна и да гушна книгата, все едно каква, не ми се връзва поставка. Който чете примерно на бюро сигурно ще му е удобна.

# 455
Особено ако четецът е дисплей 10.3 или 13.3 инча, веднага ще разберете колко е удобно да има поставка.
Обаче най-удобен е голям четец на поставка и блутут дистанционно управление за четеца.Grinning
Не се майтапя. Преди няколко месеца ви показвах тук на снимки поставката и дистанционното ми управление за четците ми на Оникс Букс.

# 456
Дистанционното пък защо, нима ги четеш от повече от една ръка разстояние? Това е някаква самоцел без практическо приложение. Смисълът на четеца е да е портативен, да си го носиш в чанта, да си го моташ в ръцете. Иначе почва да се превръща в лаптоп, а такива вече има. Ако някой иска да спести пари и да има само едно мултифункционално устройство, това определено няма да е четец, а таблет поне.

# 457
На пръв поглед дистанционно управление за електронен четец е безмислена екзотика. Но при голям и тежък четец, качен на стойка, не е  точно така.
Примерно, вместо да се протягаш към четеца за смяна на страницата, връщане и навигиране в главното меню и т.н., просто цъкваш джойстика или някой от бутоните на дистанционното, без да си помръднеш ръката, както е върху бюрото или масата .
Тъй като дистанционното е по блутут, изобщо няма нужда да бъде насочвано към четеца.

# 458
  • Варна
Имаме различни представи за книгите и комфортното четене просто. Не мога да си представя да чета хартиена книга седнала на бюро, нито бих си купила голям и тежък четец. За тая работа бих ползвала голям и тежък компютър с мишка 🤪

# 459
Аз само в библиотека си представям голям четец с дистанционно – в читалнята.
В домашни условия за мен е безсмислено, освен може би за ученици и студенти, които учат на бюро, а учебниците им са качени на четеца.

# 460
Аз само в библиотека си представям голям четец с дистанционно – в читалнята.
В домашни условия за мен е безсмислено, освен може би за ученици и студенти, които учат на бюро, а учебниците им са качени на четеца.

Аз изобщо не си го представям, освен ако четецът не е закачен като екран на телевизор някъде по-далече. Художествена литература чета на диван или в леглото най-често преди да заспя. За такова четене идеалният екран за мен е 8 инча или 7.8 и не мога да си представя да чета на бюро. А не-художествена литература чета главно като ПДФс, но на лаптоп или таблет и обичам да подчертавам или пиша по тях, така че пак искам да са близо (и пак обичам да ги чета на диван Simple Smile  Но всички си имаме навици и лични предпочитания.

Чакам с нетърпение новия Nook. Ще излиза в началото на септември.

# 461
Цитат
Чакам с нетърпение новия Nook. Ще излиза в началото на септември.

Какъв ще бъде? Може ли линк към информация за него? От ридър казват, че Nook не се развивали и затова вече не го предлагат.

# 462
Разбрах от тук:

https://blog.the-ebook-reader.com/2023/07/07/new-7-8-nook-glowli … ble-to-pre-order/

Barnes and Noble също са го обявили на страницата си. Ще има екран, който е 7.8 инча, в класическия стил на Нук с бутони от двете страни. Виждам, че има и опция за audiobooks. Ще е водоустойчив. Прилича на предишния Glowlight Plus, но се надявам да има някакви подобрения.

Аз имам слабост към Нук защото това беше преди години първият ми четец. И сега имаме у дома един по-нов модел.

А някой виждал ли е новия Pocketbook Inkpad 4? Изглежда интересно,  но видях коментари, че екранът не бил особено контрастен. Около мен го няма.

# 463
Основното предимство на 13.3 инчов четец е четенето на PDF-и без зумиране и мащабиране, които не е силната страна на електронните четци, като го има основното предимство на електронните четци - прекрасен екран с технологията e-ink, която не уморява очите както всеки "обикновен" дисплей. А защо с поставка - защото теглото на такъв четец - 500-600 грама е меко казано некомфортно да го държиш в ръце, дори ако е подпрян на масата или бюрото или на коленете примерно. Естествено че има стилус и възможност за водене на бележки, подчертаване и т.н.
А евентуалното дистанционно е една невинна глезотия, която повишава комфорта при ползване и няма да доведе до фалит с цената си.
Естествено такова нещо си има малко по-специфично приложение и не е много удобно да се излегнеш с него на дивана или на леглото, точно както не е удобно да се излегнеш, гушнал лаптоп примерно.

# 464
Не дистанционното, а четеца ще доведе до фалит:
https://www.emag.bg/elektronni-chetci/filter/razmer-na-displeja- … -inch-v-4678057/c
Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт