Електронни четци - 27

• 53 887
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Да се оплача, изключително разочарована съм от Покетбук. След като кучето ми нагриза стария Киндъл модел от 2018, дадох немалко пари да си купя Покетбук Инкпад 3 заради големия екран и топлата подсветка, а тоя четец ми разказа играта. Нормално ли е да е толкова бавен софтуерът и така да забива? Сто часа чакам да се отвори нова книга, замръзва и показва една бяла страница само половин минута, често се отваря не там, където съм стигнала, а на съвсем друго място и пада едно прелистване. И допълнително с тия топчета отдолу при такъв голям и тежък четец хич не е удобно да се ползват. Пълно разочарование. Ползвах го няколко седмици и го подарих на мъжа ми.

Взех си Оазис от 2019, който макар и да е стар модел пак, поне е супер бърз, много удобен и е удоволствие да се чете на него. А и да си призная, интеграцията с Goodreads ми липсваше повече от очакваното.

Едит: Да добавя и един въпрос, някъде виждали ли сте български онлайн магазин, където още да се предлагат прилични калъфи за Оазис? В еМаг има някакви, но пише, че трябва да чакам 14 дни за доставка, а то за това време ще дойдат с алиекспрес от Китай или от немския Амазон...

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 18:39 от Innerlane

# 301
  • София
Ох, и моят беше Инкпад 3. да ме питаш с кой акъл казах на брат ми, че искам 8 инча четец, и ми го подариха за 50-ти РД.
Така и не съм казала на баща ми, че съм бастисала четец за 400 лв. след по-малко от година, ще получи инфаркт

# 302
Diorela, пробвах да отида на този интернет адрес по твоя линк - за книгите от читанката в моби формат. Не става. Не се зарежда от Киндъла. Смятам, че проблемът не е в Киндъла.

Уф, не знам какво ги правите тез Покетбуци Инкпад 3, та едвам зареждат и т.н.
Току що пуснах моя (по-стария и по-евтин модел ИнкПад 3, който не и Про).
От изключено състояние до напълно включен и отворил последната четена страница - по-малко от 10 секунди
Първо отваряне на книга от копираните в четеца - 12 секунди. Книгата е в epub, 770 страници сравнително ситен шрифт.
Мога да препоръчам да проверите за ъпдейт на софтуера на четеца и ако има нов, да го ъпдейтнете. Става и през wifi. Четецът трябва да е зареден и да имате добър wifi.
От начален екран се дърпа горната штора надолу, после се цъква в горния десен ъгъл върху зъбното колело (настройки), от менюто, което се отваря се цъква върху софтуер, от новото меню се цъква върху актуализиране на софтуера. И ако има нова версия се следват указанията на програмата за актуализиране.

# 303
Stilgar, благодаря ти за съдействието!
Точно мислех, че проблемът е някакъв домашен, но сега се чудя дали след последните им настройки не са разбърникали нещо при моби формата и по-старите киндъли да не могат да свалят.  Във форума им пише, че доста време линкът не е работил.
Дали можеш с този по-стар модел, близък до моя, да свалиш в моби формат  от chitanka.info, както първия ти опит?Защото аз и от там не успях.  Интересно с киндъла ти от 2021, дали можеш да свалиш и от линка? Т.е. да пробваш и двата варианта за сваляне, на двата киндъла - стар и нов. Ако на новия можеш и от двете места да сваляш, а на стария - не, нещата ще са ясни и пак ще търся контакт с екипа им.  Бях им писала преди време, но нямам отговор до сега. Затова потърсих помощ тук.

ПС, Сега видях в Архивите, че цялата библиотека се сваля чрез някакви торенти с "магнитни" линкове и иска торент -клиент. Може като са го правили ,да са разбутали нещо и старите киндъли да не могат да свалят.
Уффф, става все по-сложно за лаици като мен.
https://chitanka.info/resources/archives

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 01:58 от Diorela

# 304
  • Варна
Затова съм пресметнала, че за същото време ще пусна компа и ще сваля сума ти книги. Дори при ПБ, чийто браузър беше далеч по-читав, пак ми се струваше бавно.
И аз не разбирам защо са тези мъки да се сваля книга с браузъра на четеца. Освен ако човек въобще няма достъп до компютър.

# 305
Успях да сваля книга на Kindle 2019, но не си струва усилията Grinning

# 306
Май ще се окажа една от малкото доволни от Покетбук вече толкова години. Нито веднъж не ми се е случвало да си строша четеца, здрав беше до последно (подарих го), даже и калъфа не смених. Това, което не одобрявам на  тази марка са следните неща:
1. Бухане на ненужни игри и програми като клондайк, судоку, шах и скрибъл (програма за рисуване). Така и не мога да разбера кой ще седне да ги използва точно тези на електронен четец. Извинявайте, ама излишно заемане на място, което може да е нужно.
2. Използването на тъчскрийна при четене на книги. Отново извинявайте, ама отново не разбирам логиката (тук вече може и да бъркам посоките) като натиснеш долу да отива назад, а като натиснеш нагоре, да отива напред, независимо дали е наляво или надясно (егати обяснението, честно). Адски е неудобно и може само да те изнерви. Сега ще си кажете, че има бутони за прелистване. Факт, но не всеки ги използва и е възможно след време да дефектират, тогава какво правим? На мен на стария четец започнаха да заяждат през октомври 2021 година и два месеца по-късно се сдобих с нов.
3. Оразмеряването на шрифта също го намирам за неудобно, друго си е да имаш опция в менюто, където сам да си я нагласяш според вкуса си, какъвто е опита ми с другите две марки четци.

Та това е общо взето. Никога не ми се е случвало да ми се повреди екрана, използвам калъф, не съм го водила на плаж все още, здрав си е като бик. Браузърът също очаквах да е доста по-тромав, отколкото е в действителност. Няма начин да очакване пъргавост като при телефоните и таблетите, но съм имала доста по-лош опит с такъв.

# 307
Единствените четци, които имат приличен браузър, според скромното ми мнение са четците под управление на Андроид с много по-сериозен процесор, че дори и с нещо като видеокарта. Т.е. четците на Оникс Букс. Това в случай, че чак толкова много ви мързи да прехвърляте книги от компютър към четеца. При тях обаче свалените книги от браузъра не отиват  директно в библиотеката, а в отделна папка Download. Т.е. библиотеката пак ги вижда, но са в отделна папка.
При другите марки използването на браузър си е упражнение за мазохисти.Grinning

А за четците на Покетбук и аз съм един от малкото доволни. Толкова са устойчиви, че на два от тях вече съм сменял калъфи. Старите просто се износиха и прокъсаха от много четене, държане и отваряне/затваряне на папката.

Послепис. Редактирам поста си, защото не ми се чака докато някой напише друг пост.
Относно свалянето на книги от линка по-горе - т.е. книги в моби формат директно през браузъра в Киндъла.

Днес нямах никакви проблеми с това упражнение със стария Киндъл Пейпъруайт 3.
Вчера просто не съм изчакал достатъчно дълго време да зареди  съответния адрес по линка.
Днес си помнеше този адрес и моментално захапа.
Ето резултата в картинки:

При това навигацията по списъка с книги беше много бърза, също така и дърпането на избрана книга стана моментално. Работи си този адрес, а и Киндълът се справи добре и бързо.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 16:58 от Stilgar

# 308
Казах ти, че линка е много удобен и се сваля бързо през него. Той е направен за киндъли, спестява куп неудобства и няма досадно навигиране. Беше направен още когато нямаше моби формати, качени за всяка книга в читанката.

Скрит текст:
Значи пак се връщам в изходна позиция, че по някаква странна причина, свалянето в моби формат при нас с ММ не работи.
Каква може да е причината? Моля те, Stilgar, помагай, защото съм лаик с техниките, справям се само с обикновена употреба и подобни неща са извън възможностите ми.
Както казах, последно съм свалила доста книги преди около 2 години от този линк и не съм имала проблеми. На киндъла на ММ също. Сега и на двата, при зареждане на този линк изписва, че не може да зареди страницата. Опитвах многократно. Както вече написах, опитах и с браузване в читанката, нямах проблем да се разхождам напред, назад, но при опитите за сваляне в моби, пак същото съобщение. Сега ще заредя малко и киндъла на ММ и ще опитам и на него през читанката. Ако и на него не стане, логически стигам до извода, че причината е нещо в нашия интернет.
Мисля да опитам през друг  wi fi , да видя какво ще се получи, само това ми хрумва.

-------------------
ЕДИТ:
Опитах през друг wi fi, същата история и на  двата киндъла. Влиза в читанка, но не може да изтегли нито от там, нито да зареди линка на Печков за директно  сваляне в моби формат.
Чудя се, как така едновременно и двата киндъла имат един и същ проблем?!!! Дори не са купувани едновременно, или от едно и също място. Моят е купен от Амазон, в САЩ, а неговият след около 3 години, тук, в България.  Никога не сме прехвърляли книги от компютър, за да предполагам, че има някакъв вирус. Не сме  ги регистрирали в Амазон, не сме ъпдейтвали нищо, не сме влизали в никакъв друг сайт, дори през Читанка.инфо не бях  пробвала да свалям до сега. Единствено сме сваляли книги от линка на Печков.
Мисля, че не бъркам никъде в последователността на стъпките. Влизам в експерименатлен браузър, помни линка  по подразбиране, изключвам самолетен режим и не го зарежда. Няколко пъти изписвах линка на ръка, пак не зарежда. Опитах и през история на старите ми тегления, пак не зарежда. Не може да изтегли и през читанката. Пробвах и през друг wi fi, пак не става.
Всички тези стъпки ги опитах и на двата киндъла. Вече нямам никаква друга идея какво да опитам.
Как мога да се справя с този проблем?
Има ли смисъл да опитам с рестартиране и дали ще изгубя информация ( свалени книги)?

ЕДИТ:
Поразрових в менюто, бутон "Update your Kindle" не е активен, вероятно защото киндълите ни не са регистрирани в Амазон. Затова не ме е канило да ъпдейтна версията.
Предполагам, че когато е работено по моби формата в читанката, нещо е разбутано и със старите версии не може да се теглят книги в моби формат.

Поне се изясни причината. Stilgar, много благодаря за съдействието!!!

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 19:27 от Diorela

# 309
  • София
Интересно - изпратих до киндълския си адрес 2 епуб-а, за да ги конвертира. Нищо не съм получавала, трябва ли аз да направя нещо и откъде?

# 310
Здравейте момичета,

Бих искала да ви попитам, искам да си купя четец, но такъв, на който да мога да чета и лекции, които са в word формат и да мога да подчертавам и редактирам самия документ.

Таблет имам, но ме убива дисплея, страшно си напрягам очите.

Благодаря ви предварително!

Ремаркъбъл е освен че безумно скъп за нашия стандарт, има и месечен абонамент интегриране с бизнес среда.
Иначе е божествен за работа. Скандинавска работа!
 За вашите нужди търсете таблет със стилус - такива са продуктите на Ейпъл и те имат вградени конверктори за ръкописен текст. Аз ползвам фобричния Nebo  и той съвсем успешно работи с българския. Има и самообучаваща функция , възможност за рисуване на диаграми, математически изчисления- изобщо всичко, което може да послужи на един учащ. Възможност за групиране на записките. Изходните файлове са - директен пдф . Не се интегрира с външни приложения и това е недостатък за мен. Не чете и не импортва word.
Други таблети със стилуси също вършат работа - но никой от тях няма усещането на пейпърлайк дисплей.

А дисплея на таблета на Ейпъл тип телефон ли е или като на четец? Дисплеите ми напрягат очите, понеже по цял ден съм на компютър и телефон по време на работа. Благодаря предварително!

Аз имам ipad mini 6 и не мога да чета на него изобщо. Много ярък екран и ме болят очите

# 311

Едит: Да добавя и един въпрос, някъде виждали ли сте български онлайн магазин, където още да се предлагат прилични калъфи за Оазис? В еМаг има някакви, но пише, че трябва да чакам 14 дни за доставка, а то за това време ще дойдат с алиекспрес от Китай или от немския Амазон...
https://www.ozone.bg/mobilni-ustroistva/kalafi-za-elektronni-che … on-kindle-oasis-2
Ползвам от сгъващия се, в Амазон беше над 20 евро. Малко ми се разръфа от едната страна, но е удобен, Гледам, че има и стъкла.

# 312
  • София
Ох, и моят беше Инкпад 3. да ме питаш с кой акъл казах на брат ми, че искам 8 инча четец, и ми го подариха за 50-ти РД.
Така и не съм казала на баща ми, че съм бастисала четец за 400 лв. след по-малко от година, ще получи инфаркт
Какво му се случи? Или просто не ти хареса? Disappointed Relieved

https://www.ozone.bg/mobilni-ustroistva/kalafi-za-elektronni-che … on-kindle-oasis-2
Ползвам от сгъващия се, в Амазон беше над 20 евро. Малко ми се разръфа от едната страна, но е удобен, Гледам, че има и стъкла.
29 лева... Ами че те са за без пари тия! Ще поръчам един и аз да ги тествам, че с дете и куче в нас не е безопасно за никаква техника, предвид съдбата на предишния ми четец, на таблета и дори един телевизор. Smile В еМаг за Оазисите предимно някакви кейсове за по 60-100 лева с доставката... Красиви са, спор няма, но кой ги знае и те колко издържат.
Иначе за какво стъкло става въпрос, протектор за екрана ли? Аз преди време си бях поръчала такъв за един стар четец, но такива ужасни отражения правеше, все едно четеш на таблет и го хвърлих на втория ден. Сега може и нещо по-добро да са измислили, хич не съм се и сещала да проверя след този случай.

# 313
Здравейте, след доста колебания сведоха решението, че искам един от тези два чедци.
https://www.ozone.bg/product/elektronen-chetets-amazon-kindle-pa … gb-cheren-488703/
https://www.ozone.bg/product/elektronen-chetets-kobo-libra-2-tou … hscreen-7-cheren/
Обаче все още не мога да реша кой да е. Ходих да ги видя, но Kobo нямаха изложен и не можели да го отворят. Видях само другия.
В момента съм с този от 7-8г. Работи си идеално, батерията все още държи дълго, но няма просветка. Минал е през доста неща и е здрав.

Единственото, което ме изкушава в Kobo са двата бутона. Затова и държах да го видя и пипна. Някой случайно да е работил и с двата и да може да ми помогне в избора.

# 314
Не съм работила и с двата, но имам Кобото. Взех го точно заради бутоните. Предходният ми четец пак Кобо, нямаше. За мен бутоните са удобство и по тази причина, не бих купила първия.

Общи условия

Активация на акаунт