Електронни четци - 27

• 53 931
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Какво му се случи? Или просто не ти хареса? Disappointed Relieved
Писала съм по-назад - след няма и година се напука екранът, а не е бил изпускан. Вероятно от топлината батерията се е раздула и е спукала екрана, не му признаха гаранцията и така... Вярно, че го носих на плаж, но не е стоял на слънце. Смяната на дисплея е по-скъпа от нов Киндъл.
Когато брат ми ме пита какъв размер искам, все още не бях запозната с марки и цени, просто исках четец. Избрах по-голямото и сбърках (лично мнение), беше голям за чантата, освен това се оказа, че заради 2 инча струва двойно.

# 316
Здравейте, след доста колебания сведоха решението, че искам един от тези два чедци.
Обаче все още не мога да реша кой да е. Ходих да ги видя, но Kobo нямаха изложен и не можели да го отворят. Видях само другия.
..........................................
Единственото, което ме изкушава в Kobo са двата бутона. Затова и държах да го видя и пипна. Някой случайно да е работил и с двата и да може да ми помогне в избора.

Аз ги имам и двата (Кобо-то е първия модел Кобо Либра). Пускал съм снимка на двата един до друг. Ето:

Отляво надясно - Киндъла, Кобо-то, Покетбук ИнкПад 3.
Според субективното ми мнение Кобо-то е по-удобно за държане, особено с една ръка заради широката ивица с бутоните от едната страна. Дали ивицата да е отдясно или отляво, като завъртиш четеца на 180 градуса, може да се настрои в менюто (горният бутон да е страница напред, а долният - страница назад).
Поне за мен основното предимство на Кобо-то е това, че чете директно книги в epub, fb2 и т.н., а не е ограничен само до AZW3 и mobi. За новия модел пишат, че има още по-добър контраст на страницата - бялото е още по-бяло, а черното - по-черно. Иначе и Кобо-то и Киндълът са прекрасни четци. Всичко е въпрос на лични предпочитания.
Разбира се, ако ще се купуват книги от Амазон, задължително трябва да се вземе Киндълът.

# 317
Здравейте момичета,

Бих искала да ви попитам, искам да си купя четец, но такъв, на който да мога да чета и лекции, които са в word формат и да мога да подчертавам и редактирам самия документ.

Таблет имам, но ме убива дисплея, страшно си напрягам очите.

Благодаря ви предварително!

Ремаркъбъл е освен че безумно скъп за нашия стандарт, има и месечен абонамент интегриране с бизнес среда.
Иначе е божествен за работа. Скандинавска работа!
 За вашите нужди търсете таблет със стилус - такива са продуктите на Ейпъл и те имат вградени конверктори за ръкописен текст.
Други таблети със стилуси също вършат работа - но никой от тях няма усещането на пейпърлайк дисплей.

А дисплея на таблета на Ейпъл тип телефон ли е или като на четец? Дисплеите ми напрягат очите, понеже по цял ден съм на компютър и телефон по време на работа. Благодаря предварително!

Аз имам ipad mini 6 и не мога да чета на него изобщо. Много ярък екран и ме болят очите

А да сте успяла на айпада да свалите речник на български?
Свалих си приложението Киндъл и на айпада , но не става с речника.

# 318
Цитат
За новия модел пишат, че има още по-добър контраст на страницата - бялото е още по-бяло, а черното - по-черно.
Това не е ли минус? Нали технологията се стреми да  направи екрана максимално близък до хартиената визия, за да не дразни очите? А хартията е с цвят крем, не е съвсем бяла и контраста с буквите е мек.

ПС На мен ми хареса това Кобо, най-много заради форматите, които поддържа.
Предполагам, че е същия модел, с калъф и писалка, има по-добро описание на модела. https://readerbg.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D0%B0% … 0-%20Libra%202%20

Цитат
АУДИО КНИГИ
Kobo Libra 2 (2021) позволява слушане на аудиокниги посредством чрез свързване на слушалки или говорител чрез Bluetooth технология. Функцията изисква абонамент за Kobo Audibooks.
Това означава ли, че не могат да се слушат бг аудио книги?

---------------
Това моделче на кобо ми харесва още повече, заради възможността да се подчертава, да си водиш бележки. Удобно за студенти, стига да си намерят учебниците в електронен вариант.
https://readerbg.com/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE% … B8_kobo/kobo-sage

Последна редакция: вт, 23 май 2023, 14:07 от Diorela

# 319
Не съм го виждал на живо (Кобо Либра 2), но предполагам, че приказките за повишения контраст означават, че ако надуеш яркостта на екрана, ще изглежда "по-контрастен". Това може лесно да се оправи с по-слаба яркост и леко добавяне на "цветна" осветеност. А иначе аз досега не съм виждал четец, на който екранът при напълно изключена осветеност да е свръх бял, а буквите - свръх черни. Примерно като на лист принтерна (копирна) хартия, разпечатан на лазерен принтер. Винаги екранът е леко кремав. Включително и на Киндълите Paperwhite.

# 320
Споделям няколко снимки на Kobo Libra 2 и Kindle 2019 (знам, че са доста различни, но за да се ориентирате поне мъничко как изглежда екранът). Според мен Kindle PW5 е по-добър за четене на манга и графични романи, а и е по-бърз от Kobo Libra 2.

Скрит текст:

# 321
Киндъл оазис 2 и 3 визуално изглеждат като Кобо либра 2, със същите бутони за прелистване. Но цените им са високички.
https://readerbg.com/blog/modeli_na_kindle
-------------------
Какво мислите за новия модел KINDLE (11-ТО ПОКОЛЕНИЕ) от 2022г? Виждам, че е доста по-евтин от Kindle Paperwhite (11-то поколение)? Това само на рециклираната пластмаса ли се дължи, или има и друго?

https://readerbg.com/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE% … indle/kindle-2022

https://readerbg.com/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE% … e-paperwhite-2021

Последна редакция: ср, 24 май 2023, 17:14 от Diorela

# 322
Здравейте. Моля за насоки и мнение.
Освен за стандартното любителско четене на книги, желая да избера такъв тип устройство, което да е в полза при работата ми (строителен инженер) и да позволява водене на бележки в текста, като и оформяне на такива в друго работно пространство (плюс ще бъде, ако има възможност за създаване на прости схеми/скици).
След малко проучване впечатление ми направиха Onyx Nova Air 2 и подобния, но цветен вариант Onyx Nova Air C, като положителна черта е Андроида, с които разполагат. Моля за впечатления и мнения за тях.

П. С. До сега не съм била притежател на ebook и нямам никакви наблюдения.
П. С. 2 Имам малка дилема все още, дали всъщност не ми трябва таблет, но по-големите му размери и това, че не ми трябва за музика, видео, чат и пр. ме насочва към четец.
Благодаря, на които ме е изчел!

# 323
Това сравнение Onyx Boox Nova 3 Color vs Onyx Boox Nova Air C дали би ти помогнало малко? Има и клип.

# 324
Колко съм отвеяна, пропуснала съм  да сложа линка  в предния пост.
https://goodereader.com/blog/electronic-readers/onyx-boox-nova-3 … x-boox-nova-air-c

Nabia, кобо либра 2 в какво е по-бавен?

# 325
Усеща се най-вече при навигиране в менюто (Home > My books) и не е толкова доловимо при “обръщане” на страници, но има нужда от по-често опресняване (при PW5 почти не се забелязва ghosting).

# 326
  • София
Киндъл оазис 2 и 3 визуално изглеждат като Кобо либра 2, със същите бутони за прелистване. Но цените им са високички.
https://readerbg.com/blog/modeli_na_kindle
-------------------
Какво мислите за новия модел KINDLE (11-ТО ПОКОЛЕНИЕ) от 2022г? Виждам, че е доста по-евтин от Kindle Paperwhite (11-то поколение)? Това само на рециклираната пластмаса ли се дължи, или има и друго?
Киндъл от 2022 няма топла подсветка, за разлика от този от 2021, което мен лично веднага би ме отказало.

Кобо досега не съм имала никакъв модел, но за Оазис 3 мога само хубави неща да кажа - за мен е перфектен. Огромно удобство са копчетата, супер бърз е, удобен, нито веднъж не ми се е случило да забие или да забави, а имам огромна библиотека и откакто го купих, буквално не го оставям по цял ден и дори нощем чета до късно. Покетбуците, които съм имала досега, включително Инкпада, са били къде-къде по-бавни, тромави и забиващи... Оазисът за мен си е друг клас - лично мнение. И да го потроша, пак същият ще си взема. Експериментирането ми с електронните книги приключва с него.

# 327
Интересна работа... Кой знае защо досега никога не ми е правило впечатление кой модел и марка четец е по-бърз или по-бавен. Не съм забелязал разлики и никога не ме е дразнило. А както знаете, ползвам четци от четири производителя - Оникс, Киндъл, Кобо и Покетбук.  Сякаш като прелиствате страница на "книжна" книга, го правите за части от секундата, нали? Grinning
А по принцип при включване на четец от напълно изключено състояние процесът на включване при четците на Оникс Букс е малко по-дълъг, но там става дума за стартиране на операционна система Андроид. Спомнете си за сравнение колко време продължава зареждането на операционната система при телефоните и таблетите.

# 328
  • София
Аз съм ползвала само три производителя - Nook (само един модел), Pocketbook (три модела) и Kindle (два модела), като първият го купих преди толкова години, че такъв стар продукт даже не ми се и ще да го сравнявам с новите. Но предполагам, че именно този Nook беше причината да свикна с копчетата и после да ми е криво с всички останали, при които липсват. Четенето и на хартиена, и на електронна книга си е много индивидуално усещане. Аз книжни купувам основно 1. от български автори, за да ги насърчавам да пишат; 2. чуждестранни, при които няма електронен вариант, 3. ценни попадения, които държа да имам физически в библиотеката - но изцяло си предпочитам електронното четене и смятам, че то ми се отразява по-добре и на очите, защото диоптърът на очилата ми е точно от нощно четене при кофти светлина.

Разбира се, един читател е доволен от един модел, при друг същият не оправдава очакванията. Но мисля, че в края на краищата всички търсим едно основно нещо - продукт, който да ни помага максимално да се фокусираме върху четенето, без да ни изнервят детайлите в процеса. Мен ме дразни да ми се включва бавно четецът, дразни ме страницата да отива в грешната посока защото съм я докоснала малко по-нагоре или надолу, дразни ме да забие и да стои на бяла страница, а най-много от всичко ме дразни да ми се отварят книгите на грешното място. Специално от последното и други мои приятелки се оплакват и то точно от модели на Покетбук пак. Sweat Smile

Може би при хора, които не прекарват ежедневно толкова много часове в нонстоп четене, а си отварят е-книгата за половин-един час вечер, всички тия изброените или въобще не се проявяват като проблеми, или ги има, но са им дребни кахъри. Thinking

# 329
И аз не съм забелязала видима разлика при прелистване или скорост. Използвла съм модели на Нук, модели на Киндъл, а за кратко и Кобо Sage.

Kobo Sage е страхотен избор за хора, които искат четец със сравнително голям екран и писалка. Аз имам проблеми със зрението и за мен, както писах вече, фонтът не стана толкова bold колкото на моя Kindle, но за повечето хора това не е никакъв проблем. Дори не биха забелязали.

Виждам излизат нови модели на Покетбук. Ако имат добри фонтове и контраст, виждам, че имат text-to-speech и големи екрани. Изглеждат по-добре от моделите на Киндъл, които отдавна не предлагат никакви интересни функции и са застинали във времето. Казвам го като човек използващ Киндъл. (Новият им Скрайб не ми е интересен.)

Общи условия

Активация на акаунт