Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 38 822
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
За мен средноевропейски са ннапример Чехия и Полша. Bestbuy, вие били ли сте в Чехия и Полша? Колко века според вас ще ни трябват да ги настигнем по архитектура, инфраструктура, транспорт? Хахах сега като се замисля, ние сме в последните 5 не в ЕС, ами в Европа.

# 691
  • СИ
Всяка стока си има структура на разходите. Олиото се добива от слънчоглед - там се оре, сее, жъне, всичко с дизел, а дизелът 2022 беше много скъп (сега падна в известна степен). Докато расте се тори с азотни торове, азотът уж се взема от въздуха без пари, но торовете се правят по процеса на Хабер-Бош с природен газ, а той също беше много скъп. Сега поевтиня, но в исторически план пак е висок.
Докато зехтинът се прави от маслини, те не се орат и торят, разходът е за труд. А трудът поскъпна по-малко от суровините.
Спирам дотука, да не каже Мъфин, че пак спамя, защото не е по темата за имотите.

Маслините може да не се орат, но се торят и пръскат с много специфични препарати. И поливане искат и рязане, чистене и какво ли още не. Не си мисли, че просто си растат така по баирите и накрая ходиш да ги обираш. Ръчният труд е много и трябва да се берат в точен момент. А това е трудно. За нови насаждения да не говорим.

# 692
  • София
Никой не каза нищо. Спад на сделките за Q4 в България с 11%, а за София има спад около 17%.
За третото тримесечие също има спад, ама една жена каза, че това било, щото е лято Rolling Eyes
Все едно 2021 не е било лято през Q3!?

https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/

# 693
Писах за тази статистика.
Същото ми е и инфото от нотариуси.
Спад на сделките.

# 694
Никой не каза нищо. Спад на сделките за Q4 в България с 11%, а за София има спад около 17%.
За третото тримесечие също има спад, ама една жена каза, че това било, щото е лято Rolling Eyes

Това е добра новина ако търсиш жилище. Ще продадеш сегашното на по-ниска цена, но ще купиш новото също по-изгодно. Да се похвалиш като приключиш сделките.

# 695
  • СИ
Писах за тази статистика.
Същото ми е и инфото от нотариуси.
Спад на сделките.

Спад на сделките вероятно има. Но спад на цените няма или поне засега. Може би има задържане поради спадналия интерес. Но не знам доколко и това е вярно.

# 696
Брей, заклетите фенове на имотите сте интересни хора: значи добра новина е ако се качат, защото правиш пари; добра новина е и ако паднат, защото като купиш още 1-2 ще ги вземеш по-евтино.
То като с твоите акции в Тесла: влезе на 200, сега са 120, ама това е добра новина, защото тъкмо ще натовариш още; а пък нереализираната загуба не се брои.

# 697
, България се пише с главна буква.
Тези претенциозности напоследък са популярни, вика им се глампинг, може да си го потърсиш в гугъла, че не ми се пише подробно.
От известно време на гугъл диктовачката спря да слага главни букви на имената, борих се с настройките но те спечелиха. Извинявам се на засегнатите. Иначе слага главни букви в началото на изречението.

Потърсих глампинг, от гламав и къмпинг било Simple Smile

# 698

Аз някога още преди време бях казала, че като се вдигнат лихвите и хората се наплашат е по-вероятно да замре пазарът, отколкото да паднат цените. И какво да казвам - това показваш и ти в поста си. Който може да чака се изтегля от пазара, но не сваля цените.

# 699

Аз някога още преди време бях казала, че като се вдигнат лихвите и хората се наплашат е по-вероятно да замре пазарът, отколкото да паднат цените. И какво да казвам - това показваш и ти в поста си. Който може да чака се изтегля от пазара, но не сваля цените.
Но то замирането на пазара означава, че търсещите рязко секват, остават единици. Което в последствие води и до падане на цените. Особено като има предлагане, а то има - най-малкото започнатите сега сгради ще излизат на пазара през следващите поне 2 години. В комбинация с намаленото търсене и ето я рецептата.

# 700

Това е добра новина ако търсиш жилище. Ще продадеш сегашното на по-ниска цена, но ще купиш новото също по-изгодно. Да се похвалиш като приключиш сделките.

Хахах това някакъв сарказъм ли е? Ще се похвали, нямаш грижи 😀  Много ми е смешно, в тази група само слушам как цените ще са само нагоре, ма в някакъв момент като излезе някаква новина, дето те кара да се замислиш накъде ще са, започват съветите, които са даже безполезни, тъй като всеки разполага с различни активи и кеш и сам си прави сметката какво/кога да купува/продава и/или къде да пренасочва средствата.

# 701

Но то замирането на пазара означава, че търсещите рязко секват, остават единици. Което в последствие води и до падане на цените. Особено като има предлагане, а то има - най-малкото започнатите сега сгради ще излизат на пазара през следващите поне 2 години. В комбинация с намаленото търсене и ето я рецептата.
Значи храната се удвои,парите се обезценяват,и НИ ще станат два за лев?
Това е за нобелова награда...
П.С.
Някои имоти са наистина с налудничави цени(панелна гарсониера в ж.к.Тракия Пловдив-100000 евро),но средните са с нормално ниво като за регионът ни...

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 12:30 от denissa_72

# 702
  • СИ

Ако пазарът и сделките рязко намалеят това не означава автоматично падане на цени. Това се потвърждава в последните години. По-скоро зависи от конкретния продавач доколко е притиснат да продава. Знам доста имоти които се продават от много години. Просто на продавачите не им дреме дали ще продадат и цената към всеки един момент е много висока. Точно това ме отказа преди няколко месеца да купувам имот. Продавача като цяло беше доста заможен и обяви цена с 30 процента над това, което смятах за разумно да платя. Отказах се и не съжалявам. Но ако е строено с кредит и строителят бърза да продава става съвсем различно. За стагнация в строителството и продажбите е рано да се говори.

# 703
  • София
Не означава падане на цени, а нормализиране на пазара. Включително да има прилични имоти с по-голяма квадратура на поносими цени, каквото ние си търсим в момента. Не да ми продават разни землянки на цената на нормално жилище в Сан Ремо...

# 704
Брей, заклетите фенове на имотите сте интересни хора: значи добра новина е ако се качат, защото правиш пари; добра новина е и ако паднат, защото като купиш още 1-2 ще ги вземеш по-евтино.
То като с твоите акции в Тесла: влезе на 200, сега са 120, ама това е добра новина, защото тъкмо ще натовариш още; а пък нереализираната загуба не се брои.
SP500 е вече 4000 🙂 👍🏻👍🏻👍🏻. В Тесла вложих доста сериозна сума на 110. Четворна на предишните ми вложения. Ако има временен спад до под 100 ще купя още. Ако SP500 беше паднал под 3000 и там щях да налея още по-сериозни пари. Важното е, че след време и от двете неща ще направя сериозни суми. С имотите също не се терзая. Нямам кристална топка. За живеене купувам когато ми трябва, а не когато е изгодно. Животът е кратък и не   бих чакал с години за да се преместя в хубаво за мен жилище. За имотите, които взех за отдаване под наем също не бих се притеснявал ако временно паднат цените. След години ще са по-скъпи, а междувременно ще получавам приходи от наеми.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 13:53 от Мъфин

Общи условия

Активация на акаунт