Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 801
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Тонка,
Тогава защо просто не напишеш, че ще отсъствате, защото отивате на ски почивка и толкова?

aDream,
Почти винаги има такива случаи..  и аз мога да си взимам отпуските само август...просто всичко се напасва според това кой когато каквото може...

Тарталета, с много уважение, но с теб по много точки не съвпадаме по това как да се възпитават децата и споровете ни са малко безмислени.

# 406
  • here and now
Някои са/сме възпитали децата си, така че отсъствията да не им се отразяват на обучението.
Някои деца и по 10-12 часа да са на училище, пак трудно ще покрият минимума.
Аз, моето дете миналата година(4-ти клас беше) си го оставях често у дома. Изкара 2 6-ци на НВО, само тя от целия клас. Не е ходила на частни уроци, не съм учила с нея.
Тази година, сама не желае да отсъства, дори ѝ е криво, когато е болна и не може да ходи на училище.
И изобщо не ме интересува дали и какво прецаквам. За мен са важни резултатите на моето дете и щом са добри очевидно сме постъпили правилно(за нас).

# 407
  • София
Тонка,
Тогава защо просто не напишеш, че ще отсъствате, защото отивате на ски почивка и толкова?
Юни месец смятаме да е морска почивката. Sunglasses
В подробности очевидно няма да навлизам, а ще напиша неотложни семейни причини/пътуване.

# 408
Поне разбрахме колко отговорни хора имало, защото в реала не сме срещали такива! Плащат тройно по-скъпи самолетни билети, за да не пропускат ден училище техните деца! Хвала на такива! Дай Боже всекиму такива доходи!

Вие може и да не сте "срещали такива", но в моя реал не само съществуват, но и преобладават. Както писах- различна ценностна система. Когато нещо не е разрешено, не правя нарушения, а се съобразявам. Да- не ми разрешиха отсътвие на децата и спазих правилата. А можех и да не го направя. Както не спирам на забранено на аварийки само за минутка.  Елементарен пример, но показателен. Може и да съм се платила повече, но съм спазила изискванията. За мен това е по- важно.
"Отпуската" на учениците не са ли утвърдените от МОН ваканции?

Всъщност, интересно ще ми е някоя медия да проследи дебата. Rolling Eyes

# 409
Въздържах се да коментирам казуса на Тонка, защото моят опит е нерелевантен към ситуацията, тъй като не сме в БГ.
Но след последните страници ще споделя, че ведъж съм искала да освободя децата си от училище за един петък и един понеделник за важно семейно събиране. Разрешиха ми след 3 седмична писмена кореспонденция и пълни подробности за събитието, диагнозите на главното действащо лице и уверението, че подобен компромис е възможен само веднъж на 2 години и ми го разрешават заради това, че е за първи път. За пътуването ни издадоха официален документ от училището, който да послужи пред полицията на летището. По летищата имат право да проверяват деца, които пътуват в извънваканционно време и да глобяват родителите им, ако нямат основателна причина за пътуването. Глобите са сериозни.
По здравословни причини няма никакъв проблем да освободя дете от училище до 3 дни без медицинска бележка, за повече след документ от лекар. Но от училище са в правото си да проверят дали детето наистина е болно.

# 410
  • here and now
Да, точно това им е отпуската, никой не ги пита искат или не.
Обаче не всички майки са учителки, та да си ваканцуват с децата по едно и също време.
При моя ЛЛ всички сестри са с малки деца. Освен да не работят през ваканциите, за да не отсъстват децата им от училище, ако искат да отидат на зимна почивка?
Аз лично съм "за" спазване на правилата. Има обаче и изключения и всякакви ситуации. Все пак в случая на Тонка, тя ще си ползва разрешените дни. Не виждам какво толкова е направила.
Да са ни живи и здрави децата и да отсъстват заради ваканции, а не по болест.

# 411
Да успокоим вече малко страстите, а?
Не ми се четат последните страници пак, но сякаш негативните настроения бяха основно срещу фалшиви медицински бележки и неспазване на правила. Ако системата позволява по редовен начин отсъствия по семейни причини и почивки, чудесно, ползвайте ги. 10 дни хич не ми се виждат малко или пък лиспа на ограничения. И в този смисъл, никой в темата не е спрял Тонка да пътува.
А това, че разговора е завил в посока, различна от първоначално зададения въпрос, какво толкова от това?

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 12:56 от Блу

# 412
  • Mediterraneo

Тарталета, с много уважение, но с теб по много точки не съвпадаме по това как да се възпитават децата и споровете ни са малко безмислени.

Че аз не споря с теб, не споря с никого. А колкото до методите за възпитание, изобщо не ме касаят ничии други, аз гледам само моите си деца.

# 413
Стриктни роботи. Който разбрал, разбрал Simple Smile

# 414
  • София
5 ст. по темата.

Така съм ѝ набрала на бг образователна система, че на моменти сериозно се замислям за домашно образование.
Нямам никакви задръжки да освободя децата от училище за пътуване, ваканция, семейна сбирка и т.н. в рамките на позволените 3 или 3+7 учебни дни. Нали за това става дума?

За протокола, за 10 години съм го правила само веднъж за пътуване в Египет (4 учебни дни). Абсолютно съм убедена, че впечатленията и наученото, и видяното там, надхвърлят по ползи евентуално ненаученото добре през тези 4 дни в училище.
Но и да не беше познавателна екскурзия, а само релакс почивка, пак бих го направила, ако преценя, че детето ми има нужда от това. Понякога е толкова напрегната и безнадеждно изнервена, че здравето ѝ ми е хиляди пъти по-ценно от знанието за средната надморска височина на континента Африка, разликата между словообразуващи и формообразуващи морфеми или класификацията някои групи приходи според източника им. Знания се наваксват.

# 415
Когато бях ученичка, имах баба и дядо на 500км(родителите на баща ми). Затънтено място, сложни транспортни връзки, нямахме собствен автомобил.
За сбора, който съвпадаше с друг празник, майка ми отиваше при класната и с две думи ме освобождава ха за 2,3 дена, колкото е нужно. Няма бележки няма одобрения, "може ли", "може" и толкова. В иначе стриктно, тоталитарното и безправно време.

Няколко десетилетия по-късно. Синът ми и още 4,5 деца отиват на градско състезание по специална тематика, водени от учител. Дори печелят награди, снимки-в сайта на училището. Дотук добре, обаче цъфтят 7 не извинени, толкова са часовете за деня. Бележка не съм писала, не мислех, че е нужно. Детето каза на класния, добре, добре, ама му висяха 2 седмици отсъствия. Накрая ги извиниха по.. здравословни причини, защото вездесъщото "школо" не приемало друга опция.

Аз съм последният човек, който ще възроптае срещу правилата. Dura lex sed lex. Обаче видиотеното следване на някои правила, че и налагането им, просто ме оставя безмълвна.Въобще не се сещам, какъв би бил проблемът родител на едно иначе съвестно дете да се обади на класния, че детето ще отсъства и толкова. Без ритуали, бележки и подобни Какви непоправими вреди ще последват. (Извинете, че се включвам без да имам дъщеря)

# 416
Да се върнем на цикъла, че е по- безопасна и сигурна територия!😄
Как да изчистя чисто новия матрак на дъщеря ми?! Търках с кислородна вода, после със сапун за пране, но още виждам петънца

# 417
По безопасната тема за почистването на матрака бих предложила Meglio или домашен сапун и задължително със студена вода. Аз съм купила подложки от този тип:
Скрит текст:
и тя си ги слага между чаршафа и матрака, когато е в цикъл.

По горещата тема - в момента сме в държава, където е достатъчно да се обадим на класната, за да отсъства детето, когато става въпрос за отсъствия до 3 дни. Никой не злоупотребява с това.

# 418
Светкавица, много точно казано. Благодаря за коментара. Очевидно темата нямаше много общо с момичетата Simple Smile

За изцапан матрак, остави кислородна вода да изсъхне.. друго не знам.. сигурно сода и бял оцет.. но ако с кислородна вода не става...

Всъщност аз съм махала невъзможни петна със сапун за чинии...

# 419
Къде да търся такава подложка? Няма ли да е неудобна при спане?
Замислих се да и взема нощни, по- абсорбиращи превръзки, но от кои са доволни дъщерите ви? Моята ползва Тийн нещо си, но са много тънки, според мен

Общи условия

Активация на акаунт