Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 806
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
тонка, имаш  ли пепел подръка Smiling Imp?
Обичам го този форум.
Пишман станах, че зададох един простичък въпрос. Joy
Да си припомним обаче и поговорката за прекаления светец.
Не, точно навреме си беше. Мислех, че с домашна бележка става, а сега как да извиня 4-те дни, които ще отсъстват!? Само 3 ли стават по домашни причини? Досега не ми се е налагало и съм си мислела, че може поне седмица.
Не ми се пише до директор...

# 391
  • Mediterraneo
Аз съм освобождавала децата от училище за ваканция без никакви скрупули. Онзи ден пък просто не отиде на училище малката, имаха някаква екскурзия и я освободих. Тук с мейл до класния уведомяваш за причините и извиняват отсъствията. Ходили сме на круиз, 3-4 дни преди ваканцията им, в Бг сме си ходили за седмица през учебно време, освободих голямата по семейни причини да пътува до островите при гаджето си. Ей такива недостойни неща. Но съм на мнение, че щом аз мога да си взема отпуск, когато ме напъне, не е фатално и децата да отсъстват, ако се налага. А се налага по обяснени нагоре причини.

# 392
  • София
Само 3 ли стават по домашни причини? Досега не ми се е налагало и съм си мислела, че може поне седмица.
Не ми се пише до директор...
Да, само 3 дни са. Ако не ти се пише до директор, опцията е медицинска бележка за 1 ден или направо за 4.

# 393
Пък едно време нямаше абсолютно никакви ограничения за бележките по домашни причини. За болест пак майка ми пишеше бележка, защото лекарски услуги за грип не сме ползвали. Завърших с отличие и прилични морални ценности. А сега гледай какво стана, принуждават хората да лъжат защо детето отсъства...

# 394
Аз съм освобождавала децата от училище за ваканция без никакви скрупули.
Вие току- що посочихте една от причините за плачевното състояние на образованието у нас. Колкото и да удължават учебната година, родителите като не пускат децата си на училище те няма как да научат трайно каквото и да било. И после си пращате децата на частни уроци, щото видиш ли в училище нищо не научават!
Моите деца отсъстват само по основателни причини и семейната ваканция не е една от тях. Просто си планираме нещата така, че да не се застъпват двете събития.

Ха, че дъщеря ми говореше за гаджета в 1-ви клас, хвана си гадже във 2-ри.
Значи яко изоставаме. Слава Богу!

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 06:19 от Mia Rulana

# 395
  • София
Тарти, ти не само испанската система утрепа, но и българското образование разплака. Не те е срам!

# 396
Вече започна да става грубо и от двете страни...

Ясно е че никое дете няма да изостане кой знае колко за 1 седмица неучене.
Моята гледна точка поне беше, че научавате детето си да избягва от задължения с измислени бележки и причини.
Ок, в крайна сметка, който какво иска учи децата си.

В Исп, в повечето у-ща няма кой знае какъв контрол за отсъствия, защото хората не злоупотребяват ( но явно има изключения).

# 397
Сигурно и отпуски не си взимате по време на текущи проекти и чакате дни, в които нямате работа, за да го направите.

Ох, понеже попита и да ти отговоря - казва се дисциплина и отговорност към професията и екипа.
Заемам позиция, която изисква понякога да назначавам нови кадри и най-шокиращият въпрос дойде точно от българин, който се поинтересува  "има ли лимит на болничните дни, така както е в България".  Баба ми казваше на това "свободия".
Ваканциите в службата се планират така, че работният процес да не бъде прекъсван и ако теб те няма, то някой друг ще покрие за твоите проекти. Работна етика.

# 398
  • Mars Hotel
Мне, не съм попитала и в цитата се вижда, че не е въпрос. Grinning
Всеки си гледа семейството и живота и различните хора очевидно поставят фокуса върху различни неща. Спорът е безсмислен, няма да се убедим взаимно в нищо.

# 399
Всеки си гледа семейството и живота и различните хора очевидно поставят фокуса върху различни неща. Спорът е безсмислен, няма да се убедим взаимно в нищо.
Поне разбрахме колко отговорни хора имало, защото в реала не сме срещали такива! Плащат тройно по-скъпи самолетни билети, за да не пропускат ден училище техните деца! Хвала на такива! Дай Боже всекиму такива доходи!
Припомнихме си как е в Канада, Германия, Франция, Чехия, Испания, Англия...

# 400
Поне разбрахме колко отговорни хора имало, защото в реала не сме срещали такива! Плащат тройно по-скъпи самолетни билети, за да не пропускат ден училище техните деца! Хвала на такива! Дай Боже всекиму такива доходи!
Припомнихме си как е в Канада, Германия, Франция, Чехия, Испания, Англия...

Отново този балкански сидром! Важното е да се прецака системата. Нека другите плащат повече по общите ваканци, аз съм извън правилата...

# 401
Eli, в моята работа не можем всички да излезем по време на ваканциите и винаги се редуваме. Предполагам и по другите е така. Аз никога не събирам празници и почти винаги по тях съм си на работа. Тоест няма как да почиваме семейно по време на ваканция. Simple Smile
А и хич не държа, защото съм с голямо бебе, което не понася тълпи и опашки.

# 402
  • София
Отново този балкански сидром! Важното е да се прецака системата. Нека другите плащат повече по общите ваканци, аз съм извън правилата...
Офф, мислех да спра да пиша по темата, но, Ели, би ли ми отговорила по какъв начин се прецаква образователната система, която позволява общо 10 дни отсъствия от училище, без да са посочени конкретни причини, при които да може или не може да се отсъства? В нашия случай аз не съм извън правилата. Възползвам се от това, което е позволено за всички ученици.
Все едно да кажеш, че ако си взема от платения годишен отпуск, прецаквам работодателя си.
Завихриха се някакви глупави спорове, които дори нямат база, върху която да стъпят.

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 09:57 от Тонка*

# 403
  • Mediterraneo
Хахаха, темата далеч не е груба, напротив, даже е смешна. Ако с три седмици отсъствие за осем години децата ми са пропуснали съществени неща в обучението си, е само за тяхна сметка, респективно за моя. Отдавна не сме част от българската образователна система, така че- спокойно. Злоупотреби от моя страна не виждам. Както казах 8 години се обучават тук, отсъствали са грубо три седмици. Ако на някого му се занимава, може да сметне процентите посещаемост на моите деца.

# 404
Чакам с нетърпение да дойде темата за некоректното оценяване и колко натоварени са децата в училище, евентуално защо са ощетени откъм оценки, а освободени откъм ваканции.
Всеки си отглежда детето по най-добрия начин, в това съм абсолютно сигурна. Просто някои сме по-стриктни защото сме се приспособили към такава среда и може би е непонятно за останалите.
Важното е, че родителите носим последствие за отглеждането и възпитанието на детето и това е осъзнат дълг.
Аз лично за себе си знам, че със сигурност съм ощетила дъщеря си от екзотични ваканции през зимата и по време на учебната година, но вярвам че със знанията и уменията си тя един ден ще може да си го позволи по всяко време.

Общи условия

Активация на акаунт