ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 462
  • 703
  •   1
Отговори
# 420
Здравей, S.G.C. и благодаря за отговора! Поздравления с пожелание за хубава и спокойна бременност! Gift Heart В Надежда ли успяхте или на друго място?
На нас не са ни казвали какъв грейд е ембриона и в документите също не пише. Ще трябва да попитам при следващото посещение при д-р. Ще питам и за връщане на пари чисто информативно, макар че от сега предлопагам какъв ще е отговора. Smiley
При нас на първо четене няма видими проблеми, освен една запушена тръба, но тя няма отношение при инвитрото. При обикновена спермограма на партньора резултатите са в норма. Все още не сме правили SDI тест за ДНК фрагментация. Може би това ще е следващата ни стъпка, ако този трансфер се окаже неуспешен. Засега няма да го отписваме понеже ни е единствен. Simple Smile

Благодаря, за съжаление не успяхме в Надежда, а в Афродита от 3-тия опит, но и там малко бяха на кантар нещата. Мисля, че ако бяхме останали в Надежда и там щяхме да успеем. На мен в Надежда ми беше първият опит и някак тогава все още бях с други разбирания и очаквания и не знаех, че първия опит винаги е малко или много опознавателен и ми се искаше да съм им дала поне още един шанс, защото там организацията беше най-добра от всички места на които съм била, удобно, приятно, дават болнични, и ембриологията за мен е на ниво. Но заради стимулацията, която не беше много добра се отказах от тях, а и доста пари искаха за щяло и нещяло. Успех пожелавам каквото и да решите занапред.

За да не е спам ще добавя, че ние решихме да не правим ПИД в крайна сметка, точно заради това, че ембриончетата ни все са с лош грейд и риска да излиза все неинтерпретабилен резултат е по-голям. Решихме да си спестим парите и да ги дадем за пренатален тест, като в момента пуснах един от най-пълните пакети. А и при ПИД взимат само част от клетките, които след това може да претърпят корекция.

# 421
При нас на първо четене няма видими проблеми, освен една запушена тръба, но тя няма отношение при инвитрото.

Извинявайте, че се намесвам, но доколкото съм ровила и търсила информация, мисля, че тук грешите. Консултирайте се със специалист. Желая Ви успех от сърце! 🤗
Здравейте и благодаря за отговора! Hug Flowers Hibiscus Посещаваме репродуктивен специалист в Надежда вече повече от година. Затова го написах по този начин, защото още в началото след цветната снимка ни казаха, че това не е проблем, няма да предприемаме нищо за нея и продължаваме с процедурите инсеминации и след това инвитро.
По принцип не е проблем, стига да няма хидросалпингс или салпингит, лошото е че много бързо се стига до това състояние при стимулация, та го имайте предвид когато започнете с инвитрото. Преди опита вижте пак тръбите и честно казано ако не ви е проблем се разходете до Истанбул там да ви направят читава снимка, техниката им няма нищо общо с нашата, вижда се всичко от всеки ъгъл, а това е много важно при инвитро.
Успех ви пожелавам 💐

# 422
Благодаря, за съжаление не успяхме в Надежда, а в Афродита от 3-тия опит, но и там малко бяха на кантар нещата. Мисля, че ако бяхме останали в Надежда и там щяхме да успеем. На мен в Надежда ми беше първият опит и някак тогава все още бях с други разбирания и очаквания и не знаех, че първия опит винаги е малко или много опознавателен и ми се искаше да съм им дала поне още един шанс, защото там организацията беше най-добра от всички места на които съм била, удобно, приятно, дават болнични, и ембриологията за мен е на ниво. Но заради стимулацията, която не беше много добра се отказах от тях, а и доста пари искаха за щяло и нещяло. Успех пожелавам каквото и да решите занапред.

За да не е спам ще добавя, че ние решихме да не правим ПИД в крайна сметка, точно заради това, че ембриончетата ни все са с лош грейд и риска да излиза все неинтерпретабилен резултат е по-голям. Решихме да си спестим парите и да ги дадем за пренатален тест, като в момента пуснах един от най-пълните пакети. А и при ПИД взимат само част от клетките, които след това може да претърпят корекция.

S.G.C. След като се разрових отново в документите успях да намеря грейда на ембриона и той е 3BC. Всяка буква беше в различна колонка и изглежда изобщо не съм забелязала, че това е грейда. Изглежда с Вас сме с подобен грейд Simple Smile
Да, ако наистина при ембриони с нисък грейд, неинтерпретабилен резултат е по-често срещан, няма толкова смисъл от ПИД. Вашата стратегия ми се вижда правилна, а и изглежда е сработила Gift Heart
Абсолютно съм съгласна, че нивото в Надежда е доста добро. И аз съм доволна от организацията им и засега не планирам да се местя. Просто още на старта имах твърде високи надежди като начинаещ в тази област Smiley

По принцип не е проблем, стига да няма хидросалпингс или салпингит, лошото е че много бързо се стига до това състояние при стимулация, та го имайте предвид когато започнете с инвитрото. Преди опита вижте пак тръбите и честно казано ако не ви е проблем се разходете до Истанбул там да ви направят читава снимка, техниката им няма нищо общо с нашата, вижда се всичко от всеки ъгъл, а това е много важно при инвитро.
Успех ви пожелавам 💐
Здравей T q ! Flowers Hibiscus Благодаря много за информацията и съветите! Gift Heart Не са ми казвали до сега за опастност от тези две състояния. Задължително ще разпитам д-р при следващото посещение за да го изключим като опасност. Засега оставяме посещение в Турция като краен вариант, т.к. нито имаме паспорти, нито сключен брак, но разбира се, ако неуспехът се проточи ще се ориентираме натам.

P.S. извинявам се, че отговарям и на двете Ви в един отговор, но все още съм нова във форума и не успях да разделя двата отговора Smiley

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 18:53 от piccione

# 423
Аз имам такова ембрионче 3bc в Надежда, но се води мозаично, ако не се лъжа, пише за самокорекция, че е, та може би всичко си е индивидуално.🍀

# 424
Момичетата, които имате ембриончета в Надежда, бихте ли споделили по какъв начин сте се информирали за грейда им?

Ние имаме един успешен опит там (на единственото ни минало ПИД ембрионче) и сега се подготвяме за нов трансфер с някой от останалите ни 3 бр. ембриони, които не са изследвани и няма да рискуваме размразяване за тестване.

От репродуктивния доктор разбрах, че ембрионолозите имат данни, на база на които могат да препоръчат кой от 3-те да се трансферира, но как и ние може да научим какви са характеристиките им?

# 425
Преди не пишеха в ембриодокладите какъв грейд са, само даваха снимки. Сега вече го упоменават, но не прилагат снимки.
Звъннете на регистратура и помолете да ви свържат с ембриолозите- ще ви дадат подробна информация

# 426
Моите са от есента на 2022-ра и нямам уточнение в доклада, а снимка имам само на трансферирания ембрион от деня на трансфера. Благодаря за съвета за обаждането към тях, звучи чудесна опция!

# 427
поради спецификата на условията от ЦАР, трябва да имате първо свеж трансфер за да пристъпите после към замразен. Аз пропуснах свежия, защото нямаше как да се случи докато съм болна и съответно само чрез този тест беше възможно да преминем към замразен и да запазим финансирането по фонда.

Здравейте, може и да бъркам, но ми се струва, че тук или са ви подвели или не сте разбрали съвсем.

ЦАР не задължава да се прави свеж трансфер, но покрива такъв, ако се прави. Отпуска се сума за 1 ЗЕТ, ако СЕТ е неуспешен или не се направи (без значение каква е причината - хормони, лигавица, заради ПИД или друго). Ако се пропусне нещо от нещата, които фондът покрива - то просто не се усвояват парите за това. Примерно: покрива до 8 прегледа, но не е задължително да са толкова и съответно се усвояват само за реалния брой (до 8 броя).

Не съм в Надежда, но ще спомена, че аз също имам 1 неинтерпретабилен (от 5 тествани), за който ми казаха, че ще се повтори тестването чрез същата биопсия (Е няма да се размр. и замр. повторно). Все още не знам кога ще се случи и дали ще платя допълнително.

Често първото инвитро е "опознавателно", така да се каже. Не се разочаровайте, ако имате лоши спрямо вашите очаквания резултати, защото при следващ опит е възможно да има подобрение. Обаче, стискам палци да не стигате до там, а да е успешен трансферът. 😊

# 428

Не съм в Надежда, но ще спомена, че аз също имам 1 неинтерпретабилен (от 5 тествани), за който ми казаха, че ще се повтори тестването чрез същата биопсия (Е няма да се размр. и замр. повторно). Все още не знам кога ще се случи и дали ще платя допълнително.

Малък ъпдейт, ако ще е полезно.
Вече са повторили теста, който отне малко повече време (над 6 седмици) от официалния срок (2 седмици). Доколкото разбрах не дължа нищо, но все пак ще проверя следващия път като отида до болницата.

# 429

Вече са повторили теста, който отне малко повече време (над 6 седмици) от официалния срок (2 седмици). Доколкото разбрах не дължа нищо, но все пак ще проверя следващия път като отида до болницата.
Тоест от пробата която са взели правят повторно ПИД и не дължите нищо?

# 430
Да! Бях доста учудена, а след като писах дори проверих и нямам задължение. А и обикновено се плаща предварително.
Може би дали е възможно зависи от пробата, нямам представа, беше ни за първи път.

Тоест от пробата която са взели правят повторно ПИД и не дължите нищо?

# 431
Nelity , чудесно, че са ви направили повторен тест! Желая ви успех! Heart Eyes
На мен не са ми предлагали да го повторят, но не съм и питала Grinning Нямах търпение да продължим напред и вчера го върнахме на 5ти ден. Сега чакаме Grinning

# 432
Здравейте! Днес попаднах на тази тема, докато търсих информация, между другото относно PGD, генетични аномалии, и шанс за здраво бебе с донорски яйцеклетки. Малко съм объркана и не знам от къде да започна.
PGD изследването на двете ни ембриончета излезе със синдрома на Даун и в двата случая. И на двамата са ни пускани генетични изследвания, които не показаха никакви отклонения нито при ММ, нито при мен. Чудя се, и ровя в интернет, дали има изследване, което би могло да покаже, дали въпреки изследванията направени до тук, някой от нас би могъл да е носител на този ген.
За съжаление, чак другата седмица съм на преглед при моя лекар, а до тогава главата ми ще се пръсне от въпроси и възможни черногледи сценарии. Ако някой/-я е бил в подобна ситуация, ще съм ви благодарна за всякаква насока/информация.

# 433
Здравейте! Днес попаднах на тази тема, докато търсих информация, между другото относно PGD, генетични аномалии, и шанс за здраво бебе с донорски яйцеклетки. Малко съм объркана и не знам от къде да започна.
PGD изследването на двете ни ембриончета излезе със синдрома на Даун и в двата случая. И на двамата са ни пускани генетични изследвания, които не показаха никакви отклонения нито при ММ, нито при мен. Чудя се, и ровя в интернет, дали има изследване, което би могло да покаже, дали въпреки изследванията направени до тук, някой от нас би могъл да е носител на този ген.
За съжаление, чак другата седмица съм на преглед при моя лекар, а до тогава главата ми ще се пръсне от въпроси и възможни черногледи сценарии. Ако някой/-я е бил в подобна ситуация, ще съм ви благодарна за всякаква насока/информация.

Здравейте, не съм сигурна, но мисля, че Даун не се предава генетично. И консултацията трябва да е с генетик. Той ще ви обясни най-добре. Успех

# 434
Наистина генетичната консултация ще ви отговори на много от въпросите. Но ще пробвам да споделя това, което знам.

Синдромът на Даун не е от наследствените заболявания, за които можете да се изследвате предварително, с малки изключения.  В някои случаи, когато се пусне кариотипизиране (изследване на вашите хромозоми), може да се открие структурна промяна (транслокация), която увеличава риска от хромозомна аномалия (какъвто е Даун), но не води 100% до поява, а изисква допълнителни изследвания и това е единствената ,,наследствена форма”, която мисля че е около 5%. От това което сте написали при вас с мъжа ви няма такива отклонения.

Даун е тризомия (имаме още 1 допълнително копие на 21-ва хромозома) и в 90% от случаите се дължи на грешка в клетъчното делене още веднага след оплождането. Рискът това да се случи нараства с възрастта на жената. Затова са всички скрининги, и доп.инванзивни и неинванзивни изследвания на жените след 30-35.

Най-вероятно при вас ще се наложи да правите PGD за структурни и бройни хромозомни аномалии преди всеки трансфер. По този начин ще подберете ембрионче без Даун, а и балансираните ембриончета имат много голям шанс за имплантация след това.
Това е по-удачният вариант, отколкото да правите трансфер без PDG и да се подлагате на всякакви инванзивни изследвания след това.

Дано да съм успяла горе-долу да отговоря. Все пак поговорете с вашия репродуктивен специалист и си направете генетична консултация.

Общи условия

Активация на акаунт