Разменени бебета в болница Шейново

• 233 324
  • 6 392
  •   1
Отговори
# 6 375
Това не са здравни осигуровки за получаване на здравна грижа, а са част от ДОО осигуровките за получаване на обезщетение за "брем, раждане, майчинство"

На всеки здравно осигурен се удържа процент от дохода за "брем, раждане, майчинство", независимо дали е мъж или жена, дали е на 18 години или 58. Спомням си един колега беше изумен, когато за първи път прочете какви здравни осигуровки и за какво плащаме. Докато в здравноосигуреното семейство се раждат по едно, две или три деца, рядко повече, то в една огромна маса от хора, които не са здравноосигурени - се раждат ен на брой деца. Толкова за безплатното раждане на здравноосигурените и на тези, които не са.

# 6 376
За съжаление е така , системата ни е такава, аз по-скоро исках да кажа , че белите хора наливат пари под маса и над маса , избираш си екип за собствено спокойствие, повечето раждат в частни болници и плащат въпреки , че са осигурени, ами можеш и без пари да родиш, но както казаха за телефон плащаш много повече или телевизор, а най много два пъти да родиш в живота си. Пак да спомена познатия в АГ отделението , имали са няколко случая на ДИК синдром все при неосигурени ромки с н то поред раждане, едва са ги спасявали на косъм , само едната е струвала на болницата или държавата там не ми е ясно и то само за препарата - около 30 000 лв , ами как да стигнат тези пари и за какво.

# 6 377
Има нещо, което в момента може да се направи за адаптацията на С.  към собственото и родно дете, и за която дейност всички плащаме, и УЖ много голям мозък и активност кипи. И то се нарича Отдел " Закрила на детето ". Понеже по този точно случай не направиха нищичко полезно, освен да изготвят по един доклад, че децата не са в риск, да бъдат така добри да наблюдават изкъсо , и да предложат адекватна помощ и психологическа подкрепа на С.  и симпатичното бебче, което е невинна душа и заслужава държавата да се погрижи адекватно за него. Защото с тази небрежност майчина може и да зазлее положението.
Тв само от парите и адвокатите вече се вълнуват. Дей ги социалните, м ?

# 6 378
Принципът е такъв на здравното осигуряване. Точно как - на всеки грамотен в тази държава му е ясно. Аз поне съм такава. Разбирам и съм работила в тази област от самото "раждане" на новата система. Колкото до това какво съм видяла насреща за всичко, което плащам - не питайте, имам и там някакъв опит.
Не ми е ок тази наша героиня, на някой може да му е симпатична, но все пак не мога да не се питам - с какво е запълнила смисления си живот от 13 до 26 години. Само две раждания? Знам, че ще поядосам някои хора.
Каква е връзката за живота на С. и твоето "видяла насреща"?
Не е ли по добре да плащате и никога да не ви се налага да виждате нещо насреща от здравните осигуровки? Не сте ли мислили, че този личен жест /така го представяте/ може да спаси живот, дори на някои нещастник като С., но все пак живот?
Странно е мисленето ви.

Таис,
За да се задейства Закрила на дупето, трябва да имат сигнал. Този сигнал трябва да бъде заведен в бумагите им и да пратят хора за проверка. От техния доклад, ще последва обсъждане, което да прецени дали има нужда от нещо и какво. После следва оценка и предписание, което някога трябва да се реализира.
Процедурата ще отнеме поне месец. 
Никак не съм оптимист за помощ от страна на тези структури.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 19:59 от Mama_Nana

# 6 379
Принципът е такъв на здравното осигуряване. Точно как - на всеки грамотен в тази държава му е ясно. Аз поне съм такава. Разбирам и съм работила в тази област от самото "раждане" на новата система. Колкото до това какво съм видяла насреща за всичко, което плащам - не питайте, имам и там някакъв опит.
Не ми е ок тази наша героиня, на някой може да му е симпатична, но все пак не мога да не се питам - с какво е запълнила смисления си живот от 13 до 26 години. Само две раждания? Знам, че ще поядосам някои хора.
А ако бяха 5 какво щеше да коментираш?
Вие какво мислите? То е ясно.
Мисля, че не трябва да коментираме личния живот на  Севда и деветте й братя и сестри и какво е постигнала в живота си или не.
Ами недейте. Отговарям и на другата дама. Аз не съм на това мнение. Мисля, че имам това право. Моето мислене има кой да го оценява. Не се притеснявайте за него. Добре се оценява. Много ми е интересно да застана лице в лице с всички, които си позволяват лични определения и нападки.
По темата - гледайки съборетината, в която живеят, трудно мога да си представя да се убиват от работа фамилията. В тези условия отглеждат бебе. Затова и адвокатът не се съгласи за "добрите условия" в дома на севда.

# 6 380
  • София
Скрит текст:
Като кажете: "няма нищо насреща"...
То че има много дупки в нашата НЗОК и болници, никой не спори, ама откъде идва според вас безплатното лечение на всички сериозно болни?
Ако ти се наложи, не дай боже, някое наистина скъпо лечение, за пет живота не можеш с осигуровките си да го изплатиш (не Дина64 персонално, всички ние). С всичките му кусури и доплащания. Това е смисълът на здравното осигуряване - един се разболява тежко и скъпо и парите за него се вземат от осигуровките на другите, здравите.

Скрит текст:
Деветте братя и сестри на Севда, както и онези българи, които скатават осигуровки, няма да ги коментирам, защото нямам никак добро мнение за никой от тях, но очакването за "нещо насреща" няма смисъл.
Така трябва да бъде, защото доколкото ми е известно такъв е принципа на здравеопазването в Европа, солидалност -  „всеки плаща колкото може, всеки ползва колкото се нуждае”.
Това, че държавата не може да си организира вземанията, вина нямат безотговорните /живеем според закони, а не според съвест/, но така се нарушава принципа на солидарност, затова се доплаща и това доплащане ще расте все повече и ценоразписа за услуги в болниците ще са стресиращи.

Прекрасен принцип (ирония е), докато не се окаже, че нуждаещите са 80%, а плащащите 20%. Обикновено това се случва, когато се окаже, че е много по-изгодно да си нуждаещ се, например, когато нищо не губиш от това и разлика от можещите няма, освен, че не плащаш. Разбира се, неоспоримо е, че държавата е виновна. Практиката да се доплаща от "можещите" и цялата корупция, която се вихри в здравната система, е още едно "прекрасно" следствие от липсата на добре организирана и контролирана здравна система и добре заплатен здравен персонал, чието ръководство между другото е повече от доволно, защото забогатява от горните. Но тук пък имаме навременна помощ и не плащаме баснословни суми легално, както в други държави, така че в това отношение сме на плюс. Обаче пък в САЩ, щяха да ги съсипят за случай като този в Бургас. При който между другото, не просто имаме неустановяване на инфекция, а явно, предвид описаните травми, и никой не е погледнал жената долу. Един съсипан живот и всички си свиркат.

# 6 381
Онзи ден,вчера се коментираше коя от двете жени изпитва повече страдания от случая.Някак си все се неглижира страданието на З.Тя първа разбрала за престъпната грешка на Шейново,по-бързо свикнала с тази мисъл и в този дух.Адвокактът и споделя друго:
Цитат
По думите му трябва да се оценява как казусът е повлиял на психиката на пострадалите лица. Той не скри, че най-тежкият момент за клиентката му бил, когато видяла как другата майка дава интервю, в което отказва да ѝ върне детето.
Юристът обясни, че болница „Шейново” има застраховател, който би следвало да плати обезщетенията.
Като сложим и демострациите в соц.мрежите,мама мия!Аз не бях на себе си.

# 6 382
Каква е връзката за живота на С. и твоето "видяла насреща"?
Не е ли по добре да плащате и никога да не ви се налага да виждате нещо насреща от здравните осигуровки? Не сте ли мислили, че този личен жест /така го представяте/ може да спаси живот, дори на някои нещастник като С., но все пак живот?
Странно е мисленето ви.

Таис,
За да се задейства Закрила на дупето, трябва да имат сигнал. Този сигнал трябва да бъде заведен в бумагите им и да пратят хора за проверка. От техния доклад, ще последва обсъждане, което да прецени дали има нужда от нещо и какво. После следва оценка и предписание, което някога трябва да се реализира.
Процедурата ще отнеме поне месец.  
Никак не съм оптимист за помощ от страна на тези структури.
Не е така. Социалните и ДАЗД могат да се самосезират и без сигнал. Имат и Координационен механизъм.
А относно осигуровките:  Едни да плащат осигуровки за сметка на други не е жест. Особено, когато близък на хора с осигуровки се оказва в тежко състояние и понеже на този човек са му прекъснали правата (известно време не плащал) отказваха и прием в болница. Съгласиха се да го вземат, ако до 24 часа ги плати.
Защо да не дам моите осигуровки за него, а за С.? Ама за С. да е жест, нали.
Родила и в детска възраст. Помощи от държавата и за нея като дете,  и за нейното дете. Това жест ли е?

# 6 383
От години се тиражира как деца раждат деца и се вземат двойни детски и за родилното дете, и за бебето. Явно никоя от вас не е получавала.нясога детски и не знаете, че те са обвързани с ходене на училище. Дори 5 неизвинени за месеца, спират детските. Та спрат ли ги от училище, женени, неженени, родили, неродили спират да получават за тях детски. Така, че Севда си получава за нейните деца, но нейните родители не са получавали за нея след като е спряла.да ходи на училище.
А едно от обясненията за ранните бракове е това, че при ромите все още се държи на девствеността на момичето. Предвид нравите в съвременното ни общество, както и все по-ранното влизане в пубертета се опитват да ги опазят до брака, защото в противен случай е резил за семейството. Момчето може също да не е завършило, но то ще продължи да ходи на училище.

# 6 384
Явно няма повече какво да се пише по казуса с майките и темата е завила е посока етнически страсти ..
На мен ми е много смешно като започнат воленсидеровски разсъждения как българите сме дискриминирани и как ромите получават какво ли не. Винаги ми се ще да попитам изказалия ги -  Искаш ли да се размениш с произволна римска жена? Бас държа, че не, ако ще да получава детски, енергийни,  интеграционни и какви ли не добавки - всичките са под условие, което със сигурност не те устройва.

# 6 385
  • Пловдив
Не винаги, за да имаш право да смяташ нещо за несправедливо облагодетелстване, трябва да си съгласен да се разменил с отсрещния. Само отбелязвам, далеч не твърдя, че всички приказки за циганските материални изгоди са верни.

# 6 386
  • Пловдив
Само да кажа, че "КТ позволява" е като "законът позволява да минем сделка с имот на данъчна оценка" или "законът позволява да работя на черно без осигуровки".
Другото е въпрос на масовост.

# 6 387
  • Sofia
Да се върнем малко към темата.
Засега адвокатът на З. не е внесъл иск за 300 хил. и изчакват доброволно обезщетение от страна на Шейново.
Шейново все още не са казали никаква сума, която биха платили. Нали затова е и Шаркова там. Според мен ако Шейново предложи дадена сума (и одобрена от ОбС), аз смятам, че семейството ще приеме. Поне аз така бих реагирала. За мен щеше да е важно да си прибера детенцето и определено след това не бих искала да се влача по съдилища с години, било то и за иск за милион. В семейството ми имаме опит с многогодишни дела и за мен това не си е работа. Нервите и моментите с детето ми са ми по-скъпи.
Но в такъв случай се чудя, ако Шейново предложат обезщетение до 50 хил примерно, дали общинарите пак ще откажат да го платят под претекст, че не са компетентни да оценят щетите.

# 6 388
То и реално общинските служители не са компетентни да оценят щетите. Особено пък морални и психически. Очаквам пак да прехвърлят топката към съда. Вероятно също се надяват и по този начин семействата да се откажат, за да не се влачат с години по дела. На общината и болницата не им дреме от делата, за тях работата си продължава, а на юристконсултите им е част от работата. Реално те печелят от прехвърляне топката към съда. Губещата страна са двете семейства. В единия случай остават без обезщетение доброволно се отказват от такова, а в другия случай се влачат по дела, което за дълго влияе на живота им.

# 6 389
Според мен семейството не предприемат нищо и заради вас. Ако се точат дела години, години наред ще има сеирджии и доброжелатели, които да гледат под лупа кой в какво състояние е. Вероятно няма да им е приятно.  Но ако не бяха успели да си вземат детето, щяха да ползват точно този лост. Добре преценено, подготвиха си почва и за двата варианта, и то не само заради Севда, а заради всички замесени.

Общи условия

Активация на акаунт