Разменени бебета в болница Шейново

• 233 304
  • 6 392
  •   1
Отговори
# 6 330
  • При семейството си
"Коларов съобщи още, че по време на проверката е било установено, че на една от родилките, която е постъпила по спешност, е била поискана сума за избор на екип, което е неправомерно."

"Установени са и други нарушения, които нямат отношение към размяната -на една от родилките, например, неправомерно са ѝ взети пари за избор на екип, въпреки че раждането е било в условия на спешност."

"На една от родилките неправомерно са били взети пари за избор на екип - 900 лева. Това не е трябвало да се случва, тъй като родилката е приета в болницата в условия на спешност. Това нарушение няма отношение към случая с размяната на бебетата, но е било констатирано от проверяващите и болницата ще понесе санкция и за него."
Това са някакви цитати от статии, които объркват. Аз го разбирам като че приетата по спешност е платила, някъде пък пишеше спешно секцио. Знаем обаче, че Севда е влязла с линейка през Спешното. Може и двете да са платили. Надявам се от която и да са взели пари, да ги накажат и за това.
Да, стана някакво объркване заради “спешното раждане”. Тук самите Медицински надзор уточняват, че това е секциото:
https://iamn.bg/резултати-от-извършената-проверка-на/

Едит: Не знам защо така го копира от телефон, но в сайта им може да се види.

# 6 331
Ето цитат от линка на Elpis:

“Проверяващата комисия е констатирала още, че лечебното заведение е изискало неправомерно от едната родилка да заплати избор на екип. Извършеното цезарово сечение е определено като спешно в медицинската документация, което не позволява този избор.“

https://iamn.bg/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82 … %B0-%D0%BD%D0%B0/

Не знам има ли разлика в пътеките по каса, но ако има - може да са извикали избрания лекар и да са описали секциото като спешно с цел да усвоят по-голяма пътека.

# 6 332
Всяка бременност се следи почти изцяло на частно.

Това от колко години е задължително? Последно следих бременността си по здравна каса преди 13 г. Платила съм само 3Д и генетичните изследвания - 1 път. Всичко останало по здравна каса, както и раждането. Българка съм. Бременността ми беше нормална, не са ми правили изследвания всеки месец, нито са ме гледали на ехограф. За мен това пък е излишно.

# 6 333
  • София
Всеки сам си е преценил как да ражда и каква сума може да отдели и ми се струва излишно да се пълни темата.

Предвид цитираното решение на бургаския съд, това тук ми се вижда прекалено високо или онова е прекалено ниско. Тръпки ме побиха от описанието на травмите. Да отидеш при 20 лекари и само няколко да са адекватни... звучи страшно.
Ето, един и същ лекар тогава е бил държавен, а сега частник.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 15:47 от Cuckoo

# 6 334
  • Sofia

Това от колко години е задължително?
Не казвам, че е задължително.
Казвам че "непроследена бременност" означава точно това - че не е проследена нито по ЗД, още по-малко пък на частно.

# 6 335

Това от колко години е задължително?
Не казвам, че е задължително.
Казвам че "непроследена бременност" означава точно това - че не е проследена нито по ЗД, още по-малко и на частно.
ОК. Не съм те разбрала

# 6 336
Севда сигурно е платила на ръка сумата.Този етнос така прави.Водят пациента и който лекар е на смяна и го приеме, му бутат парите на ръка.И не в вярно, че ромите не плащат, плащат, и то големи суми, само, че не във вид на здравни осигуровки и на касата на болницата, а на ръка.
Тайс, оттук дойде, ама хората си мислят, че всеки си плаща уж. Преди това пък имаше мнение, че Севда е платилата по спешност родилка.

# 6 337
  • Пловдив
За жената от Бургас и аз се чудя, четох в нета за същия случай още преди месеци и тогава се чудих, как толкова пъти е ходила с оплаквания (все в бургаската болница беше обаче, едва ли чак толкова много различни лекари) и никой не е усетил инфекцията, ако не друго. Вероятно е и лош късмет, че е повлякло чак такива последици, но самата инфекция толкова ли няма видими за тях признаци, та да не я разпознаят...
Нещо подобно и за починалата родилка от 2011 г., и там няколко обръщания към лекар и никой не е разпознал причината за инфекцията. Небрежност ли е, недостатъчна компетентност ли е, не знам.

Ето затова трябва да се ходи при повече от един лекари в по-сериозните случаи. И те самите не бива да го възприемат като обида и недоверие към тях, а често го имат за точно такова. Flushed

Иначе при жената от Бургас според мен обезщетението не е чак толкова ниско на фона на други подобни, макар че сигурно е можело и повече заради годините ходене по мъките, операции и несигурност дали ще може да се поправи нещо. Това е решение на първа инстанция само - не е вярно, че е "без право на обжалване", както беше писал някой (такива решения няма), а точно обратното - тепърва към момента на статията е течал срокът за обжалване и не знаем какво е станало после, така че може и да се увеличи.
И на тоя фон, а и не само на него, и не само на фона у нас, е повече от смешно да се призовава за милиони за бебетата.
"Ама никакви пари не могат да компенсират..." - ами именно.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 16:15 от Магдена

# 6 338
  • София
Едната пази мъката си скрита и от най-близките, но другата има претенции за пари И за родАта, че били много травмирани

# 6 339
  • Sofia
Ако някой не го е гледал :
https://nova.bg/news/view/2023/01/19/398156/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D … 0%BE%D0%B2%D0%BE/
Адвокатът на З. от вчера в "Здравей България".

# 6 340
Да , да … и тази , която пази мъката си скрита не иска пари , нето за нея , нито за другите от семейството .

# 6 341
Ли Лу, да те питам - нарочно ли пишеш: "д-р УзунУва"? Flushed
Ще го оправя, мисля, че в другите постинги не е с "у". Ще се върна да проверя, с "-ова" е фамилията естествено. Не, не е било нарочно, пиша "сляпо" от чужда тастатура и "о" и "у" са ми едно до друго. Получават се такива грешки при десетопръстната система за съжаление.

# 6 342
  • София
Да , да … и тази , която пази мъката си скрита не иска пари , нето за нея , нито за другите от семейството .
Чуждият пример е заразителен. След като виждаш как някой осребрява, се сещаш, че можеш и ти. Дали щеше да иска толкова, ако другата страна не закова сумата - не се наемам да кажа.

Искрено ме разсмя твърдението на адвоката, че за пари не са мислили изобщо.

# 6 343
  • Пловдив
Аз мога да повярвам, че докато се чудиш как да си вземеш детето, парите са ти последната мисъл. На адвоката може и да не са, за него е само работа, но с клиентката едва ли е обсъждано още тогава.

# 6 344
Здравейте, чета темата, но досега не съм писала в нея. Минавам само за кажа, че прегледите, които се полагаха по ЖК доскоро бяха три, вече са четири. Останалото си го плащат бременните. Като се влезе в 8-ми месец прегледите от на 3 седмици, стават през две, отделно има  и проследяване на тоновете.
Има жени, които се следят в поликлиниката до тях и такива, които ходят на частно и всички препоръчителни прегледи.
Родих със спешно секцио в МД и нещата се случиха буквално за минути, защото почти ни бяха изтървали. За протокола (понеже имаше по- назад коментари, че някои раждат спешно, за да не плащат) от частната болница, където трябваше да раждам, ме пратиха в МД и съм съвестен данъкоплатец.
Този измисления ценоразпис, който болниците са поставили е абсолютна подигравка с всички ни и ако се разчита на "на мен това няма да ми се случи",  за да се оспорва това на кого колко трябва да се даде, или да се твърди, че някой няма нужда от психологическа помощ, то тогава няма смисъл от тази тема. Мислете критично и се смирете, защото не се знае какво ни е подготвил утрешния ден.

Общи условия

Активация на акаунт