Разменени бебета в болница Шейново

• 233 249
  • 6 392
  •   1
Отговори
# 6 315
Ама моля ви се. Много жени раждат така. Какви стаи, какви чаршафи, това дори не съм се сетила, че е необходимо. Имаше един списък с нужни вещи принципен. Аз не знам в коя стая ще се "падна". Започва раждане, отивам си с документите, приемат ме, настаняват ме в предродилна, после раждам, после ме привеждат в стая с още 5 жени. Някоя от стаите. Ние бяхме тези, които се засякохме и в предродилна и беше голям купон. Забавлявахме се и бяхме едни щастливи току-що родили жени. Шейново. Само едно от момичетата беше с избор на екип, всички бяхме на дежурен. Още в предродилна на въпросното момиче дойде избраната лекарка, мога и името и да цитирам даже. Посред нощ беше. Дойде, изроди я-тръгна си. На мен ми се смениха два екипа, че се проточи повечко.

# 6 316
В крайна сметка нали Севда беше платила избор на екип също за спешния прием с линейката.
Тази информация от къде е ?
Това е нещо съвсем ново и различно от всичко казано след проверката на медицински одит.
Казаха , че са взети НЕПРАВОМЕРНО 900 лв. , за спешното секцио ( на З.)
Другата родилка е докарана с линейка и е родила по естествен начин.
Та откъде идва тази инф. че Севда е плащала за спешен прием с линейка.?!?

# 6 317

Не, не са платили и двете - платила е тази, която е имала избор на екип и вероятно си е следила бременността поне от един етап нататък в Шейново. не е трябвало да я таксуват, след като е отишла по спешност, но тогава щеше да я оперира този, който е на смяна, а така е дошъл нейният лекар, с когото е имала уговорка. Вероятно самата тя, или мъжът и са му се обадили, че отиват.

Ако е станало така - това си е избор на екип и не виждам защо да е неправомерно таксуването.

По-скоро си мисля, че я е оперирал, който е бил на смяна, но са го писали избор и са я таксували.

Аз съм чувала за друга разпространена практика - лекарите да си планират операции и раждания на техни пациентки, когато са на смяна, за да не се плаща за избор на екип на болницата, а те да си приберат парите директно на ръка.

# 6 318
Скрит текст:
В крайна сметка нали Севда беше платила избор на екип също за спешния прием с линейката. Ако така изнудват, то следва много сериозно да се замислят родилките. Явно и двете са платили, като едната не е трябвало. Абе всичко ще заметат и ще продължат да ги събират.

Не, не са платили и двете - платила е тази, която е имала избор на екип и вероятно си е следила бременността поне от един етап нататък в Шейново. не е трябвало да я таксуват, след като е отишла по спешност, но тогава щеше да я оперира този, който е на смяна, а така е дошъл нейният лекар, с когото е имала уговорка. Вероятно самата тя, или мъжът и са му се обадили, че отиват.

Темата за Шейново е активна и в момента, това е една от болниците, в които се раждат най-много деца, някои от момичетата там са от други градове и си следят бременността при определен лекар, особено ако има някакъв проблем. Дали ще дойдат безплатно при който е на смяна? Съмнявам се, най-вероятно ще платят избор на екип.

Същевременно имам поне няколко познати, особено по-млади, които родиха без дададат една стотинка, част от тях също в Шейново, други м Майчин дом. Едната каза - там всички са добри, отиде и роди.

Въпросът за избора на лекар е съвсем друг и няма нищо общо със случая със смяната на бебетата.
Със смяната не, но с обезщетението има. Значи е нормална цена от 1000+ за избор на екип, 250 лв. само за акушерка, 300 лв. за упойка .... , но не е нормално да платят обезщетение по споразумение, а само ако има съдебно решение и всичко с грижа към хората.
Става дума все за пари.

# 6 319
  • Където морето целува небето...
В крайна сметка нали Севда беше платила избор на екип също за спешния прием с линейката.
Това е нещо съвсем ново и различно от всичко казано след проверката на медицински одит.
Къде пише, че са взети за спешното секцио. Севда също е приета по спешност. Информацията е малко подвеждаща и в крайна сметка не става ясно коя как е таксувана. Това, че е родила естествено не значи, че не са взети пари за екип.

# 6 320
На някои места без избор на екип, няма възможност за епидурална упойка. На други места се носят легенди за отношението към неизбралите екип и не на всички им се рискува да проверят дали е истина или не. Та така.

И аз смятам, че липсата на избор на екип е предимство и втория път родих в частна болница, в която няма такава опция. Не само заради това родих там, но определено го оцених като положителна практика.

# 6 321
  • Пловдив
Съгласна с всичко в по-горния пост, аз също следващия път избрах частна болница, само казвам, че е съвсем възможно и безплатно.

# 6 322
Къде пише, че са взети за спешното секцио. Севда също е приета по спешност. Информацията е малко подвеждаща и в крайна сметка не става ясно коя как е таксувана. Това, че е родила естествено не значи, че не са взети пари за екип.
Не съм сигурна , че ви разбирам.
Тоест ,  някъде има информация , че Севда е плащала за екип , въпреки , че е докарана с бърза помощ , заради започнало раждане ... Така ли е?!?

# 6 323
И аз не разбрах откъде се прокрадна тази сюжетна нишка, че С. е платила, че дори имаше и уточнения как под рафта става работата, и че такива като нея, неосигурени, и без проследяване на бременността, си кътат едни пачки да плащат на докторите за естествено раждане, и то, когато вече са спешни .
Това не го вярвам и да си признае КОЙ съчини приказката 🙂

# 6 324
  • Където морето целува небето...
"Коларов съобщи още, че по време на проверката е било установено, че на една от родилките, която е постъпила по спешност, е била поискана сума за избор на екип, което е неправомерно."

"Установени са и други нарушения, които нямат отношение към размяната -на една от родилките, например, неправомерно са ѝ взети пари за избор на екип, въпреки че раждането е било в условия на спешност."

"На една от родилките неправомерно са били взети пари за избор на екип - 900 лева. Това не е трябвало да се случва, тъй като родилката е приета в болницата в условия на спешност. Това нарушение няма отношение към случая с размяната на бебетата, но е било констатирано от проверяващите и болницата ще понесе санкция и за него."
Това са някакви цитати от статии, които объркват. Аз го разбирам като че приетата по спешност е платила, някъде пък пишеше спешно секцио. Знаем обаче, че Севда е влязла с линейка през Спешното. Може и двете да са платили. Надявам се от която и да са взели пари, да ги накажат и за това.

# 6 325
Ако парите са официално платени и са за избор на екип, и този екип е свикан-аз не виждам нищо неправомерно.

# 6 326
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Ако парите са официално платени и са за избор на екип, и този екип е свикан-аз не виждам нищо неправомерно.
   Амиии, не мисля, че можеш да си избереш екип, непосредствено преди раждането. Моя гинеколог ми беше казал, че ако искам екип, трябва да го заявя е края на осми, началото на девети месец от бременността.
  Но това било леко несигурно, защото нямаш 100 % гаранция, че в конкретния момент ще е наличен лекаря или акушерката, която си избрал, и тогава те поема дежурния екип.

# 6 327
Как моят посст се свърза с дискриминацията? Съвсем друго написах. И да, чисти образовани българи са по високите нива и въртят далавери в медицинския сектор. От което страдаме всички, и пациенти, и персонал на ниски нива, и данъкоплатци, всички.
И пак да питам, ако директора на болницата не е там да ръководи и организира процеса на работа и не носи отговорност, за какво е директор? Ми те хората си знаят как да работят, общинарите отпускат пари и това е. Няма нужда от директор.

Как се свързвал ли? Побългаряване, изобщо не е изполвано като нещо лошо. Все едно някой да ми каже, че след като съм българка, работата ми е по-некачествена.

При спешно секцио, ако избраният лекар не е бил на смяна, но е успял да дойде, тогава би трябвало да е изпълнен изборът.

# 6 328
  • Sofia
Секциото на З. най-вероятно е било и то по спешност. В този случай могат да я приемат без избор на екип и да я оперира който е на смяна. Но ако тя все пак е държала да е нейният АГ се стига до плащането за избор на екип. Спешно секцио понякога не означава секцио до 30 минути и може да се поизчака малко. Моето спешно секцио се случи 2 часа по-късно - докато свикат екипа на моята АГ. И да, платих си за избор на екип въпреки спешното секцио, но това е в частна болница.

Аз не вярвам С. да е плащала нещо за раждането. Тя едва ли е имала пари за проследяване на бременност, ще има пари за раждане! И това, при положение че хората от етноса много добре знаят, че имат право на безплатно раждане.

И за тези, които назад подхвърляха идеи, че "непроследена бременност" можело да означава, че все пак се е следила, но на частно - това е много малко вероятно. Всяка бременност се следи почти изцяло на частно. По здравна каса имаме право само на 2-3 ехографски прегледа + едни кръвни изследвания. И всичко останало не е поето от здравната каса, но се води проследяване на бременност. Неосигурените имат право на 1 ехографски преглед.

# 6 329
   Амиии, не мисля, че можеш да си избереш екип, непосредствено преди раждането. Моя гинеколог ми беше казал, че ако искам екип, трябва да го заявя е края на осми, началото на девети месец от бременността.
  Но това било леко несигурно, защото нямаш 100 % гаранция, че в конкретния момент ще е наличен лекаря или акушерката, която си избрал, и тогава те поема дежурния екип.

Разбира се, че няма как. Изборът става преди това. Дори и да се случи раждането да стартира непредвидено по-рано, се уведомява избрания лекар и той се явява да си води раждането дори, да не е на смяна. Пак казвам, аз бях свидетел на среднощно започнало раждане и лекар, който не беше на смяна дойде, изроди си родилката и си тръгна. Аз раждах заедно с въпросната, лежахме една до друга в предродилна, но мен си ме следяха дежурните.

Общи условия

Активация на акаунт