Войната на буквите

• 31 205
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
В книгата Баян е син на Мариам, както и в историята.

А в книгата как е обяснено различното й отношение към синовете й?

В книгата отношението й не е баш толкова лошо. Сценаристите и това са предобрили, както се казва...

Иначе тя подкрепя Петър, защото целта й е да е управлява държавата, като Сивия кардинал едва ли не. И понеже Петър я слуша и е безхарактерен, може да го манипулира. Баян си е непокорен и за това го недолюбва. Това е.

# 331
Ели-Мели, остава тази властна господарка да отрови или по друг начин убие Симеон и наистина ще превъртят играта 😀

# 332
  • Бургас
Те вече я превъртяха с това ресане на косата от брат й. Само и други работи да не правят. Grinning

# 333
Аз току що изгледах епизода в ютюб - звук и субтитри са ми ок, така ще го гледам.

Прочетох вашите коментари , както и по социалните платформи, но се настроих да го гледам пилотния епизод без предубеждение. Като цяло ми липсва българска автентичност за  епохата  по нашите земи (регион), все едно гледам някаква западна модернизирана продукция за средновековието, това като въздействие общо. Тази тенденция за осъвременяване на исторически продукции и "period dramas" е повсеместна, явно не е подминала и нашите сценаристи и режисьори. Най-много ме подразниха:
1) нелепите сцени - интимната на трона в началото, смяната на дрехите на Мариам зад прозрачната завеска пред брат,и  както и решенето на косата и от него, джакузито;
2) представянето на Симеон като застаряващ истерик;
3) елементарните диалози с натрапващия се жаргон и то от князе, царе, високопоставени люде и.т.н.
Всичко това в книгата го няма, значи е "творчески изблик" на сценаристите.

За момента ще продължа да гледам, да видим как ще се развие нататък. Очаквах едно надграждане на книгата, да се улови и предаде на екран нейния дух и послания, дано не залитнат в прекалено комерсиализиране на сюжета.

# 334
  • Галифрей
Съгласна съм с T. Valcheva само едно не съм. Извинявай но Шибил филмът от 2021 си е много хубав.

Аз имам чувството че Мериам ще се окаже най-големият злодей  😂

# 335
  • Велико Търново
Станислава Жипонова имах предвид, танцьорката от кръчмата.
Николова.
Ама и тя не е от често канените актриси. Аз май само в "Господин Х и морето" си я спомням. Сега погледнах - и във Фамилията е участвала, и в Столичаните, но първия не съм го гледала, а във втория ролята сигурно е била съвсем малка, защото не си я спомням.

Васил Тошев  играе Черноризец Храбър.
Не откривам нищо за актьор Васил Тошев. Някаква информация можеш ли да дадеш?

И какво извика Симеон!? – „ ..??..??... гори!“ Три пъти връщах с „протегнати„ уши , но не разбрах!
Патлейна. Домът на Преславската книжовна школа.

а и младият актьор в ролята на Баян определено се старае и не театралничи, за разлика от другите.
Сигурно защото още не е завършил и не работи в театър. Grinning

# 336
Васил Тошев  играе Черноризец Храбър.
Не откривам нищо за актьор Васил Тошев. Някаква информация можеш ли да дадеш?
спойлер
Скрит текст:
не знам дали е спойлер, но
Скрит текст:
исторически се твърди, че вероятно черноризецът е симеон
Скрит текст:
в книгата е показано недвусмислено и друг актьор няма как да има

# 337
На мен пък саундтрак много ми липсваше в този първи епизод (наред с останалите набиващи се на око неща)...
Например при пристигането на Баян в Константинопол можеше да се сложи хубава музика + общи кадри...както и от Преслав...
Ама това да им е кусурът...

# 338
  • София

а и младият актьор в ролята на Баян определено се старае и не театралничи, за разлика от другите.
Сигурно защото още не е завършил и не работи в театър. Grinning
В театър работи.
В Българска армия. И то от години.

# 339
Много е трудно с историческите сериали, спор няма. Във "Великолепният век" беше много дразнещо как представяха Хюрем като истерична скандалджийка, държаща се като селянка в двореца в началото, веднъж не я показаха начетена, само интриги плетеше, но поне техният си султан беше на ниво. А "Императрицата" на Нетфликс ме потресе. Толкова съм изчела за Сиси, че се потресох като я даваха как залита пияна по стълбите на двореца след среднощни запои в стаята на брата на мъжа си, с който се и целуваха...
Нашите и те тръгнаха по тази мода явно. И аз се успокоявам днес, че не е чак толкова зле положението.

# 340
Няма как да има саундтрак, при положение че няма автентична музика. Виждате какъв буламач звучеше в кръчмата

# 341
За който не чува или не разбира какво говорят, в ютюб може да го гледа със субтитри. И там са доста положителни мненията за филма. На Духовникова много ѝ ходят такива роли, но за Донков ми е трудно да кажа същото.

# 342
Моля, простете за спама, но се сетих за нещо още по-скандално от "Импратрицата" - Франц-Йозеф си заявиха как е плод на изневяра на майка си с някакъв шведски княз. Представям си колко се е харесало на австрийците...
Тук ако Петър си е на син на Симеон ще сме доста напред.

# 343
Да си измисляш, че нечий престолонаследник не е дете на родители си, граничи с кретенизъм, ще ме прощават. Това е такова клише и е толкова долно. Кому е нужно Петър да не е син на Симеон, примерно...

# 344
или баян син на дойката

Общи условия

Активация на акаунт