За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 093
  • 774
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Курабии без яйца могат ли да се получат (имам мас, орехи.... банан?)
А пудра захар имаш ли? Класически масленки имам предвид.
има всичко, без яйца... просто доста орехи се насъбраха и това е първото което се сетих,

# 421
  • In transit
В рецепта за палачинки, ако заменя пшеничното брашно с царевично, от елда или готово безглутеново дали ще се получат сполучливи? Рецептата ще има ли нужда от други корекции заради брашното?
Аз ги правя с брашно от овесени ядки, смлени на машинка за кафе ( от тия едновремешните). Малко по-малко слагам отколкото нормално брашно, за да се получи гъстотата, защото овесените ядки абсорбират повече течност.

# 422
Благодаря на всички за идеите за безглутенови палачинки Flowers Hibiscus
Ще пробвам различните варианти и да намеря, който ще се одобри Simple Smile

# 423
  • Русе
Скрит текст:
Курабии без яйца могат ли да се получат (имам мас, орехи.... банан?)
А пудра захар имаш ли? Класически масленки имам предвид.
има всичко, без яйца... просто доста орехи се насъбраха и това е първото което се сетих,

За орехите.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_28.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_4.html

# 424
  • под тепетата
Ефибуш, благодаря и на теб за идеите! В много лош период съм - докато ви изчета и всичко ми се прияжда Frowning1

# 425
  • на последния етаж
Моля да ми кажете каква сол ползвате за готвене? Аз ползвам обикновена готварска сол, но моя приятелка е решила (или чела), че е по-добре да ползва само морска сол. Не съм чувала подобно нещо и ми звучи много странно.

# 426
  • Sofia
За готвене морска, в солницата е хималайска сол.

# 427
В готварската има различни добавки, за да не се слепва. В морската няма такива, само сол е. Но пък ако е добита с изпаряване, наночастиците от морето са в нея.
Но като цяло количеството консумирана сол е толкова малко, че е почти без значение коя ползваш.

# 428
И аз готвя с морска сол.Ето такава
Тя е изключително чиста и бяла. Може би защото се води суха.
В яденето въобще не я меля, направо слагам така с лъжица.
Може и да си внушавам, но откакто започнах да готвя с нея сякаш вкуса на яденето се променя.

# 429
Starridream , ако не ти е късно ето моята рецепта за "Гъбки" :
2 и 1/2 ч.ч.брашно
1 ч.ч. мас
1 ч.ч. пудра захар
2 ванилии
Разбиваш до пухкава смес маса и захарта, добавяш ванилията и брашното до средно твърдо тесто. Оформяш топчета колкото орех и ги редиш на разстояние около 3 см. Отгоре ги набождаш с върха на шише от лекарства с диаметър 1 см, което предварително си потопила в кафе, какао или инка.Печеш на ниска температура.

# 430
  • In transit
Ползвам основно йодирана сол. Понякога морска.

# 431
  • Бургас
Направо ме изненадахте! Де да знам с каква сол готвя 🤔 Не обичам онази, която не се слепва, защото в нея има едни бели неща дребни, дето не са сол. И не соли хубаво. Предпочитам влажната сол, която трудно излиза от солничката и има лееко мръсно бял цвят. В солницата слагам 10 - 15 зърна суров ориз, тупкам по дупето и́ и излиза солта. Предпочитам така, отколкото оная, другата сол. Хималайска слагам понякога на  салати, ама не ми е номер 1 това, така че рядко я ползвам.

# 432
Няма практически ползи от Хималайската сол, докато от йодираната и морската има. То градския въздух осигурява повече минерални частици от розовата сол Sweat Smile Иначе харесвам сол на едри частици за поръсване на картофки, пържолки и т.н. дава разлика във вкуса.

# 433
  • София
Малдон на люспи ползваме у нас, точно за поръсване след готвене - направо се раазтваря върху ястието, особено често ръсим върху месо. За овкусяване сме с най-обикновена йодирана сол, аз също смятам, че в такива количества кой знае какво едва ли ще ми се случи. По едно време тренирахме по-сериозно с ММ и купувахме нейодирана, защото уж по-малко вода се задържало - е, освен, че всичко беше по-безвкусно, друга полза не видяхме. При културистите сигурно има значение (защото те умишлено се дехидратират за състезания), но за някакви бошлав фитнесджии като нас изобщо нямаше никаква разлика Grinning Според мен с изтъкването на ползвите от различните видове сол ей така, на общи начала, е същото Simple Smile

# 434
  • Велико Търново
Сега я загледах солта... Тони:), 60 лвза кило сол ме отказва да ям солено Simple Smile
Стана ми интересно, каква е тази сол и гугълнах да видя, но след цената , не искам да я знам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт